kloniranje ljudi
Moderator: Xaotix
kloniranje ljudi
ba[?] me zanima [?]ta mislite o ovoj temi.
Link na Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona:
"Zabrana kloniranja ljudskog bi?a
?lanak 97.a
Tko postupa s ciljem stvaranja genetski istovjetnoga ljudÂskog bi?a, kaznit ?e se kaznom zatvora od [?]est mjeseci do pet godina."
"Zabrana kloniranja ljudskog bi?a
?lanak 97.a
Tko postupa s ciljem stvaranja genetski istovjetnoga ljudÂskog bi?a, kaznit ?e se kaznom zatvora od [?]est mjeseci do pet godina."
-
- Ancient
Kloniranje - da - u cilju "uzgoja" vlastitih o[?]te?enih organa iz vlastitih mati?nih stanica... kloniranje preko haploidnih stanica da bi se dobila "jo[?] jedna" jedinka - NE!
Makar, osim genoma, ima jo[?] utjecaja koji oblikuju li?nost, zar ne... tako da je diskusija o istovjetnosti na pomolu (jer nije istovjetnost samo genetska...)
Makar, osim genoma, ima jo[?] utjecaja koji oblikuju li?nost, zar ne... tako da je diskusija o istovjetnosti na pomolu (jer nije istovjetnost samo genetska...)
"Zapravo najbolji dokaz da postoji inteligentni život u svemiru je da ga mi još nismo pronašli" by Nessa
Hic blog hic salta
Hic blog hic salta
Dakle: U svijetlu novih otkri?a sa ve? kloniranim bi?ima (ovca Dolly mi pada na pamet) koja ima itekakvih problema sa zdravljem, o?ito da postupak kloniranja nije dovoljno usavr[?]en da bi se primjenjivao na ljudima ili njihovim organima.
Ĺ to se ti?e idealiziranog stanja, dakle, da ?e se "reproducirati" posve zdrava i funkcionalna jedinka - nemam ni[?]ta protiv. Mislim da je to ekvivalentno surogat majkama (ajde skoro) jer u oba slu?aja se poku[?]ava izvesti ne[?]to [?]to u prirodi nije izvodivo.
Ho?e li to bi?e biti istovjetno originalu - ne?e, jer mislim da socijalni moment ima itekakvog utjecaja na jedinku i stoga (osim ukoliko bi do[?]lo do "uzgoja" klonova, recimo kao u Star Worsima - u kontroliranoj okolini) bi svi ti ljudi bili razli?iti. Imali bi vi[?]e bliznaca (s ve?im razmakom u minutama, ovaj godinama ) i ni[?]ta drugo.
Moralni aspekt takvog ?ina se moĹže koristiti kao argument samo u slu?aju da se klonirana jedinka smatra (i tako se postupa s njom) kao skupina rezervnih djelova, a ne kao Ĺživo bi?e.
Ĺ to se ti?e idealiziranog stanja, dakle, da ?e se "reproducirati" posve zdrava i funkcionalna jedinka - nemam ni[?]ta protiv. Mislim da je to ekvivalentno surogat majkama (ajde skoro) jer u oba slu?aja se poku[?]ava izvesti ne[?]to [?]to u prirodi nije izvodivo.
Ho?e li to bi?e biti istovjetno originalu - ne?e, jer mislim da socijalni moment ima itekakvog utjecaja na jedinku i stoga (osim ukoliko bi do[?]lo do "uzgoja" klonova, recimo kao u Star Worsima - u kontroliranoj okolini) bi svi ti ljudi bili razli?iti. Imali bi vi[?]e bliznaca (s ve?im razmakom u minutama, ovaj godinama ) i ni[?]ta drugo.
Moralni aspekt takvog ?ina se moĹže koristiti kao argument samo u slu?aju da se klonirana jedinka smatra (i tako se postupa s njom) kao skupina rezervnih djelova, a ne kao Ĺživo bi?e.
if we learn from our mistakes then I'm getting a fantastic education
-
- Ancient
Osobno, moj je stav sljede?i: klonirana osoba treba imati jednak ustavno/pravni (sad da me lokalni pravnici ne popljuju) status kao i sve druge. Ista prava, duĹžnosti, obaveze, that kind of stuff.Dren wrote:Moralni aspekt takvog ?ina se moĹže koristiti kao argument samo u slu?aju da se klonirana jedinka smatra (i tako se postupa s njom) kao skupina rezervnih djelova, a ne kao Ĺživo bi?e.
A. Ziljak
lako za ustavno-pravne zavrzlame..
a jel eti?ki klonirati osobu?
do sad je bilo grozno ako su djeci, ne znam u osamnaestoj, rekli, gle ti nisi naš, nego si usvojen..
zamisli re? nekom, gle ti uop?e nisi svoj nego si ne?ija kopija.. zašto bi itko htio to napravit nekom drugom a kamo li sebi?!?
a jel eti?ki klonirati osobu?
do sad je bilo grozno ako su djeci, ne znam u osamnaestoj, rekli, gle ti nisi naš, nego si usvojen..
zamisli re? nekom, gle ti uop?e nisi svoj nego si ne?ija kopija.. zašto bi itko htio to napravit nekom drugom a kamo li sebi?!?
Instant Geek. Just Add Coffee.
i danas je još uvijek "grozno" djetetu re?i "ti nisi naš" (što god to zna?ilo), ali re?i nekom "ti si ne?ija kopija" je meni u rangu sa re? nekom "ti si rezultat jednadžbe mene i tvoje majke (ili oca)"
mislim da nije toliki problem re?i nekome da je ne?iji klon, nego je ve?i problem što ?e svi njega gledati kao ne?ijeg klona
a što se ti?e eti?nosti samog kloniranja, meni osobno pada u istu kategoriju s umjetnom oplodnjom
jer ionako sama ?injenica da je osoba ne?iji fizi?ki klon ne povla?i za sobom da ?e se i razviti u istu osobu
mislim da nije toliki problem re?i nekome da je ne?iji klon, nego je ve?i problem što ?e svi njega gledati kao ne?ijeg klona
a što se ti?e eti?nosti samog kloniranja, meni osobno pada u istu kategoriju s umjetnom oplodnjom
jer ionako sama ?injenica da je osoba ne?iji fizi?ki klon ne povla?i za sobom da ?e se i razviti u istu osobu
-
- Ancient
spi?lesSandman wrote:a što se ti?e eti?nosti samog kloniranja, meni osobno pada u istu kategoriju s umjetnom oplodnjom
of kors da ne.. no kakve bi posljedice - prije svega psihi?ke - mogle imati osobe koje su klonovi. svatko od nas teži za nekom individualnoš?u i jedinstvenoš?u.. koliko individualan i jedinstven možeš bit ako si ne?ija kopija? i jednojaj?ani blizanci znaju imati problema ako ih npr. roditelji neprestano isto obla?e, rade im iste frizure i sl. svatko želi imati svoj ja i razlikovati se od drugih na temelju vlastitih postignu?a i karakteristika. blizanac može re?i ja nisam moj brat/sestra. a što može re?i klon? ja nisam ja?jer ionako sama ?injenica da je osoba ne?iji fizi?ki klon ne povla?i za sobom da ?e se i razviti u istu osobu
ne mora biti da bi klon i original bili iste osobe - jer na razvoj utjece i genetika kao podloga i drustveno okruženje kao sredstvo oblikovanja - ali ?injenica ostaje da se radi o jednom te istom ?ovjeku. nešto kao split personality - doslovce i potpuno.. :scratch: zamislite da nekog s poreme?ajem podvojene li?nosti poduplaju. 2 osobe a 60 li?nosti. e pa svašta..
Instant Geek. Just Add Coffee.