hrmpf.. ajd, dobro.. donekle ima smisla (ali samo DONEKLE!).. me?utim..Neki ?e od vas odmahnuti rukom pri samom spomenu na SF, zbog mnoštva SF filmova prili?no plitke ili gotovo bez prave radnje. Na svu sre?u, u književnosti nije tako i ovaj žanr obiluje remek-djelima svjetske književnosti.
Lista koju ?emo vam navesti prilago?ena je uzrastu u kojem bi bilo dobro da pro?itate ove knjige. Zna?i, po?injemo s knjigama koje su namijenjene najmla?im teenovcima, a u tu skupinu ubrajamo sve od 13 do 15 godina starosti. Sljede?a kategorija je od 15 do 17, a posljednja od 17 do 19 godina.
što ?e re?, to su knjige za djecu. pa sad vi vidite..
skjuz me, mister.. možda sam ja fakat glupa. ja sam ?itala 'Fondaciju' kad sam imala 17 i nisam je baš lako pratila jerbo to i nije pretjerano "lako štivo"..NAJMLA?I TEENOVCI:
1. I. Asimov: Ciklus 'Roboti, Carstvo i Fondacija'
2. A. Clarke: 'Rama'
kad sam u 13. ?itala 'Odiseju u svemiru 2001' nisam apsolutno niš skop?ala. but, as I said, it must be me..
idemo dalje..
ako klinci od 15 do 17 godina u potpunosti shvate sve alegorije, razmatranja i promišljanja o totalitarnim društvima, nehumanosti, otu?enosti modernog ?ovjeka i religiji kojih su ove knjige više-manje pune, svaka vam dala!SREDNJI TEENOVCI:
3. G. Orwel: '1984.'
4. F. Herbert: 'Dina, pješ?ani planet'
5. A. Huxley: 'Vrli novi svijet'
6. F. Pohl: 'Kapija'
7. S. Lem: 'Solaris'
ajd, može pro?i..STARIJI TEENOVCI:
8. P. K. Dick: 'Sanjaju li androidi elektri?ne ovce'
9. W. Gibson: 'Neuromanser'
10. R. Zelazny: 'Devet prin?eva Ambera'
za kraj nam vele da su knjige:
1. J. R. R. Tolkien: 'Gospodar prstenova' i
2. D. Adams: 'Vodi? kroz galaksiju za autostopere'
preporuka za sve generacije - knjige koje možete ?itati i uživati u njima, bilo da vam je dvanaest, bilo sedamdeset i dvije godine.
te da..
e sad..Knjige ne spadaju u ?isti SF, ve? je njima nastao cijeli jedan novi žanr, nazvan fantasy, ali vrhunske literarne vrijednosti.
nit ja imam išta protiv teenovaca (glupog li naziva! nisu li tinejdžeri??) niti imam protiv da ?itaju dobre knjige (dapa?e - fantasti?ne! - što u svakom slu?aju sve ove knjige jesu). smeta mene (and maybe it's only me) što mi nekak ispada da je SF u biti literatura za djecu. okej, autor teksta veli da i..
..no, prema mom mišljenju, neke od ovih knjiga 'mla?i' uop?e ne mogu shvatiti, odnosno shvatit ?e ih tek kad malo poodrastu. no, ko što rekoh, maybe it's only me, jerbo sve ovo tuma?im na temelju vlastitog iskustva. možda ima onih koji su kužili sve finese 'Fondacije' u 13. ( :dontknow: ), možda je autor teksta samo želio podu?iti djecu dobroj književnosti ( :mrgreen: ), možda ja zvizdim bez veze ( :!: ), kaj vi mislite..?stariji mogu pro?itati knjige koje smo namijenili mla?ima ukoliko to ve? nisu napravili.