kolko ja znam, to je za sigurno za sferakon :uzdravlje:Jos ako se antologija izda u to vrijeme...
Zasto se ne citaju domaci autori?
Moderator: Ire
Re: Zasto se ne citaju domaci autori?
Ova rasprava na vječnu temu završila je 2006. Sad smo 2023. Bilo bi zanimljivo vidjeti jesmo li u međuvremenu dobili neke nove perspektive :-p
Jesmo!
Morina kutija je imala anketu o domaćem SFu i ima zanimljivih rezultata.
Objavljeni u petom broju, najnovijem:
https://morinakutija.com/mag/
Čitam za vikend pa ću doći s komentarima :)
Morina kutija je imala anketu o domaćem SFu i ima zanimljivih rezultata.
Objavljeni u petom broju, najnovijem:
https://morinakutija.com/mag/
Čitam za vikend pa ću doći s komentarima :)
Randomness is strong with this one!
Ajd dođi s komentarima pa da vidimo ima li novih izgovora za nečitanje :-)))
Re:
Iju, što je ovaj Tomislav Šakić bio bezobrazan 2006. Danas takve stvari ne smiješ govorit mladim piscimaTomislav Sakic wrote: ↑09 Feb 2006, 14:45S druge strane, mnogi mi hvale Kru[?]vara, a meni je to nepodno[?]ljivo lo[?]e [?]tivo
Ah, dobra stara vremena.
Re: Re:
Što smo sve trpjeli 2006., ali možda još nije kasno da ga tužiš za duševne boli i obeshrabrivanje mladog pisca.Zoran wrote: ↑26 Aug 2023, 14:27Iju, što je ovaj Tomislav Šakić bio bezobrazan 2006. Danas takve stvari ne smiješ govorit mladim piscimaTomislav Sakic wrote: ↑09 Feb 2006, 14:45S druge strane, mnogi mi hvale Kru[?]vara, a meni je to nepodno[?]ljivo lo[?]e [?]tivo
Ah, dobra stara vremena.
plavuše i vjernice definitivno bolje prolaze u životu, njih drugi čupaju iz govana
(J. Blažić)
(J. Blažić)
Da me bar obeshrabrio pa da sam se ostavio književnosti i uhvatio nečeg što donosi pareuglib wrote: ↑26 Aug 2023, 15:44Što smo sve trpjeli 2006., ali možda još nije kasno da ga tužiš za duševne boli i obeshrabrivanje mladog pisca.Zoran wrote: ↑26 Aug 2023, 14:27Iju, što je ovaj Tomislav Šakić bio bezobrazan 2006. Danas takve stvari ne smiješ govorit mladim piscimaTomislav Sakic wrote: ↑09 Feb 2006, 14:45S druge strane, mnogi mi hvale Kru[?]vara, a meni je to nepodno[?]ljivo lo[?]e [?]tivo
Ah, dobra stara vremena.
Mislim da smo pretresli razloge već odavno i da tu više nema nekih iznenađenja. Sljedeće je pitanje: što ćemo s tim.
Mislim da se ti jako dobro zabavljaš dok pišeš, a to puno vrijedi. Sjediš za tipkovnicom, ne ideš okolo i ne trošiš pare. Dakle, pare ti ne trebaju.
plavuše i vjernice definitivno bolje prolaze u životu, njih drugi čupaju iz govana
(J. Blažić)
(J. Blažić)
E pa to! Držimo Zorana dalje od droge i birtija! A i sve koji pišu!
Zapravo, to je dobar program za mladež. Ne moraju svi igrati nogomet i košarku. Downside je što će onda u nekom trenutku netko to morati i pročitati, ali jebiga, nema savršenog sustava.
Zapravo, to je dobar program za mladež. Ne moraju svi igrati nogomet i košarku. Downside je što će onda u nekom trenutku netko to morati i pročitati, ali jebiga, nema savršenog sustava.
S vremena na vrijeme treba utvrditi gradivo; za slučaj da se nešto zaboravilo.
A što ćemo s tim? Zbilja ne znam.
Dosta čitam domaće autore, ne ograničavam se na određeni žanr pa mi tako u ruke dođe svega i svačega.
Ono što mene kao domoljubnog čitatelja boli i o čemu sam već cvilila i ovdje, i gdje god sam ostavljala pisani trag, da često imam dojam da knjiga uopće nije imala urednika iako je ta mistična figura hrvatskog izdavaštva uredno navedena kao postojeća. To je česta boljka kod malih izdavača, ali zalomi se i kod velikih, čak i kad su u pitanju renomirani autori, ali ti valjda imaju nabildani ego, pa kad je još urednik frend da ne bi bilo zamjeranja.
Nedostatak uredničkog angažmana nije ono najgore, već što ponekad imam dojam da ni sam autor nije pročitao ono što je napisao, niti je to prije objavljivanja pročitao netko osim njegovih prijatelja i obitelji koji su svi redom ushićeni činjenicom da im je netko blizak natipkao 250 stranica nečega pa to automatski mora biti odlično. Najviše mi je žao kad se radim o nečem što je moglo biti dobar roman da se je samo malo više na njemu radilo, da se uz pisca našao netko kompetentan da ga upozori na neke stvari; ponekad se radi o sitnicama, ali i sitnice mogu itekako zeznuti čitavu stvar. I tako imamo tržište preplavljeno neuređenim spisateljskim amaterskim uradcima, često u kombinaciji s lošom lekturom, bez redakture i korekture, te s katastrofalnom grafičkom i tehničkom izvedbom. Nađe se u tom moru svega i svačega i dobrih stvari, pa i školjki s biserima, ali zbilja moraš imati sreće ili biti jako uporan. U protivnom je čitatelju jako lako odustati od domaćih autora.
I tad je badave veća vidljivost u knjižnicama i knjižarama, badave promocije i reklame.
Usput, imam problem s Hangarovim izdanjima. Slova su tako sitna da mi treba povećalo, a čitanje bi trebalo biti užitak.
(J. Blažić)
(J. Blažić)
Bez čitanja nema pisanja. Pisci za pisce. Ionako u anketi stoji da domaće autore najviše čitaju oni koji pišu.
(J. Blažić)
(J. Blažić)
Od droge konzumiram samo čaj i čokoladu, a od alkohola one likere iz čokolatina s alkoholom.