Magovi marketinga

Radionice pisanja, savjeti za pisce, priče, pjesme, galerije
Svi su forumaši dobrodošli kreativno se izraziti, samo se nemojte previše unerediti

Moderators: Nimrod, niniane

Izitpajn
nobody

Re: Magovi marketinga

Unread post by Izitpajn »

Knjige ne zastarijevaju. jednom sam vidio novi rivju Bojnog polja Zemlja.

A i Glupinickname se prije 10 (? ili 20?) godina proslavio s recenzijom Conana.
Zoran
The Q

Unread post by Zoran »

Mda. Ali ne da mi se. Knjiga je dosta glupa, spada pod romantasy što će reć da imamo ljubaf i fantasy. Onaj dio koji spada pod ljubaf, taj je valjda dobar. Ono, iz osobnog iskustva znam da se ljudi ponekad ponašaju kao budale kad je ljubaf u pitanju pa onda valjda mogu i književni likovi. Tip je zgodan, ženska je napaljena, oni se vole unatoč dušmanima koji im ne da-do-še. Ajde neka ih. Međutim, sve ono što nema veze s tim, nego bi trebalo imati veze s tim nekim ratom, vojnom akademijom i zmajevima je suprotno svakoj logici i ono, baš je JAKO glupo. Tako da nikako nije za preporučiti.

Međutim, knjiga je megahit pa bi trebalo pogledati što to ona IMA, a što je čitateljima atraktivno:
- radnja brza i dinamična
- jezik jednostavan i lagan
- popularni tropeovi
- jasna ideja o tome tko ti je publika
- podilaženje toj istoj publici (npr. glavna publika su adolescenti, kad si adolescent onda se svađaš s roditeljima, zato će roditelj biti đubre pa da se možeš identificirati s likom koji se svađa s roditeljem. Također, internetska čitateljska publika s društvenih mreža ima određene društveno-političke i određene estetske preferencije pa ćemo ih uključiti u knjigu - ne kao dio narativa koji se razrađuje, već ćemo ih samo ovlaš spomenuti kako bi se čitatelji mogli identificirati - npr opaska o tome kakve su frizure i boje kose popularne na akademiji)
- i jasna svijest o tome što je tvojim čitateljima bitno, a što nije. Bitno je da je glavni muški lik zgodan. Nije bitno to što je nakon 400 godina ratovanja potpuno suludo ubijati vlastite kadete na vlastitoj akademiji.

I tako. Mislim da autorica jako dobro zna što radi, samo što ima neke prioritete koji su mi strani.
Izitpajn
nobody

Kad netko podilazi publici, nije nužno da "zna što radi". Možda jednostavno isfurava (i) svoje mokre snove. Koji, eto, korespondiraju s masom.
suaco
Puppeteer

Unread post by suaco »

Izitpajn wrote: 13 Feb 2025, 01:06 Kad netko podilazi publici, nije nužno da "zna što radi". Možda jednostavno isfurava (i) svoje mokre snove. Koji, eto, korespondiraju s masom.
Why not both?

Meni se čini da je romantasy baš postao veliki trend u zadnjih par godina - s time da ono što mene iskreno zanima jest je li publika knjiga tipa Fourth Wing došla iz romance ili fantasy strane? Jer mi se čini da bi fantasy ekipa više bila kritična prema tutlavim vojnim temama, možda čitateljima koji idu u to čisto zbog romanse taj fantasy aspekt jednostavno nije toliko bitan?

Čitala sam The Saint of Steel serijal od T. Kingfisher, što isto spada pod romantasy - fantasy dio je čist ok, a pošto sam ja totalni njub po pitanju romantičnih knjiga pretpostavljam da ekipa koja je više u tome ima neke drukčije primjedbe nego što bi to palo meni na pamet. Meni je to pozadinski dio romana tak da ne mogu reći da baš pazim je li bolje ili lošije odrađen, počela sam čitati te knjige čisto jer me premisa Stephen's god died on the longest day of the year… povukla, a znala sam već da mi stil autorice paše. I bila sam ugodno iznenađena koliko su mi se svidjele, mada ljudi svakako reagiraju kad im to preporučim kao romantasy.
Štajaznam tko je kriv, ja čitam knjige o zmajevima, a ne vijesti. (Zoran)
Zoran
The Q

Unread post by Zoran »

E jedino ne znam gdje je granica... jer ima knjiga koje su fantasy, u kojima ima nekih zaljubljenih ljudi, a koje se nekad prije nije zvalo romantasy. Dakle, ne znam koliki naglasak mora biti na romantiku da bi to bio romantasy. Odnosno, moraju postojati neke odrednice žanra, valjda?
Xaotix
The Source

Unread post by Xaotix »

Romantasy = Ljubić, ali umjesot onog, ona doktorica, oni na samrti, mora ići ona paladinka, on Lich?
Randomness is strong with this one!
Zoran
The Q

Unread post by Zoran »

On lich, ona ličinka?
Xaotix
The Source

Unread post by Xaotix »

To je već body horor :lol:

- Dragi, podarit ću ti djecu?
- Tehnički, da, ali s obzirom da sam undead i da mi fale neki organi... Sasvim nevezano, rekla si da su ti Aliensi omiljena fanšiza?
Randomness is strong with this one!
suaco
Puppeteer

Unread post by suaco »

Na temu magova marketinga, naletila sam na ovaj tekst jutros: Let Them Eat Tropes: Why Romantasy Needs to Grow Beyond Trends, koji ističe trenutni trend da se koriste tropeovi i online tagovi u modernom knjiškom marketingu. Iz teksta:

"In the last few years, we’ve seen more authors and publishers using tropes as a marketing tool, which seems to have begun as a meme (describe your book using AO3-style tags!) before catching on like algorithmic wildfire. (...) Everyone wants to replicate the success of Fourth Wing, and the only three tools in their arsenals are tropes, smut, and sprayed edges."

I manje o magovima marketinga, ali nastavak na romantasy, izdavaštvo i gdje je granica između prepoznavanja trendova i kopiranja tuđih djela: Did a Best-Selling Romantasy Novelist Steal Another Writer’s Story?, mada mi je ovaj detalj bio posebno zanimljiv (i kao posrnulom piscu malo bljakić ako ću biti iskrena):

"Book packagers assign teams of writers and editors to create content for an outside client, who can request specific elements, such as “the fae” or “hockey-themed romance.” Often, the writers receive a flat fee for their work (“work for hire”), sign over their I.P. rights, and are not entitled to royalties. Packaged titles are relatively safe bets for publishers, offering agility and responsiveness to subtle changes in market demand."

To nisu više magovi marketinga, nego magovi produkcije onoga što je trenutno hit na tržištu. Znam da je to stvarnost kapitalizma, ali je daleko od nekakvih mojih naivnih ideala da ljudi pišu ono što žele čitati - neki ljudi pišu ono što su plaćeni napisati jer algoritam kaže da je to trenutno trend na TikToku :lol:
Štajaznam tko je kriv, ja čitam knjige o zmajevima, a ne vijesti. (Zoran)
Izitpajn
nobody

Hehe, čekaj da se još AI ubaci u igru :D
Post Reply