It Eats Us From the Inside (Antonija Mežnarić)

Rasprave o knjigama, časopisima, fanzinima, stripovima, uglavnom svemu što se lista, a ima (ili nema) veze sa SF-om

Moderator: Ire

Post Reply
User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2852
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

It Eats Us From the Inside (Antonija Mežnarić)

Unread post by Xaotix »

Reklamirana kao tiha, klaustrofobična horor novela (plus vodena strava, ekologija i slavenska mitologija, ) knjiga to i isporučuje... osim klaustrofobije, koju ili nisam ulovio, ili mi je postala normalna pojava.
Priča prati ženu koja se vraća u Karlobag posjetiti oca na samrti, zaraženog bizarnim virusom. Manje više svi u gradu ga imaju, i sve ih skupa vjerojatno čeka ista sudbina kao i njenog oca.

Priča se odvija na dva nivoa, fantasy i SFu; jedan je škripavi odnos oca i kćeri koje povezuje tajna vezana za mitološka bića, dok je drugi virus koji je poharao more i koji polako ubija grad.

Radnja dobro teče, s uvjerljivim likovima. Čovjek čak ima i simpatije/razumijevanja za nadrkanog tvrdoglavog starca (valjda jer sam ih imao u familiji) koliko god ga živcirao, kao i za njegovu kćer koja mu i previše sliči. Mistični elementi i njihov odnos s ljudima su super pogođeni, a ako želite stravu ima je na biranje. Od body horora, pa preko ekološke katastrofe do bolesnog mora (koje je meni najteže palo) i reakcija svijeta na sve što se događa.
Stvar je polagana i tempo joj daje dobar ugođaj, a duljina je dobro pogođena da se tempo ne pretvori u dosadu. Nekima će faliti razrade i nastavci priča kojih su se likovi i radnja dotakli, ali da se išlo dublje u te dijelove glavna priča bi se razvodnila.

Kraj je malo antiklimaktičan i nije mi baš sjeo što se tiče karaktera likova, ali u kontekstu svega što se događa mogu ga nategnuti da ima smisla.

Pa mogu nategnuti i ocjenu na 4/5.

Nije za one koji vole akciju i spektakl.
Dobro će leći onima koji vole atmosferu, jezu i filmove s bizarnim rakursom kamere koji se događaju u par soba.
Ekipa koja poznaje Karlobag ima bonus u detaljima grada (kladim se da sam neke statiste vidio u prolazu jednog davnog ljeta)


Link: https://shtriga.com/our-books/it-eats-u ... he-inside/

Sad bu ispalo da je ovo Antonijin fan klub, sa dva uzastopna posta o njenim knjigama :D
Baš me zanima iml još koga ovdje i jel ko još čitao...
Randomness is strong with this one!
Post Reply