Antonija Mežnarić: "What do Nightmares Dream of?"

Rasprave o knjigama, časopisima, fanzinima, stripovima, uglavnom svemu što se lista, a ima (ili nema) veze sa SF-om

Moderator: Ire

Post Reply
Zoran
The Q
Posts: 1727
Joined: 08 Aug 2003, 21:11

Antonija Mežnarić: "What do Nightmares Dream of?"

Unread post by Zoran » 06 May 2021, 12:19

Skroz mi je subverzivno doći na opustjeli forum i pokrenuti novu temu :-))) Kako ste svi, što ima? Čita li itko ovo? :-)))

Uglavnom, neki su me ljudi zamolili da za njih napišem preporuku neke knjige koja mi se svidjela pa sam odabrao "What do Nightmares Dream of?" Antonije Mežnarić. Knjiga se može kupiti na više mjesta online, ali može se pročitati i preko sustava ZaKi Book. Ne znam vrijedi li to samo za Gradsku knjižnicu Rijeka ili i druge knjižnice koje koriste taj isti sustav, nisam istražio.

Uglavnom, knjiga je na engleskom jeziku, izdavač je Shtriga Books https://shtriga.com/hrvatski/ projekt koji je sam po sebi zanimljiv.

Što se Antonijine knjige tiče, evo link: https://shtriga.com/our-books/what-do-n ... -dream-of/

A ja ću pejstati što sam drugdje napisao:

Davno sam nekad svima govorio kako nema previše smisla da hrvatski pisci pišu na engleskom. Stran je to jezik i, ma koliko ga mi koristili surfajući internetom, slušajući muziku, gledajući filmove pa čak i čitajući knjige, ipak je stran. Možemo mi njime ovladati, ali kad napišemo knjigu i ponudimo je čitateljima uz knjige koje su pisali izvorni govornici engleskog jezika, bit će to kao da vaterpolista pošaljemo da se utrkuje s atletičarima.

No, kao što rekoh, davno je to bilo. Svašta se od tada promijenilo.

Engleski jezik i dalje nam je stran, no, ruku na srce, ima anglofonih pisaca, izvornih govornika, koji njeguju vrlo jednostavan izraz. To im se ne uzima za zlo, dapače, hvali se njihova čistoća, nepretencioznost, prozračnost i izravnost rečenice, bez pretjeranog ukrašavanja, robovanja epitetima i slično. Ako je to tako, onda možda i nije tako teško natjecati se s njima, odnosno, možda se naš vaterpolista i utrkuje s atletičarima, ali ti su atletičari više bacači kugle nego sprinteri.

Antonija Mežnarić o svim ovim glupostima koje sam gore nadrobio ne mora brinuti. Njen se kratki roman "What do Nightmares Dream of?" (O čemu sanjaju noćne more?) čita lako i s velikom pažnjom. Iako je radnja smještena u Rijeku te sa sobom vuče niz lokalnih tema, od folklora do društvenih odnosa, stranom čitatelju to će tek donijeti dozu poželjne egzotike. Egzistencijalna pitanja mlade učiteljice, društveni odnosi na relaciji konzervativne okoline i lezbijske ljubavi, kao i problematični porodični odnosi, teme su u kojima se mogu prepoznati čitatelji diljem svijeta. Autorica motivima barata vješto, gradeći paralelno priču o zastrašujućem biću iz lokalnog folklora te priču o problematičnoj porodici i traumama iz prošlosti. Te se dvije linije međusobno nadopunjuju, stvarajući narativnu sinergiju koja nam pruža čvrstu i tečnu priču, baveći se istovremeno vrlo ozbiljnim i realnim problemima.

Ljubiteljima suvremenog horrora, s naglaskom na folk horror, od krvavog bih srca preporučio ovu knjigu koja mi se jako svidjela.

corwin
Ancient
Posts: 597
Joined: 18 May 2005, 22:24

Re: Antonija Mežnarić: "What do Nightmares Dream of?"

Unread post by corwin » 06 May 2021, 19:04

Kako to misliš opustjeli? Ovdje je tulum 0-24.
sorry zbog gramatike

Zoran
The Q
Posts: 1727
Joined: 08 Aug 2003, 21:11

Re: Antonija Mežnarić: "What do Nightmares Dream of?"

Unread post by Zoran » 06 May 2021, 20:09

Aaaaaaa, kužim, to je još jedan od onih tuluma na kojima nitko ne želi pričati sa mnom :rolleyes:

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3871
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Antonija Mežnarić: "What do Nightmares Dream of?"

Unread post by Izitpajn » 08 May 2021, 00:15

Ne, ne, to je jedan od onih tuluma gdje su svi zrele i odrasle osobe kojima ne smeta neugodna tišina, dapače, koji su shvatili da tišina uopće nije neugodna. Zabavljeni svatko svojim mislima, jednostavno uživaju u tome da su na jednom tako dobrom mjestu u jednom tako dobrom društvu ;)

Post Reply