SFeraKon Express - dovođenje učenika iz manjih sredina na konvenciju

Jednogodišnji čušpajz

Moderator: niniane

User avatar
Izitpajn
nobody
Posts: 4030
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

SFeraKon Express - dovođenje učenika iz manjih sredina na konvenciju

Unread post by Izitpajn »

SFera raspisuje javni poziv za sudjelovanje osnovnih i srednjih škola u projektu SFeraKon Express – dovođenje učenika iz manjih sredina na SFeraKon, konvenciju znanstvene fantastike, koja se održava u Zagrebu od 8. do 10. svibnja 2020. godine. Ciljana skupina učenika su 7. i 8. razred osnovne škole te svi razredi srednje škole.

Projekt se odvija u suradnji s Ministarstvom kulture, a sastoji se u koordiniranju prijevoza učenika na SFeraKon, njihovom boravku na konvenciji i sudjelovanju u programu (slušanju predavanja, sudjelovanju na radionicama, razgledanju izložbi...) te povratku kući. SFera će pokriti troškove organiziranog prijevoza, dok je na školama tehnički aspekt organizacije putovanja.

Ovaj je projekt u prethodne dvije godine održan u pilot-fazi s određenim brojem škola iz Slavonije i nadamo se da ćemo ove godine proširiti projekt na još neke regije.

Od svake škole se očekuje da odabere nekoliko učenika za koje se procjeni da će biti najviše zainteresirani za sadržaje iz područja tehnologije, znanosti, fantastične i znanstveno-fantastične književnosti te filmske i likovne umjetnosti i odredi učitelja u pratnji koji će biti vođa skupine. Škole trebaju dostaviti SFeri popis svih sudionika s imenima i prezimenima.

Kod srednjih škola, ukoliko škola procijeni da su učenici dovoljno samostalni da putuju sami i ukoliko je to zakonski moguće, određivanje učitelja koji će biti vođa skupine nije nužno.

SFera nema logističkih mogućnosti organizirati i koordinirati samu izvedbu prijevoza, nego će ga samo financirati. Zbog toga pozivamo učitelje da se jave za potencijalne "regionalne koordinatore" kako bismo ih mogli povezati sa svima zainteresiranima.

Škole trebaju SFeri dostaviti prijavu u kojoj će navesti ime voditelja puta i eventualnog regionalnog koordinatora, popis učenika te, naravno, naziv i lokaciju škole.

SFera će tada međusobno povezati bliske škole iz pojedinih područja kako bi se prijevoz lakše organizirao.

Od "regionalnog koordinatora" će se očekivati da, u dogovoru sa školama iz "svog" područja, pronađe prijevoznika, dobije formalnu ponudu i koordinira put.

Procjenjuje se da će predviđena financijska sredstva biti dovoljna da se organiziraju ukupno tri ili četiri autobusa, ovisno o kvaliteti ponuda prijevoznika i geografskoj distribuciji škola. Ukoliko se na projekt javi više škola nego što je moguće financirati, SFera će morati odlučiti koje prijave će prihvatiti.

Svaka škola, odnosno voditelj puta, u dogovoru s učenicima i roditeljima, kao i s drugim školama s kojima dijele prijevoz, će samostalno odlučiti o vremenu dolaska i odlaska. Do sada se optimalnim pokazao dolazak u subotu oko podneva, a odlazak u ranim večernjim satima. SFera će svim sudionicima projekta dati besplatnu akreditaciju za SFeraKon.

U slučaju većeg broja prijava, relativnu prednost kod njihovog prihvaćanja (ali NE i isključivo pravo) škole će imati po sljedećim kriterijima:
- voditelj puta spreman biti regionalni koordinator
- više škola je postiglo dogovor da učitelj iz jedne od njih preuzme "vodstvo puta" i za učenike iz drugih škola (tako da putuje manje učitelja, a više učenika)
- škola je u manjoj sredini (manji grad ili selo, dalje od velikih urbanih centara)
- omjer cijene prijevoza i udaljenosti iz koje učenici dolaze
- učenici su imali samostalna postignuća u nekom obliku iz nekog od područja djeltnosti koje SFera i SFeraKon pokrivaju (znanost, tehnologija, fantastična književnost i likovna umjetnost)
- blizina lokacije s drugim školama koje su se prijavile (zbog lakšeg i što jeftinijeg organiziranja puta)

Molimo zainteresirane da prijave dostave do subote, 4. travnja na e-mail adresu:

sferakon.express@sfera.hr

Na istu adresu možete postavljati i pitanja, a ovo ovdje će služiti kao oglasna ploča gdje će se ostavljati aktualn(ij)e obavijesti vezane uz projekt.
Post Reply