Najinteresantniji izmišljeni svjetovi?

Rasprave o knjigama, časopisima, fanzinima, stripovima, uglavnom svemu što se lista, a ima (ili nema) veze sa SF-om

Moderator: Ire

Post Reply
User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Najinteresantniji izmišljeni svjetovi?

Unread post by Brumiko »

Pozdrav!

Kome se da, može li skupa sa mnom u okviru ove rasprave napisati nešto o interesantnim zamišljenim svjetovima (čitaj: planete, asteroidi, veliki glupi objekti - VGO, itd.) koji ga se tijekom karijere SF čitatelja, gledatelja ili igrača posebno dojmiše? Po mogućnosti s linkovima na znane i neznane slikovno-filmske prezentacije. Na primjer, moji favoriti, ili barem svjetovi kojih se prvo sjetih:
  • Mesklin. Ljetos pročitah Mission of Gravity kupljen negdje na e-books. Zapanjujući primjer pedantne svjetogradnje koji bi se mogao koristiti i na satovima fizike. Zašto, recimo, ploviti u klasičnom brodu, umjesto na splavi, nije baš dobra ideja na mnogo desetaka ili stotina g? ;) I, ne, knjiga nije dosadna!

    Baryos. Zanimljiva ideja! Može li netko malo bolje potkovan u fiziku reći koliko je moguća? Mogu li neutrini tako uredno mirovati i biti okupljeni gravitacijskom silom? Jasno, ako mogu, zanemarimo pitanje kako bi ih se dovelo u takvo stanje. :kava:

    Nivenov Prstensvijet. 'Nuff said. Djelo istinski Napredne Civilizacije (C)(TM). Šteta što bi trebalo prevelikih količina nedobavija za njegovu izgradnju, ali manja braća zvana Banksovi orbitali su također impresivna.

    Nivenov Dimni prsten. Šteta što, najvjerojatnije, baš i nije moguć jer bi se plinski torus rastepel. Ili možda ne bi...

    Regis III iz Lemovog Nepobjedivog. Ne toliko sam planet, koliko eko...mislim, mekosustav.

    Rama. I svi ostali VGO-i te klase. Fenomenalan CG film o Rami je ovdje: http://ebruneton.free.fr/rama3/rama.html. Doista se osjeti što bi značilo kretati se unutar takvog objekta i biti unutar njega.

    Dina. Arrakis. Pokušaj izgradnje pustinjskog svijeta s kisikom, a bez slobodne vode. Vjerojatno ne bi funkcioniral u realnosti, ali nema veze. Moja osobna fasciniranost pustinjskim svjetovima pak vjerojatno vuče korijene iz čitanja knjiga Zanea Greya i nekih epizoda poručnika Blueberryja.

    Hiron (Chiron). Planet. Iz Alphe Centauri Sida Meiera. U priručniku uz igru vidi se da je svijet prilično dobro osmišljen. Specifičnost: crvi. Kako bi rekao jedan moj prijatelj, "većina dobrog SF-a uključuje neku vrstu crva". :) Postoji strip kojeg, nažalost, nisam uspio nabaviti stoga kaj ga zapravo prodaje Amazonov poddobavljač koji ne isporučuje preko Velike Bare.
Evo, ako netko želi te ima vremena i volje nastaviti niz, to bi bilo zanimljivo! Takve stvari su meni, a vjerujem i mnogim drugim ljubiteljima SF-a, zapravo onaj pravi magnet za čitanje neke SF knjige. Hrabro osmisliti svijet kakvog još nitko osmislio nije.
Post Reply