Znam što fali na ovom forumu... Dretva o klopi!
Recimo, ovo jelo je popularno među članicama SFere!
'Ajmo - recepti, klopa i još klope!
Klopa!
Moderator: Xaotix
Evo mog specjaliteta:
Kreb sup
U dubljoj zdjeli na suho popržiti deblje štapiće špeka (može i pršut). Kad se fino poprži dodati prst debelu kriškicu putra i miješati dok se ne zapjeni. Dodati maslinovo ulje i sitno nasjeckani luk i češnjak, ružmarin, peršin ili štogod, smanjiti vatru i pustiti da se dinsta. U posebnoj tavici na malo maslinovog ulja popržiti na ploškice narezanog ââŹĹžjastogaââŹĹ dok s obje strane ne uhvati ten ââŹĹžbronzatoââŹĹ.
U veliku zdjelu na dinstajuće sastojke dodati deci bijelog vina (opcija) i pustiti da prokipi. Nakon par minuta dodati jastoga i pustiti da se malo safta.
Dodati dosta vode i kad zakipi ubaciti, na male kockice narezani krumpir i kuhati na najjačoj vatri dok se krumpir gotovo ne raskuha. Dodati ocijeđenu kuruzu, pustiti da prokipi. Dodavati vode po potrebi da se održava pola od željene količine.
Dodati vrhnje za kuhanje dobro promiješati i prema osobnom ukusu posoliti i popapriti (može i prstohvat curija). Pustit da prokipi i poslužiti uz prepečeni kruh i bijelo vino.
P.S. Idealno bi bilo umjesto vode dodati juhu od ribe (baciti par šparića ili sličnih ribica u vodu, posoliti i kuhati dok se ribe ne raskuhaju, pa ocijediti). Ovo je već malo fensi, al' se isplati.
P.S.S. Umjesto ââŹĹžrakovaââŹĹ juha odlično funkcionira sa šumskim gljivama ( lisičke, prosenjaki, trube, vrganji ââŹÂŚ)
ĂŠ Svatko je slobodan dodavati ili mijenjati bilo sastojke bilo redoslijed prema vlastitom nahođenju.
Sastojci
Paketić olfo jastoga (oni zamrznuti kao repovi jastoga, ako stvarno imate doma jastoga ââŹâ pozovite mene na ručak :zubo:
Malo špeka
Glavica luka
Češnjaka
Putar (maslac)
Maslinovo ulje
Deci belog
Konzervirana kuruza (slatka)
Dva tri krumpira
Litra vrhnja za kuhanje
Ružmarin, peršin (ili kaj vam više paše recimo: bosiljak, vlasac, mažuran ââŹâ u svim mogućim kombinacijama)
Sol, papar... ili kaj već imate pri ruci
Kreb sup
U dubljoj zdjeli na suho popržiti deblje štapiće špeka (može i pršut). Kad se fino poprži dodati prst debelu kriškicu putra i miješati dok se ne zapjeni. Dodati maslinovo ulje i sitno nasjeckani luk i češnjak, ružmarin, peršin ili štogod, smanjiti vatru i pustiti da se dinsta. U posebnoj tavici na malo maslinovog ulja popržiti na ploškice narezanog ââŹĹžjastogaââŹĹ dok s obje strane ne uhvati ten ââŹĹžbronzatoââŹĹ.
U veliku zdjelu na dinstajuće sastojke dodati deci bijelog vina (opcija) i pustiti da prokipi. Nakon par minuta dodati jastoga i pustiti da se malo safta.
Dodati dosta vode i kad zakipi ubaciti, na male kockice narezani krumpir i kuhati na najjačoj vatri dok se krumpir gotovo ne raskuha. Dodati ocijeđenu kuruzu, pustiti da prokipi. Dodavati vode po potrebi da se održava pola od željene količine.
Dodati vrhnje za kuhanje dobro promiješati i prema osobnom ukusu posoliti i popapriti (može i prstohvat curija). Pustit da prokipi i poslužiti uz prepečeni kruh i bijelo vino.
P.S. Idealno bi bilo umjesto vode dodati juhu od ribe (baciti par šparića ili sličnih ribica u vodu, posoliti i kuhati dok se ribe ne raskuhaju, pa ocijediti). Ovo je već malo fensi, al' se isplati.
P.S.S. Umjesto ââŹĹžrakovaââŹĹ juha odlično funkcionira sa šumskim gljivama ( lisičke, prosenjaki, trube, vrganji ââŹÂŚ)
ĂŠ Svatko je slobodan dodavati ili mijenjati bilo sastojke bilo redoslijed prema vlastitom nahođenju.
Sastojci
Paketić olfo jastoga (oni zamrznuti kao repovi jastoga, ako stvarno imate doma jastoga ââŹâ pozovite mene na ručak :zubo:
Malo špeka
Glavica luka
Češnjaka
Putar (maslac)
Maslinovo ulje
Deci belog
Konzervirana kuruza (slatka)
Dva tri krumpira
Litra vrhnja za kuhanje
Ružmarin, peršin (ili kaj vam više paše recimo: bosiljak, vlasac, mažuran ââŹâ u svim mogućim kombinacijama)
Sol, papar... ili kaj već imate pri ruci
- SAMSUILUNOV OTAC
- Autor u Smokvinom listu
- Posts: 2110
- Joined: 30 Dec 2005, 00:50
- Location: 26. dimenzija, treća kuća desno, iza bukve
neki dan naišla na dobar recept za kolač s kul imenom: Crnac bez jaja
Instant Geek. Just Add Coffee.
Re: Klopa!
LolDagi wrote:Znam što fali na ovom forumu... Dretva o klopi!
Recimo, ovo jelo je popularno među članicama SFere!
kad nam je vođica podrijetlom iz Poljica...
English is the result of Norman soldiers attempting to pick up Anglo-Saxon barmaids, and is no more legitimate than any of the other results.
- H. Beam Piper, from "Fuzzy Sapiens"
- H. Beam Piper, from "Fuzzy Sapiens"