Klopa!

Mjesto za rasprave o svemu onom što drugdje nije našlo mjesta.

Moderator: Xaotix

Post Reply
Dagi
Skriboman
Posts: 2320
Joined: 13 Mar 2004, 00:57
Location: Zagreb
Contact:

Klopa!

Unread post by Dagi »

Znam što fali na ovom forumu... Dretva o klopi!

Recimo, ovo jelo je popularno među članicama SFere!

'Ajmo - recepti, klopa i još klope!
User avatar
Bahod
The...
Posts: 1584
Joined: 02 Aug 2005, 21:37
Location: ZG
Contact:

Unread post by Bahod »

Uz klopu naravno i vino :D
User avatar
Bahod
The...
Posts: 1584
Joined: 02 Aug 2005, 21:37
Location: ZG
Contact:

Unread post by Bahod »

Evo mog specjaliteta:


Kreb sup

U dubljoj zdjeli na suho popržiti deblje štapiće špeka (može i pršut). Kad se fino poprži dodati prst debelu kriškicu putra i miješati dok se ne zapjeni. Dodati maslinovo ulje i sitno nasjeckani luk i češnjak, ružmarin, peršin ili štogod, smanjiti vatru i pustiti da se dinsta. U posebnoj tavici na malo maslinovog ulja popržiti na ploškice narezanog „jastoga“ dok s obje strane ne uhvati ten „bronzato“.
U veliku zdjelu na dinstajuće sastojke dodati deci bijelog vina (opcija) i pustiti da prokipi. Nakon par minuta dodati jastoga i pustiti da se malo safta.
Dodati dosta vode i kad zakipi ubaciti, na male kockice narezani krumpir i kuhati na najjačoj vatri dok se krumpir gotovo ne raskuha. Dodati ocijeđenu kuruzu, pustiti da prokipi. Dodavati vode po potrebi da se održava pola od željene količine.
Dodati vrhnje za kuhanje dobro promiješati i prema osobnom ukusu posoliti i popapriti (može i prstohvat curija). Pustit da prokipi i poslužiti uz prepečeni kruh i bijelo vino.

P.S. Idealno bi bilo umjesto vode dodati juhu od ribe (baciti par šparića ili sličnih ribica u vodu, posoliti i kuhati dok se ribe ne raskuhaju, pa ocijediti). Ovo je već malo fensi, al' se isplati.
P.S.S. Umjesto „rakova“ juha odlično funkcionira sa šumskim gljivama ( lisičke, prosenjaki, trube, vrganji …)

© Svatko je slobodan dodavati ili mijenjati bilo sastojke bilo redoslijed prema vlastitom nahođenju.

Sastojci
Paketić olfo jastoga (oni zamrznuti kao repovi jastoga, ako stvarno imate doma jastoga – pozovite mene na ručak :zubo:
Malo špeka
Glavica luka
Ȓešnjaka
Putar (maslac)
Maslinovo ulje
Deci belog
Konzervirana kuruza (slatka)
Dva tri krumpira
Litra vrhnja za kuhanje
Ružmarin, peršin (ili kaj vam više paše recimo: bosiljak, vlasac, mažuran – u svim mogućim kombinacijama)
Sol, papar... ili kaj već imate pri ruci
User avatar
SAMSUILUNOV OTAC
Autor u Smokvinom listu
Posts: 2110
Joined: 30 Dec 2005, 00:50
Location: 26. dimenzija, treća kuća desno, iza bukve

Unread post by SAMSUILUNOV OTAC »

Ali nekih stvari imaaa, što ne govore se svimaaa, što se samo nekom šapnuuu, ti znaaaaš... :D :uzdravlje:
Kap limuna, zrno soli,
I svaka rana malo više boli.
User avatar
Ire
Phd In Horribleness
Posts: 6638
Joined: 04 Aug 2003, 18:51
Location: Zagreb

Unread post by Ire »

neki dan naišla na dobar recept za kolač s kul imenom: Crnac bez jaja :D
Instant Geek. Just Add Coffee.
User avatar
Nimrod
The Q
Posts: 1385
Joined: 18 Nov 2003, 20:30
Location: zabreg
Contact:

Re: Klopa!

Unread post by Nimrod »

Dagi wrote:Znam što fali na ovom forumu... Dretva o klopi!

Recimo, ovo jelo je popularno među članicama SFere!
Lol

kad nam je vođica podrijetlom iz Poljica... :D
English is the result of Norman soldiers attempting to pick up Anglo-Saxon barmaids, and is no more legitimate than any of the other results.
- H. Beam Piper, from "Fuzzy Sapiens"
User avatar
davors
Ancient
Posts: 795
Joined: 19 Aug 2003, 01:51
Location: Pazin
Contact:

Unread post by davors »

... onda je sasvim on-topic pripomenuti da ce se predstojeceg vikenda u Pazinu jesti "Jules Verne pizze"...

Davor
*Istria is a state of mind*
Post Reply