Page 1 of 1

Pisanje na engleskom

Posted: 08 May 2021, 00:20
by Izitpajn
Reče čoek negdje drugdje, pa da se premjestim:
Zoran wrote:
06 May 2021, 12:19
Davno sam nekad svima govorio kako nema previše smisla da hrvatski pisci pišu na engleskom. Stran je to jezik i, ma koliko ga mi koristili surfajući internetom, slušajući muziku, gledajući filmove pa čak i čitajući knjige, ipak je stran. Možemo mi njime ovladati, ali kad napišemo knjigu i ponudimo je čitateljima uz knjige koje su pisali izvorni govornici engleskog jezika, bit će to kao da vaterpolista pošaljemo da se utrkuje s atletičarima.

No, kao što rekoh, davno je to bilo. Svašta se od tada promijenilo.

Engleski jezik i dalje nam je stran, no, ruku na srce, ima anglofonih pisaca, izvornih govornika, koji njeguju vrlo jednostavan izraz. To im se ne uzima za zlo, dapače, hvali se njihova čistoća, nepretencioznost, prozračnost i izravnost rečenice, bez pretjeranog ukrašavanja, robovanja epitetima i slično. Ako je to tako, onda možda i nije tako teško natjecati se s njima, odnosno, možda se naš vaterpolista i utrkuje s atletičarima, ali ti su atletičari više bacači kugle nego sprinteri.
Jać' samo stavit ovo ođe:

https://www.sfera.hr/corbeau/node/idiot/idiot1.html

Ne da se hvalim, ali dok sam pisao, i kasnije, dok sam čitao, sam shvaćao koliko je pisanje na engleskom drugačije od pisanja na hrvatskom. Ovdje sam na nekim mjestima izvodio eksperimente s jezikom, piruete, epruvete, vaginalete... okej, nema veze... ali u svom dosadašnjem pisanju nemam osjećaj da bih nešto takvo mogao izvoditi na hrvatskom.

Ne znam ima li ovdje netko sa sličnim iskustvom, ako ima, javite se.

Re: Pisanje na engleskom

Posted: 10 May 2021, 11:02
by corwin
Moram priznat da nisam pokušavao pisat na engleskom.

Ono što sam primijetio kod ljudi koji pišu na eng. je da tekst djeluje pomalo kompjuteziran. Kao da sam već to čitao.

Re: Pisanje na engleskom

Posted: 16 May 2021, 13:33
by Zoran
Ja sam u prvom lockdownu bio pozvan u neki interni decameronasti projekt neke anglofone ekipe pa sam, po prvi put, probao pisati na engleskom. Ustanovio sam da se može, lakše nego što sam mislio. Ali je to definitivno drugačiji tekst, drugačiji vokabular. I definitivno je nadzor nekog izvornog govornika poželjan, kako bi se izbjegle sitne glupe pogreške.

Evo, ovo je primjer mog teksta:
http://decameron.thierstein.net/archive ... ruvar.html