Aleksandar Žiljak: Irbis

Rasprave o knjigama, časopisima, fanzinima, stripovima, uglavnom svemu što se lista, a ima (ili nema) veze sa SF-om

Moderator: Ire

User avatar
Nazir
Ancient
Posts: 917
Joined: 09 Aug 2006, 16:41

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Nazir »

Pročito :love: Mogu pohvaliti da sam jučer čitav dan proveo u putovanju i čekanju u redovima tako da je roman otišao u jednom danu uz poprilično guštanje.

Općenito, veoma sam iznenađen. Neke naznake "akcijsko distopijskog sf romana" mi nisu baš sjele tako da sam knjigu zabrinuto otvorio i započeo s čitanjem. Ono što je super, roman stvarno spada u tu kategoriju, ali je odlično napisan. Akcija se dobro izmjenjuje s kratkim pauzama i vrlo rijetko se gubi u toj ravnoteži.

Ono što je bitno, čitatelj mora "progutati" neke postavke svijeta koje su stvarno bile WTF trenutci. Štoviše, čak sam se u jednom trenutku počeo pitati koje čudo me čeka u sljedećem poglavlju. Što je najbolje uspio sam pogoditi da SPOILER!!<<će jedan lik biti čovječja ribica.>> Naravno, baba je legenda. Tu sam se stvarno pošteno nasmijao i definitivno bi bilo super vidjeti je još koji put.

Imam nekih prigovora na "logiku" ponašanja par likova, ništa prestrašno, ali mi je malo upadalo u oči. Npr.:
SPOILER!!<<Nemam baš feeling da bi gl. lik ostao iste psiho strukture kad ga se prebaci u mozak mačke, a da bi ga npr. seksualno privlačile žene. Na našu osobnost uvelike utječe hormonska reakcija i sumnjam da bi se mačak baš tako palio, a kamoli dobivao ideje da on tu nešto "konkretizira" - no, na kraju romana postoji naznaka da je to itekako konkretizirano, u troje (Žiljak, jel se stvarno moramo brinuti? :zubo: )
Nadalje, lik Zlatne Tigrice mi je bio logičan dok se odjednom nije počela brinuti za djecu po putu. Ona je takve slučajeve u poslu gdje je bila morala gledati svaki dan. Kud baš odjednom ti osjećaji i takva promjena osobnosti dok se vraćala u zg da "dovrši svoj posao".
Dalje, kud bi neki lik kopirao svoju matricu svjesti u čovječju ribicu? Zašto bi netko kreirao takvo stvorenje? Jasno je da Žiljak ima neki osobni štih s time, ali mislim da je zato logika radnje malo patila (ok, u opisanome svijetu kakav je, na kraju samo slegneš s ramenima i čitaš dalje)
Starac s planine je pozitivan lik - zanimljiv odabir, ali tu imam osobni problem jer u biti ne vidim da je rješenje izobličenog društvenog sustava rušenje svih tornjeva koji postoje. no, u ludilu svega i ovo prolazi :D
Kraj - maaaaalo mi je nategnuto to da iz tornja u roku 5 min nanotehnologijom dobivamo 50 metarskog kerubina, ali ajde, za potrebe akcijske radnje, jasno mi je da je tako ispalo...
>>


Eto, to su neke primjedbe koje su me malo zakačile, ali kažem, vidi se da je to takav roman pa mu se dosta lako prašta. Opet, roman je pročitan u jednom danu i to puno govori u prilog kvaliteti.
Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Aleksandar Ziljak »

:lol:
A. Ziljak
Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Aleksandar Ziljak »

A. Ziljak
Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Aleksandar Ziljak »

Evo, Irbis u malo širem kontekstu, u članku u Le Monde Diplomatique:
http://lemondediplomatique.hr/imaginira ... uducnosti/
A. Ziljak
Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Aleksandar Ziljak »

Image

Jučer je u Beogradu pred novinarima promovirano srpsko izdanje moga romana Irbis, nagrađenog Nagradom SFERA za 2012, u nakladi poduzeća Čarobna knjiga. Da podsjetimo, roman je prije dvije godine prvi put objavila Zagrebačka naklada, a doživio je i više no pozitivni prijem kod kritike, dok je publika reagirala po onoj Balaševićevoj "jedni ga kude, drugi hvale, treći vele: e, moj brale'', što je, kad razmislim čime sam se vodio pri pisanju ovog romana, možda i najbolje što se moglo dogoditi. Od jučer, Irbis postaje drugi hrvatski SF roman u izdanju Čarobne knjige, nakon romana Zovite ju Zemlja Ivana Lutza.
A. Ziljak
User avatar
garion
Ewok
Posts: 36
Joined: 04 May 2015, 10:10

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by garion »

Pročitao sam Irbis u izdanju Čarobne knjige. Mnogo dobro. :notworthy:
Brzo, eksplozivno, pravi akcioni sf, puno jurnjave, pucnjave, eksplozija, nanotehnologije, genetike, robotike...Sve što vole ljubitelji sf. Likovi su jednostavni, onako na svoj način ,,herojski'', romantični po malo, i time pravi kontrast surovom svetu oko njih. Puno humora, ironije, zabave, neki likovi su baš legendarni(baba, čovečja ribica), roman se baš čita u jednom dahu, tera da se ne ostavlja i ne prekida čitanje.
Ali nije samo pitki, čitljivi akcioni, pucački sf. Ima i onu dublju ljudsku komponentu. Roman je oštra, beskompromisna kritika monopolskog, neoliberalnog, zapravo svakog kapitalizma. Budućnost koja se prikazuje u romanu uopšte nije nemoguća ni daleko, zapravo je već počela. Tornjevi i ono što simbolizuju(enklave bogatih u kojima pristupa nama ostalima, ostatku čovečanstva nema i neće biti-ni kopnom, ni morem ni vazduhom)već je tu, na neki način...recimo savremeni Dubai, stadioni, sve je to izgrađeno bukvalno kao piramide uz rad savremenih robova.
I u romanu, što mi se posebno sviđa, jasno se vidi čvrst stav-sadašnje društveno uređenje ne valja, treba ga srušiti-i tačka. Nema trte-mrte intelektualnog ni tamo ni amo ,,jest ne valja, ali ajmo razgovarat, izbori, demokratija, da se dogovorimo...''Volim kad se ima stav i kad se ne libi da se on iznese, ne umotava se u celofan.
Inteligentno osmišljena priča, sve je tu lepo posloženo. Verovatno ima i nekih mana, ali ja nisam ni kritičar ni teoretičar da ih uspešno elaboriram, meni kao čitaocu ništa posebno nije smetalo.
Roman bih preporučio svakome ko voli sf, ili ko namerava da se upusti u čitanje istog; i početnicima i onim sa dužim stažom u čitanju.
Strah je ubica uma.
User avatar
Izitpajn
nobody
Posts: 4030
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Izitpajn »

garion wrote:Likovi su jednostavni
Ovdje se slažemo :D

Ali okej, baba ima šarma, ali čovječje ribice se uopće ne sjećam.

Što se tiče tornjeva, nisi bio u Zagrebu u zadnje vrijeme, jelda? ;)

Što se tiče romana, slažem se da je čitak i pitak, ali ne bih ga preporučio nekom zahtjevnijem, tko voli, recimo, Banksa ili Ursulu. Ne bih rekao da je loš, samo da je... čitak i pitak. Okej, zapravo, nije da ne ih preporučio, samo bih rekao da ne očekuju Banksa ili Ursulu.

Ono što mi smeta je idealiziranje "neprijatelja mog neprijatelja". Slažem se da su kapitalizam i zapadni imperijalizam loši, ali i da su još gori, i dalje bi bili bolji od bilo kakvog AlQaidaizma.
User avatar
garion
Ewok
Posts: 36
Joined: 04 May 2015, 10:10

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by garion »

Ne, nisam, ali svakako računam da ću imati prilike uskoro videti tornjeve u Beogradu...kad nam Vučić dovede kalifat i izgradi Beograd na vodi, biće tu raznih tornjeva i kula :zubo: .
Ne mislim ni ja da je roman neki vrh savremene svetske produkcije, ali je svakako zabavan i dobro napisan, i zaista bi ga preporučio. Ne očekujem od svakog (sf)romana da je vrhunsko štivo, nekad je dovoljno i da se lepo zabavim i uživam dok čitam, i imam neki osećaj zadovoljstva pročitanim. Ne mora uvek biti nešto naj naj.
Za ovo zadnje, ne bih se složio, tj.složio bih se da nikako ne bi želeo živeti pod nekom Al Kaidom ili ISISom, ali... nisam ni shvatio roman tako da on idealizuje Al Kaidu ili radikalni islam, više je to po meni u jednom ironičnom i humorističnom tonu...mislim da nema tu idealizacije.
Strah je ubica uma.
corwin
Ancient
Posts: 706
Joined: 18 May 2005, 22:24

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by corwin »

Čovijek napiše knjigu koju pročitam u jednom dahu, a ipak ostane dojam da je cijela priča falična. Mislim da je kod Žiljka problem u likovima koji odgovaraju trenutku. Samo jedan primjer, nema šanse da bi majka svojevoljno pobjegla sa dvoje ljudi (velikom mačkom) koje je tek srela, u napetoj situaciji, dok je otac djeteta negdje u zgradi. Takvo ponašanje je potpuno van karaktera. Takve situacije se konstantno ponavljaju i zapravo ruše, inaće dobro napisanu, priču. Ali da sam uživao čitajući "Irbisa", uživao sam.

I ne, baba mi nije fora.
sorry zbog gramatike
Zoran
The Q
Posts: 1913
Joined: 08 Aug 2003, 21:11

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Zoran »

Čitao sam ga prije 8-9 godina, znam da je bio dosta akcijski nabrijan, revolucionarno nastrojen, da je to bilo dosta onako in your face i da mi je sve skupa bilo jako pogodno za holivudski megahit. Međutim, nedavno je na instagramu Antonija Mežnarić jako ozbiljno napisala da je jako proučavala taj roman u kontekstu antiutopija i da tu ima više nego što joj se u početku činilo. E sad, zbilja bih ga morao ponovo pročitati da provjerim je li to istina :S A obično nekako uvijek radije uzmem neku novu knjigu.

EDIT prije 10 godina sam ga čitao, sad sam si gledao u mejl i otkrio da sam bio u žiriju za Artefakt te godine.
Post Reply