Interstellar (2014, Cristopher Nolan)

Rasprave o SF filmovima

Moderator: TB

Forum rules
Zabranjeno je objavljivanje, slanje, razmjena i promoviranje filmskog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, a dobavljen nelegalnim putem.
Post Reply
TB
Ancient
Posts: 559
Joined: 31 May 2006, 13:25
Location: Zagreb

Interstellar (2014, Cristopher Nolan)

Unread post by TB »

Interstellar je fantastičan i odličan SF film prava umjetnost i poezija, simfonija slika i zvuka.
Funkcionira odlično- ima misterija i osjećaja začudnosti, ima napetosti da noktima izgrebeš stolac u kinu, a i emocija ima napretek- neka ženska je plakala u kinu.
Zašto ovo nije „Odiseja“ za 21. Stoljeće?

Zamislimo da je Dave Bowman, astronaut iz "Odiseje", u zadnjem dijelu filma- brbljao.
Recimo dok je propadao u onu crvotočinu, da je Dave pričao u radio: "Nadam se da me netko čuje...evo što se oko mene dešava, ja mislim da je objašnjenje ovo ili ono... Bla, bla, bla...."
Ili na kraju kada se našao u onoj sobi, dok smo ga pratili kako u njoj proživljava svoj život, da je pisao dnevnik i usput da je išla njegova naracija onoga što piše... "Dan prvi, dan drugi.. prošla je prva godina kako sam na ovom čudnom mjestu... bla, bla, bla..."

Stanley Kubrick je znao da je suviše priče i objašnjavanja loše za magiju takve priče. Kubrick je sve prikazivao u tišini, pa si vi gledatelji mislite što to znači i što i zašto se to dešava.
Dok se nije pročitalo Clarkeov roman, nitko nije pojma imao što „Odiseja“ želi reći, ali su ljudi osjetili dubinu ideja.

Interstellar je primjer današnjeg pristupa u filmu gdje se suviše priča umjesto da slike i zvuk govore same za sebe i da ideje o tome što se zbilo same bujaju u umu gledatelja.
Zato Interstellar nije „Odiseja“, ali jest negdje kao „Contact“- SF film koji želi biti ozbiljan i u tome uspije.

Kao što rekoh, simfonija slika, zvuka i veličanstvenosti, tako da kada se sve zbroji, to je fantastično dobar film za gledanje na gigantskom platnu.
Post Reply