Diverzant

Priče (nevezane za Literarnu radionicu), pjesme, crteži i ostale kreacije forumaša

Moderators: Nimrod, niniane

User avatar
Panonsky
Puppeteer
Posts: 127
Joined: 19 Oct 2006, 23:13
Location: Planet Zemlja

Diverzant

Unread post by Panonsky » 22 Dec 2007, 01:20

Društvo bok!!!
Primjetih kako se rasplamsao ovaj dio foruma vezan za priče, pa rekoh da i ja lansiram koju. Bez brige. Kratka je i ležerna. Mišljenja sam kako je gramatika/pravopis u redu, no ukažite na propuste. (Molio bih znalce malo više informacija vezanih za stil pisanja).
E pa, evo priče...Ranom zorom, dok još sunce nije izišlo, 14. lipnja 1992. godine Kuntek i njegov suborac Mato doručkovali su sardine s povrćem, uprtili svoje maskirne ruksake, zacrnili lice bojom i kroz jutarnju maglu čamcem krenuli u izvidnicu preko Drave, na lijevu obalu.
Kuntek je bio 52 godine star. Prije 28 godina u JNA je završio obuku za diverzanta kao najbolji u klasi. Mato je bio 20 godina star. Mlad, neiskusan, vjeran, slijedio bi Kunteka bilo kamo.
U šumi nije bilo nikoga, upravo kao u onim bajkama što započinju s junakom koji je obično blesav, ali nekako odvažan. Ili bi mogao biti pametan, ali je slab poput grančice, pa odlazi od kuće, pokraj vuka i stare vještice, preko začaranog potoka, i uskoro će pronaći blago.

Kuntek se šunjao. Prsti i stopala tako su hitali preko busena crnice i trulih hrpica lišća da se činilo kako je postao dijelom šume u pokretu. Nikad se nije šunjao tako dobro. Šuma se kreće u beskraj, bježi, mijenja samu sebe. I on se kretao s njom, koristio se njezinom nevidljivim tijelom kao ritmom vlastitog tijela. U sebi je pjevao šumi, a šuma, oštrih visokih vrhova, izvan čovjekova domašaja, čula ga je i pjevala s njim.
Matini prsti i stopala s povjerenjem su pratili Kuntekove tragove. Njihova su se tijela prirodno stopila sa šumom.

Ušli su u Kopački rit. Uronili u prohladnu vodu toliko da im je samo glava virila iz nje. Sličili su žabama koje love insekte. Kretali su se vodom, kroz šipražje i trsku, polako i nečujno, prirodnim ribljim pokretima. Počelo je kišiti. Kuntek je to jedva zamijetio. Bio je lagan, čist, s kristalnom glazbom u glavi, poput one koju sviraju crkvene orgulje u Valpovačkoj crkvi. Nije se imao čega bojati. Postojalo je samo kretanje naprijed i vrijeme otkucaja njegova srca.
Kako to da si može čuti srce? Ta je misao bljesnula i nestala.

Pijavice su mu sisale toplu krv. Bio je mokar, smežurana i promrzla tijela. Vodeno bilje i trska zapinjali su mu pod nogama i koncentracija mu je oslabjela. Više nije bio toliko oprezan. Noga mu je zapela za vodenu puzavicu (barem je on to mislio) i on je trzajem povuče.
Voda pred njima se zakovitla i pred njih izbaci vreli komad smrti. Dvojica muškaraca su utihla, kao i voda i šuma oko njih. Nisu navikli na posjetitelje. Ne tu.
Vrijeme je odavno stalo, zapravo vrijeme nije niti postojalo. Bar ne ovdje. Bili su izvan vremena, to je znao.
Protupješadijska rasprskavajuća odskočna mina rasprsla se pred njima. Mato se nekontrolirano tresao, no Kuntek je bio miran. Naizgled jednako miran poput Kopačkog rita u kojeg se pretvarao. Matino tijelo nikad nije pronađeno, iako neki tvrde da je bilo viđeno.
Kuntek je identificiran putem ušivka iznad džepa. Pronađen je raskidana, slomljena tijela i zatvorenih očiju kako pluta razderanim licem prema gore, sav srastao s vodenim biljem i trskom. Na ruci mu je bio razbijeni sat. Vrijeme više nije postojalo.
?

User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 878
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Diverzant

Unread post by ratchet » 22 Dec 2007, 11:09

No dobro. Ali što je tu SF?
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley

User avatar
Panonsky
Puppeteer
Posts: 127
Joined: 19 Oct 2006, 23:13
Location: Planet Zemlja

Re: Diverzant

Unread post by Panonsky » 22 Dec 2007, 11:30

ratchet wrote:No dobro. Ali što je tu SF?
No dobro, nije SF (zaboravih napomenuti) :(
Ako je to uvjet za objavu na čiči-miči nek' se nadležni izjasne. Imam drugu kratku priču s elementima nadnaravnog. :dum:

Mislim, zanima me zašto ova priča nije prošla na natječaju, dovraga... :puca:
Zato sam je sad ovdje i stavio na uvid ''žiriju''.
?

User avatar
Nazir
Ancient
Posts: 917
Joined: 09 Aug 2006, 16:41

Re: Diverzant

Unread post by Nazir » 22 Dec 2007, 17:10

A na koji natjecaj si to slao ak se smije znati? Bestseller, Ekran? (sudeci po duzini price)

User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 878
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Diverzant

Unread post by ratchet » 23 Dec 2007, 00:07

Iskreno i mene zanima na koji je to natječaj išlo. A ovo je ipak SF forum, ili sam ja bio tog uvjerenja kad sam se učlanio.Nije sad da sam isključiv ali vidio sam još par foruma i web stranica gdje se može na ovakav način objaviti proza. A iskreno ako si ovo slao na neki naš natječaj nemaš se što čuditi. Uvjeti su jasni, u prvoj rečenici se uvijek napomene: SF ili fantasy ili horor ili sve skupa ako nije precizirano.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley

User avatar
Panonsky
Puppeteer
Posts: 127
Joined: 19 Oct 2006, 23:13
Location: Planet Zemlja

Re: Diverzant

Unread post by Panonsky » 23 Dec 2007, 01:17

Ok. ok... Kad sam krenuo pa da nastavim. Bilo na ''pričiginu'', jedino sam ovdje promijenio naslov. Tema, naravno, nije bila određena, dakle mogao je biti kojigod žanr (baš poput bestsellera i ekran priča). Sjetih se kako sam svojevremeno i sam zakomentirao ovdje na forumu da jedna priča nije pisana u žanru (Tko bi to mogao biti?). Znam kako ima i drugih foruma, al' eto, htjedoh baš čuti od ovdašnje poznate ekipe mišljenja, a ne tamo nekih s ''Nove TV'' :zubo:
A sad kad smo to riješili da čujem konkretna konstruktivna mišljenja. :zbunj:
?

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3871
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Diverzant

Unread post by Izitpajn » 23 Dec 2007, 12:56

Hm, gle, problem s ovom pričom je što se u njoj ništa ne događa. S tim da "oni dođu, oni umru" nije dovoljno da bi priči dalo neku radnju jer nemaš ono osnovno: tko su "oni". To su dva statista za koje uopće nije bitno u kojem su ratu, tko su, jesu li heroji ili zločinci, dobri muževi i prijatelji ili dvije pijandure koje su otišle u rat jer nisu imali pametnijeg posla. Jedina informacija koju daješ o tim likovima je da je jedan prije 28 godina bio specijalac, a da ga drugi prati kud god krenuo, a to jednostavno nije dovoljno, pogotovo zato što onda te dvije informacije ostanu potpuno neiskorištene. S druge strane, daješ potpuno nepotrebne stvari: zašto je bitan točan datum? Ovakav tip priče traži više duljine, a ako moraš pisati nešto ultrakratko, onda moraš napisati nešto drugo. Priča ove duljine mora biti oguljena od svega suvišnog, dakle i od nepotrebnih opisa i od nepotrebnih biografskih podataka, imaš mjesta samo za udarnu poantu i za ništa više. Ovdje stvari koje su nepotrebne oduzimaju prostor stvarima kojih zato nema, ali su itekako potrebne. Kratka priča je kao vijest: moraš imati tko, što, zašto, a tek ako ima mjesta, onda još i gdje, kada i kako. Čini mi se i da je stil malo neujednačen, ali to je vjerojatno posljedica toga da si nešto što treba imati pet kartica ili više bio prisiljen utrpati u dvije, ili koliko već.

Ovo je napisano kao priča atmosfere, a nešto što ima manje od dvije kartice to nikako ne može biti.

User avatar
Panonsky
Puppeteer
Posts: 127
Joined: 19 Oct 2006, 23:13
Location: Planet Zemlja

Re: Diverzant

Unread post by Panonsky » 23 Dec 2007, 22:24

Puno hvala I. na odgovoru. To je ono što sam htio, kratko i jasno. Još jednom hvala na pomoći i konstruktivnoj kritici.
?

User avatar
niniane
Vampiruša
Posts: 2364
Joined: 14 Aug 2006, 11:05
Location: somewhere over the rainbow...

Re: Diverzant

Unread post by niniane » 27 Dec 2007, 12:32

Slažem se s Izitpajnom. Bilo bi dobro da postoji barem par rečenica u kojima bi objasnio u kojem su to oni ratu, protiv koga, koja je točno njihova uloga... Na taj način bi mogao uvesti i SF elemente - iako, kako mcn reče, SF priča je ona koja kad makneš SF elemente ne može funkcionirati. A čini mi se da bi u ovoj priči to teško postigao. No možda se varam. Ako imaš volje, probaj ju malo preraditi pa postati ponovno.
... characters, personalities, stories and larps...

User avatar
Panonsky
Puppeteer
Posts: 127
Joined: 19 Oct 2006, 23:13
Location: Planet Zemlja

Re: Diverzant

Unread post by Panonsky » 29 Dec 2007, 23:08

Eh... Ma dobro, pogriješio sam što sam postavio ''običnu priču'', dakle nije SF. Mea culpa, mea maksima culpa... Ostavit ću je ipak tu di trenutno je (budući niti moderatorima ne smeta) čisto da netko ne napravi grešku poput mene koji na forumu S.F-a stavi ''običnu priču'' i sad kao očekuje komentare. Dakle, i ja bih se složio s Izom koji je stidljivo napomenuo kako ovaj tekst više nalikuje na nekakvu priču atmosfere. E, sve više se i meni čini da je to tako. Priča atmosfere bez S.F-a u tragovima. Sory...
?

Post Reply