Jašubeg en Jered- broj 11

Klubovi, fanzini, konvencije, sajtovi, Bogdaj veći kup ...

Moderator: Dagi

User avatar
Boki
Hani
Posts: 62
Joined: 06 Sep 2007, 13:34
Location: Slovenija
Contact:

Jašubeg en Jered- broj 11

Unread post by Boki » 06 Sep 2009, 11:08

JeJ je ostao jedini slovenački fanzin. Znate, nije lako ostati sam. To sa sobom nosi puno više odgovornosti. na srečo to više nije "one man band", nego projekat, na kojem rade sledeči slovenački autori:
- Andrej Ivanuša (autor fantastičkog Vilindara)
- Amedeja M. Ličen (autorica humorne satire Nasvidenje Veličastni svet)
- Mara R. Sirako (autorica odličnog Dangober: Spopad pri Opozorilniku)
- Bojan Ekselenski (autor Vitezi i Čarobnjaci: Indigo dijeca)
U novom broju su opisi različitih filmova. neki od njih so prošetali kroz kino centre, neki nisu (recimo smiječe 2012: Sudni dan, Rat svijetova: Sledeči val). Ima nekoliko članaka za obrazovanje, dva trailera dolazečih novela (Votlina skrivnosti, Indigo novi svet iz niza Vitezi i Čarobnjaci) i još puno toga. Aha, ima i najave Rikona u Rijeci, koji če se dogoditi listopada ove godine.
Još link: http://www.vitezicarovniki.com/darila/J ... ed2-11.pdf
Ukratko ču obnoviti stranice Viteza i Čarobnjaka (http://www.vitezicarovniki.com).
Image

User avatar
Mara R. Sirako
Ewok
Posts: 30
Joined: 16 May 2009, 16:33

Re: Jašubeg en Jered- broj 11

Unread post by Mara R. Sirako » 07 Sep 2009, 08:39

Novi fanzin dolazi sa novim grafičkim dizajnom, novim rubrikama i temama. Sve u svemu, JeJ napreduje iz broja u broj. Prijatno čitanje :)
Image

Dagi
Skriboman
Posts: 2320
Joined: 13 Mar 2004, 00:57
Location: Zagreb
Contact:

Re: Jašubeg en Jered- broj 11

Unread post by Dagi » 07 Sep 2009, 11:46

Boki wrote:JeJ je ostao jedini slovenački fanzin. (...)
A to znači da je "Neskončnost" službeno ugašena? Ili je to odraz slovenske diskusije što fanzin jest, a što nije?

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3871
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Jašubeg en Jered- broj 11

Unread post by Izitpajn » 07 Sep 2009, 12:13

Aktualni predsjednik "Prizme" je nestao, a bivša predsjednica se želi konačno razdužiti, što još nije napravila i zato je dala rok do 10. rujna da joj se javi osoba koja želi biti predsjednik inače formalno gasi udrugu.

Na radost i veselje svima koji su se iz ovog ili onog razloga zakačili s "Prizmašima".

User avatar
Boki
Hani
Posts: 62
Joined: 06 Sep 2007, 13:34
Location: Slovenija
Contact:

Re: Jašubeg en Jered- broj 11

Unread post by Boki » 07 Sep 2009, 12:59

Eh, ta nesretna Prizma. Uvijek dolazimo do te udruge. :x Meni lično je žao za propast. Oko toga imam čistu vest, jer sam redovni pisao za Neskončnost i redovno objavljivao na forumu različite tekstove. U JeJ nisam mogao objaviti ništa oko rada udruge, jer se niko nije javio. A svi su imali puno kritike oko koje gramatičke greške. I u novom broju ih ima nekoliko, iako puno manje. Sledeče borj će iči kroz rigorozniji predogled.
Image

User avatar
Mara R. Sirako
Ewok
Posts: 30
Joined: 16 May 2009, 16:33

Re: Jašubeg en Jered- broj 11

Unread post by Mara R. Sirako » 07 Sep 2009, 16:02

I meni stvarno nije jasno zašto s eu vezi JeJ uvijek pojavljaju pitanja vezana za Prizmu? JeJ nije projekat Prizme, nije ni deo Prizminog glasila.

Dali imate možda predlog vezan na sadržaj? To je ono o čemu valjda diskutirati.
Izitpajn wrote:Na radost i veselje svima koji su se iz ovog ili onog razloga zakačili s "Prizmašima".
Prije svega sve što se dešava je veoma, veoma tužno. I mislim da niko baš ne likuje niti se radosti tom propadanju. Na kraju krajeva autori ostajemo bez poslednje formalne organizacije ljubiteljsa ZFF-ja i mi smo prvi koji ćemo - ako će se likvidacija društva desiti, u šta inače ne verujem - osetiti taj gubitak. Medjutim uprkos svemu ja sam još uvijek optimista i mislim da će se naći neko riješenje :)
Image

User avatar
Boki
Hani
Posts: 62
Joined: 06 Sep 2007, 13:34
Location: Slovenija
Contact:

Re: Jašubeg en Jered- broj 11

Unread post by Boki » 08 Sep 2009, 16:10

Tačno tako. Fanzin nema sa Prizmom ništa. Ako se ne varam, su se mnogi prizmaši u početku rugali mojim naporima. Sad imam krug suradnika i faznin postaje sve bolji. O Prizmi nemam što pisati, jer se ništa ne događa. I ovo nije tema za Prizmu nego fanzin JeJ.
Image

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2714
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Jašubeg en Jered- broj 11

Unread post by Xaotix » 08 Sep 2009, 17:08

Mara R. Sirako wrote:I meni stvarno nije jasno zašto s eu vezi JeJ uvijek pojavljaju pitanja vezana za Prizmu?
Boki wrote:Fanzin nema sa Prizmom ništa.
Pa nema veze s Prizmom, ali ima veze s Neskončnosti. I u prijašnjim najavama se JeJ spominjao kao jedini u Sloveniji, pa je nas zanimalo što se dogodilo s Neskončnosti, kao drugim nama poznatim slovenskim fanzinom. E sad, Kako Neskončnost izrađuju Prizmaši, neminovno ćemo doći i do njih. Shvaćam da se želite distancirati od Prizme kao samostalni projekt, ali ne trebate biti baš toliko osjetljivi... :D

Šteta što je JeJ ostao jedini SLO-fanzin, ali čini mi se da je na zdravim nogama, i ima sasvim pristojan ritam izlaženja. Boki kaže i da se krug suradnika širi, pa će možda iz te grupe izniknuti neki (novi) organizirani pokret u Slovenskom fandomu (ovo je sad osvrt na tekst u JeJ-u o trenutnoj situaciji).
Randomness is strong with this one!

User avatar
Mara R. Sirako
Ewok
Posts: 30
Joined: 16 May 2009, 16:33

Re: Jašubeg en Jered- broj 11

Unread post by Mara R. Sirako » 08 Sep 2009, 22:24

Xaotix wrote:Shvaćam da se želite distancirati od Prizme kao samostalni projekt, ali ne trebate biti baš toliko osjetljivi... :D

Uopšte ne :) Ne radi se o nikavom distanciranju ni od Prizme ni od Neskončnosti. Radi se jednostavno o tome da je JeJ počeo svoju "karieru" kao dodatak knjizi Vitezi i čarovniki, već posle nekoliko brojeva počeo obaveštavati o stvarima / događajima koji nemaju nikakve veze sa tom knjigom i tako pridobio i ISSN broj kao redovan publikacija koja se trajno hrani Narodnoj bilbioteci (NUK).

Kao primer neka navedem, da je JeJ nekoliko meseci pre izlaska mojih knjiga najavio Dangoberce. A dobre odnose ima i sa ostalim domaćim autorima jer se već u tom broju vidi da javljaju svoje planove i obaveštavaju o svom radu. Tako sam i ja recimo u ovom zadnjem broju konačno mogla pročitati šta rade ostali, šta planiraju isl.

Krug saradnika se sad širi, teme se sve raznolikije. Sve u svemu, nema JeJ blage veze sa Prizmom osim, kao što je već napisao Boki, da su se neki od članova na početku izrugivali njegovom projektu. Danas je situacija stvarno simpatična i to već posle nekoliko meseci upornog rada. Naime baš čitam na P forumu planove o novim konceptima za budućnost (jer kao što sam i najavila, Prizma neće biti likvidirana). Zanimljivo je, da se u pisanju jednog od članova navodi kao željeni cilj rada Neskončnosti koncept, koji trenutaćno ima JeJ.

Xaotix wrote:Boki kaže i da se krug suradnika širi, pa će možda iz te grupe izniknuti neki (novi) organizirani pokret u Slovenskom fandomu (ovo je sad osvrt na tekst u JeJ-u o trenutnoj situaciji).

Teško verovatno da ćemo mi kao autori raditi na nekom novom organiziranom pokretu ili restavraciji postojećeg. Mislim da smo i autori iz svega šta se proteklih meseci dešavalo povukli neke zaključke pa stoga mislim da je na nama da se najprije pobrinemo za sebe i svoje interese. Jer kao autori imamo hrpu problema koje očito nećemo moći riješevati zajedno sa fandomom odnosno ako ikad hoćemo to neće biti u bliskoj budućnosti. Na žalost tako to jeste i treba biti realan. Mi naprimer nemamo partnera poput vas, pa da brine za prevode u strane jezike, nemamo izza sebe partnera koji bi nas promovirao, niti nas ne promoviraju izdavačke kuće. Tako da mnogo toga šta kod vas odradi fandom odnosno pojedina društva moramo odraditi mi sami. Računati na nekog trećeg mislim da je u našim uslovima nerealno i da se moramo autori okrenuti drugim putem, upotrebiti nove pristupe, nove metode da doprijemo do čitaoca.
Image

User avatar
Boki
Hani
Posts: 62
Joined: 06 Sep 2007, 13:34
Location: Slovenija
Contact:

Re: Jašubeg en Jered- broj 11

Unread post by Boki » 09 Sep 2009, 13:00

Shvaćam da se želite distancirati od Prizme kao samostalni projekt, ali ne trebate biti baš toliko osjetljivi...
Trenutačno je tako - JeJ je jedini fanzin. Nisam baš osejtljiv, jer je i meni žao za Neskončnost. Tamo sam i ja voleo nešto napisat. I na forumu P sam pročitao, da je pao predlog za novu Neskončnost, koja u mnogočemu liči na JeJ. Odmah sam se složio, jer JeJ TREBA konkurenciju! Za kvalitetu je treba imati nešto, sa čime se može usporediti.
Kao je kazala Mara, nemam namjene oko sebe praviti neki fandom. Ja sam, kao suradniki, autor i mogu pomoči kod organizovanja fandoma, ne mogu pa biti neki bitan akter. Na forumu P sam ponudio moge usluge. Mogu pomoči, a ništa više od toga. Mara je napisala, koji su problemi slovenačkih autora i zbog situacije moramo autori sarađivati i jedna od oblika je JeJ.
Image

Post Reply