Elysium [2013]

Rasprave o SF filmovima

Moderator: TB

Forum rules
Zabranjeno je objavljivanje, slanje, razmjena i promoviranje filmskog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, a dobavljen nelegalnim putem.
Post Reply
User avatar
Belzebubbles
Ancient
Posts: 840
Joined: 16 Feb 2007, 00:52
Location: zgri

Elysium [2013]

Unread post by Belzebubbles » 04 Jan 2014, 01:42

Iz nekog razloga - Elysium nema svoj topic (ili sam ga ja nesposoban pronaći).
U drugom topicu, primjećujem, vlada konsenzus da je film loš (a nisam htio biti bezobraznik pa tamo trolati). Ne kužim otkuda sve to.
Ovo je prekrasan film. Za ovo vrijedi dat pare. Ovako sustavnu analizu stanja na našem planetu nisam već dugo vidio.
Problem prenapučenosti, polarizacija prvog i trećeg svijeta, problem gubljenja radničkih prava (eksploatatori na Elizijumu, čini se, nemaju problem s 8+8+8 radnim danom), problem korištenja suvremenih tehnologija koje same po sebi ne dovode do instant slobode već zahtijevaju prosvijetljeno rukovanje, ekologija, nemogućnost izvlačenja iz slama trećeg svijeta, itd.
Vjerujem da već postoje i potpunije analize ovog filma koje bi mogle u cijelosti zahvatiti bogatstvo koje on pruža, ali pošto imam drugog posla, neću to sad tražit.

Uglavnom, ko nije - čim prije!
Gledao sam ga malo blaziran, željan lake zabave - ali on, reko - zahtijeva jedno podrobnije gledanje.

Po kvalitetu, podjednak mi je s Distriktom, a Distrikt sam obožavao.

Jedini je eventualni manjak to što nema glavnu glumicu koja bi adekvatno razbuktala moje primitivne strasti - a čak bih se usudio reći - glavna je žena pomalo isprazna i nema pretjerano razvijenu osobnost. Kad se malo razmisli, karakterizacija likova je općenito slaba, čovjek je zaista nekako izgubio individue, a ne bi li se ostvarila ta globalna metafora analize trenutačnog stanja na planetu, ali dovedenog do ekstrema, krajnjeg ekstrema, da odnosi snaga postanu jasniji.

Prekrasno i istovremeno uznemirujuće mučno i zabavno! :happy1:

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2695
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Elysium [2013]

Unread post by Xaotix » 19 Jan 2014, 02:26

E vidiš, meni se činilo da se Blomkamp uplašio da je to zadnji film koji će snimiti, pa je onda unutra nagurao sve što mu je ikad palo na pamet. Meni je ovo što ti nazivaš "bogatstvom koje film pruža" nagužvana hrpa ideja.
Dodaj tome kilave likove, nauivnu podjelu na dobre i zle, kriminalce koji se pretvaraju u revolucionare, ementaler priču, exoskeleton fetišizam, anakronizme (ne možeš mi stavit onakav AI u robote i dalje to ignorirati), da sad ne nabrajam :lol:
Previše se toga svodi na makljažu dva tipa u egzoskeletima. I to lošu makljažu.

Da idem detaljno gledati, našao bih zanimljivih detalja i referenci, ali kao cjelina, film mi je jednostavno loš. Ne loše loš, nego ljetni blockbuster loš.
Randomness is strong with this one!

Post Reply