Oblivion

Rasprave o SF filmovima

Moderator: TB

Forum rules
Zabranjeno je objavljivanje, slanje, razmjena i promoviranje filmskog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, a dobavljen nelegalnim putem.
Post Reply
User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Oblivion

Unread post by Brumiko » 01 Sep 2013, 14:30

Očekivah da će biti glup film. Tijekom gledanja izmijenih mišljenje 5-7 puta. Na kraju... nije baš previše pametan film, i ima zjapeću logičku rupu na kraju, ali jest umjereno zanimljiv za pogledati. Ima čak i donekle originalne dijelove radnje!

Doživio sam ga kao nešto pametniju i zamjetno originalniju izvedbu Dana neovisnosti, uz blagi dodir Solarisa i Mad Maxa.

Bitni motiv filma je trenutno popularna tema korištenja bespilotnih letjelica za "borbu protiv terorizma".
"Ne vjeruj računalu kojeg ne možeš baciti kroz prozor." - Steve Wozniak

User avatar
Acrodyn
Puppeteer
Posts: 112
Joined: 18 Dec 2009, 21:24

Re: Oblivion

Unread post by Acrodyn » 01 Sep 2013, 15:35

Film je okej, ali ja još uvijek čekam dobar sci fi nakon District 9.

Kraj (samo epilog) je katastrofalan i ne služi ničemu osim da pogroša doživljaj filma. Likovi su uglavnom nepostojeći (Nikolai npr. glumi badass vojnika i to je praktički njegova karakterizacija), ali Tom je napravio solidan posao i barem imamo protagonista koji vrijedi nešto.

Vizualno film izgleda super i to je njegova najveća prednost, ali kako danas većina žanrovskih američkih filmova (od kojih su svi loši ili mediocre) izgleda dobro nije da je to nekakav veliki plus. Mada film je dosta minimalističan u svom vizualnom stilu što je nešto bolje od zilijun lens flerova i svačega nabacanog pa ajde, to mogu istaknuti kao dobru stranu filma.

Svoju nadu stvljam na strani (neamerički) sci fi i serije. :kava:

User avatar
LordShaper
The Q
Posts: 1051
Joined: 02 Jan 2008, 14:15

Re: Oblivion

Unread post by LordShaper » 01 Sep 2013, 15:58

Lijep za vidjeti ali to je manje-više to. Nije uvredljiv već je samo...okej. Vizuali su super, akcija je dobra ali čitav je film...odrađen.
Proud member of "Ireini najdraži ne-purgeri"

...and then Buffy staked Edward. The End

User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Re: Oblivion

Unread post by Brumiko » 01 Sep 2013, 17:46

Acrodyn wrote:Film je okej, ali ja još uvijek čekam dobar sci fi nakon District 9.
Moon? Također iz 2009. Izvrstan film.
Imam velika očekivanja od Europa Report.
Acrodyn wrote:Kraj (samo epilog) je katastrofalan i ne služi ničemu osim da pogroša doživljaj filma.
Jesam li ja nešto propustio ili ima odgovora na to kako je moguće da dva tehničara SPOILER!!<<prošvikaju>>, a svemirska postaja onda SPOILER!!<<jednog od njih pusti nutra bez ikakve kontrole>>? Kaj se tiče hepienda po načelu "mrtav pade, živ se kući vrati", to mi nije bilo tak loše. Bilo je... očekivano.
Acrodyn wrote:Likovi su uglavnom nepostojeći (Nikolai npr. glumi badass vojnika i to je praktički njegova karakterizacija), ali Tom je napravio solidan posao i barem imamo protagonista koji vrijedi nešto.
Jedan od rijetkih filmova gdje mi je SPOILER!!<<ljubavni trokut>> bio relativno interesantan i dobro razrađen.
Acrodyn wrote:...film je dosta minimalističan u svom vizualnom stilu što je nešto bolje od zilijun lens flerova i svačega nabacanog pa ajde, to mogu istaknuti kao dobru stranu filma.
To valja naglasiti - nema lens flareova! :notworthy:
"Ne vjeruj računalu kojeg ne možeš baciti kroz prozor." - Steve Wozniak

User avatar
LordShaper
The Q
Posts: 1051
Joined: 02 Jan 2008, 14:15

Re: Oblivion

Unread post by LordShaper » 01 Sep 2013, 17:56

Nisi propustio, nije bilo objašnjenja, osim da su valjda računali na suzbijanje nevjerice od strane gledatelja. SPOILER!!<<Napredna tehnologija a nemaju nikakav način da skeniraju o kojoj se točno verziji tehničara radi, što se jeeedino možda da objasniti time da tuđinac jednostavno nije smatrao mogućim da se čitava situacija uopće dogodi, arogancija trućblah.>>

Ej, ne da nema lens flareova nego se sve lijepo vidi, nema milijardu rezova po sekundi, kamera fino prati bitno za radnju, total kad treba, širok kadar kad treba, milina.

Europa Report je odličan, gledao pred par tjedana i takav kakav je mogao je biti snimljen jedino kao indie film, scenarij (naročito kraj i poruku koju film jasno prenosi) bi u rukama velikog studija išao na prepravke "scenaristima". Da ne spojlam sad, jel... :zubo:
Proud member of "Ireini najdraži ne-purgeri"

...and then Buffy staked Edward. The End

User avatar
Acrodyn
Puppeteer
Posts: 112
Joined: 18 Dec 2009, 21:24

Re: Oblivion

Unread post by Acrodyn » 01 Sep 2013, 23:44

Moon? Također iz 2009. Izvrstan film.
Je, taj je odličan. No stvar je da od te godine nije bilo baš dobrih sf-ova. Barem ne u tom stilu, jer Dredd mi je bio okej, Pacific Rim mi je bio zabavan, kao i Avengersi, ali nisu mi to sf filmovi koje tražim. Ovo pišem jer pozivam da me netko ispravi i preporuči mi neki dobar koji sam možda propustio. :D
Kaj se tiče hepienda po načelu "mrtav pade, živ se kući vrati", to mi nije bilo tak loše. Bilo je... očekivano.
Pa ne znam... Dalo se to naslutiti, ali koliko sam shvatio stari Jack se nekako mentalno spojio s novim što mi nema nikakvog smisla. Klonovi su, ali nisu isti entitet. Nemam pojma, bilo bi bolje da nije bilo onog posljednjeg monologa, a moglo je komotno biti bez svega toga na kraju i bilo bi bolje. Ne volim hepi endove, općenito ^^

I da, ljubavni trokut je bio okej odrađen, ali mi likovi osim Jacka i dalje nisu bili posebno zanimljivi. Kako je Nikolai badass vojnik, tako je njegova žena - njegova žena. Nemaju baš neki karakter. Žena s kojom je bio u postaji je bila nešto zanimljiviji element od ostalih, ali mi je također bila iritantna pa mi je onako meh... :P
To valja naglasiti - nema lens flareova! :notworthy:
:notworthy:

Ali što god ja kritizirao ovdje zapravo nitpickam. Film je bio okej i bilo mi ga je zabavno gledati. I da, glazba je odlična. Vrtio sam ju u krug neko vrijema na yt-u.
Elysium mi je isto tu negdje s Oblivionom. Skoro da bih mogao dati iste komentare na oba filma. Ali Elysium ima Krugera! :zubo: Sharlto Copley je razlog zašto se radujem pogledati Europa Report. ^^

User avatar
Acrodyn
Puppeteer
Posts: 112
Joined: 18 Dec 2009, 21:24

Re: Oblivion

Unread post by Acrodyn » 06 Sep 2013, 14:16


User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2700
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Oblivion

Unread post by Xaotix » 16 Sep 2013, 22:31

Prvo što mi je palo na pamet, još kod trailera, je da je scenograf manijakalni fanboy Applea.

Film je OK, a najviše žalim što umjerenost u eksplozijama i lens flerovima postaje jedno od mjerila za kvailtetu filma :(
Ukratko, OK, iako ima rupa (SPOILER!!<<tko je poslao signal Odisseyu, kad nitko nije niti znao da je tamo gore?>>), i kraj mi je Meh... Da je kraj ispao u lsičnom toniu kao i u "How it should have neded".. e toooo bi bio poso :)
Acrodyn wrote:Dalo se to naslutiti, ali koliko sam shvatio stari Jack se nekako mentalno spojio s novim što mi nema nikakvog smisla. Klonovi su, ali nisu isti entitet.
I jedan i drugi se sjećaju Julie kao svoje žene i imaju iste snove. Zato je se sjeća, a ostalo su mu ispričali.
Randomness is strong with this one!

User avatar
Belzebubbles
Ancient
Posts: 840
Joined: 16 Feb 2007, 00:52
Location: zgri

Re: Oblivion

Unread post by Belzebubbles » 07 Oct 2013, 01:24

odličan film, idejno i u provedbi.
jedino je mogao proći bez posvete Danu nezavisnosti. Šta će im to u životu.

User avatar
Nazir
Ancient
Posts: 917
Joined: 09 Aug 2006, 16:41

Re: Oblivion

Unread post by Nazir » 21 Oct 2013, 08:50

Udostojio se pogledat i grdo se razocarao.

Kao što je Acrodyn napisao, film je super vizualno, stvarno je. Ali, imam problem da Hollwood danas jedino zna napraviti vizualno dobar film. Prica ...

Prica je toliko bolno rupovita i prepuna nelogičnosti. Što više razmišljam o radnji, to više nalazim propusta. Žao mi je što za film koji ima toliko ukucanih para (kao i puno ostalih u toj kategoriji) ide po logici da vizualno + akcija iskljucuje i dobru pricu. Ne znam koliko plaćaju tim scenaristima, koliko se redatelji uplicu u sve to, ali stvarno, od svih tih silnih para mogli su barem dati poticaj da se napravi i dobra prica. Ili je problem da ne zelimo takve smislene filmove da nam publika ne pocne procjenjivati i svijet oko sebe ...

User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 878
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Oblivion

Unread post by ratchet » 22 Oct 2013, 20:20

Shit. Nekako sam od tog filma nešto očekivao. A ono ista boljka kao i Pacific Rim.
Koji je vrag tim ljudima, troše gomile para a ne žele platiti poštenog pisca. A film bi im bio ( ne mislim samo ovaj ) mnogo bolji bez da izgubi nešto od te vizualnosti, na čemu se izgleda jedino sve gradi.
Nekako se sve preokrenulo zadnjih godina. Ti filmovi su postali kao crtići nekad. Dok su skupi animirani obično puno bolji, sa daleko boljim radnjama i pričom. Despicable Me 2 je za, npr, After Eart film na kvadrat. Ne samo zato što ima bolje likove, glumu i što je zabavan nego je i sama priča bolja, pa makar bila klišej.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2700
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Oblivion

Unread post by Xaotix » 23 Oct 2013, 11:28

Kvragu...
Imam osjećaj da mi je filter za filmove postao - nema lens flerova = dobar je :x Hollywood me načeo! :oops:
A u odnosu na ostale filmove iz lige skupih blockfailova, ovaj još i ima nekakvu priču.... Elementalersku, ali ipak nekakvu.
Randomness is strong with this one!

Post Reply