Tajna

Priče (nevezane za Literarnu radionicu), pjesme, crteži i ostale kreacije forumaša

Moderators: Nimrod, niniane

TB
Ancient
Posts: 559
Joined: 31 May 2006, 13:25
Location: Zagreb

Tajna

Unread post by TB » 02 May 2013, 19:31

Tajna

Na zid šupe naslonjena je blatna lopata. U šupi je vrlo toplo, jer, mada je ljeto, u metalnoj peći bukti jak plamen u kojem izgara moja odjeća.
Sada na sebi imam drugu, čistu odjeću. Lice mi je vlažno od bala iz nosa, slina i suza koje sam isplakao. Još drhtim radi onoga što se desilo večeras, ali polako se smirujem. No u srcu mi je groza koja neće nestati dok sam živ.
Tata sjedi za drvenim stolom i šuti. Cipele i hlače su mu prljave od crne zemlje. Tata me pogleda i pokretom ruke pozove me bliže sebi.
Na stolu su, osvijetljeni golom žaruljom, prazna boca viskija i čaša, Biblija i remen.
Remen kojim me toliko puta tukao, i koji nikada nisam osjetio, jer mene ništa ne može ozlijediti, ali koji je bolio mnogo jače od tjelesne boli, radi spoznaje da si toliko razočarao oca i majku da su se spustili toliko nisko da te moraju tući.
Na trenutak mislim: „Kako li će me tek sada istući“, no on mi pruži svoj rupčić da obrišem lice.
Tata se zagleda se duboko u mene. Oči su mu krvave, popio je bocu Wild Turkeya radi užasnog posla kopanja koji je morao obaviti u polju kukuruza. Bazdi po alkoholu, ali čini se da nije pijan. Tužan je.
U očima mu je i neki drugi, čudan sjaj, nešto što sam shvatio tek poslije, kada sam odrastao. Samopropitkivanje gdje je pogriješio.
Strah od onoga što bi njegov neuspjeh da ispravno odgoji svoje dijete mogao značiti.
Tata polako podigne svoju žuljevitu farmersku ruku, i pomiluje me po kosi.
„Sine, za ovo što si učinio nitko neće saznati“ reče on.
Kimnem šutke. Zatim uzme moju ruku i stavi je na Bibliju. „Moraš se zakleti da nikada to nećeš učiniti opet. Nikada. „
„Neću nikada, kunem se“, jecaj provali iz mene.
„Obećanje nije dovoljno. Zakuni se da ćeš se iskupiti.“
„Da, tata“ kažem. „Sve ću učiniti da se iskupim. Što moram učiniti?“

***
Kada su otkrili rupe koje su se počele pojavljivati na stropu moje sobe, isprva su pomislili da su termiti. Ali termita nije bilo, a rupe su bile i u stropu, i u gredama potkrovlja i prolazile su kroz krov.
Malene, okrugle rupe.
Nove i nove su se pojavljivale svake noći. Kada bi netko provukao konce kroza sve te crvotočine, konci bi se sastajali na mom krevetu.
I onda su tata i mama otkrili Playboye pod madracem i shvatili od čega su te rupe.
I onda je tata uposlio remen i Bibliju.
No, ove večeri se pokazalo da to nije bilo dovoljno...
Cijelog života pamtit ću miris sijena u štaglju, trenutak kad je Mary Lou zavrištala i kako sam mislio da je zavrištala od strasti. I kako sam se tresao i vikao i jecao dok sam preko polja sav zakrvavljen od pojasa naniže trčao tati.
„Zakuni se, Clarke. Zakuni se na Bibliju, da to nećeš nikada ponoviti, zakuni se da ćeš se iskupiti“, rekao mi je te većeri tata Kent.
Uzeo sam njegove riječi k srcu i živim časno, živim radi iskupljenja.
Netko je rekao da sa velikom moći stiže i velika odgovornost.
Ja bih dodao da sa velikom moći dolazi i težak križ koji se mora nositi.

User avatar
LordShaper
The Q
Posts: 1053
Joined: 02 Jan 2008, 14:15

Re: Tajna

Unread post by LordShaper » 02 May 2013, 19:39

Man of Steel, Woman of Kleenex, a?

Sad, kratko je i dobro je da je kratko jer s obzirom na twist na kraju, da je duže, vjerojatno bi samo kolutanje očima izazvalo. Atmosfera prvog dijela je dobra mada bi se moglo još malo zategnuti i tečnijim napraviti ali u drugom dijelu mi priča pada u vodu upravo zbog plot twista, pomalo sam i razočaran bio jer nisam očekivao vic, makar i bio crnjak već nešto malo sadržajnije. No opet, s obzirom na temu priče i činjenicu da se ovdje baš ne posta fanfic, rekao bih da je ovo stavljeno iz zajebancije pa neću u detaljnije komentare ići :zubo:
Proud member of "Ireini najdraži ne-purgeri"

...and then Buffy staked Edward. The End

User avatar
Nazir
Ancient
Posts: 917
Joined: 09 Aug 2006, 16:41

Re: Tajna

Unread post by Nazir » 03 May 2013, 09:23

Jako sličan doživljaj kao Lord Shaper. U pocetku sam mislio, koji će ovo biti twist ... da bi došlo na crni humor koji nisam očekivao. Ono, kao što je i on rekao, nekako sam mrvu ostao razocaran, a djelom opet je sasvim ok izvedeno i zajebancija je. U svakom slucaju, bio je wtf trenutak (to je svakako postignuto) pa pretpostavljam da je i to bio cilj...

User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 878
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Tajna

Unread post by ratchet » 03 May 2013, 09:28

Da se Lex Luthor sjetio napraviti kondome s primjesom kriptonita mnogo toga je moglo biti drukčije. Ili da je tu blentu ćaća umjesto što ga je tjerao čitati Bibliju učio o sigurnom sexu. Vadi ga na vrijeme majmune i nastavi bušiti zidove.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley

TB
Ancient
Posts: 559
Joined: 31 May 2006, 13:25
Location: Zagreb

Re: Tajna

Unread post by TB » 03 May 2013, 12:33

Potaknut internetskim raspravama o nadolazećem filmu „Man of steel“, napisao sam pola priče u kojoj se Superman bori sa zlikovcima i spašava Louis Lane, pa ona želi spavati s njim... pa je on odbija. Ovo bi bio samo flashback koji objašnjava zašto. Ali sam odustao. Rek'o sebi, k vragu, čemu pisati priču o Supermanu samo radi dosjetke na kraju, kad dosjetka može sasvim fino stajati sama za sebe.

Inače, nekada u "Siriusu" je povremeno izlazi podlistak "Mini Sirius" ili „Yu sirius“, tako se nekako zvao... Tamo su sve priče bile u tom stilu: nekoliko rečenica i dosjetka na kraju. I za to su se nekada dobijali honorari!

User avatar
Nazir
Ancient
Posts: 917
Joined: 09 Aug 2006, 16:41

Re: Tajna

Unread post by Nazir » 03 May 2013, 21:25

Dobro si pretpostavio, samo ovaj dio je stand alone za sebe i nema potrebe dodavati ništa s Louis.

Ovo što kažeš za mini Sirius, pa ono, promovirat ću Sirius B pa te uputiti tamo, imaš priče za jednu stranicu tako da se možeš okušati. Doduše, fan fic ove vrste sigurno ne bi prošao (bazično jer je fan fic), ali možda imaš još ideja? Nema honorara, ali barba Horak se trudi i to promijeniti :D

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2706
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Tajna

Unread post by Xaotix » 05 May 2013, 03:03

A sad mi je sve jasno... "Superman is a Dick" naglo ima smisla. Mislim, kako ne bi bio s takvim križem? :lol:

Priča mi je dobra, al nažalost, zbog spomenutog Kleenexa, ostavlja mi ukus već viđenog. Dobra stvar je što dosta ljudi nije čitalo taj esej. Pošto ovdje skoro svi jesu, evo i linka, zbilja vrijedi : (TKO NIJE ČITAO; PROV ČITATI TBovu PRIČU!!!!) :zubo: Man of Steel,Woman of Kleenex By Larry Niven
Ovo je u stvari dobar primjer problema s većinom fan fictiona. Imaš OK priču, al ako čitatelj ne zna tko je Clark Kent, ne kuži ništa ili jako malo.
Randomness is strong with this one!

User avatar
Belzebubbles
Ancient
Posts: 840
Joined: 16 Feb 2007, 00:52
Location: zgri

Re: Tajna

Unread post by Belzebubbles » 06 May 2013, 11:17

ovo je bilo u Hancocku isto, ako se dobro sjećam

Post Reply