Sirius- otkud krenuti?

Rasprave o knjigama, časopisima, fanzinima, stripovima, uglavnom svemu što se lista, a ima (ili nema) veze sa SF-om

Moderator: Ire

Post Reply
proteus77
Pa'u 10. razine
Posts: 333
Joined: 27 Aug 2005, 11:27
Location: Slavonski Brod

Sirius- otkud krenuti?

Unread post by proteus77 »

Da se malo pohvalim, nabavio sam komplet Siriusa (dakle, onaj stari, originalni, THE Sirius, da ne bi bilo zabune). :cheers: :occasion9:

I sad ne znam otkud krenuti, dal od početka, il pročitat jednu priču po broju, al kako da znam koja je dobra. Najlakše bi bilo reći, kreni od Clarkea, Asimova, Heinleina pa idi redom čitaj njihovo. Ajde mi recite vaše osobne priče, neku koja vam je prirasla srcu, koje se sjećate da vam je skratila neko putovanje, bilo što, uz koju vežete neku anegdotu ili vas je zakačila za neki podžanr SF-a...

Unaprijed se radujem vašim upisima!

P.S. Komplet je iznenađujuće dobro očuvan, prekontrolirao sam podrobno otprilike četvrtinu časopisa (prvih 36 brojeva) i samo na dva mjesta sam naišao na ljepilo koje je popustilo pa se polagano stranice odljepljuju, al imam i neke dupliće pa je to OK...

Inače, uvijek sam ko klinac kad sam skupljao sličice u album mrzio/prezirao klince kojima su tate il rođaci iz Njemačke kupili uz album cijeli paket sličica, ja sam uvijek kupovao po 5 ili 10 paketića (Figurini Panini, anyone, Euro '88 s Van Bastenom, Gullitom i Mathausom? :) ), tako sam mislio skupljati i Siriuse (nabavio sam brojeve 1-6, plus još jedno dvadesetak brojeva, među kojima i zadnji dvobroj 163-164). Međutim, kako sam u zadnjih 2-3 godine slabo u ZG i kupio sam svega par brojeva na aukcije.hr, kad se pružila prilika da zgrabim očuvani komplet (a komplet je, ima i onaj broj YU Siriusa), uzeo sam ga. I kao svaki pravi kolekcionar, sretan sam. I bit ću sretan čitajući svaku priču koju su odabrali prvo Borivoj Jurković pa Hrvoje Prćić, kad naletim na neko dobro poznato ime koje je tad počinjalo, svaku riječ urednika i ono iza priča (to sam već obavio za rečenih 36 brojeva), i na svaku svađu, polemiku ili raspravu o tadašnjem fandomu...

Ništa, htio sam podijelit svoju ushićenost Siriusom. Možete i vi ovdje reć kako ste se vi dokopali tog časopisa, gdje ste kupili prvi broj ili di ste nabavili onaj zadnji koji vam je falio, ako ste skupljali broj po broj... Ma pišite štogod vam padne na pamet o Siriusu, ja to volim čitati!
User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2845
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Sirius- otkud krenuti?

Unread post by Xaotix »

Kad imaš cijeli komplet... uzmi ga i čitaj :lol: Siriusi su jako zahvalan format. Kad nekud putuješ ili imaš vremena, pročetaš priču-dvije. I tako broj po broj, pročitaš sve. Traje, ali se isplati.

Bit će zanimljivo vidjeti kako su priče iz ranih dana ostarile...
Randomness is strong with this one!
User avatar
Afro
Puppeteer
Posts: 102
Joined: 09 Nov 2010, 14:51

Re: Sirius- otkud krenuti?

Unread post by Afro »

Idi redom.

Neki od no-name autora zbilja znaju oboriti pričom. S druge strane, Clarke me je udavio sa nekim svojim minijaturama - nije zlato sve što sja.
User avatar
Zeljko
Ancient
Posts: 768
Joined: 31 Mar 2005, 22:39
Location: Sarajevo
Contact:

Re: Sirius- otkud krenuti?

Unread post by Zeljko »

idi redom kao i ja
sad sam na 40. broju :tapsh: :tapsh: :tapsh:
Woe be unto him who opens one of the seven gateways to hell, because through that gateway evil will invade the world.
User avatar
arkturuz
Puppeteer
Posts: 152
Joined: 31 May 2006, 12:36
Location: Planet Zephulor

Re: Sirius- otkud krenuti?

Unread post by arkturuz »

Koliko ima tih Siriusa u paketu? Koliko ih je izdano? Čisto 'for the record' - imam ih desetak pa da se znam ravnati :)
There's death from the beginning to the end of time
And I'm the cosmic champion and I hold a mystic sign
And the whole world's dying and the burdens mine
And the black sword keeps on killing 'til the end of time
User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2845
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Sirius- otkud krenuti?

Unread post by Xaotix »

Ako se ne varam, zadnji broj je bio dvobroj 163/164 (bilo pitanje na nekoj Bočkoteci :D ) (a sad vidim da i Proteus kaže isto), s tim da su imali i specijalne brojeve; YU Sirius sigurno, a po mozgovnom mulju mi se mota i neko horror izdanje. Ne znam točno, možda je riječ o nekom paralelnom projektu.
Randomness is strong with this one!
User avatar
Nazir
Ancient
Posts: 917
Joined: 09 Aug 2006, 16:41

Re: Sirius- otkud krenuti?

Unread post by Nazir »

Meni je neka burazova frendica poklonila svu svoju kolekciju Siriusa, bila je toga prepuna vreća... Iskreno, bojim se početi :ninja:
Tomislav Sakic
The Q
Posts: 1042
Joined: 24 Nov 2004, 11:36
Location: Zagreb
Contact:

Re: Sirius- otkud krenuti?

Unread post by Tomislav Sakic »

Xaotix wrote:Ako se ne varam, zadnji broj je bio dvobroj 163/164 (bilo pitanje na nekoj Bočkoteci :D ) (a sad vidim da i Proteus kaže isto), s tim da su imali i specijalne brojeve; YU Sirius sigurno, a po mozgovnom mulju mi se mota i neko horror izdanje. Ne znam točno, možda je riječ o nekom paralelnom projektu.
Samo je jedno posebno izdanje, tzv. YU SIRIUS. Dakle komplet čini 164. regularna broja (tu su i dvobroji, dakle sveščića nije 164) plus Yu Sirius. Specijali su bili regularni tematski Siriusi (postoji euroconski, dosta po podžanrovima, cyberpunk broj, erotski broj, krimiSF broj, ženski brojevi u ožujku itd.)
Post Reply