Aleksandar Žiljak: Irbis

Rasprave o knjigama, časopisima, fanzinima, stripovima, uglavnom svemu što se lista, a ima (ili nema) veze sa SF-om

Moderator: Ire

Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Aleksandar Ziljak »

OK, do sada je, uz SFeraKonsku promociju, rezime "službene" recepcije Irbisa bio osvrt Davora Šišoića u Glasu Istre i na njegovom blogu Knjiga za plažu, te promocija s jednim posjetiteljem u Društvu pisaca. Da čujemo, je li tko pročitao u međuvremenu, uključivo tu i SFerine pokusne kuniće. :lol:
A. Ziljak
User avatar
davors
Ancient
Posts: 795
Joined: 19 Aug 2003, 01:51
Location: Pazin
Contact:

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by davors »

*Istria is a state of mind*
User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Brumiko »

Aleksandar Ziljak wrote:OK, do sada je, uz SFeraKonsku promociju, rezime "službene" recepcije Irbisa bio osvrt Davora Šišoića u Glasu Istre i na njegovom blogu Knjiga za plažu, te promocija s jednim posjetiteljem u Društvu pisaca. Da čujemo, je li tko pročitao u međuvremenu, uključivo tu i SFerine pokusne kuniće. :lol:
Nazočan, pročitao.
Napisah vrlo kratki osvrtić na ovome forumu.
Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Aleksandar Ziljak »

Brumiko wrote:Nazočan, pročitao.
Napisah vrlo kratki osvrtić na ovome forumu.
Iz tvoje tastature u božje uši, što se tiče društva. Ja se ipak bojim da napredak tehnologije povijesno gledano nije uklonio siromaštvo. Jeste možda promijenio definiciju siromaštva (ono što je danas siromaštvo bi sigurno bilo smatrano za bogatstvo prije recimo 300-400 godina, barem u Evropi), ali situacija se kreće u smjeru u kojem se stanovništvu oduzima ono što je do sada steklo, kako u pogledu tzv. "prava", a zapravo mogućnosti zadovoljenja potreba koje realno čovjek ne može sam plaćati, tako i u pogledu radnog prava, radnih uvjeta, iznosa plaće itd. Mislim da svjedočimo demontiranju svega onoga za što se na Zapadu bilo izborilo u 20. stoljeću. Osim toga, tehnologija (i/ili prebacivanje proizvodnje u NR Kinu) je generirala ogromni broj nepotrebnih ljudi, koji zapravo nemaju gdje raditi, i koji postaju tzv. prekaraijat, u nemogućnosti da se poštenim radom izbore za svoju egzistenciju. A ako već sada imamo društvo gdje se o takvim ljudima ne vodi računa, onda možemo očekivati takav trend još izraženijim u budućnosti. Nanotehnologije će stvar još više zaoštriti, i ne treba očekivati da će, u ovakvom okruženju, biti dostupne širokim narodnim masama.

Osim toga, događa se još nešto. Vjerovalo se kako će se rušenjem komunizma zapadne vrijednosti (bez da sada ulazimo u to što bi to bilo) preliti na Istok i Jug, e da bi posvuda zavladala zemlja Dembelija. A što se dogodilo? Praksa sa Juga i Istoka se seli na Zapad, s pripadajućom bijedom, kriminalom, korupcijom, bujanjem radikalnih pokreta, oduzimanjem svih građanskih, socijalnih, radnih i ostalih prava, u krajnoj liniji satrapijom najgoreg tipa u kojoj mislim da više nećemo dugo čekati pa da ljude počne gutati mrak. U mnogim zemljama čak se i pravni temelji postavljaju.
A. Ziljak
TB
Ancient
Posts: 559
Joined: 31 May 2006, 13:25
Location: Zagreb

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by TB »

Irbis je po meni idealan komercijalan SF roman za široke narodne mase.
Zabavan je, brz, zanimljiv, pun akcije, pravo je šundovski, ali sa zanimljivim idejama i angažiranosti. I usto kratak. Gdje češ bolje za plažu!
Roman kakav bi, da je pravde i Boga, autoru trebao donijeti finu sumu i čak, intervju u ozbiljnijim medijima gdje bi ga se pitalo za mišljenje o globalnoj politici i kamo to ide Hrvatska i svijet ako se ovako nastavi...

Međutim, da li je i u stvarnosti tako? Da li se roman puno prodaje, sjeda li autoru fina suma radi odlične prodaje ovog romana, da li su ga ozbiljni mediji zapazili?
Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Aleksandar Ziljak »

TB wrote:Međutim, da li je i u stvarnosti tako? Da li se roman puno prodaje, sjeda li autoru fina suma radi odlične prodaje ovog romana, da li su ga ozbiljni mediji zapazili?
Na sva ova pitanja odgovaram s odlučnim NE! Uz ogradu da mi više nemamo ozbiljnih medija. :zubo:
A. Ziljak
User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Brumiko »

Aleksandar Ziljak wrote:Iz tvoje tastature u božje uši, što se tiče društva. Ja se ipak bojim da napredak tehnologije povijesno gledano nije uklonio siromaštvo. Jeste možda promijenio definiciju siromaštva (ono što je danas siromaštvo bi sigurno bilo smatrano za bogatstvo prije recimo 300-400 godina, barem u Evropi), ali situacija se kreće u smjeru u kojem se stanovništvu oduzima ono što je do sada steklo, kako u pogledu tzv. "prava", a zapravo mogućnosti zadovoljenja potreba koje realno čovjek ne može sam plaćati, tako i u pogledu radnog prava, radnih uvjeta, iznosa plaće itd. Mislim da svjedočimo demontiranju svega onoga za što se na Zapadu bilo izborilo u 20. stoljeću. Osim toga, tehnologija (i/ili prebacivanje proizvodnje u NR Kinu) je generirala ogromni broj nepotrebnih ljudi, koji zapravo nemaju gdje raditi, i koji postaju tzv. prekaraijat, u nemogućnosti da se poštenim radom izbore za svoju egzistenciju. A ako već sada imamo društvo gdje se o takvim ljudima ne vodi računa, onda možemo očekivati takav trend još izraženijim u budućnosti.
Je, upoznat sam s pojmom prekarijat, bacim ponekad pogled na raznorazne Slobodne Filozofske i Mase HR, dakle, čak i glasnike onih stavova s kojima se ne slažem. ;) Prekarijat je nadasve plutajući pojam - u jednom trenutku neke interesne skupine u Zemlji X, pretežno zainteresirane za panem et circenses et Magnus Frater et iDreq, postave ili izglasaju vlast populističkoj kliki koja uzima svima da bi dala "svojima" (najčešće "siromašnima" ili "ugroženima" ili "od nacionalnog interesa"). Kada takav sustav pukne, onda navedene interesne skupine odjednom postanu prekarijat. Oćemo u Zemlji X velika prava za malo rada? Nema problema, glasamo za one koji nam to obećaju! Kako će oni to napraviti? Pa, jasno, uzeti pokvarenoj buržujskoj gamadi! Što će napraviti pokvarena buržujska gamad da bi opstala? Preseliti pogone u Kinu ili tako neku totalitarnu državu gdje prekarijat vlastodršci gaze tenkovima, a ne da im se ulizuju k'o na trulom Zapadu. :) Budući da su pogoni u Kini van poreznog dosega populističke vlade Zemlje X, sustav se na kraju zruši, ali do tada su X-političari ionako uspjeli strpati dovoljno love v žep da iz Monaka mogu za krah optuživati svoje nesposobne nasljednike.

Nego, da se vratimo na temu... postoji negdje neka SF priča ili roman u kojem jeftina, sigurna i širokodostupna nuklearna energija učini pojedince ili dragovoljne skupine toliko neovisnima od bilo kakve vlade da države efektivno prestanu postojati. Da me ubiješ ne znam kako se priča zove niti tko ju je napisal, ali podosta dobro oslikava moje viđenje cijele problematike.

Zna li netko o kojoj priči ili romanu govorim?

U svakom slučaju, zamisli da imaš svoju energiju za škrinju, Internet ;) i možda čak i grijanje iz jeftinih solarnih panela! Dodaj tome, recimo, svoju pitku vodu iz bunara ili cisterne, a možda čak i drva iz šume. Osiguraj sve to skupa Babinim ubojnim sredstvima, :puca: uključivo eventualna polja i ovce! Noćna mora za svaku vladu, kako fašističku, tako i onu koja navodno "uzima bogatima da bi dala siromašnima" (čitaj: uzima svima da bi dala mrvice plebsu, a lavovski dio podijelila s korporacijama "od nacionalne važnosti") . Nemreju te oporezovat'! Teško mi je zamisliti da bi se u takvoj mogla stvoriti privilegirana korporativna elita o kakvoj je riječ u Irbisu.
Aleksandar Ziljak wrote:Nanotehnologije će stvar još više zaoštriti, i ne treba očekivati da će, u ovakvom okruženju, biti dostupne širokim narodnim masama.
Što se tiče nanotehnologije, tu imam dvije primjedbe:
  • 1. Nanotehnologija može imati vrlo, vrlo zanimljive primjene u medicini, sučelju između čovjeka i stroja (Direct Neural Interface) i ponekim industrijskim granama. Glede SF vizije primjene nanotehnologije u ljudi, aposlutno preporučam Vingejev Na kraju duge i Reynoldsov Blue Remembered Earth (foršpan romana je ovdje). No, nanotehnologija neće zamijeniti klasičnu industriju! Zašto? Zato (inače, čovjek je inženjer strojarstva i zna o čemu priča).

    2. Nanoproizvodnja, kakva bu da bu, zahtijeva najsirovije sirovine (ono, kisik, voda, železo) i algoritme za stvaranje i koordinaciju proizvodnih nanobotića i samog proizvoda. Budući da je cijena najsirovijih sirovina kikiriki, i to u daleko većoj mjeri nego što je danas cijena hardvera, ključan čimbenik za uspjeh nanoproizvodnje su algoritmi, recepture. U digitalnom obliku. Notorno teškom za zaštitu. Ako pak danas možemo podići velebne informacijske sustave ili jednostavno koristiti sjajne korisničke programe na slobodnom softveru, ne vidim zašto bi bila drukčija situacija s nanotehnologijom u budućnosti. BTW, postoji i otvoreni hardver i to ne samo elektronički. Drugim riječima, vrlo je teško izvedivo ostvariti patentni monopol i na same nanobotiće.
Last edited by Brumiko on 19 Aug 2012, 17:58, edited 1 time in total.
User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Brumiko »

Greškom poslao dva puta, kak se briše poruka?
User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2845
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Xaotix »

Evo, kao jedan od pokusnih kunića, moram se ograditi činjenicom da sam Irbisa čitao dosta davno i to verziju prije izdavanja, no kako Aleksandar tvrdi da su razlike između te i objavljene verzije minimalne, evo i mojih 5 lipa.

Priča mi se sviđa, brza, pitka, uz Žiljakovski žig na svakoj stranici; Likovi su noir junaci (a glavni je i bezimen, ako se dobro sjećam), muškarci su tvrdi (i dlakavi :lol:) i opasni, ali mekog srca za nemoćne i nevine, žene su ljepotice s tijelom za grijeh i umom nobelovca, dijalozi su izvrsni i crnohumorni, "povijesni" trenuci i događaji vrlo originalni.
Ameri i kapitalisti su, naravno, klasični negativci, no zanimljiv je izbor "pozitivca" koji iza kulisa dizajnira tu revoluciju.

Prije nisam mogao staviti prst na taj detalj, ali u razgovoru s ostalim pokusnim kunićima isplivalo je da Irbis baš i nema strukturu romana s obzirom na spektar likova i događanja, nego više vuče na priču ili niz istih. No, to mi ne smeta. U stvari je riječ o jednostavnom questu, gdje junaci putuju i susreću razne stvari i likove na raznim mjestima, čime se oslikava svijet u kojem žive.

A ti likovi i mjesta su genijalni. GreenWar (ekstremno militantno krilo GreenPeacea) i hrvatske šume, baba, čak i Arnold, koji ipak malo strši kao primjerak jedinstvene napredne tehnologije. O tom malo kasnije. Tu je čak i čovječja ribica pred kojom svi kake u gaće od straha.

Baba je urnebesan lik, koji bi mogao postati omiljenim u hrvatskom SF fandfomu. Takav amalgam brižne bake i death squada sam već susreo, ali nikad u ovako autentičnom štihu. Greenwar je čak potpuno realan kao organizacija, za čije postojanje nedostaje samo jedan bijesniji vođa. Ekoteroristi ionako već postoje, a mislim da još sve nisu digli u zrak samo zato jer žele biti "good guys" ekipa. No to je već tema o kojoj se može nadugo raspravljati i kojom bih se volio pozabaviti.
Što se Arnolda tiče, pamtljiv je i sviđa mi se. Sad slijedi spoiler screen, jer je više ljudi reklo da im je gušt kao se njegov lik razotkriva,ap ako niste čitali Irbisa, nemojte niti sljedeće redove. SPOILER!!<<Arnold je u stvari tipičan (komični) sidekick, a čak je i jako dobro objašnjeno zašto izgleda kako izgleda. Međutim, on mi strši u cijeloj priči jer je svijet romana svijet nanotehnologije i implantiranih matrica svijesti. Pojavljuje se puno stvorenja poput glavnog junaka koji su u stvari ljudski umovi u životinjskim tijelima. Nisam primjetio ostale umjetne inteligencije takve savršenosti poput Arnolda.A gdje je jedna, kopijama se lako dobivaju i ostale. Arnold mi ovdje djeluje poput jedinstvenog primjerka visoke tehnologije na kojeg bi vlasnici itekako pazili i koje ne bi završio u šapama sitnog zagrebačkog švercera.>>

Ukratko;
Irbis je dobar akcijski page-turner, koji može podbosti čitatelja na razmišljanje o više stvari, a ne samo na problem kako do pravednog svijeta. Trebalo ga je prodavati na kioscima uz Playboy, da pokaže ostalima koji pokušavaju pisati "ljetno štivo" kako se to zaista radi. Tada bi se i prodavao kako zaslužuje.


Što se Brumikovih prigovora tiče, svijet visoke tehnologije blagostanja u kojem svi žive kao siromasi je klasična antiutopija koja je često opisivana. Ako se dobro sjećam, nanotehnologija se, uz izuzetak na kraja romana,u slučaju instant sinteze koristi za razne agense i tvari bizarnih svojstava - super kiselina koje djeluju samo na određene tvari i slično. Za fabrikaciju kopija egzotičnijih ili kompleksnijih materijala poput krzna ili strojeva je i dalje potrebna tvornica i tvornički proces. Daklem, replikatori kojima niža klasa raspolaže u domaćoj radinosti su relativno ograničenih mogućnosti.
Ok, dalo bi se tu kreirati raznih amorfnih hranjivih tvari i sličnog, ali s obzirom na ljudske navike i današnje trendove korištenja tehnologije (koliko ljudi koristi kompjutore za nešto više od surfanja po pornjavi, receptima i tračevima?) čak i s velikim mogućnostima potpuno mi je realno da se stvari kreću u smjeru kojeg je Žiljak u Irbisu zacrtao.

Ta teorija mi pada u vodu zbog spomenutog izuzetka,vrlo složenih mehanizama koji se konstruiraju iz oblaka nanobota na kraju romana. Kad bi to bio eksperimentalni pokušaj, koji do krajnjih granica koristi mogućnosti nanotehnologije, stvari bi mogle sjesti na mjesto. Uz malo jači suspension of disbelief i to funkcionira.
Randomness is strong with this one!
Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Aleksandar Ziljak »

Brumiko wrote: ... da sad ne prepisujem sve što si naveo ...
Sa svim se tim ja slažem, ali tvrdim da idemo prema totalitarnim društvima u kojima će oni koji imaju patentna prava - a to znači realnu moć, jer politička moć proizlazi iz ekonomske - ta prava štititi, kako je to stara dobra JNA znala reći, svim raspoloživim sredstvima. To što ACTA je ili nije prošla u prvom naletu ne znači da neće u nekom drugom i pod nekim drugim imenom. A ako takav zakon dižeš uz opravdanje da štitiš autorska prava glazbenika i filmaša, što će se onda izglasavati za, recimo, nanolijekove? Ili nanomaterijale? Pogotovo što, ako možeš napraviti nanolijek, možeš i nanootrov. Budimo realni, monopolisti će htjeti štititi svoje monopole, i učinit će ih dostupnima jedino onima koji imaju para za platiti. Je l' si ja mogu kupit svaki DVD ili CD koji hoću? Ne, nemam para. Da, mogu skinuti piratski, ali mogu i zato završiti u buturi i to više nego za neko ozbiljnije djelo. Ili me, u najmanju ruku, mogu temeljito izmolestirati :D ako mi na hardu nađu nešto piratsko. (Sad ja tu ne govorim o Hrvatskoj, u kojoj je pravosuđe kakvo jeste.)

Smatram da ljudsko društvo ide u smjeru u kojem jedna šačica ima sve, a većina nema više ništa, PA ČAK NI MOGUĆNOST DA SI NAĐU POSAO DA SI ZARADE ZA NEŠTO!!!! I ta šačica će štititi ono što imaju pendrekom, puškom i tenkovskom gusjenicom. Primjera te prakse imamo od Londona do Johannesburga, od Seattlea preko Moskve do Pekinga.

E sad, da, to ne ide na beskonačno dugi rok i to će biti srušeno, što i jeste ono o čemu se u romanu radi. I da, bit će piraterije u nanotehnologiji kao što je ima u industriji zabave.

Smatram da idemo prema društvu u kojem će šačica biti ograđena (fizički, ali ne samo fizički) u svojim "dvorcima", odakle će vladati - a zapravo će joj stvari sve više i više kliziti iz ruku - a između tih enklava će vladati kaos i bezakonje (a to znači i nepostojanje ikakvih prava i, ako hoćeš, društvenih obaveza pojedinca) kakav danas imaš npr. u Tijuani, diljem Afrike, u azijskim slamovima etc. I sad mi nemoj pričati o neodgovornim političarima i biračima, koji su za početak nedovoljno i nedovoljno kvalitetno obrazovani da bi mogli sudjelovati u političkim procesima (stoga smatram da je opće pravo glasa poprilična floskula u ovim uvjetima kakvi su danas). Zanimaju me djeca koja prevrću po smetlištima,ili postaju gangsterski killeri ili ratni zločinci po paravojskama sa dvanaest ili gladuju po pijesku.
A. Ziljak
User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Brumiko »

Xaotix wrote:Što se Brumikovih prigovora tiče, svijet visoke tehnologije blagostanja u kojem svi žive kao siromasi je klasična antiutopija koja je često opisivana.
Zapravo, ne bih svoje prigovore nazvao prigovorima, nego više onako... konstruktivnom kritikom. ;) Recimo samo da svijet kakvog je zamislio Irbisov pisac od mene zahtijeva malo više suspenzije nevjerice nego što je to obično slučaj sa znanstvenom fantastikom smještenom u tako blisku budućnost. Da sam ja morao smisliti antiutopijski scenarij u civilizaciji gdje tehnologija doista opunomoćuje ljude, vjerojatno bih se malo više orijentirao na sukob između potrošačkih masa (i odgovarajućih korporacija) i "uradi sam" dijela populacije (i samoupravnih :D tvrtki).

Da, Irbis bi spadao u onako više lagano, ljetno štivo, no u toj kategoriji mi je nekoliko kopalja ispred veeelike većine sličnih romana, i SF-ovskih i običnih.

Još nekaj... obično nisam poklonik prevelike količine psovki u bilo kakvom umjetničkom djelu jer to najčešće odražava površnost autora. Irbis pak spada u one romane u kojima to... slobodno izražavanje :zubo: ima svoj smisao i funkciju (bolje dočaravanje antiutopijske budućnosti, noir cinizam, itd.) pa mi je zato sasma oke.

Jedini drugi autor kojeg se mogu sjetiti, a koji je također smisleno koristio psovke jest Bukowski (u sasvim drugim žanrovima i radi sasvim drugih funckija).
User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Brumiko »

Aleksandar Ziljak wrote:Sa svim se tim ja slažem, ali tvrdim da idemo prema totalitarnim društvima u kojima će oni koji imaju patentna prava - a to znači realnu moć, jer politička moć proizlazi iz ekonomske - ta prava štititi, kako je to stara dobra JNA znala reći, svim raspoloživim sredstvima... Budimo realni, monopolisti će htjeti štititi svoje monopole, i učinit će ih dostupnima jedino onima koji imaju para za platiti. Je l' si ja mogu kupit svaki DVD ili CD koji hoću? Ne, nemam para. Da, mogu skinuti piratski, ali mogu i zato završiti u buturi i to više nego za neko ozbiljnije djelo.
Eh, ali propuštaš uočiti da piratstvo donosi korist i onima koje, navodno, oštećuje!

Da zbilja slože nekakv über-DRM koji 100%-tno onemogućuje piratstvo (što je tehnički nemoguće), vjerojatno bi pojam legal torrents postao znatno popularniji na tražilicama. :) Ovako, piratstvo je The Reklama. Netko ima piratizirane programe ili glazbu na računalu u svojoj spavaćoj sobi? Oke, nemremo mu ništa, ili bi trošak uspostave vlastitog represivnog aparata kojim bismo mu mogli nekaj daleko nadmašio eventualnu korist. No, kada jedan od 100 takvih korisnika napravi nekakvu firmu ili diskač, znatno je izloženiji inspekcijama, provjerama, itd. Kada mu zatrebaju programi ili glazba koje je koristio kao privatna osoba (kojoj, dakle, nemremo praktički nikaj), onda će ih za firmu ili diskač - kupiti. Najvjerojatnije mu se ne bu dalo tražiti slobodne alternative niti nešto jeftiniji konkurentski softver ili nosače zvuka.

Rekao bih da je cilj Sopa, Pipa, Akti i sličnoga drukčiji - formalnim uspostavljanjem čvršćeg nadzora nad "autorskim pravima" moraš uspostaviti i nadziratelje. Koji će se onda, jasno, financirati od poreznih obveznika (a ne iz vlastitih sredstava) kako bi uspješno štitili american jobs ili tako nekakve "nacionalne interese". I biti glavni egzekutori pred kojima strepe mase što je afrodizijak :zubo: sam po sebi.
Aleksandar Ziljak wrote:Smatram da idemo prema društvu u kojem će šačica biti ograđena (fizički, ali ne samo fizički) u svojim "dvorcima", odakle će vladati - a zapravo će joj stvari sve više i više kliziti iz ruku - a između tih enklava će vladati kaos i bezakonje (a to znači i nepostojanje ikakvih prava i, ako hoćeš, društvenih obaveza pojedinca) kakav danas imaš npr. u Tijuani, diljem Afrike, u azijskim slamovima etc. I sad mi nemoj pričati o neodgovornim političarima i biračima, koji su za početak nedovoljno i nedovoljno kvalitetno obrazovani da bi mogli sudjelovati u političkim procesima (stoga smatram da je opće pravo glasa poprilična floskula u ovim uvjetima kakvi su danas). Zanimaju me djeca koja prevrću po smetlištima,ili postaju gangsterski killeri ili ratni zločinci po paravojskama sa dvanaest ili gladuju po pijesku.
Da, slažem se da je rušenje ili izostanak obrazovanja jedno od ključnih stavki u pretvaranju naroda u game, delte i epsilone. Dugoročno to ne ide na ruku niti alfama i betama u "dvorcima" jer kad-tad završi kršem i lomom, samo - tko još razmišlja dugoročno? :( Da parafraziram Miltona Friedmana, najbolji način za slanje djece sa smetlišta u škole, predogoja gangstera i vješanja paravojnih vođa o prvo drvo jest prosvijećeni apsolutizam, samo kaj ga je teško uvesti, a još teže obuzdati od pretvaranja u još jednu krvoločnu diktaturu. No, ako gledaš povijest, većina društava koje danas smatramo naprednima je prošla kroz fazu prosvijećenog apsolutizma.

To bi mogla biti dobra tema za nekakav alternativnopovijesni SF...
Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: Aleksandar Žiljak: Irbis

Unread post by Aleksandar Ziljak »

Brumiko wrote: Još nekaj... obično nisam poklonik prevelike količine psovki u bilo kakvom umjetničkom djelu jer to najčešće odražava površnost autora. Irbis pak spada u one romane u kojima to... slobodno izražavanje :zubo: ima svoj smisao i funkciju (bolje dočaravanje antiutopijske budućnosti, noir cinizam, itd.) pa mi je zato sasma oke.

Jedini drugi autor kojeg se mogu sjetiti, a koji je također smisleno koristio psovke jest Bukowski (u sasvim drugim žanrovima i radi sasvim drugih funckija).
Hvala na primjedbi. Psuje glavni lik, jer se sve gleda kroz njegove oči i on je taj koji priča, a lik je iz naroda, neka kvartovska sirotinja koja je otišla u rat za plaću, pa završila kako je završila. Tigrica mislim da ne opsuje ni jednom, bar ne na hrvatskom :zubo:, ona je ipak klasa. Ali, s druge strane, ona nije ta koja pripovijeda priču. Ni Baba. Još manje Arnold, Starac ili Čort, a kamo li Morana. Kad radim, jako nastojim da, kad se priča priča iz nečije vizure, čitatelj dobiva ono što pripovjedač jeste, kako razmišlja, kako govori, što i koliko zna. Ima toga što u romanu nije razjašnjeno, ali zato jer to lik koji priča ne zna. I nikad ni ne sazna, barem ne u vremenskom rasponu sadržanom u romanu. On je, u krajnjoj liniji, ne baš voljni pijun, koji radi ono što radi jer mora, a tu i tamo i zato jer ga tjera neki osjećaj pravičnosti.
A. Ziljak
Post Reply