Prometej

Rasprave o SF filmovima

Moderator: TB

Forum rules
Zabranjeno je objavljivanje, slanje, razmjena i promoviranje filmskog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, a dobavljen nelegalnim putem.
User avatar
jbt
Mrgud
Posts: 889
Joined: 13 Jul 2005, 11:16
Location: Zg, Ri, Vž
Contact:

Re: Prometej

Unread post by jbt »

No biggie. Evo mojeg trabunjanja opet:
Pogledao sam Prometeja jucer. Fino sam se odmorio, pa rekoh da nesto napisem o njemu. Ima spoilera, upozoreni ste.

Idemo redom - vizuali i generalno izgled filma. Film izgleda strahovito dobro. Nije bilo niti jednog jedinog trenutka kad bi covjek rekao - to je lazno. Toliko dobro izgleda.
A onda se sjetis kak zgleda Alien i Aliens i ostali nastavci i upitas se...pa koji kurac? Kak je ovo prequel? Ovdje imaju supadupa seksi brod, a u nastavcima nekakve krame. Ovi koriste magicne holograme, a u nastavcima(kronoloskim) ekipa koristi pajsere i paru. Ovi imaju carobne lebdece kugle koje skeniraju sve, a kasnije imaju thing that goes PING! Kontinuitet bas i nije jaca strana scenaristima i ekipom koja se bavila vizualnim dijelom filma.

Zvucna podloga je fenomenalna. Pojavljuje se u svakom, svakcatom jebenom trenutku filma na OVER9000. Ocigledno oprema kompozitora goes up to 11, jer je zvuk bio nesnosan. Nije samo problem bio u tome da je glasan, to cu drage volje pripisati nesposobnim operaterima u Cinestaru, vec je stos u tome da je...kajgot. Nema niti jedne melodije koja bi se ponavljala kroz film ili bi u uhu ostala. Da vam netko pusti taj OST, vi ne biste mogli reci da je to OST iz Prometeja, tak je zapamtljivo.

Rezija je neprimjetno bezvezna, nema pohvale kojoj joj mozes dati, al ju u principu ne mozes niti pokuditi. To je ko kad dobijes nekakvu +3 u skoli. Nije to losa ocjena, al je kilava.

I onda dodjemo do scenarija. U potpunosti sam uvjeren da scenaristi nemaju pojma niti o jednoj od ovih prirodnih znanosti: SVE.
Kad god se spominjalo nesto "znanstveno", ja sam vikao KAJ?? KAJ??? Ak ste culi jucer budalu u rijeckom Cinestaru koja se tak dere, to sam bio ja. Kad su "usporedili" genome covjeka i aliena(!!!!!!!), ustao sam i skoro otisao. Onda sam se sjetio 44 kune koje sam platio, pa sam sjeo i pogledao film do kraja. Muka mi je bila i kad se alienski brod koturao, zlo mi je bilo kad su pokazivali isti uzorak zvijezdja iz razlicitih civilizacija, rigalo mi se kad je alien narastao ociglednom stopostotnom konverzijom energije u masu.
Nije stos samo u tome da scenaristi nemaju pojma o prirodnim znanostima, stos je da oni nemaju pojma o znanosti ikoje vrste. Njima rijec znanost predstavlja isto sto je ljudima prije 1500 godina predstavljala rijec carolija - nesto mocno i opako o cemu samo inicirani mogu znati.

Al scenaristi nista ne znaju niti o scenarijima ili likovima. Pazite sad - opisite mi Janeka ne spominjuci njegovo zanimanje. A sad isto o Hollowayu napravite. Ako ste ko ja, morali ste guglat tko su ti likovi. Ak niste, cekam.
Jedina dva lika, koji od pocetka imaju osobnost, zginu neugodnim usranim smrtima - Fiefield i Milburn. Glavni likovi nemaju toliko sebe, koliko "nevazni" sporedni imaju. A onda ih pojede zlo crno ulje.
Govorec o kojem, ak jos jednom vidim jebeno zlo crno ulje kao glavnog negativca, zovem Muldera i Scully. Ne da me rijese ulja, vec scenarista. Jer to fakat vise nema smisla. Tko je NEGATIVAC u filmu? Jel ulje, alieni iz crne lokve, kingkong alien, implantirani alien, Veyland ili David? Tko?
A kad vec Davida spominjem, zasto se David ponasa kao da je android? Zato jer je? Zato jer su pisci odrasli u '50, pa ne znaju nista o transhumanizmu i modernoj nanotehnologiji i robotici? Kako uspijes pisati scenarij o filmu u kojem je android glavni lik, al da nista o androidima ne znas?

Mogao bih ovako jos neko vrijeme, doslovno bih, al mene su ucili da se sa manje inteligentnima ne sprdam jer oni nisu imali opcija, jednostavno su se takvi rodili. Nazalost, ovi manje inteligentni su usput i potrosili 130M dolara da bi napravili jedan od najlosijih filmova sto sam gledao u cijelom svom zivotu.
Kao sto sam vec bio napisao, ne samo da bi me bilo sram skinut ovaj film, vec bi me bilo jos vise sram ovaj film shareat dalje.

-10^14 alienskih zubatih supaka od 10

PS - ak mi itko uspije objasniti vezu prve scene s icime u filmu, bit cu zahvalan.
Blood for the Blood God!!

engi
User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Re: Prometej

Unread post by Brumiko »

Evo mene da ti odgovorim na brige koje te muče... :vrag:
jbt wrote:Idemo redom - vizuali i generalno izgled filma. Film izgleda strahovito dobro. Nije bilo niti jednog jedinog trenutka kad bi covjek rekao - to je lazno. Toliko dobro izgleda.
Je, između ostalog i zato što nije cijela grafika izvedena kao CGI, nego se opsežno koristila i klasika - makete & modeli.
jbt wrote:A onda se sjetis kak zgleda Alien i Aliens i ostali nastavci i upitas se...pa koji kurac? Kak je ovo prequel? Ovdje imaju supadupa seksi brod, a u nastavcima nekakve krame. Ovi koriste magicne holograme, a u nastavcima(kronoloskim) ekipa koristi pajsere i paru. Ovi imaju carobne lebdece kugle koje skeniraju sve, a kasnije imaju thing that goes PING! Kontinuitet bas i nije jaca strana scenaristima i ekipom koja se bavila vizualnim dijelom filma.
Prometej: super-duper brod, financirao multimilijarder za vlastito krstarenje.
Nastavci: brodovi - teretni tegljači za šljakere ili svemirske vojarne. Nije financirao multimilijarder za vlastito krstarenje. :zubo:
Uspoređuješ luksuznu jahtu s tankerom ili desatnim brodom.
jbt wrote:I onda dodjemo do scenarija. U potpunosti sam uvjeren da scenaristi nemaju pojma niti o jednoj od ovih prirodnih znanosti: SVE.
Kad god se spominjalo nesto "znanstveno", ja sam vikao KAJ?? KAJ??? Ak ste culi jucer budalu u rijeckom Cinestaru koja se tak dere, to sam bio ja. Kad su "usporedili" genome covjeka i aliena(!!!!!!!), ustao sam i skoro otisao.
Čovjeka i aliena u smislu humanoidnih svemiraca AKA Space Jockeys? U čemu je problem? Ti humanoidni svemirci jesu ljudi, homo sapiens. To je jedna od glavnih (Dänikenovskih) ideja filma. Ako danas uspoređujemo genome, kaja znam, čimpanze i čovjeka, što ne bismo i ovo?
jbt wrote:Muka mi je bila i kad se alienski brod koturao
???
jbt wrote:zlo mi je bilo kad su pokazivali isti uzorak zvijezdja iz razlicitih civilizacija
Zašto?

BTW, nije u pitanju nikakvo nebesko zviježđe, nego se naprosto radi o piktogramu. Da jest u pitanju zviježđe vidljivo na nebu, onda bi tek trebalo vidjeti da li se radi o nekome koje se vidi s područja svih navedenih starih civilizacija. ;)
jbt wrote:rigalo mi se kad je alien narastao ociglednom stopostotnom konverzijom energije u masu.
OK, ovo stoji, ali...

...ali - kada gledamo bilo koji SF, ionako progutamo dobru dozu suspension of disbelief. Na primjer, nadsvjetlosni pogon ili, općenito, masu potpuno promašenih mornaričkih paradigmi. Još nisam čuo da itko na osnovu toga diskvalificira, recimo, Zvjezdane staze.

Drugim riječima, ako sam u svim prethodnim filmovima alien-franšize progutao to da svi alieni rastu "stopostotnom konverzijom energije u masu" (sjeti se samo onoga iz prvog filma!), ne vidim zašto bih se trebao tome posebno čuditi u ovome filmu.
jbt wrote:Govorec o kojem, ak jos jednom vidim jebeno zlo crno ulje kao glavnog negativca, zovem Muldera i Scully. Ne da me rijese ulja, vec scenarista. Jer to fakat vise nema smisla. Tko je NEGATIVAC u filmu? Jel ulje, alieni iz crne lokve, kingkong alien, implantirani alien, Veyland ili David? Tko?
Već smo se složili da ćeš/ćemo to saznati u nastavku. :D
jbt wrote:A kad vec Davida spominjem, zasto se David ponasa kao da je android? Zato jer je? Zato jer su pisci odrasli u '50, pa ne znaju nista o transhumanizmu i modernoj nanotehnologiji i robotici? Kako uspijes pisati scenarij o filmu u kojem je android glavni lik, al da nista o androidima ne znas?
V Ameriki transhumanizam nije dozvoljen ili je fest bekini. To ti je tak kada ti primarno tržište čini nacija gdje većina smatra da je svijet stvoren prije 6000 godina te da znanost i tehnologija otvaraju strašan grijeh igranja Boga, što god to značilo.

<digresija>
Očekujte sve više i više takvog rezoniranja i kod nas, i u EU, kako nam sve više i više padaju obrazovni standardi uz istovremeno sve veće i veće isključivanje ljudi iz realnog političkog odlučivanja.
</digresija>

No, kaj se mene tiče, David se baš i ne ponaša kao android i moram priznati da sam začuđen takvom tvojom percepcijom. Kako to misliš?
jbt wrote:PS - ak mi itko uspije objasniti vezu prve scene s icime u filmu, bit cu zahvalan.
Ista tehnologija iz koje su nastali alieni, vidljiva kao črna smola, očito ima i drugu, svijetl(ij)u primjenu, nekakav uplifting AKA provolving ili možda čak teraformiranje. Što god bilo od toga, iz nekog razloga uključuje osobnu žrtvu.
User avatar
Izitpajn
nobody
Posts: 4027
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Prometej

Unread post by Izitpajn »

Ja ću se pridružiti onima koji se zgražaju nad filmom i reći da mi je jedini komentar nakon gledanja: "Koji kurac?"

Priča nije nesuvisla nego besmislena, ima rupa k'o švicarski sir (nabrojao bih pitanja koja su mi na kraju ostala u glavi, ali čemu?), likovi rade stvari koje rade ne zato jer ima smisla ili motiva nego zato jer tako piše u scenariju, a dvije trećine filma su čiste šablone pokupljene iz rutinskih kreacija iz zadnjih 50 godina. Ne postoji niti jedna, ali baš niti jedna stvar koju bih napomenuo kao dobru u ovom filmu. (Okej, Charlise Theron u jednoj i pol sceni kad se vidi cijela.) Čak i AvPovi su mi bili bolji od ovoga jer znaš: to je AvP, tu gledaš makljažu i kul tuđince kako tamane sebe međusobno i zalutale hjumene. Ali gledanje ovog filma je doslovno bilo gubljenje vremena.
User avatar
stara vještica
Hani
Posts: 91
Joined: 15 May 2009, 20:38
Location: iron maiden

Re: Prometej

Unread post by stara vještica »

nikad mi nije jasno, uz toliku lovu i uz toliko (stručnih) ljudi koji rade na filmu, zašto se dogodi toliko rupa, nelgičnosti i nespretnoća?
User avatar
arkturuz
Puppeteer
Posts: 152
Joined: 31 May 2006, 12:36
Location: Planet Zephulor

Re: Prometej

Unread post by arkturuz »

stara vještica wrote:nikad mi nije jasno, uz toliku lovu i uz toliko (stručnih) ljudi koji rade na filmu, zašto se dogodi toliko rupa, nelgičnosti i nespretnoća?
Previše ljudi na projektu od kojih svatko želi dio kolača i da dio filma ide po njegovom? To je ko u onoj staroj basni o labudu, raku i štuki. Svo troje bi pomaknuli kola, al da se kreću jednom smjeru.
There's death from the beginning to the end of time
And I'm the cosmic champion and I hold a mystic sign
And the whole world's dying and the burdens mine
And the black sword keeps on killing 'til the end of time
User avatar
Milena
The Q
Posts: 1316
Joined: 05 May 2007, 13:48
Location: tu i tamo
Contact:

Re: Prometej

Unread post by Milena »

stara vještica wrote:nikad mi nije jasno, uz toliku lovu i uz toliko (stručnih) ljudi koji rade na filmu, zašto se dogodi toliko rupa, nelgičnosti i nespretnoća?
Jer nitko od ljudi koji znaju nema moć nad ljudima koji upravljaju lovom, a ljude koji upravljaju lovom zanima samo ono što im govore ljudi iz marketinškog odjela. Koji govore istu stvar već jedno 15 godina. Zato holivudski proizvodi i izgledaju tako kako izgledaju.
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)
User avatar
LordShaper
The Q
Posts: 1063
Joined: 02 Jan 2008, 14:15

Re: Prometej

Unread post by LordShaper »

Milena wrote:
stara vještica wrote:nikad mi nije jasno, uz toliku lovu i uz toliko (stručnih) ljudi koji rade na filmu, zašto se dogodi toliko rupa, nelgičnosti i nespretnoća?
Jer nitko od ljudi koji znaju nema moć nad ljudima koji upravljaju lovom, a ljude koji upravljaju lovom zanima samo ono što im govore ljudi iz marketinškog odjela. Koji govore istu stvar već jedno 15 godina. Zato holivudski proizvodi i izgledaju tako kako izgledaju.
:lol2: :notworthy: :notworthy:
Proud member of "Ireini najdraži ne-purgeri"

...and then Buffy staked Edward. The End
User avatar
Izitpajn
nobody
Posts: 4027
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Prometej

Unread post by Izitpajn »

Milena wrote: ljude koji upravljaju lovom zanima samo ono što im govore ljudi iz marketinškog odjela. Koji govore istu stvar već jedno 15 godina. Zato holivudski proizvodi i izgledaju tako kako izgledaju.
...i po tome imaju potpuno pravo.

"As of July 6, 2012, the film has earned $121,105,000 in North America and $169,197,078 elsewhere for a worldwide total of $290,302,078." A to je jedino što ih zanima.

Hoćeš gledati dobre filmove? Izbjegavaj Hollywood. Hoćeš raditi dobre filmove? IZBJEGAVAJ HOLLYWOOD!
User avatar
Izitpajn
nobody
Posts: 4027
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Prometej

Unread post by Izitpajn »

...i sad nešto čituckam pregled kritika i pitam se koliko su producenti platili kritičarima...
User avatar
LordShaper
The Q
Posts: 1063
Joined: 02 Jan 2008, 14:15

Re: Prometej

Unread post by LordShaper »

Mene fascinira kako se puno kritika da svesti na 'odlični vizuali, truć blah, atmosfera yaddayadda...no, priča ima dosta propusta istina...daljnji hvalospjevi'

Pa sam očito ja koji smatram da priča puna rupa i nelogično ponašanje likova nisu baš manja zamjerka lud ili tako nešto...

Također, smatram da bi ljudima koji svako malo ponavljaju 'ma bit će Director's cut' kao da je to opravdanje za usran storytelling trebalo zabraniti da gledaju išta zahtijevnije od Teletubbiesa, nema smisla da si mozgove naprežu, pući će im nešto...
Proud member of "Ireini najdraži ne-purgeri"

...and then Buffy staked Edward. The End
User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Re: Prometej

Unread post by Brumiko »

Izitpajn wrote:...i sad nešto čituckam pregled kritika i pitam se koliko su producenti platili kritičarima...
Ne čini li ti se da je opseg pozitivnih komentara običnih ljudi, recimo na spomenutom Redditu, toliki da vrijedi primijeniti Occamovu oštricu i priznati da je film okay? :P
User avatar
arkturuz
Puppeteer
Posts: 152
Joined: 31 May 2006, 12:36
Location: Planet Zephulor

Re: Prometej

Unread post by arkturuz »

Ja sam se odavno pomirio s tim da pravih filmova za SciFi geekove nema i vjerojatno ih ni dalje neće biti. Nisam nimalo razočaran Prometejem - nisam se niti potrudio saznati nešto o filmu niti ga pogledati. A i uostalom, cijeli svoj filmofilski fokus prebacio sam na žanrove poput komedije Drvenog Allena il westerne Clinta Eastwooda. Meni je to dost. Ovo danas kaj se radi, može slodobno perishat in flames kaj se mene tiče.
There's death from the beginning to the end of time
And I'm the cosmic champion and I hold a mystic sign
And the whole world's dying and the burdens mine
And the black sword keeps on killing 'til the end of time
User avatar
LordShaper
The Q
Posts: 1063
Joined: 02 Jan 2008, 14:15

Re: Prometej

Unread post by LordShaper »

Brumiko wrote:
Izitpajn wrote:...i sad nešto čituckam pregled kritika i pitam se koliko su producenti platili kritičarima...
Ne čini li ti se da je opseg pozitivnih komentara običnih ljudi, recimo na spomenutom Redditu, toliki da vrijedi primijeniti Occamovu oštricu i priznati da je film okay? :P
To su ljudi kojima je očito dovoljno da nešto šareno skakuće preko ekrana i oni koji su nasjeli na 'duboke' teme filma jer nisu stali i na sekundu promislili pa bi shvatili da recimo Shawino 'I choose to believe' nije za znalačko kimanje glavom i 'vidiš, vidiš' već 'jebote glupače' a da ne pričam o onom 'ti si robot, nemaš dušu' koje isto ne ode nikamo dalje ni dublje od te rečenice koja je postavljena kao argument ali u biti nimalo nije.

I za Avatar je bilo hrpa pozitivnih kritika, mada je Avatar barem imao koherentan scenarij...klišeiziran i retardiran ali koherentan...

Da ne spominjem one koji ovo hvale kao jakosuper hard esef. Ti valjda (jedino objašnjenje koje mi pada na pamet) idu ne rezonom onog što film jest već im je dovoljno da nešto NIJE. U ovom slučaju nije startrekovski/starwarsovski pa im je valjda zato dobar...
Proud member of "Ireini najdraži ne-purgeri"

...and then Buffy staked Edward. The End
User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Re: Prometej

Unread post by Brumiko »

LordShaper wrote:...a da ne pričam o onom 'ti si robot, nemaš dušu' koje isto ne ode nikamo dalje ni dublje od te rečenice koja je postavljena kao argument ali u biti nimalo nije.
Zbilja mi nije jasno koji su film ljudi gledali... :kava:
Ako smo već kod robota, itekako dobro vidimo da jest otišlo dalje i dublje od te rečenice. Što si ti očekivao? The Age of Spiritual Machines na filmskom platnu - i unutar dve vure?
Post Reply