Laboratorij fantastike, knjiga druga

Rasprave o knjigama, časopisima, fanzinima, stripovima, uglavnom svemu što se lista, a ima (ili nema) veze sa SF-om

Moderator: Ire

Post Reply
User avatar
Nazir
Ancient
Posts: 917
Joined: 09 Aug 2006, 16:41

Laboratorij fantastike, knjiga druga

Unread post by Nazir »

U ime građanske dužnosti i meni lakšeg podsjetnika za žiriranje odlučih postaviti i malo viđenje zbirke „Laboratorij fantastike, knjiga druga“ koja je nastala na radionicama Z. K. –a (podaci poznati redakciji).

Kao uvodnu riječ bih spomenuo da me zbirka u biti iznenadila i da sam (nije baš pohvalno) očekivao mnogo gore, ali u biti sam naišao na par stvarno zanimljivih priča koje su me ugodno iznenadile. Zoran je spomenuo na Rikonu da ima i boljih i lošijih što je istina, ali sveukupan dojam je pozitivan i nadam se da će radionice ići i dalje jer očito imaju određenog rezultata.



Nisam ocjenjivao priče već sam se odlučio samo napisati poneki komentar tako da se nadam da će autorice dobiti barem nekakav feedback i korist od ovoga. Isto tako, sramotno je da sam Google ne nalazi ovu knjigu nigdje osim u usputnim spominjanjima pa se nadam da će ovime barem malo dobiti na rankingu :D Pa krenimo...


Dajana Šalinović – Sinkronizacija djevojčice Lucy
Zanimljiva priča za otvaranje zbirke – pomalo arhetipski likovi oca iz vojske i prezaposlene majke znanstvenice. Onako, sama priča nije neko novo čudo, ali autorica piše sasvim tečnim stilom što je plus i priča dosta drži vodu.

Darija Popović – „Marrakesh night market“ i „Suze od papira“
Dvije kratke priče koje imaju dobar stil, brzo se čitaju i samim time kao mala crtica sasvim zadovolje čitatelja jednim kratkim uvidom u zamišljeni svijet. Možda da se autorica okuša u nešto većim pričama ili da nastavi ovako s nizom priča i tako izvuče najbolje što ima?

Irena Hartman – Krhotine
Nekako imam osjećaj da se profil polaznika radionice podosta poklapa sa studentima FF-a koji studiraju književnost u nekom obliku :) Tako su i likovi koji se provlače kroz zbirku takvi. Ugl, Irena je prva autorica s tim motivom, ali nebitno za priču! Priča je kratka pa se onaj dio o potencijalno presladunjavo ljubavnoj priči taman preskače, a SF motiv je poprilično zanimljiv i vješto iskorišten da zaokruži čitavu stvar.

Tamara Crnko – Obiteljski posao
Ovo mi je bilo potpuno iznenađenje i svakako mi je jedna od najdražih priča. Ok, ima plus kod mene jer volim uvrnute tematike, a nekromancija mi je oduvijek bila sweet :) No, ono čime me Tamara posebno iznenadila je stil pisanja koji je stvarno odličan. Cura ima neke usporedbe i opise koji su me skroz iznenadili kako se netko sjetio opisati nešto obično i svakodnevno na tako uvrnut način. Ugl, u uvodu piše da Tamara piše svoj roman i moram priznati da me zaintrigirala što će ispasti od toga.

Sandra Crnko – Zarobljena duša
Hm, kuži se Steven King element koji je naveden u uvodu u priču. No, imam problem da mi je kraj ostao nejasan. Onako, priča je dobro vođena, zanimljiva je i ima me, ali sam na kraju ostao pod upitnikom. Volio bih da je to bilo malo bolje razrađeno, ali možda sam ja fulao nešto. Plus za raznolike elemente kojima se vodi priča poput Fb-a i sl.

Valentina Mišković – Rijeka snova, linije grafita
Vraćamo se studenticama književnosti :) Priča koja počinje kišom i općenito ima jako puno vode. Toliko puno vode da sam mislio da je to „the sf element“ priče i ponadah se tome. I tako, pitam se kako će u tako kratkom roku pojasniti čitavu tu situaciju kad ono totalni obrat i događa se nešto sasvim treće. E sad, ja sam se zakačio za vodu pa nisam očekivao ovo drugo. Zato mi je malo ostalo pod upitnikom kako se čitava priča gradi i gradi, a onda skrene u drugom smjeru. S druge strane, i u tom drugom smjeru je korišten dobar jezik, priča je tečna i čita se lako. Lijep završetak :)

Isabella Lizzul – Trebaju li androidi prijatelje?
Hm, jasno je da je Isabella najmlađa polaznica jer se može primijetiti pomalo „naivnost“ odnosno „nevinost“ u priči. Ima par elemenata koji su korišteni da bi se priča malo začinila, ali nisu baš iskorišteni pa ispada da su samo ubačeni tek tako (npr. da je android možda ekperimentalan). Odrasli čitatelji će svakako uočiti mladost autorice, ali ne želim biti pervy guy da otkrijem zašto :)

Antonija Mežnarić – Sve priče jednom moraju doći kraju
Najduža i među best of pričama zbirke. Da, stvarno bi bila šteta da Antonija ne napiše nešto novo. Ugl, priča je vođena raznim i veoma zanimljivim seksualnim elementima koji je čine poprilično maštovitom :) Zabavno je, perverzno i k tome jako dobro napisano.

Karmela Padavić – Krajevi svijeta
Ovo je priča koja mi djeluje ambiciozno, ali da je autorici potrebno još iskustva kako bi je provela kako treba. Ponegdje se uoče neobične stvari poput nelogičnih reakcija gl. junakinje za koje je jasno da njima autorica želi dočarati razlike svoga svijeta, ali ne djeluju uvjerljivo. Jezik bi mogao biti maaaalo dorađeniji, ali možda je taj trn u oku više posljedica nelogičnosti u priči. Kao da je priča trebala biti mnogo duža da bi držala vodu i da bi se tek onda stvari objasnile kako treba i dobile svoje logično mjesto u stvorenome svijetu.

Grupna priča – Baba Manda
Fora :)
Nebelwerfer
Zmajić
Posts: 179
Joined: 18 May 2007, 16:16
Location: Na štandu
Contact:

Re: Laboratorij fantastike, knjiga druga

Unread post by Nebelwerfer »

ne stoji ti FF i književnost zaključak :D irena je informatika (i nije na FFRi), valentina kulturologija :D
Image
User avatar
Nazir
Ancient
Posts: 917
Joined: 09 Aug 2006, 16:41

Re: Laboratorij fantastike, knjiga druga

Unread post by Nazir »

Ako nista, likovi spadaju u tu kategoriju :zubo:
Post Reply