PRIČA: Pradjedova tegla

Priče (nevezane za Literarnu radionicu), pjesme, crteži i ostale kreacije forumaša

Moderators: Nimrod, niniane

User avatar
z_zadar
Ewok
Posts: 15
Joined: 10 May 2011, 13:27
Location: zadar
Contact:

PRIČA: Pradjedova tegla

Unread post by z_zadar »

(Evo još jedna priča, za kritiku i komentare cijenjenih forumaša, u želji da me kritike poprave i upute na pravovjerni put.)


Pradjedova tegla

- Piši ovako, rekao je pradjed - Sunce je sjalo nad zelenom dolinom dok su se Margarita i Aleksandra vozili kroz nju. Margarita je uživala u vjetru u kosi, a Aleksandra je naslonila glavu na njene grudi i upijala sunce. -
- Kakva zelena dolina, kakvo je to smeće?
- Pa zelena dolina, pašnjaci i stabla, okupana suncem.
- Stari, rekao sam ti već da mi ne sereš ovakve gluposti. Kakva zelena dolina, tko to čita?
- Čitat će ljudi koji žale za prirodom kao ja. Mogao bi me odvesti vani koji put. Želim ponovo vidjeti sjaj sunca.
- Odjebi, stari. Rekao sam ti da nema više sjaja sunca ni zelenih dolina. - Barak udahne zadnji dim i ubaci opušak u pradjedovu teglu. Pri dodiru s tekućinom opušak cijukne kssss, a onda ostane plivati s ostalima.
- Prestani! Zamolio sam te da to ne radiš više! Treba promijeniti gel u tegli, sve se razvodnilo od pepela i smeća!
- Rekao sam ti da odjebeš. Čime da kupim novi gel? Tvoje jebene priče nitko ne želi kupiti. Prošli tjedan su me popljucala tri izdavača. Jebote, sram me bilo, ko budala sam se osjećao. - Barak se ispruži na kauču i digne noge na zid. Ofucani kauč zacvili pod Barakom. Na stolu su se uz teglu nalazili aparati za kavu, pećnica, pune i prazne boce začina i alkohola, sve zasuto hrpom svakojakog smeća. Kroz spuštene rolete nekoliko je zraka plavog svijetla osvjetljavalo malu sobu.
- Ajde, sjedi i piši. Smislit ću nešto. Piši ovako, Margarita i Aleksandra vozile su…
- Kakva Margarita i Aleksandra? Nitko se više tako ne zove. Neću pisati takve gluposti.
- Nisu gluposti. To su normalna imena iz moga vremena. Ne znam ova vaša moderna.
- Prestani s tim svojim povijesnim budalaštinama, nitko to ne želi kupiti. Danas se čitaju nano-drame, počni smišljati neku nano-dramu, napokon. - Barak pripali novu cigaretu.
- Ne znam ni što je nano-drama, kako je mogu smisliti onda? Da me koji put izvedeš znao bih više o tom vašem modernom svijetu.
- Imaš zid, možeš gledati nano-drame po cijeli dan. - Na cijelom jednom zidu sobe projicirao se video zapis. Kaotična izmjena kadrova onemogućavala je prepoznavanje sadržaja.
- Pokušao sam gledati, ali ja to ništa ne razumijem. Ja tu nisam vidio ni priču ni smisla, ne znam kako uopće pisati to.
- Nemaš ti pojma o svijetu, stari. Stvari su se promijenile od tvoga vremena.
- Vidim da su alkohol i cigarete opstali.
- Ne znam što se uopće gnjavim s tobom. - Barak ubaci nedovršenu cigaretu u pradjedovu teglu. Cigareta zacvili kssss, a pepeo s nje se raspe u tekućini i polako utone prema dnu tegle. Dio završi na pradjedovom nosu.
- Molio sam te da ne radiš to. Tegla je puna smeća. Uništit će mi kožu.
- Što te briga? Nit je možeš pomirisati, nit je možeš okusiti. I zgodan si takav zeleni.
- Bezobrazan si. Sve radim za tebe, smišljam ti priče, a ti se tako odnosiš sa mnom. Jedva išta vidim, koliko je prljavštine u tegli. Cijela brada mi je u tvom pepelu i smeću.
- Priče su ti smeće, zato i plivaš u istom.
- Ja sam slavni pisac!
- Možda si bio prije sto godina. Sad si pepeljara.
Barak ustane s kauča i navuče hlače. - Idem vani. Dok se vratim smisli neki kurac. I nek bude moderno.
Iz tegle ga je gledala zelena pradjedova glava. - Povedi me sa sobom.
- Ne seri, stari. Ne možeš vani.
- Povedi me sa sobom. Sakrij me u jaknu, nitko me neće vidjeti.
- Odjebi. Neću zbog tebe riskirati zatvor. Vidio si da su postrožili teglaše, sad se više ni gel ne može kupiti u dućanu. A priča se da inspekcije upadaju okolo i traže tegle.
- Lažeš!
- Da gledaš zid vidio bi sam. Tvoja je vrsta ilegalna, stari. Malo su se previše odvažili tvoji teglaši i počeli praviti probleme.
- Lažeš! Ti si zlo obično! Uopće ti nije stalo do svoje krvi! Da je tvoj otac živ vidio bi.
- Prestani, začepit ću te.
- Nemaš poštovanja prema precima! U moje vrijeme starije se poštovalo! Vi ste svi propalice! Ovo društvo se srozalo na najniže grane! Ovo je dno civilizacije!
Barak sa stola dohvati plosnati elektronički uređaj i poklopi staklenu posudu s glavom. Izvuče kabel i priključi ga u struju. U posudi je pradjedova glava nastavila vikati, ali nikakav glas nije izlazio. Barak obuče jaknu i cipele i iziđe. U praznoj sobi pradjedova glava je ostala govoriti bez zvuka. Na zidu je počinjala nova nano-drama.




(Tko prati moj rad (evo već dvije priče na forumu ;) ) uočit će da nisam autor od ideje. Neoriginalnost je moj zaštitni znak.
Tnx na komentarima. Plaćam pivu za iskrenu kritiku. :janpi: )
Last edited by z_zadar on 27 Jan 2012, 00:51, edited 1 time in total.
User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2845
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: PRIČA: Pradjedova tegla, Želimir Periš

Unread post by Xaotix »

Ajde, glava u tegli nije samo Futuramina, pa nije baš toliko neorginalno. Uostalom, netko je već rekao da su skoro sve priče već ispričane...

Nego, odnos pradjeda prema Baraku mi je i previše strpljiv, jer se vidi da Barakov loš odnos traje već duže vrijeme. Djedovo ponašanje mi jednostavno ne leži, makar on bio iz pristojnijih vremena.

Drugo, razlika u govoru. Ako je nano-drama i brljotina na zidu nekakav kanon zabave, onda bi to možda trebao odražavati i Barakov način govora. Trenutno se preadjedov i Barakov govor ne razlikuje ni po čemu osim po psovkama, a razlika među njima je barem 100 godina. kroz toliko vrijeme jezik se drastično mijenja, i to bi u minijaturi bio izvrstan način naglašavanja razlika.

Također, u oko mi je upalo:
Na cijelom jednom zidu sobe projicirao se video zapis. Kaotična izmjena kadrova onemogućavala je prepoznavanje sadržaja.
Iz čije je ovo perespektive? Baraku je projekcija sasvim razumljiva. Djedu ne. Iz čije je perspektive napisana priča?

Ostalo mi je otvoreno pitanje drugih teglaša i njihovih sposobnosti. Makar bili samo glave u tegli, "teglaši" po priči očigledno imaju načina djelovati u vanjskom svijetu, čim su ih zabranili. Zašto je onda pradjed toliko bespomoćan?

Sviđa mi se prepucavanje:
- Nemaš ti pojma o svijetu, stari. Stvari su se promijenile od tvoga vremena.
- Vidim da su alkohol i cigarete opstali.
Tu se pojavio pradjed kojeg njegov praunuk isto živcira, ali se u stanju puno ciničnije izraziti bez direktnih uvreda.

Ukratko, ideja mi se sviđa (Šta ćeš, volim Futuramu... ), ali mi razlike i odnos između djeda i praunuka nisu najuvjerljivije. A na tome ipak počiva ova minijatura. kao što rekoh, način govora mi se čini kao fino rješenje za naglašavanje tih odnosa, pogotovo jer si ga sam ponudio u gornjem citatu.
Randomness is strong with this one!
User avatar
z_zadar
Ewok
Posts: 15
Joined: 10 May 2011, 13:27
Location: zadar
Contact:

Re: PRIČA: Pradjedova tegla, Želimir Periš

Unread post by z_zadar »

Xaotix wrote:Ajde, glava u tegli nije samo Futuramina, pa nije baš toliko neorginalno. Uostalom, netko je već rekao da su skoro sve priče već ispričane...
Da, osim Futurame, jako je izlizan motiv pisca iz prošlosti/budućnosti koji ne prolazi u sadašnjosti. Nije mi bio cilj izlizivati to i dalje, samo mi se sviđa.
Xaotix wrote: Nego, odnos pradjeda prema Baraku mi je i previše strpljiv, jer se vidi da Barakov loš odnos traje već duže vrijeme. Djedovo ponašanje mi jednostavno ne leži, makar on bio iz pristojnijih vremena.
Da, djedica je možda prefin, ali on je ipak rob tegle, pa je vrlo suzdržan, recimo i preplašen, jer živi samo zato što ga praunuk čuva.
Xaotix wrote: Drugo, razlika u govoru. Ako je nano-drama i brljotina na zidu nekakav kanon zabave, onda bi to možda trebao odražavati i Barakov način govora. Trenutno se preadjedov i Barakov govor ne razlikuje ni po čemu osim po psovkama, a razlika među njima je barem 100 godina. kroz toliko vrijeme jezik se drastično mijenja, i to bi u minijaturi bio izvrstan način naglašavanja razlika.
E, ovo je jako dobro. Toliko dobro, da ću tu urigirati u priču. Jako mi se sviđa ideja o različitim govorima, nisam u stanju sam to smisliti, ali ukradem to i iskoristim. Hvala na ovome.
Xaotix wrote: Također, u oko mi je upalo:
Na cijelom jednom zidu sobe projicirao se video zapis. Kaotična izmjena kadrova onemogućavala je prepoznavanje sadržaja.
Iz čije je ovo perespektive? Baraku je projekcija sasvim razumljiva. Djedu ne. Iz čije je perspektive napisana priča?
Točno, katastrofalna rečenica. Dugo sam se mučio s njom i na kraju predao bitku (pa izgubio). Priča je objektivna, novinarska, perspektiva neutralna. Nigdje se ništa ne tumači, pa je ovo baš prst u oko. Nisam znao bolje.
Hvala što si primjetio, poradit ću na tome.
Xaotix wrote: Ostalo mi je otvoreno pitanje drugih teglaša i njihovih sposobnosti. Makar bili samo glave u tegli, "teglaši" po priči očigledno imaju načina djelovati u vanjskom svijetu, čim su ih zabranili. Zašto je onda pradjed toliko bespomoćan?
Da, ovo je otvoreno. Kako je to vrlo vrlo kratka priča, samo načinje jednu viziju i ostavi imaginaciju čitatelju. U nekim vizijama sam mislio nastaviti, razviti nove situacije i završiti s dužom pričom, no zasad ovako, samo kao vježba.


Tnx. Vrlo helpful.
User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 879
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: PRIČA: Pradjedova tegla, Želimir Periš

Unread post by ratchet »

Da to djelovanje je i mene zamislilo. Još uzmi uz to da su teglaši zabranjeni, a Barak ide okolo i pokušava prodati njegove, očito arhaične, priče, s čime riskira točno ono što na kraju kaže da ne želi. Zatvor. Nije mi se uklopilo. A Xaotix je rekao sve ostalo.
Više me, kao što rekoh, zanima to kako ti teglaši djeluju u tom društvu, što žele, i zašto su ih zabranili?
Ja bih osobno krenuo u tom smjeru.

A na kraju krajeva, Nixon je još uvijek presjednik. I to cijele Zemlje.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley
User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2845
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: PRIČA: Pradjedova tegla, Želimir Periš

Unread post by Xaotix »

:lol2:
Kad se sjetim svih ukiseljenih glava...
Randomness is strong with this one!
User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 879
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: PRIČA: Pradjedova tegla, Želimir Periš

Unread post by ratchet »

Ima jedna epizoda Big Banga kad ekipa počne priču sa: jednog dana kad budemo samo glave u tegli...

Ali ozbiljno. Najbolji naćin za uočavanje vlastitih grešaka i nelogičnosti ( ne da ih je ova priča imala baš previše ) je vremenski odmak. Napisati, zaboraviti je jedno šest mjeseci, pa onda ponovno čitati. Onda se može nešto uočiti. A zbilja je najteže vidjeti vlastite grške. Najgore je još kad se napiše, pošalje, bude objavljeno nakon pola godine, pa onda vidim što sam zasrao. Ali kad se sve više piše u zadnji čas.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley
Dagi
Skriboman
Posts: 2320
Joined: 13 Mar 2004, 00:57
Location: Zagreb
Contact:

Re: PRIČA: Pradjedova tegla, Želimir Periš

Unread post by Dagi »

Pa, funkcionalnu glavu odvojenu od tijela imali smo još kod Beljajeva, romančić Glava profesora Douela, Džepna knjiga, Sarajevo 1957. godine. Roman je inače prilično naivan i zastario (valjda već u času kad je napisan), ne toliko zbog same glave.

Eh sad, hajdemo korak po korak. Prvo, sve potpisujem što su napisali Xaotix i Ratchet.

Drugo, zašto su teglaši opasni društvu? Imaju li politička prava? Ako da, što traže, kad su ionako samo glave u teglama?! Je li njihovo uzdržavanje toliko skupo? Mislim, ako periodički odeš u dućan po novi gel i zamijeniš ga, to je manje skupo nego cijela potrošačka košarica. Primaju li teglaši mirovinu? Jesu li se toliko namnožili da to opterećuje mirovinsko osiguranje? Imaju li političku stanku, poput hrvatkih umirovljenika?

Sredi pripovijest, pa je možemo otisnuti u "Parseku".
User avatar
z_zadar
Ewok
Posts: 15
Joined: 10 May 2011, 13:27
Location: zadar
Contact:

Re: PRIČA: Pradjedova tegla, Želimir Periš

Unread post by z_zadar »

Dagi wrote:Sredi pripovijest, pa je možemo otisnuti u "Parseku".
To se zove poticaj! :cheers: :cheers: :cheers:
Dagi
Skriboman
Posts: 2320
Joined: 13 Mar 2004, 00:57
Location: Zagreb
Contact:

Re: PRIČA: Pradjedova tegla, Želimir Periš

Unread post by Dagi »

Smrtno sam ozbiljan. I ne bi bio prvi s Čiče-miče preko "Parseka" do sFeraKonskih zbirki i t.d. :kava:
User avatar
mcn
Forumaš mcn
Posts: 315
Joined: 02 Feb 2004, 13:03

Re: PRIČA: Pradjedova tegla, Želimir Periš

Unread post by mcn »

>Pa, funkcionalnu glavu odvojenu od tijela imali smo još kod Beljajeva,

Sad sam shvatio: Dagi je glava u tegli!

Što se pričice tiče, ona nije pričica nego sličica. Da bi bila pričica, sukob bi trebao biti ne samo kozmetički dio slilčice već i voditi nekom raspletu. A ne vodi. Za sličicu je, pak, predugo, te bih predložio barem 50%-no kraćenje. Stilski osrednje, upotreba zvučnih efekata poput ksssss posebno iritantna.

mcn
Dagi
Skriboman
Posts: 2320
Joined: 13 Mar 2004, 00:57
Location: Zagreb
Contact:

Re: PRIČA: Pradjedova tegla, Želimir Periš

Unread post by Dagi »

mcn wrote:>Pa, funkcionalnu glavu odvojenu od tijela imali smo još kod Beljajeva,

Sad sam shvatio: Dagi je glava u tegli!
Hvala, hvala! :zubo:
Post Reply