Moon

Rasprave o SF filmovima

Moderator: TB

Forum rules
Zabranjeno je objavljivanje, slanje, razmjena i promoviranje filmskog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, a dobavljen nelegalnim putem.
User avatar
Sandman
Ancient
Posts: 746
Joined: 28 Oct 2004, 09:26
Location: Republika P

Re: Moon

Unread post by Sandman »

galaxie500 wrote:Sandman, jel' ti gledaš SF film ili znanstveno popularni dokumentarac?
Ako gledaš film, onda ti je moje objašnjenje dovoljno, a ako te zanima kako prebaciti ljudski mozak u nano tranzistor, onda ćeš se načekati da se takav dokumentarac snimi.
Ček sad malo. Ratchet se uhvatio da mu nije objašnjeno kako bi klon mogao imati tuđa sječanja jer je to (trenutno) nemoguće sa kloniranjem. Na što je tvoj odgovor glasio da je to napisano u hrpi drugih priča pa je to dovoljno objašnjenje.
Otprilike je milijun priča u SF-u napisano (i zadnjih nekoliko mjeseci sam ih pročitao nekoliko - jedna izvrsna Chrisa Becketta) na temu prebacivanja cjelokupnog pamćenja iz osobe u osobu, osobe u klona, osobe u kompjutor, osobe u virtualnu realnost, osobe u nanosvijet (pogledaj Strossa, Bearov Eon i još milijun knjiga i priča). Prema tome eto ti objašnjenja kako klon zna sve ono što je njegov prethodnik znao.
Zar je grijeh da ti netko u filmu ponudi nekakvo objašnjenje (a nemora se radnja vrtit oko toga) za nešto što zna da trenutno ne drži vodu? Nemoram gledat dokumentarac, al šta to znači, ak je SF onda smije bit bilo što? Ma nemoj.
"Life... is like a grapefruit. It's orange and squishy, and has a few pips in it, and some folks have half a one for breakfast."
Douglas Adams
galaxie500
Puppeteer
Posts: 193
Joined: 16 Jan 2009, 14:50

Re: Moon

Unread post by galaxie500 »

Jest grijeh,jer uopće nije bitno za priču.
U Matrixu mi je najviše išlo na živce petnaestminutno objašnjavanje (zato mi je Dark City draži od Matrixa) kako sve to funkcionira.
U masi priča iz Campbellovog doba, a i danas često u Analogu, pisci vrlo često objašnjavaju kako ta i ta sprava funkcionira i narušavaju integritet PRIČE. Npr. jedan lik kaže: Zanimljiva ti ta sprava, kako radi? A onda izumitelj na jedno dvije stranice objašnjava pseudo-znanstvenim ili pravim znanstvenim rječnikom kako to radi i zašto je došlo do takvog razvoja radnje.

Uostalom, Milena ti je izvrsno odgovorila.
A Moon je jako dobar film, bez obzira na sve izrečene primjedbe (drago mi je da su ga i u Uncutu stavili među nekoliko najboljih filmova prošle godine).
galaxie500
Puppeteer
Posts: 193
Joined: 16 Jan 2009, 14:50

Re: Moon

Unread post by galaxie500 »

Usput, evo vam novi film Bowievog sina (cameo Sama Rockwella kao Sama Bella).

http://en.wikipedia.org/wiki/Mute_%28film%29
User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 879
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Moon

Unread post by ratchet »

Ne mogu vjerovati da netko može reći da to nije bitno za priču!
Bitno je, i to izuzetno bitno.
Prva stvar.
Radnja se odvija u bliskoj budućnosti. Tehnologija, pogon, vrijeme putovanja na Mjesec, sve je to zapravo već tu, čak i kloniranje, ne toliko razvijeno, ali postoji. Ne odvija se radnja u nekoj dalekoj budućnosti, koja vrvi novim tehnologijama, niti u nekoj galaksiji tamo, tamo daleko, prije dugo, dugo vremena. Trop, koji nije niti objašnjen i koji je u ovoj radnji revolucionarna tehnologija, e toga nema. Nema, jer sam uvjeren da pisac o tome nije niti razmišljao, usredotočio se na dramski dio priče ( ono što valja u filmu ) a ovo zanemario jer o tome nije niti razmišljao. Klon, pa to je ista stvar kao i orginal. U svemu.
Druga stvar.
Ako ta tehnologija postoji, zašto se ne koristi parcijalno. Zašto klonu usaditi potpunu osobnost, i čežnju prema Zemlji i obitelji koja je jedna od njegovih glavnih pokretača. Zašto ne klonirati nekog spretnog mizantropa koji bi tamo bio potpuno sretan i usaditi mu samo vještine i znanja potrebna za posao.
Zašto? Jer onda dramski dio radnje ne bi funkcionirao. A što je najgore, sve se to moglo objasniti u dvije rečenice razgovora između glavnog lika i umjetne inteligencije. Zašto nije? Ne zato što nije bitno nego, ponavljam, jer je posao aljkavo odrađen. Da sam ja urednik i da mi je pisac ili scenarist donio ovakvu priču, vratio bih mu je i zahtijevao da taj dio popravi.
Npr:
U.I. : Žao mi je što moraš kroz ovo prolaziti. Ali tehnologija koja nam omogućuje prebacivanje osobnosti i sječanja iz tvog orginala u tvoje tijelo nije dovoljno razvijena da bi bi te poštedjeli onih neugodnih djelova.
Ili nešto slično.
A film zapravo nije loš. Samo ima hrpu tih detalja koje bodu oči i nerviraju. ( vidi Žiljakov post )
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley
User avatar
Zeljko
Ancient
Posts: 770
Joined: 31 Mar 2005, 22:39
Location: Sarajevo
Contact:

Re: Moon

Unread post by Zeljko »

baš mi je drago što mogu uživati u SF filmu pogotovo danas kad ih malo ima čistokrvnih a da ne moram patiti od znanstvenih objašnjenja

i život nije objašnjen pa ga živim te neću film sa uživanjem gledati iako nije nešto objašnjeno

živio MOON :cheers: :cheers: :cheers:
Woe be unto him who opens one of the seven gateways to hell, because through that gateway evil will invade the world.
User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2852
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Moon

Unread post by Xaotix »

Aleksandar Ziljak wrote: Za film koji ima pretenzije biti ozbiljan, rupe su morale biti pokrpane (npr. zvuk na površini mjeseca, pristup kopaču, etc.)
Pogledaj onda bilo kojih desetak SF film iz zadnjih desetak godina, i stavi uz njih istu rečenicu... Yup.. Primjenjivo na sve njih.
I još jedno pitanje... Koji to film nema pretenziju biti ozbiljan, kad u svaki akcić guraju neke podslojeve egzistencijalizma i moralnih pitanja? Čini mi se da je u tom slučaju jedini problem Moona što nema akcijske scene.
Filmovima u kojiima sve leti u zrak, dezintegrira se i mutira nitko nikad ozbiljno ne zamjera TAKVE rupe. Ma da, čuju se zvukovi u svemiuru, ali onda eksplouzija ne bi bila onak, kuš, ono, KABOOOM, mrak za gledat!

A kakvu akciju nudi Moon? SPOILER!!<<Lika koji trči na pokretnoj traci?>>

@Ratchet:
A u 2001. Odiseji ti nije bitno kako Monolit funkcionira?
Randomness is strong with this one!
galaxie500
Puppeteer
Posts: 193
Joined: 16 Jan 2009, 14:50

Re: Moon

Unread post by galaxie500 »

Nije bitno za priču i Bog.
Ni u jednom trenutku nije mi zasmetalo, ni meni, ni većini ljudi koje znam, a koji su gledali film.
Ni išta od onog što je smetalo Žiljku. Neke druge stvari jesu,ali ne puno.

I ne događa se u tako bliskoj budućnosti. Barem 60-70 godina od danas.
A pročitaj Strossa, ako već ne možeš Kurzweila (TED.com) i vidi kako bi se stvari mogle razvijati u vrlo bliskoj budućnosti. (Može i Egana, Becketta ili bilo kojeg novijeg SF pisca).
A kad bi mi svaka dlaka smetala, onda ne bih gledao SF filmove, ni čitao SF priče, jer su skoro svi blesavi i skoro se svakom može pronaći i puno većih rupa.
User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 879
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Moon

Unread post by ratchet »

Xaotix wrote: @Ratchet:
A u 2001. Odiseji ti nije bitno kako Monolit funkcionira?
Monolit je tehnologija strane rase, ili tko zna koga. Kako funkcionira nije bitno za priču.

60-70 godina jest bliska budućnost i sva tehnologija tamo prikazana već postoji, osim prebacivanja svijesti, za koju bih se i dalje kladio da autori o tome nisu niti razmišljali. To tako ide i gotovo. I cijela dramska radnja se na tome zasniva.
A ja sam rekao što mi u filmu smeta i zašto mi se nije posebno svidio. Zapravo mi je baš zbog tih stvari bio budalast.
Po meni su autori sve te sitnice jednostavno zanemarili, jer u SF-u to može proći, i jer takvih sranja ima i u svim drugim SF filmovima.
Zato je meni taj film bio loš.
Kome se sviđa sviđa, moje mišljenje će zbog svega što sam nabrojio ostati.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley
User avatar
Milena
The Q
Posts: 1316
Joined: 05 May 2007, 13:48
Location: tu i tamo
Contact:

Re: Moon

Unread post by Milena »

Iskreno, ja mislim da su tu u igri dva različita faktora. S jedne strane, ful mi je jasno da nekome može zasmetati nedostatak nekih objašnjenja (ne možda nužno klonova, koji su po mome još uvijek upotrijebljeni kao čisti trop, ali neki drugi tehnički detalji,to da). Ali s druge strane, meni zapravo nisu smetali jer su većinom služili kao pozadina. Na neki način bi se moglo reći da je tu spekulativni faktor sredstvo, a ne cilj. Ili, drugim riječima, Moon nije savršen SF-film, ali jest jako dobar film koji se služi SF-om kao podlogom.

Meni je, recimo, puno više smetala crvena tvar, jer je u STX spekulativni faktor izrazito deklarirano i sredstvo i cilj. Pa mi je sve što se odmicalo od (vrlo širokog raspona) onoga što smo već prije dogovorili kao prihvatljivo u ST-svijetu bilo totalna šaka u oko. Dakle, razlika je u načinu čitanja.

A vjerojatno i u nekim čisto osobnim preferencama, dakle tome koliko te priča i njene implikacije ponesu. Očito je da su nekima od nas ti ostali elementi u Mjesecu legli dovoljno da ga čitamo na sasvim drugi način nego što čitamo jače žanrovska djela. U prilog ovoj teoriji mi govori i činjenica da je -- meni osobno -- Cesta (koja je vrlo očito i otvoreno alegorijska, dakle spekulacija joj je isto tako sredstvo a ne cilj) bila tako grozno iritantna u toliko različitih faktora, pa su mi smetali i svi (brojni) nedostaci u spekulativnom faktoru.

Ili, drugim riječima, svi su u pravu. Gotta love these postmodern times. :zubo:
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)
User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 879
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Moon

Unread post by ratchet »

Zanimljivo je da meni kod Ceste ( romana ) sve to nije smetalo. Bila je to samo pozadina, a napisana je ( barem meni ) tako sjajno da to skoro nisam niti primjetio, možda kasnije dok sam malo razmišljao o tome. Meni osobno jedan od najdražih romana.
Krenuo gledati film i prekinuo debelo prije polovice. Sve skupa, svi ti nedostaci, nelogičnosti, toliko su mi smetali da ga nisam mogao gledati. Jednostavno me nije ponio kao što je to napravila knjiga. Ista stvar mi je bila i sa Mjesecom. Njega sam barem odgledao do kraja što mu već daje prolaznu ocjenu. Zadnji godina se nemam običaj gnjaviti sa stvarima koje mi se nakon pola sata ( film ) ili nekih 70-80 stranica ne sviđaju. Prekinem i odustanem. Vremena je malo a posla puno.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley
User avatar
Milena
The Q
Posts: 1316
Joined: 05 May 2007, 13:48
Location: tu i tamo
Contact:

Re: Moon

Unread post by Milena »

ratchet wrote:Zanimljivo je da meni kod Ceste ( romana ) sve to nije smetalo. Bila je to samo pozadina, a napisana je ( barem meni ) tako sjajno da to skoro nisam niti primjetio, možda kasnije dok sam malo razmišljao o tome. Meni osobno jedan od najdražih romana.
Mislim da si upravo dokazao moju tezu: budući da ti je ostatak Ceste legao, nisi imao problema s rupama kojih i u romanu i u filmu (pretpostavljam, nisam ni pokušala gledati) ima k'o kokica u megaporciji. Što, mislim, ukazuje da je pitanje (ne)prihvaćanja rupa u velikoj mjeri ovisno od toga koliko dobro ti sjede drugi elementi. Budući da je mene roman ugnjavio drugim elementima, imala sam dovoljno vremena pri čitanju da mu zamjerim i sve ostalo.
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)
User avatar
jbt
Mrgud
Posts: 889
Joined: 13 Jul 2005, 11:16
Location: Zg, Ri, Vž
Contact:

Re: Moon

Unread post by jbt »

Blood for the Blood God!!

engi
User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 879
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Moon

Unread post by ratchet »

Zanimljive rasprave. Ali ovi postovi su više stvar nečijeg osobnog mišljenja, ili bolje rečeno ukusa, iako su često i pristojne kritike. S vremenom vidiš čiji su slični, ili barem približni tvojima. Pa prema tome rangiraš stvari koje imaš namjeru čitati ili gledati. Ono, ako se sviđa njemu ili njoj, a do sada su nam se sviđale iste stvari ili smo imali slična mišljenja onda O.K. Tako je i inače u društvu, znam čiji se ukusi poklapaju s mojim pa kad mi taj netko nešto preporuči onda to i uzmem.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley
User avatar
Ire
Phd In Horribleness
Posts: 6638
Joined: 04 Aug 2003, 18:51
Location: Zagreb

Re: Moon

Unread post by Ire »

film je :cheers: :occasion9:
doduše očekivala sam neki tvist na kraju, tipa ...

SPOILER!!<<Sam se vrati na Zemlju, a tamo ga dočekaju s: "o ne, još jedan!" :zubo:>>
(nije zapravo spoiler, ali sadrži elemente spoilera)

ali sve u svemu - depra, angst, raspad sustava, odnosi među likovima (likom?), posveta 2001. Odiseji, posveta Blade Runneru, sve to čini jako zanimljiv i gledanja vrijedan film. i sviđa mi se što je kinda hepi end nakon sveg čemera i jada :zubo: i sviđaju mi se smajlići na Gertyju :D i svi oni detalji koje zapravo ne možete pokupiti u jednom gledanju: postiti, imena strojeva, smajlići koji označavaju koliko mu je još preostalo vremena do povratka na Zemlju, te sitnice ...

e da ... vi koji ste njurgali da tu nešto znanastveno ne valja zatrovali mi pola filma gdje umjesto da uživam u priči ja gledala gdje će sad to zajebat :baba: ljudi, podsjetite se da je ovo znanstvena fantastika, lijepo molim ...
Instant Geek. Just Add Coffee.
Post Reply