Žene i SF

Rasprave o knjigama, časopisima, fanzinima, stripovima, uglavnom svemu što se lista, a ima (ili nema) veze sa SF-om

Moderator: Ire

Post Reply
galaxie500
Puppeteer
Posts: 193
Joined: 16 Jan 2009, 14:50

Žene i SF

Unread post by galaxie500 »

Moram reći da sam od cijelog Eridana jedino članak Milene Benini o ženama u SFu sa zanimanjem pročitao.
I istina je da žene u američkom SF-u (ali čini mi se ni u ruskom) nisu imale jednak tretman sve do pedesetih godina.
No, kako je teško naći svjetski poznatu slikaricu prije početka dvadesetog stoljeća, isto tako je teško naći svjetski poznatu SF spisateljicu prije četrdesetih godina dvadesetog stoljeća.
U krimi literaturi led je probila Agatha Christie. U SF-u, (ako zanemarimo činjenicu da je prvi SF roman- Frankensteina napisala žena),to je bila Catherine L. Moore koja je pisala kao C.L. Moore i objavljivala u Weird Tales magazinu još početkom tridesetih, dijelom i za tadašnje doba feminističke fantasy priče o prvoj jakoj ženskoj junakinji koja je bila pandan Conanu, Almuricu i drugim muškim junacima mača i magije, Jirel of Joiry. Drugi njen junak bio je Northwest Smith, više science fantasy, također objavljivan tridesetih u Weird Tales. Njen budući muž, slavni SF pisac Henry Kuttner, čak joj je napisao fanovsko pismo misleći da je muškarac. Kad su se oženili, postali su najplodniji par u povijesti SF-a. Većinu priča i romana nakon 1940. potpisanih kao Kuttner, C.H.Liddel, Lawrence O'Donnel ili najčešće Lewis Padget napisali su u kolaboraciji.
Sljedeće veliko žensko ime SFa bila je Bradburyjeva prijateljica i žena drugog poznatog SF pulp pisca, Edmonda Hamiltona, pravog imena Leigh Douglas Brackett, koja je dugo smatrana običnom pulp spisateljicom. Ali uzmite njenu zbirku priča Sea Kings of Mars koje je bilo nabaviti i kod nas, pa ćete vidjeti da je njena proza vrlo jaka i stil skoro besprijekoran, unatoč na prvi pogled naivnim temama (no i space opera danas doživljava novi procvat).

Pojavom časopisa F&SF i Galaxy početkom pedesetih godina puno više žena počinje pisati SF, pa i uređivati ga.
Pojavljuju se i Andre Norton (pseudonim Alice Norton), jedna od najpopularnijih američkih Sf autorica svih vremena, kod nas skoro neobjavljivana, Mildred Clingerman, Evelyn E Smith, Elisabeth Sanxay Holding, Winona McClintick, Shirley Jackson, Margaret St. Clair (Idris Seabright),Zenna Henderson, Katherine MacLean, Edna May Hull (Van Vogtova žena), Kate Wilhelm, te najvažnija žena po mom mišljenju u povijesti SFa, nakon C.L. Moore, Judith Merril.
Merril je bila fan, spisateljica i urednica, a pedesetih i šezdesetih uređivala je Year's best SF antologiju u kojoj je bilo dosta žena i literarnog SFa. Bila je članica Futuriansa, jedne od najvažnijih američkih fanovskih udruga kojoj su pripadali Pohl, Kornbluth, Asimov. Započela je projekt Dangerous Visions kojega je kasnije dovršio Harlan Ellison, ustoličivši novi val kao mainstream SF-a, kao i antologiju England Swings SF s britanskim autorima novog vala.
Jedna od prvih žena urednica SF časopisa bila je i danas zaboravljena Bea Mahaffey, koja je pedesetih s Rayom Palmerom suuređivala časopise Other Worlds i Universe SF.
A od 1959-1965 časopise Amazing i Fantastic uređivala je druga velika SF urednica Cele Goldsmith, kasnije udana Lali. Ona je u svojim časopisima objavila prve priče Ursule Le Guin, Toma Discha i Rogera Zelaznyja, kao i prve američke priče J.G. Ballarda i također pridonijela usponu novog vala.
Šezdesetih je već mnoštvo žena pisalo SF, uz već prije nabrojene spomenimo Phyliss Eisenstein, Pauline Ashwell, Joanna Russ, Phyliss Gotlieb, Janet Asimov (J.O. Jeppson), Marion Zimmer Bradley, Doris Piserchia, Tiptree i druge.

No, činjenica je da je SF još i danas u Americi primarno muški žanr (za razliku od fantasyja), bar kad je u pitanju broj pisaca.
Danas je urednik Asimov'sa Sheila Williams, ponovo uskrslih Realms of Fantasy Shawna McCarthy (koja je bila osamdesetih urednica Asimov'sa), urednica Weird Tales Ann Vandermeer, jedna od najpoznatijih horror, Sf i fantasy urednica Ellen Datlow....
Za sada dosta, kasnje malo o Ashleyu, Ellisonu i sličnim stvarima.
Last edited by galaxie500 on 29 Oct 2009, 19:52, edited 1 time in total.
User avatar
Ire
Phd In Horribleness
Posts: 6638
Joined: 04 Aug 2003, 18:51
Location: Zagreb

Re: Žene i SF

Unread post by Ire »

a zašto ti ovakve stvari recimo šta ja znam sad bubam na pamet ne pošalješ za objavu u NOSF magazinu nego urednik/ci moraju okolo ljude vuć za rukav aaaaaaajde piiiiiššiiii neeeešto a zapravo ljudi pišu al onda to postaju po forumima ... :kava:
Instant Geek. Just Add Coffee.
Zoran
The Q
Posts: 1913
Joined: 08 Aug 2003, 21:11

Re: Žene i SF

Unread post by Zoran »

Ire wrote:a zašto ti ovakve stvari recimo šta ja znam sad bubam na pamet ne pošalješ za objavu u NOSF magazinu

Ili idućem broju Eridana pa da bude serija članaka na tu temu? :kava:
Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: Žene i SF

Unread post by Aleksandar Ziljak »

galaxie500 wrote: Sljedeće veliko žensko ime SFa bila je Bradburyjeva prijateljica i žena drugog poznatog SF pulp pisca, Edmonda Hamiltona, pravog imena Leigh Douglas Brackett, koja je dugo smatrana običnom pulp spisateljicom. Ali uzmite njenu zbirku priča Sea Kings of Mars koje je bilo nabaviti i kod nas, pa ćete vidjeti da je njena proza vrlo jaka i stil skoro besprijekoran, unatoč na prvi pogled naivnim temama (no i space opera danas doživljava novi procvat).
Leigh Brackett je i scenaristica, između ostalog za Hawksove Hatari! i Rio Bravo, oba s John Wayneom, da ne bi bilo zabune. :zubo:
A. Ziljak
User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Re: Žene i SF

Unread post by Brumiko »

Pozabili ste Joan Vinge.
galaxie500
Puppeteer
Posts: 193
Joined: 16 Jan 2009, 14:50

Re: Žene i SF

Unread post by galaxie500 »

Nismo pozabili, ona dolazi tek sedamdesetih, ono što sam ja pisao bilo je do šezdesetih.
Ali i da sam zaboravio, pisao sam iz glave, a nisam googlao, pa se možda potkrala i koja greška. Jedino sam pogledao par svojih starih Galaxyja i F&SFova, uključujući i prvi iz 1949., i u njemu je bila ženska priča, spomenute Winone McClintick. A od Clingermanice, St. Clair, MacLean, Moore, Merril, Brackett i još mnogih imam i zbirke priča i uopće nisu loše. A sve je to bilo puno prije Ursule i feminizma.

A kad smo već kod Leigh Brackett, sudjelovala je i u pisanju scenarija za meni vrlo dragi Big Sleep, a možda je najpoznatija kao koscenaristica Star Wars V: Imperij uzvraća udarac, kojega na žalost nije dočekala, jer je umrla 1978. nakon dovršetka prvog drafta.
A glede pisanja, pisao sam ja i za časopise, i to godinama.
galaxie500
Puppeteer
Posts: 193
Joined: 16 Jan 2009, 14:50

Re: Žene i SF

Unread post by galaxie500 »

A glede pseudonima, oni su bili uobičajena praksa u SF svijetu, koristili su ih i muškarci, još i više nego žene.
Recimo, Sturgeon, Heinlein,Pohl, Kornbluth, Silverberg, Ellison i mnogi drugi, često su u jednom broju časopisa imali i po dvije-tri priče, a kako je postojalo nepisano pravilo da u istom časopisu ne smiju biti dvije priče istog pisca, druge priče su objavljivali pod pseudonimima.
Postojali su i neki pseudonimi koje je koristilo i po nekoliko pisaca (najpoznatiji je Ivar Jorgenson), pa se ni dan danas za neke od tako potpisanih priča ne zna tko ih je napisao.
A jednu od poznatih zabuna oko pseudonima napravio je Roger Zelazny u dogovoru s Cele Goldsmith kad je zbog gore navedenog razloga počeo koristiti ime Harrison Denmark, a Harry Harrison je u to vrijeme živio u Danskoj, pa su svi mislili da je on autor tih priča (neke su bile i u Siriusu), a čini mi se da je i Krsto Mažuranić pisao o tome.
User avatar
Kris
Jedi Master
Posts: 228
Joined: 19 Aug 2003, 13:37

Re: Žene i SF

Unread post by Kris »

Image

Inače, Sea-Kings Of Mars And Other Worldly Stories može se nabaviti u Algoritmu u sklopu Fantasy Masterworks serije.

Nedavno sam pročitao i iako nisam ljubitelj space opere nije loše, pogotovo kad se uzme u obzir kad su priče pisane. Ostarile su bolje od mnogih drugih priča/novela/romana iz tog vremena, ako se pređe preko činjenica o Marsu, Veneri i Merkuru koje autorica u to vrijeme nije mogla znati.
You think of me as rats. You think of a thing known as The Air Force Survival Handbook, where it explains that if you cut off one of my heads --which is where the poison is -- you must then slit open the ventral side and continue the cuts to extend the length of each leg. Subsequent to this, the skin can be peeled off, the belly opened and emptied, the backbone split and both halves roasted on sharpened sticks over a small fire.
galaxie500
Puppeteer
Posts: 193
Joined: 16 Jan 2009, 14:50

Re: Žene i SF

Unread post by galaxie500 »

Evo se na jednom drugom forumu rasplamsala rasprava o Cligermanici i Evelyn Smith. Usput sam tu pronašao i vrlo zanimljivu antologiju New Eves izdanu 1984., a koja je posvećena ženama u SF-u, počevši od dvadesetih godina prošlog stoljeća i nekih spisateljica za koje ni ja nisam čuo (Francis Stevens, Leslie Stone), preko četrdesetih (tu sam zaboravio Miriam Allen deFord koja je imala priču i u Siriusu), pedesetih (Sonya Dorman, Betsy Curtis i Carol Emshwiller, ženu poznatog ilustratora koji se potpisivao kao Emsh, a koja i danas, blizu svoje devedesete objavljuje po nekoliko priča godišnje u Asimov'su i F&SF-u).
Vrlo je zanimljivo da nema ni jedne priče C.L. Moore.
Post Reply