Priče o dinosaurima

Rasprave o knjigama, časopisima, fanzinima, stripovima, uglavnom svemu što se lista, a ima (ili nema) veze sa SF-om

Moderator: Ire

Zoran
The Q
Posts: 1913
Joined: 08 Aug 2003, 21:11

Re: Priče o dinosaurima

Unread post by Zoran »

Ire wrote:
Zoran wrote:A plus toga, navedenu zbirku još nisam pročitao pa ne mogu tvrditi da u priči uistinu nema nešto što izgleda baš kao nešto što bi samo žena mogla napisati, iako ne mogu zamisliti što bi to moglo biti. :kava:
i zašto bi to pobogu bilo percibirano kao loša stvar? :scratch:
Ne bih znao, osobno ne vidim ništa loše u tome da netko piše "kao žena", ma što to značilo.

Iako, već sam ukaljao objektivnost recenzija činjenicom što poznajem autorice pa se bojim da bi bila još ukaljanija kada bi im se dodatno petljao u tekstove. :kava: Ovako snosim punu krivicu što ih nisam dirao.
User avatar
Milena
The Q
Posts: 1316
Joined: 05 May 2007, 13:48
Location: tu i tamo
Contact:

Re: Priče o dinosaurima

Unread post by Milena »

Zoran wrote:Ne bih znao, osobno ne vidim ništa loše u tome da netko piše "kao žena", ma što to značilo.

Iako, već sam ukaljao objektivnost recenzija činjenicom što poznajem autorice pa se bojim da bi bila još ukaljanija kada bi im se dodatno petljao u tekstove. :kava: Ovako snosim punu krivicu što ih nisam dirao.
Bogami i snosiš. Jer je iz konteksta unutar teksta jasno da je primjedba mišljena kao negativna i seksistička. A reći da žena ne može biti seksist je isto tako glupo kao reći da crnac ne može biti rasist. Dakle, tu je trebalo intervenirati -- da li ti kao mentor ili urednica, svejedno, ali netko jest trebao intervenirati i reći, jednostavno: ovo ne može proći. Ili objasni preciznijim riječima što misliš, ili jednostavno to izbaci.
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)
Zoran
The Q
Posts: 1913
Joined: 08 Aug 2003, 21:11

Re: Priče o dinosaurima

Unread post by Zoran »

Kao što rekoh:
Zoran wrote:
uglib wrote: Privatno svatko od nas može misliti da su žene lošiji pisci, da samo žena može pisati toliko loše da o tome ne vrijedi ni pričati, sladunjavo, dječje, traljavo itd., možemo o tome galamiti za birtaški stolom i baljezgati po forumima, ali u javnim publikacijama koje teže nekakvoj ozbiljnosti i imaju urednika, pa makar se radilo o fandomskim publikacijama i malim nakladama, trebalo bi se voditi računa o ravnopravnosti spolova i ne dozvoliti da se na ovakav način loše pisanje ili bilo što drugo loše, pripisuje jednom spolu i tako ga se omalovažava. I ne moraš pročitati zbirku da bi ti bilo jasno što tu ne valja i bode oči, čak vrijeđa po pitanju roda. Zoran Krušvar privatno može misliti da loše i sladunjavo štivo može poteći samo iz ženskog pera, ali kao mentor mlade i neiskusne, a očito i nepromišljene recenzentice, koja je svojim nespretnim izjavama u sveopćoj pljuvačini pljunula i na samu sebe, nije smio dopustiti ovakav kiks bez obzira je li čitao priče ili ne. Stoga packe tebi Zorane i urednici.

Mmmm... okej, za ovo primam packe.

Iako pretpostavljam da se nije radilo o tome da žene pišu lošije od muškaraca, pretpostavljam da se tu implicirala neka razlika u načinu pisanja... ali nebitno. Uviđam da sam svakako pogriješio što je nisam zamolio da ukloni konkretno te rečenice koje se tiču spola. Stoga se ispričavam javno, štoviše, voljan sam za to isprku poslati i uredništvu Eridana, ili još bolje Parseka ili NOSF-a, odnosno onog fanzina koji prvi izlazi. :kava:
User avatar
uglib
Ancient
Posts: 501
Joined: 11 Sep 2006, 12:18

Re: Priče o dinosaurima

Unread post by uglib »

Zoran wrote:Iako pretpostavljam da se nije radilo o tome da žene pišu lošije od muškaraca, pretpostavljam da se tu implicirala neka razlika u načinu pisanja... ali nebitno.
Prva priča, po recenzentici, odiše onim nečim što poručuje da ju je mogla napisati samo žena. Što bi to nešto bilo, svojstveno samo ženskom pismu, nije mi baš jasno, a kad se na to još nakaleme sladunjavost i traljavost, ne zvuči dobro, a navodno to mogu samo žene. Pa ako je to ta razlika u načinu pisanja, opet je uvredljivo po ženski rod. Takvo uspoređivanje, na štetu ženskog stila pisanja, možemo progledati kroz prste Matošu, iako ni on osim tradicije i predrasuda nije imao drugih argumenata.

Druga priča je pak naprosto loša, ako je za vjerovati recenzentici tako loša da je to mogla napisati samo žena, o toj priči ne vrijedi niti pričati. Tu nema nikakve dvojbe što je pisac recenzije htio reći.

Nijedna od te dvije ženske priče nije moja, tako da tu progovaram prvenstveno kao žena.

I sve bi još bilo super da su u toj recenziji samo te dvije nespretne rečenice sporne.

Velika je razlika između kritike (pozitivne ili negativne) i kritiziranja. Netko je to mladoj dami trebao objasniti prije nego ju je gurnuo u vatru. Recenzija ipak nije dječja parlaonica, a nije ni samo povratna informacija. Po mojoj prosudbi, ova "recenzija" je najobičnije kritiziranje.

U samom startu, recenzetica je po mojim mjerilima shvaćanja kritike, književne, kazališne ili bilo koje druge, izgubila kredibilitet jer kako ozbiljno shvatiti recenzenta koji se zaklanja iza "nekoga" i tom nekom pripisuje svoje porive (u daljnjem tekstu taj netko postaje čitatelji, pa sam na momente čak imala dojam da čitam komentar na anketu o zbirci i slatko se nasmijala.)

Evo te obećavajuće prve rečenice:
Prvi poriv koji netko dobije kada mu se u rukama nađe zbirka „Priče o dinosaurima“ jest taj da je lijepo i polako vrati tamo gdje ju je i našao.
Iz koje, osim što saznajemo kakav poriv netko dobije kad mu se zbrirka nađe u ruci, saznajemo i da je recenzentica unaprijed imala negativan stav i to zbog naslovnice koja nije po njenom ukusu, ali se ipak žrtvovala i prihvatila se čitanja preko one stvari. Iz nastavka je bilo vidljivo da slijedi pljuvačnica bez previše argumenata i nisam se prevarila.

Pa sam tako doznala što čitatelji misle:
Autori koji su se odlučili za paralelne radnje ostavljaju čitatelja posve razočaranim
Jer, naša recenzentica i čitatelji, to je valjda isto. :scratch:
A bit će da su im i očekivanja ista, dosta neobična za zbirku kratkih priča.
Opisi mezozoika dosta su pojednostavljeni, s tek pokojim pojmom vezanim uz tu eru te zapravo ne predočavaju kako je ona zaista trebala izgledati
Čini mi se da mlada dama ne zna da kratka priča spada u zahtjevne forme, kako za pisca, tako i za čitatelja kojemu u deset kartica teksta ne može biti pruženo sve na dlanu, opisamo natanane i objašnjeno do najsitnijih detalja te stoga mora biti sposoban povezivati, a pretpostavlja se da ima i neka predznanja, barem ona koja spadaju u opću kulturu i školsko gradivo te da mu se ne mora sve nacrtati. Zatrpavati kratku priču opisima koje inače možemo pročitati u udžbeniku iz biologije, doista je suvišno, osim ako pišemo priče za malu djecu koja nemaju pojma o eri u kojoj su živjeli dinosauri i želimo da ona iz njih nešto nauče.

Čudna su mi i očekivanja vezana uz fantastičnu književnost koja zahtjevaju da se ograniči mašta i da dinosauri budu onakvi kakvi su zaista bili.

Iz pljuvačnice izvadit ću još samo jedan biser o tome zašto vrijedi pročitati napornu i iscrpljujuću priču:
Treba spomenuti i priču „Dugi zubi, dugi vratovi“ Zorana Krušvara koja je pomalo naporna i iscrpljujuća te koja temom nije donijela ništa nova, ali koja ima nekoliko dobrih, detaljnih i brutalnih opisa zbog kojih vrijedi pročitati je.
I ne bih se ja zbog svega ovoga toliko uzrujavala, ni patila od nesanice da mi je ime spomenuto u recenziji, pa makar mi priča bila ispljuvana uzduž i poprijeko, bačena u isti koš s onim lošim što samo žena može i sasulo se po njoj drvlje i kamenje, nego avaj, gorka sudba je pokosila moju pričicu, ostade nezapažena, ni zavrijedila nije da se na nju pljune.

Preostaje mi samo utjeha da je u njoj bilo dovoljno strave i užasa da njezin naslov posluži recenzentici kao inspiracija za naslov njenog uratka.
plavuše i vjernice definitivno bolje prolaze u životu, njih drugi čupaju iz govana
(J. Blažić)
Zoran
The Q
Posts: 1913
Joined: 08 Aug 2003, 21:11

Re: Priče o dinosaurima

Unread post by Zoran »

uglib wrote:
Jer, naša recenzentica i čitatelji, to je valjda isto. :scratch:

s druge strane, kad Šišović u svojim recenzijama napiše: "Ove brze, potresne i dinamične pripovijesti rastužit će i razbjesniti čitatelja onako kako crna kronika to nikad ne bi mogla" onda je to nešto sasvim različito.

Gle, po stoti put, ZNAM da te recenzije nisu na razini, npr. Macanovih, Šišovićevih ili ne znam čijih, ali to je FANZIN. U njemu se objavljuju (uz časne izuzetke) AMATERSKI I POČETNIČKI TEKSTOVI I ILUSTRACIJE. Al sad već dolazimo do toga da se na iste primjenjuju kriteriji koji se ne primjenjuju niti na iskusne i ozbiljne recenzente.
User avatar
Ire
Phd In Horribleness
Posts: 6638
Joined: 04 Aug 2003, 18:51
Location: Zagreb

Re: Priče o dinosaurima

Unread post by Ire »

pa ako njima i tebi to išta znači, jednakom smo se silinom obrušili i na Jagnu Pogačnik i njezine paušalne izjave :zubo:
Instant Geek. Just Add Coffee.
Zoran
The Q
Posts: 1913
Joined: 08 Aug 2003, 21:11

Re: Priče o dinosaurima

Unread post by Zoran »

Ire wrote:pa ako njima i tebi to išta znači, jednakom smo se silinom obrušili i na Jagnu Pogačnik i njezine paušalne izjave :zubo:
Jest, ali njene izjave mi također ne bi puno značile da nisu u "Jutarnjem listu" koji bi kao trebao imati profesionalce i stručnjake. Kad Eridan svojim autorima bude mogao isplaćivati Jagnine honorare, onda ću pred njih postavljati i iste kriterije.
User avatar
Ire
Phd In Horribleness
Posts: 6638
Joined: 04 Aug 2003, 18:51
Location: Zagreb

Re: Priče o dinosaurima

Unread post by Ire »

ajmo skrenuti još više s teme pa pitati zašto bi lova trebala biti mjerilo profesionalnosti?

zašto se samo onaj koji je plaćen za neki posao pericibira profesionalcem? macan recimo svoje recenzije nikad, koliko znam, nije pisao za lovu, a opet nam je na tom polju uzor. jagna je za svoj posao plaćena, pa opet, ne bih rekla da je strašno profesionalna. to što je eridan fanzin ne znači da je sve automatski u njemu šit. i u parseku, koji je fanzin, su objavljivane sasvim profesionalne recenzije (macanove i žiljkove), a i u ovom broju eridana članci su sasvim korektno novinarski odrađeni (doduše, pisali su ih uglavnom novinari, ali božemoj). dakle, pitanje je pristupa, bila u igri lova ili ne. dakle, kad se prigovara na nedovoljno dobro odrađenom poslu recenzentica, to je stoga što su ljudi čak i u fanzinima navikli čitati kvalitetne i profesionalno napisane tekstove :zubo:
Instant Geek. Just Add Coffee.
Zoran
The Q
Posts: 1913
Joined: 08 Aug 2003, 21:11

Re: Priče o dinosaurima

Unread post by Zoran »

Ire wrote:ajmo skrenuti još više s teme pa pitati zašto bi lova trebala biti mjerilo profesionalnosti?
pa, jer profesionalnost dolazi od profesije, a od svoje profesije netko često zarađuje.
Ire wrote:zašto se samo onaj koji je plaćen za neki posao pericibira profesionalcem? macan recimo svoje recenzije nikad, koliko znam, nije pisao za lovu, a opet nam je na tom polju uzor. jagna je za svoj posao plaćena, pa opet, ne bih rekla da je strašno profesionalna. to što je eridan fanzin ne znači da je sve automatski u njemu šit. i u parseku, koji je fanzin, su objavljivane sasvim profesionalne recenzije (macanove i žiljkove), a i u ovom broju eridana članci su sasvim korektno novinarski odrađeni (doduše, pisali su ih uglavnom novinari, ali božemoj). dakle, pitanje je pristupa, bila u igri lova ili ne. dakle, kad se prigovara na nedovoljno dobro odrađenom poslu recenzentica, to je stoga što su ljudi čak i u fanzinima navikli čitati kvalitetne i profesionalno napisane tekstove :zubo:

Čuj, za Parsek ne mogu tvrditi, ali čitao sam svakakvih tekstova u Eridanu. Da, ima odličnih (za ovaj smo broj dovukli Milenu, Švela i Šišovića) ali bilo je i tekstova koji su interne šale ili đački seminari. Kada bismo računali samo na tekstove koji se kvalitetom mogu mirne duše objaviti u nekom profesionalnom časopisu, onda ne bismo niti imali fanzin.

Također, iako recenzije o kojima govorimo jesu početničke, treba uzeti u obzir da su u ovim raspravama o njima uz neke sasvim dobre argumente izneseni i neki koji uopće ne stoje. Tako da tekstovi, iako početnički, nisu TOLIKO loši koliko bi se dalo pomisliti.
Porto
Jedi Master
Posts: 226
Joined: 07 Jul 2005, 14:10
Contact:

Re: Priče o dinosaurima

Unread post by Porto »

Apropos dinosaura, kod Indije otkriven najveći krater na svijetu zbog čijeg nastanka su izumrli dinosauri!

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kod- ... 55465.aspx
Dagi
Skriboman
Posts: 2320
Joined: 13 Mar 2004, 00:57
Location: Zagreb
Contact:

Fanzini, recenzije...

Unread post by Dagi »

Zoran wrote:Čuj, za Parsek ne mogu tvrditi, ali čitao sam svakakvih tekstova u Eridanu. Da, ima odličnih (za ovaj smo broj dovukli Milenu, Švela i Šišovića) ali bilo je i tekstova koji su interne šale ili đački seminari. Kada bismo računali samo na tekstove koji se kvalitetom mogu mirne duše objaviti u nekom profesionalnom časopisu, onda ne bismo niti imali fanzin.
Hvala na pohvali za tekst u "Eridanu". A što se tiče fanzina - njih puniš onim što imaš. Ako čekaš, ili si jako izbirljiv, ili preambiciozan, nemaš fanzin. Nasuprot tome, "Eridan" broj 8 ima 81 stranicu (u .pdf-u) formata A4. To je, barem naoko, materijala za cca. četiri broja "Parseka", pa zato skidam kapu.
Zoran wrote:Također, iako recenzije o kojima govorimo jesu početničke, treba uzeti u obzir da su u ovim raspravama o njima uz neke sasvim dobre argumente izneseni i neki koji uopće ne stoje. Tako da tekstovi, iako početnički, nisu TOLIKO loši koliko bi se dalo pomisliti.
Ha, i ovdje jedan non sequitur. Loše pljuvanje po recenzijama ne će ih učiniti boljima.
Nebelwerfer
Zmajić
Posts: 179
Joined: 18 May 2007, 16:16
Location: Na štandu
Contact:

Re: Priče o dinosaurima

Unread post by Nebelwerfer »

a5, ne 4 :P high quality print pdf prilikom exportiranja
Image
User avatar
uglib
Ancient
Posts: 501
Joined: 11 Sep 2006, 12:18

Re: Priče o dinosaurima

Unread post by uglib »

Danas smo si Vještica i ja malo pričale o pričama iz zbirke i došle do zaključka da je najnježniju i najdirljiviju priču; neki bi rekli ženskastu; a pritom i stvarno lijepu, stilski, sadržajno i kako god okreneš, napisao muškarac.
plavuše i vjernice definitivno bolje prolaze u životu, njih drugi čupaju iz govana
(J. Blažić)
User avatar
SAMSUILUNOV OTAC
Autor u Smokvinom listu
Posts: 2110
Joined: 30 Dec 2005, 00:50
Location: 26. dimenzija, treća kuća desno, iza bukve

Re: Priče o dinosaurima

Unread post by SAMSUILUNOV OTAC »

Ajmo NOSF-ovci, dajte i vi stavite neke recenzije. Ako sam mogao ja, neće ni vama pasti kruna s glave. Sad su svi izbacili negativne emocije na ove tri recenzije, pa bi sve ostale trebale biti dočekane s blažim komentarima. :D
Kap limuna, zrno soli,
I svaka rana malo više boli.
Post Reply