Dystopia (iliti anti-utopija)

Sociologija, historiografija, semiotika ... po potrebi sa cyberprefiksom.

Moderator: Xaotix

Volite li anti-utopiju kao SF zanr?

da, jako
8
40%
tako-tako
9
45%
uopce ne
3
15%
 
Total votes: 20

User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Re: Dystopia (iliti anti-utopija)

Unread post by Brumiko » 12 Mar 2008, 09:49

Xaotix wrote:Mislim da se u kapitalna djela može dodati i Fahrenheit 451 Raya Bradburya, a i Wellsov Vremenski stroj

Ne znam da li su baš kapitalci, ali mi se čini da su utjecali na ostale:
- Make Room, Make room Harrya Harrisona
- The Handmaid's Tale Margaret Atwood
- Sanjaju li Androidi električne ovce Philipa Dicka (a on ih je vjerojatno naslagao dosta)
- Snow Crash Neala Stephensona
- Loganov bijeg Williama Nolana i Georgea Claytona Johnsona
Rat Miru Vernora Vingeja. Sasvim solidan postapokaliptični uradak, ako se mene pita.

Nego, zašto bi Stephensonov Potpuni raspad bio distopija? U romanu su Sjedinjene Države, doduše, opisane kao skoro nepostojeći politički entitet složen od mase državica koje samo fromalno pripadaju (ili ne pripadaju) američkoj Uniji, ali civilizacija nije propala, niti se društvo barbariziralo, niti je tehnološka razina u regresiji, nego upravo suprotno.
Xaotix wrote:Ako se traže filmovi i stripovi, tu bio se zbilja dala nabrojati cijela gomila...
Ah, Jeremiah je zakon...plus kaj bješe još jedan zgodan postapokaliptični strip davnih dana objavljivan u Strip Artu prije nego li je prestao izlaziti, ali nemrem se sjetiti da me ubiješ tko bješe autor.
I, naravno, Axa. :zubo:
"Ne vjeruj računalu kojeg ne možeš baciti kroz prozor." - Steve Wozniak

User avatar
ovajonaj
Ewok
Posts: 21
Joined: 04 Nov 2005, 01:13
Location: amsterdam
Contact:

Re: Dystopia (iliti anti-utopija)

Unread post by ovajonaj » 12 Mar 2008, 11:18

Ne zaboravimo ni legendarnog Covjeka u visokom dvorcu od Phillipa K. Dicka.

Premda se radnja ne zbiva u buducnosti, vec u alternativnoj sadasnjosti, vjerujem da se moze svrstati u distopiju zbog toga jer govori o svijetu u kojem su Nacisti pobijedili u drugom svjetskom ratu. A buducnost iste vrste je u romanu implicitna.

Zadivljujuca je viseslojnost price - u romanu naime prominentno figurira jedan drugi (zabranjeni) roman, Skakavac pritiska, koji govori o svijetu u kojem su Saveznici pobijedili u WWII. Ispostavlja se da je taj roman napisao ne njegov autor, nego ga je prakticki napisao I Ching, kineska knjiga za proricanje.
Intersantni obrat na kraju romana - kad I Ching likovima 'kaze' da je 'napisao' taj roman jer je to zapravo istina - postaje jos intersantniji kad shvatimo da je zapravo obrnuto istina - tj da Nacisti prakticki jesu pobijedili, i danas vladaju svijetom u vidu Bush dinastije i njihovih kolega...

http://arkzin.net/competitor/htmls/nazi-links.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Reinhard_G ... rld_War_II
http://en.wikipedia.org/wiki/Prescott_B ... laboration

"The real winners of the Cold War were Nazi criminals," Justice Department official Eli Rosenbaum
Imam toliko argumenata da se osjecam kao funkcija.

User avatar
Bubba Zanetti
Pa'u 10. razine
Posts: 428
Joined: 09 Jul 2006, 12:42

Re: Dystopia (iliti anti-utopija)

Unread post by Bubba Zanetti » 12 Mar 2008, 19:29

J. G. Ballard - Sudar
F. Pohl - Reklamokracija

:blob:
Perhaps it's the result of an anxiety.

User avatar
Belzebubbles
Ancient
Posts: 840
Joined: 16 Feb 2007, 00:52
Location: zgri

Re: Dystopia (iliti anti-utopija)

Unread post by Belzebubbles » 13 Mar 2008, 02:05

Za listu:
Burgess - "Paklena naranča"


Zanima me jedna stvar: što mislite o Huxleyevom Otoku? Uostalom, o Aldousu i njegovom djelu uopće.

Svi pričaju o njemu kao nekom bogu distopije/utopije, čovjeku velikih vizija i tako to... ali meni je on jednostavno diletant. Dao sam mu i više nego dovoljno prilika: Vrli novi svijet, Vrata percepcije/Raj i pakao, Otok (pročitano tim redom).
Iskreno, da ja napišem nešto poput Otoka, bilo bi me sram potpisati se čak i pseudonimom.

Inače, Huxley svoj mali otočić smatra utopijom, ali tu dolazi do prvog gafa. Naime, po meni je on opisao distopiju. Sada, ja sam mišljenja da utopija kao termin ne može postojati, pošto ona čak i u teoriji uvijek teži odlasku u distopiju (gledam to na principu - za jednoga raj, za drugoga pakao). Ne vjerujem u stvaranje masovne utopije (čak i ako je podmažeš drogom), a tu imamo i naizgled nevažnu napomenu jednog od likova romana(?). Upitan kako se nose za kriminalcima, utopijac odgovori da ih educiraju (derem po sjećanju...). A što ako se ne žele promijeniti?
Oh, svi se na kraju promijene...

Huxley nije Platon (koliko ga god prao egoizam), a čak je i Grk na kraju zeznuo stvar.

Od ovih navedenih knjiga sam pročitao nešto, najvažnije Orwella i Zamjatina. Zato, ne uspoređujem ga sa zrakom. Je li Huxley stvarno toliko dobar, a ja sam samo slijep za njegovu mudrost? :dum:

Dagi
Skriboman
Posts: 2320
Joined: 13 Mar 2004, 00:57
Location: Zagreb
Contact:

Re: Dystopia (iliti anti-utopija)

Unread post by Dagi » 13 Mar 2008, 12:55

Postavio bih jednu differentiu specificu. Naime, rado bih razlučio distopije od postapokalipsa. Distopije u pravilu postuiliraju relativno sofisticirano društvo, dok postapokalipse idu za raspadom, odnosno nazadovanjem društva.

Jasno, primjeri iz prakse će vrlo brzo demantirati ovu podjelu. Uzmimo primjerice klasični Devlićev ciklus priča: Hajka, Glazbeni studio, Zatvor (ne znam spada li tu i Sindrom vlasti). U spomenute tri priče koegzistiraju distopijsko totalitarno društvo, tzv. Ustrojstvo, odnosno "bijela" područja na mapama u kojima su ljudi slobodni, ali organizirani na društveno i tehnički vrlo primitivnoj razini. Sličnu dihotomiju postavlja Žiljak u Djeci sunca, a donekle i Prodanović u Tamari.

K tome, distopije vrlo često uzimaju neku kataklizmu kao uzrok uvođenja totalitarizma (ovdje se sužavam na totalitaristička društva), bilo da je kataklizma došla na mah, bilo da se događala kroz neko dulje razdoblje. U pravilu će to biti kakvi ratovi (kod Orwella je rat, štoviše, pokretač i održavatelj stanja), ali u obzir dolaze i prirodne kataklizme. S druge strane, u slučaju postapokalipsa, takva je nesreća dovela do raspada društva, a zatim njegovog ponovnog ustrojavanja na plemenskim ili feudalnim načelima, redovito uz razmjerno primitivnu tehnologiju na razini, uvrh glave, 18. stoljeća. Primjerice, Žiljakove Slijepe ptice imaju setting koji nalikuje generičkom srednjevjekovnom fantasyju, eda bi pri kraju dobile twist u "post-atomac".

Je li se itko sjetio iščitavati Heinleinove Zvjezdane jurišnike kao distopiju? Naime, društvo u kojem se pravo glasa mora zaslužiti djeluje jezivo distopičnim u doba kad ljudska prava s jedne strane deklaratorno hipertrofiraju, dok se s druge strane u praksi flagrantno krše. U tom smislu je Heinleinova meritokracija vrlo jednostavano postavljena: ekonomske i ine ljudske slobode su zajamčene do posvemašnje permisivnosti, no pravo na upravljanje društvom rezervirano je samo za one koji su činom fizičkog riskiranja demonstirali kako im je zajednica važnija od njih samih. Do duše, i kod Heinleina je "Federalna služba" u dobroj mjeri neborbena, pri čemu se samo pojedine vojne grane, odnosno rodovi poput pokretnog pješaštva zapravo izravno izlažu pogibli. Dakle, pravo glasa, kako je izričito naglašeno u samom romanu, može se zaslužiti i guljenjem krumpira u vojničkoj kuhinji na Zemlji. Kanije je Heinlein proširio interpretaciju Federalne službe na ono što bismo nazvali državnim činovništvom u najšrem smislu, učinivši to u pogovoru eseju Who are the Heirs of Patrick Henry, u sklopu zbirke Expanded Universe, 1980. godine.

User avatar
Bubba Zanetti
Pa'u 10. razine
Posts: 428
Joined: 09 Jul 2006, 12:42

Re: Dystopia (iliti anti-utopija)

Unread post by Bubba Zanetti » 13 Mar 2008, 21:29

Belzebubbles wrote:Za listu:
Zanima me jedna stvar: što mislite o Huxleyevom Otoku? Uostalom, o Aldousu i njegovom djelu uopće.

Svi pričaju o njemu kao nekom bogu distopije/utopije, čovjeku velikih vizija i tako to... ali meni je on jednostavno diletant. Dao sam mu i više nego dovoljno prilika: Vrli novi svijet, Vrata percepcije/Raj i pakao, Otok (pročitano tim redom).
Iskreno, da ja napišem nešto poput Otoka, bilo bi me sram potpisati se čak i pseudonimom.
Pa nemoj tako po didi Huxleyu. :D
Huxley uopće nije pisao na klasičan način, već je išao iz smjera koji su neki nazvali "romanom teze". Znam da Huxley nekima sjeda dok ga drugi ne mogu smislit. Meni je isto povremeno gadno išao na živce sa svojim esejiziranjem romana, no na kraju bi mi čak i to okrenulo na pozitivu. Ako ti se nije baš totalno zgadio probaj sa kojim njegovim djelom izvan područja SF-a (ili pseudoSF-a). Recimo "Kontrapunkt" ili "Genij i Boginja".
Belzebubbles wrote: Inače, Huxley svoj mali otočić smatra utopijom, ali tu dolazi do prvog gafa. Naime, po meni je on opisao distopiju. Sada, ja sam mišljenja da utopija kao termin ne može postojati, pošto ona čak i u teoriji uvijek teži odlasku u distopiju (gledam to na principu - za jednoga raj, za drugoga pakao). Ne vjerujem u stvaranje masovne utopije (čak i ako je podmažeš drogom), a tu imamo i naizgled nevažnu napomenu jednog od likova romana(?). Upitan kako se nose za kriminalcima, utopijac odgovori da ih educiraju (derem po sjećanju...). A što ako se ne žele promijeniti?
Oh, svi se na kraju promijene...
Huxleyev Island in the Sun čini mi se uopće nije utopija, već državica ili društvo u kakvom bi pokojni dida Aldous (Bog da mu dušu prosti :D ) valjda volio živjeti. S time da je "Otok" napisao već pod stare dane i jest... to mu je slabiji roman.

:uzdravlje:
Perhaps it's the result of an anxiety.

User avatar
Milena
The Q
Posts: 1316
Joined: 05 May 2007, 13:48
Location: tu i tamo
Contact:

Re: Dystopia (iliti anti-utopija)

Unread post by Milena » 13 Mar 2008, 22:17

Zanemari Otok, ali Vrli novi svijet je više nego sjajan. No, ni jedno ni drugo ne bi trebalo čitati kao utopiju/distopiju, već kao heterotopije, dakle namjerno izmještene pripovijesti, kod kojih ni jedna zapravo ne opisuje ništa idealno. To se jače vidi u VNS-u nego u Otoku, ali jedna od stvari po kojima je Huxley prepoznatljiv je (tipično britanska) sposobnost totalno deadpan ironije. Ja bih osobno i Otok iščitavala tako, ironijski, but that's just me.

I dok bih s jedne strane najradije poduprla preporuku za Huxleyjev nežanrovski opus, moram dodati i caveat: Huxley jest (odnosno zna biti, za mnoge) an acquired taste, i nema ničeg lošeg u tome što je nekome dosadan. Meni je, recimo, Kontrapunkt strašno draga i urnebesno smiješna knjiga, ali to ništa ne znači. I'm funny that way... :zubo:
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)

User avatar
Belzebubbles
Ancient
Posts: 840
Joined: 16 Feb 2007, 00:52
Location: zgri

Re: Dystopia (iliti anti-utopija)

Unread post by Belzebubbles » 14 Mar 2008, 00:01

Nisam napisao da je Huxley dosadan. Ne stavljajte mi riječi u usta (ili prste). :P
Zamjerke su na teorijska pitanja i ponekad upravo žalosnu predvidljivost razvoja fabule.

Milena, možda ima nešto u onoj ironiji, neki dijelovi su bili i previše čudni da bih ih svrstao pod njegov diletantizam. :zubo:

User avatar
Milena
The Q
Posts: 1316
Joined: 05 May 2007, 13:48
Location: tu i tamo
Contact:

Re: Dystopia (iliti anti-utopija)

Unread post by Milena » 14 Mar 2008, 00:10

Belzebubbles wrote:Nisam napisao da je Huxley dosadan. Ne stavljajte mi riječi u usta (ili prste).
Sori, moj je bed. Pretpostavila sam da ti je i dosadan, jer mi se čini da bi meni nešto što je diletantski napisano nužno bilo i dosadno...
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)

User avatar
Belzebubbles
Ancient
Posts: 840
Joined: 16 Feb 2007, 00:52
Location: zgri

Re: Dystopia (iliti anti-utopija)

Unread post by Belzebubbles » 14 Mar 2008, 00:22

Houellebecqa isto smatram diletantom, pa mi nije dosadan... :lol:
...i Bukowskog...
...i Millera...
...i H.S. Thompsona...
...bez brige, ima ih još. :occasion9:

User avatar
Milena
The Q
Posts: 1316
Joined: 05 May 2007, 13:48
Location: tu i tamo
Contact:

Re: Dystopia (iliti anti-utopija)

Unread post by Milena » 14 Mar 2008, 09:34

Nisam sigurna podrazumijevamo li isto značenje riječi diletant...

Ako ćemo tražiti diletanta, to bi puno prije bio Beigbeder nego Houellebecq. Jedan nabada, drugi točno zna što radi. NB: meni se ne sviđaju ni jedan ni drugi (s iznimkom Houellebecqovih eseja, koji su, bar meni, kudikamo bolji i zanimljiviji od njegove beletristike). OTOH, dok mi je Beigbeder dosadan, Houellebecq (uglavnom) nije... :zubo:
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)

User avatar
Belzebubbles
Ancient
Posts: 840
Joined: 16 Feb 2007, 00:52
Location: zgri

Re: Dystopia (iliti anti-utopija)

Unread post by Belzebubbles » 14 Mar 2008, 14:04

Milena wrote:Nisam sigurna podrazumijevamo li isto značenje riječi diletant...
Shvaćam što misliš... Primjeri možda jesu dvoznačni zbog njihova stila života, ali nisam mislio na to. Zadnje što sam pročitao je Bulgakov (njemu teško nalazim zamjerku), a prije njega Hunter S. Thompson. Znači, to mi je bio najrecentniji diletant, pa sam asocirao na ekipu (uvjetno) sličnu njemu.

Primjera radi, Stephena Kinga smatram diletantom. Ustvari, bolji bi opis bio preizraslo dijete, ali to baš i nije važno...

User avatar
Belzebubbles
Ancient
Posts: 840
Joined: 16 Feb 2007, 00:52
Location: zgri

Re: Dystopia (iliti anti-utopija)

Unread post by Belzebubbles » 14 Mar 2008, 14:07

Milena wrote:(s iznimkom Houellebecqovih eseja, koji su, bar meni, kudikamo bolji i zanimljiviji od njegove beletristike)
Tu se slažemo.

User avatar
Milena
The Q
Posts: 1316
Joined: 05 May 2007, 13:48
Location: tu i tamo
Contact:

Re: Dystopia (iliti anti-utopija)

Unread post by Milena » 14 Mar 2008, 14:32

Belzebubbles wrote:Primjera radi, Stephena Kinga smatram diletantom. Ustvari, bolji bi opis bio preizraslo dijete, ali to baš i nije važno...
Potpuno se ne slažem i potpuno se slažem, tim redom. Diletant (kako ga ja interpretiram) jest netko tko se petlja u nešto što nimalo ili samo površno kuži. Što se za Kinga ne može reći: ja ga osobno ne volim, ali ne mogu mu odreći da je zanat savladao do daske. (Slično kao kod Houellebecqa, njegovi eseji su mi kudikamo čitljiviji nego romani.) To što meni osobno (i tebi?) njegova tematika, psihologija i obrada ne leže je drugo pitanje...

Bulgakov rulz! :wave:
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)

Post Reply