diše li još?

Kutak za opsesivno-kompulzivne

Moderators: Tomislav Sakic, davors

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3873
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Unread post by Izitpajn » 05 Nov 2007, 11:50

TB wrote:SF po meni vise ne dise. Tj. , to ima veze sa godinama citanja SF-a. Na pocetku citalackog staza, u svakoj SF prici ili romanu postojao je neki "Wooow! faktor". Nova ideja na novu ideju, filing kao da se novi svijet otvara sa svakom procitanom pricom. Ali vrijeme ide , prica ima puno, i ta zacudnost se negdje izgubila. Ili je rijetka. Ali nekom tko tek pocinje citati SF, sve ce mu izgledati sjajno i svjeze.
Ne znam, ja zapravo u SF-u (više) i ne tražim neki novi element začudnosti, jednostavno želim dobru književnost koja je smještena u setting koji ja subjektivno volim. Možda bi se to moglo nazvati i "egzistencijalističkim eskapizmom" :?

User avatar
poison
Ancient
Posts: 556
Joined: 28 Sep 2005, 11:57
Location: middle of nowhere
Contact:

Unread post by poison » 05 Nov 2007, 12:41

Tj. , to ima veze sa godinama citanja SF-a. Na pocetku citalackog staza, u svakoj SF prici ili romanu postojao je neki "Wooow! faktor". Nova ideja na novu ideju, filing kao da se novi svijet otvara sa svakom procitanom pricom. Ali vrijeme ide , prica ima puno, i ta zacudnost se negdje izgubila. Ili je rijetka. Ali nekom tko tek pocinje citati SF, sve ce mu izgledati sjajno i svjeze.
to je tako sa čitanjem općenito. kada prožvačeš veliku količinu slova, postaneš malo... blaziran. i onda se događa da te zapleti (kako književni, tako i filmski) koji druge oduševljavaju ostavljaju potpuno hladnim, jer ti si već na pola puta provalio u čemu je kvaka i mogao im ispričati kraj u osnovnim crtama.
"Madness in method, that is genius."
Frank Herbert

mica milovanovic
Puppeteer
Posts: 183
Joined: 31 Mar 2005, 21:05

Re: diše li još?

Unread post by mica milovanovic » 30 Jan 2008, 14:13

I ja sam još pre desetak godina meditirao na ovu temu... Malo toga se promenilo...

http://www.rastko.org.yu/rastko/delo/11881

Inače, novi predsednik "Lazara Komarčića" Zoran Stefanović je dosta starih tekstova vezanih za SF i domaću fantastiku uopšte
stavio na Net u okviru Projekta "Rastko", pa ako nekoga zanima može otići na:

http://www.rastko.org.yu/knjizevnost/fa ... index.html

Post Reply