I am legend

Rasprave o SF filmovima

Moderator: TB

Forum rules
Zabranjeno je objavljivanje, slanje, razmjena i promoviranje filmskog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, a dobavljen nelegalnim putem.
User avatar
jbt
Mrgud
Posts: 889
Joined: 13 Jul 2005, 11:16
Location: Zg, Ri, Vž
Contact:

Re: I am legend

Unread post by jbt »

pogledo, nije lose, mozda pogledam opet kad bude na matineji.

nema poludjelog americkog patriotizma svugdje(osim one zastave na kraju, ali tako je mala i jedva primjetna da im se oprasta), smith ne preglumljuje(nije fenomenalan, al nije los), scenografija je okay dokay, rezija nece postati predmet na sveucilistu(niti po dobrom niti po losem).

scenario. zasto opet akiva goldsman pise scenario? to je covo koji nam je podario batman forever i batman & robin i i,robot. otkuda opet njemu pisalo u ruci? originalna prica je unakazena van prepoznatljivosti, poanta radi koje je neville legenda se izgubila u eksploziji ili tak nes. kao sto dagi rece, Hestonov lik je super heroj, smithov je samo polusuperheroj.

@ham
zasto ti smetaju zivotinje?
Blood for the Blood God!!

engi
Tomislav Sakic
The Q
Posts: 1042
Joined: 24 Nov 2004, 11:36
Location: Zagreb
Contact:

Re: I am legend

Unread post by Tomislav Sakic »

Izisao roman prvi put na hrvatskom jucer, u knjizarama i na kioscima za 39 kuna - biblioteka NEXUS Zagrebačke naklade.
User avatar
Nimrod
The Q
Posts: 1385
Joined: 18 Nov 2003, 20:30
Location: zabreg
Contact:

Re: I am legend

Unread post by Nimrod »

Tomislav Sakic wrote:Izisao roman prvi put na hrvatskom jucer, u knjizarama i na kioscima za 39 kuna - biblioteka NEXUS Zagrebačke naklade.
that i like .... cool :kava:
English is the result of Norman soldiers attempting to pick up Anglo-Saxon barmaids, and is no more legitimate than any of the other results.
- H. Beam Piper, from "Fuzzy Sapiens"
User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 879
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: I am legend

Unread post by ratchet »

Eto kako je zanimljiv ovaj forum. Da je bilo napraviti grafikon o mišljenima na ove tri stranice bio bi rast dionica u prvom tromjesećju pa onda lagani pad i na kraju krah dionica. I što sad? Nisam ništa pametniji. Gledati ili ne? Ipak mislim da jer ionako se nema mnogo SF-a za gledanje. Ono što me najviše boli je to da su najbolji SF filmovi koje gledam zadnjih godina crtići. Vjerovali ili ne, to pošto imam klinca u osnovnoj školi pa me nekako dopadne gledanje istih, ali obično su im priče daleko inteligentnije od scenarija igranih filmova. Inače knjiga je odlična, čitao sam je prije 20 godina i ostala mi je u lijepom sječanju.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley
User avatar
SAMSUILUNOV OTAC
Autor u Smokvinom listu
Posts: 2110
Joined: 30 Dec 2005, 00:50
Location: 26. dimenzija, treća kuća desno, iza bukve

Re: I am legend

Unread post by SAMSUILUNOV OTAC »

Gledao i ja napokon. Film je ok, ali, barem meni nije nešto spektakularno. Što netko reče, scenografija je odlična, Smith je isto dobar, ali pas mi je bolje odglumio svoje (ovo nije nikakva rasistička primjedba, da ne bi bilo nismo znali, nego samo kažem da je pas stvarno dobro izdresiran). Oni vampiri/mutanti su malo prenaglašeno siđiajirani, al to se može oprostit. Kraj mi je malo nedorečen i zbrzan. Podsjetio me na kraj War of Worlds-a. Radnja ide, ide i onda najednom, cak - kraj, hepi end.
I nisu mi jasne one antilope i lavovi što trče po gradu. Pretpostavljam da su to životinje što su pobjegle iz zoološkog vrta. I još jedna stvar - gdje si on to nabavlja hranu svo to vrijeme? Sto puta bi se pokvarila.
Kap limuna, zrno soli,
I svaka rana malo više boli.
User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 879
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: I am legend

Unread post by ratchet »

A valjda i on ulovi koju antilopu?
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley
TB
Ancient
Posts: 559
Joined: 31 May 2006, 13:25
Location: Zagreb

Re: I am legend

Unread post by TB »

Tekst sadrži SPOILERE:
Odgledano. Cijeli prvi dio filma je odličan. Prazan New York, gluma Will Smitha i psa je odlična. Kao i fina atmosfera beznađa. Baš jedan pravi, fini, slatko depresivni osjećaj koji postaje sve mučniji kako film ide. Pa kad mu ubiju psa i kada ostane potpuno, apsolutno sam, još bolje. Pa moli lutku u dućanu da priča s njim. Sjajno.
A onda kao da su s neba pali, uskaču neka žena i klinac. Izgledaju fino, čisto, ušćuvano i razumno, bolje nego Nevile, mada je on vojnik i znanstvenik, a oni samo neki obični civili. Kao da su iz nekog drugog filma.
Otkad se njih dvoje pojavi, film se znatno se pokvari. Ide ka gorem.

U do sada SF dramu, uvede se Bog, ali ne vjera, nego čak Bog kao činjenica! Takvo miješanje Boga u SF izgledalo mi je toliko neskladno i pokvarilo mi fiktivni svijet tog filma, da sam jedva čekao da film završi! Kao da ti netko uvali vjeronauk gdje ga najmanje očekuješ! Kao da Ripleyeci u «Aliens» Bog pošalje znak što da učini kada se alien queen pojavi na kraju!

Na kraju ide poprilično ljigav happy end.
Ali, nije to sve ...
Dakle, toj točci, znamo da u svijetu filma Bog postoji. Znamo da je to što se desilo- smrt 99% svjetske populacije i činjenica da u ruralnoj Americi postoji kolonija zdravih, dio Božjeg plana. To je u filmu prikazano kao činjenica, a ne umišljaj likova- vjerskih fanatika!
Na samom kraju, žena i klinac dolaze do ogromnih metalnih vrata. Vrata im otvaraju tipovi koji sliče na pripadnike desničarskih milicija prikazanih u «Bowling for Columbine». Iza njih , prvo što se vidi je- crkva! Tipičan mali američki gradić, bijele kućice, bijela crkva, (mladi protestanti iza očito je, idu na misu),a cijelo selo čuva, pretpostavljam, vjerska milicija. (Svi iz «Jeremiaha» i «Mad Maxa»» znamo kako se društvo ustroji poslije globalne katastrofe. :D )Meni je taj kraj filma ne samo kao iz nekog drugog filma, nego je nekako više prijeteć od zombija, jer u stvarnoj Americi postoje organizirane skupine koje " za pravo" priželjkuju takvo društvo. A možda i Bush to priželjkuje, tko će ga znati!

Taj kraj mi je "pojeo" i do kraja pokvario cijelu priču o zadnjem čovjeku na svijetu.
User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 879
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: I am legend

Unread post by ratchet »

Zdravih? Je da sam čitao knjigu prije gotovo dva desetljeća, mislim da je bila izašla u biblioteci Kentaur, ali zdravih? Bog? Koliko se sjećam rijeć je bila o prilagođenim ljudima koji su doduše imali virus u sebi ali su zadržali svoje ljudske sposobnosti, nisu bili tupi i glupi zombiji kao većina stanovništva. I gradili su novo društvo u kojem je glavni junak koji danju ubija sve spavaće od reda zapravo bio pravo čudovište, žena sa kojom se spetljao je bila jedna od te nove rase poslana da ga zapravo uhvati. Ispravite me ako griješim vi koji ste sad nedavno pročitali knjigu, ali ako je ono iz predhodnog posta točno, a je zašto ne bi bilo, onda je film izgubio mnogo u mojim očima, sad već nemam volje za gledanje.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley
TB
Ancient
Posts: 559
Joined: 31 May 2006, 13:25
Location: Zagreb

Re: I am legend

Unread post by TB »

ratchet wrote: Ispravite me ako griješim vi koji ste sad nedavno pročitali knjigu, ali ako je ono iz predhodnog posta točno, a je zašto ne bi bilo, onda je film izgubio mnogo u mojim očima, sad već nemam volje za gledanje.

Film nema veze sa romanom. Kraj sam opisao kako sam ga ja doživio, netko drugi neće to tako gledati. Vjera na kraju stvarno ispada ključna u svemu, otprilike kao kada na kraju filma "Signs" Mel Gibson zna što treba uraditi da zatuče aliena jer se prisjeti znakova "odozgo" koje je dobijao kroz film.

Ali ono možda najnevjerojatnije u filmu je da žena, mada ima oko 30 god, zna za sina Boba Marleya, ali NIKAD ČULA ZA BOBA MARLEYA!!!
User avatar
Boki
Hani
Posts: 62
Joined: 06 Sep 2007, 13:34
Location: Slovenija
Contact:

Re: I am legend

Unread post by Boki »

Ja sam pred nekoliko godina gledao Omega man (igrao Charlton Heston) i bio je dobar. Tamo niso bili vampiri, nego jako bolestni ljudi, osjetljivi na sunce. Šteta, da nema DVD-ja.
Image
User avatar
Ire
Phd In Horribleness
Posts: 6638
Joined: 04 Aug 2003, 18:51
Location: Zagreb

Re: I am legend

Unread post by Ire »

nisam čitala knjigu i nisam gledala prethodne filmove. izjavivši to, izjavit ću i da mi se ova najnovija verzija svidjela. iznimno.
ne znam što bih posebno rekla, ne da mi se razglabati o happy endu (ono, sori, da end nije takav, zalud cijele priče!) ili crkvi i vjeri (nisam vjernik, ali doista mislim da u danoj situaciji čovjek još jedino može vjerovati u nešto kako bi imao razlog da i dalje živi, stoga mi je prisustvo vjere sasvim normalna stvar).
filmski kreatori su mi u potpunosti uspjeli prenijeti osjećaj tjeskobe, straha i sveopće bedare, tako da će morati potrajati neko vrijeme prije nego film ponovo pogledam. ali pogledat ću ga ponovo sigurno jer je film dobar. i prečesto pogledam film koji odmah zaboravim i više ga nikad ne pogledam. pa sama činjenica da sam o I am legend razmišljala i nekoliko sati i dana nakon gledanja te potreba da ga pogledam ponovo, govore dosta.
smith je odličan. ovo mu je valjda najbolja uloga do sad.
lutke iz izloga i cucak, genijalni.
jedino što mi se nije svidjelo su siajđirani (TM Samsung) vampirosi ili voteverosi i općenito bilo kaj drugo siajđirano .. ne znam, imala sam filing da nije doraslo filmu. pobogu, zar nema na svijetu dovoljno stvarnih snimki stvarnih lavova koji hvataju stvarnu antilopu za stvarnu gušu, a koji su se mogli uklopiti u film bez i pol problema, a ne da ja gledam lava koji kao da je došo iz Ice agea?? ili ovi vampiri/zombiji/štoliveć - sori, ali našminkani mrtvaci iz Jacksonovog spota Thriller još uvijek izgledaju uvjerljivije od ovih nacrtanih. to je jedina stvar koja mi je pokvarila film.
ostalo, sjedi 5
Instant Geek. Just Add Coffee.
User avatar
writer16
Ancient
Posts: 653
Joined: 19 Nov 2005, 22:32

Re: I am legend

Unread post by writer16 »

nisi čitala knjigu??????? :shock: ire, geek chick nije pročitala knjigu? moji idelali su izgubljeni...... :D
Inside Every Living Person Is A Dead Person Waiting To Get Out
Terry Pratchett
User avatar
Ire
Phd In Horribleness
Posts: 6638
Joined: 04 Aug 2003, 18:51
Location: Zagreb

Re: I am legend

Unread post by Ire »

:tapsh: prva lekcija o idealima: osuđeni su na propast!
Instant Geek. Just Add Coffee.
User avatar
writer16
Ancient
Posts: 653
Joined: 19 Nov 2005, 22:32

Re: I am legend

Unread post by writer16 »

ali.......ah ništa idem se vratiti u surovu realnost gdje ništa nema smisla..... :(
Inside Every Living Person Is A Dead Person Waiting To Get Out
Terry Pratchett
Post Reply