STRAH

Priče (nevezane za Literarnu radionicu), pjesme, crteži i ostale kreacije forumaša

Moderators: Nimrod, niniane

Koliko to valja od 1 do 5

1
0
No votes
2
0
No votes
3
0
No votes
4
0
No votes
5
0
No votes
 
Total votes: 0

User avatar
Bubba Zanetti
Pa'u 10. razine
Posts: 428
Joined: 09 Jul 2006, 12:42

STRAH

Unread post by Bubba Zanetti »

Evo da nastavimo u revijalnom tonu...


STRAH

Sjedio je u fotelji u svom stanu potpuno sam, ali bez osjećaja osamljenosti. Taj ga je osjećaj napustio već poodavno. Pojavio se smrću njegove žene, odjednom i iznenada, a onda je polako počeo slabiti, gubeći se sve više zajedno sa protokom vremena i sa jačanjem jednog drugog osjećaja koji je sve više obuzimao njegove emocionalne kapacitete. Strah. Ispunio ga je gotovo u potpunosti.
Ustao je sa fotelje i polako dovukao svoje ostarjelo tijelo do prozora. Kasnojesenska hladna noć natjerala je rijetke šetače na nošenje kaputa i kapa. Jučer baš negdje u ovo vrijeme sa prozora je promatrao kako dva mladića napadaju nekog starca. U kakvih jedva pola minute izmlatili su ga palicama, strpali u prtljažnik nekakve ofucane limuzine kojoj ni marku nije uspio odrediti i brzo odvezli tko zna gdje. Sa ovog je prozora vidio i previše ružnih stvari zadnih godina, a njegove su umorne oči tako žudjele za lijepim slikama. Možda nekakva lijepa plaža kojom je trčao nekad davno ili prvi auto koji je kupio još dok je bilo para. Stresao je glavom.
Otišao je u kuhinju do hladnjaka, a zatim polako počeo otvarati vratašca čarobnog spremnika iz čije je unutrašnjosti svjetlost sve jače obasjavala njegovo lice mameći njegove usne na osmijeh. Šunke i majoneza, pivo, Coca-cola i voćni sokovi, prirodna hrana i sintetika, meso, voće i povrće, slastice slatke i slasne. Pomisao kako sjedi za stolom prepunim prekrasne i ukusne hrane gotovo ga je srušila ravno u nesvijest.
Sjećanja. Frižider je bio gotovo potpuno prazan. U njemu se nalazila samo jedna tegla sa par kiselih krastavaca i limenka crnog piva. Prije tri mjeseca u zadnjem posjetu, sin mu je donio nešto hrane i šest limenki Guinnessa. Ostala je još samo ta jedna limenka koju nikako da popije. Jer znao je da je to zadnja koju će ikada popiti.
Europa je polako umirala od starosti i gladi, a on više nije mogao podnijeti ružne vijesti sa informativnih portala koji su sve više sipali laži i dezinformacije. Više nije mogao podnijeti strah od luđaka i kanibala. Gladomor koji je vladao posvuda uokolo uvukao mu se u kosti. Nikako nije mogao podnijeti pomisao svojih dijelova tijela serviranih na nečijem stolu. Stoga je jučer kupio jedan mali kanister benzina.
Svojom mršavom drhtavom rukom posegao je za limenkom, brzo ju otvorio, a zatim sasuo jedan dugi gutljaj u svoje žedno grlo. Otišao je do hodnika po benzin, a zatim odnio kanticu do fotelje. Na trenutak je zastao razmišljajući, a onda se sjetio da mu fali njegova omiljena robusto cigara.

Sjedio je u fotelji gledajući ispred sebe svoju ženu, sina i kćer, nasmiješene i sretne. Film iz nekih davnih sretnijih dana koji je sada igrao samo u njegovoj glavi, ispred njegovih tupih očiju koje su zurile u zid. Cigara i pivo bili su pri kraju. Podigao je sa poda kanticu sa benzinom i podigao ju iznad svoje glave. Snažno je potegao još jedan dim cigare i istovremeno nagnuo kanticu iz koje je počela teći zapaljiva tekućina.



:o
Last edited by Bubba Zanetti on 20 Nov 2008, 22:33, edited 4 times in total.
Perhaps it's the result of an anxiety.
User avatar
biljana
Puppeteer
Posts: 134
Joined: 07 Feb 2007, 23:49
Location: Rijeka
Contact:

Unread post by biljana »

Proširi, imaš prostora, naglasi beznađe, budi surov :puca: ....
Daj testosteron! ( Nisam u PMS-u, ni slučajno.) :blob:
Image
MadDog
Ancient
Posts: 646
Joined: 21 Nov 2003, 10:14
Location: S onu stranu komandnog prompta
Contact:

Unread post by MadDog »

Ne znam što će Izitpajn na ovo ( :D :headbang: :D ), ali - kratko, jezgrovito, dobra ideja, dobar odmak od trenutne stvarnosti... poslastica... :wave:
"Zapravo najbolji dokaz da postoji inteligentni život u svemiru je da ga mi još nismo pronašli" by Nessa
Hic blog hic salta
User avatar
Sir John
Hani
Posts: 68
Joined: 22 Sep 2007, 17:36
Location: dva koraka do tamo

Unread post by Sir John »

dobar sinopsis ;)

samo neznam jel lik beznadan ili odlucan u prkosenju izvjesnoj buducnosti.

malo mi fali soka :P
kad vec biras idiota - neka bar bude plemenit...
User avatar
Belzebubbles
Ancient
Posts: 840
Joined: 16 Feb 2007, 00:52
Location: zgri

Unread post by Belzebubbles »

U strahu da ne postane hrana na nečijem stolu, naš junak, ironično, postaje ljudska pečenka. Ahhh, taj miris pečenog mesa, još uvijek toplog i podgrijanog vjernom kantom oktanske snage. Kanibali se približavaju, njuše novi život za svoje prazne utrobe...
"Ja 'oću but!!", vrisak je to koji nadjača cvrčenje masti, vrisak koji nadjačava zadnju molbu prestrašenog starca.

Morao sam to izbaciti iz sebe, nije bilo druge. To ti je moja najveća zamjerka.
Osim te prve, imam još jednu: sve je nekako nedovršeno, mlako. Samo još jedan prizor u mrtvom svijetu.

Eh da, još sam ti prošli tjedan dovršio Aresa, pa ćeš dobiti komentar kada skupim vremena.
User avatar
Milena
The Q
Posts: 1316
Joined: 05 May 2007, 13:48
Location: tu i tamo
Contact:

Unread post by Milena »

Ja sa "Strahom" imam samo jedan veliki problem: što to nije.

Ono što si opisao u ovoj crtici jest -- nostalgija, beznađe, tupost. Nije strah. Strah je opsesivna emocija. Ako se bojiš da ćeš završiti kao pečenka na nečijem stolu, onda nećeš otvarati frižider, jer se u njemu drže namirnice za spravljanje pečenki, niti ćeš se zalijevati pivom, jer se najbolje pečenke upravo pivom zalijevaju. Nećeš prilaziti prozoru, da te ne bi neki snajper skinuo i pretvorio u pečenku. :pale: Itd.

Što se ostalog tiče, nije loše. Samo što nije strah...
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)
User avatar
Izitpajn
nobody
Posts: 4027
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Unread post by Izitpajn »

Zgodno, ali slažem se s Milenom: nije strah. A nije ni neki SF :D
User avatar
Bubba Zanetti
Pa'u 10. razine
Posts: 428
Joined: 09 Jul 2006, 12:42

Unread post by Bubba Zanetti »

Milena wrote:Ja sa "Strahom" imam samo jedan veliki problem: što to nije.

Ono što si opisao u ovoj crtici jest -- nostalgija, beznađe, tupost. Nije strah. Strah je opsesivna emocija. Ako se bojiš da ćeš završiti kao pečenka na nečijem stolu, onda nećeš otvarati frižider, jer se u njemu drže namirnice za spravljanje pečenki, niti ćeš se zalijevati pivom, jer se najbolje pečenke upravo pivom zalijevaju. Nećeš prilaziti prozoru, da te ne bi neki snajper skinuo i pretvorio u pečenku. :pale: Itd.

Å to se ostalog tiče, nije loše. Samo što nije strah...
Hm, catchy.
Ali ipak primjedba mislim da nije na mjestu. Ti si se čini se prvenstveno fokusirala na onaj iskonski životinjski strah koji proizlazi iz realne prijetnje u datom momentu. Recimo netko u tebe uperi pištolj, a ti odmah reagiraš pumpanjem adrenalina, ubrzan puls, proširene zjenice i blabla...
No postoje fobije i strah na jednoj dubljoj razini (čika Freud se mnogo bavio time :D ) i tu nema standardnog obrasca u vidu vanjskog manifestiranja.

Inače što se tiče priče, namjera je bila u jednoj minijaturi na pomalo asketski način prikazati određenu situaciju koja onda stvara i širu sliku. Već sam po ovom forumu prolio hektolitre krvi, pa rekoh da pređem malo u mirnije vode. :D
Hm atmosfera...
Jest, možda je malkice mlako i bez spajsa. Fali mi čini mi se pasusčić ili par rečenica na strateškim mjestima poradi doatmosferiziranja.

:uzdravlje:
Perhaps it's the result of an anxiety.
User avatar
Bubba Zanetti
Pa'u 10. razine
Posts: 428
Joined: 09 Jul 2006, 12:42

Unread post by Bubba Zanetti »

Belzebubbles wrote: Eh da, još sam ti prošli tjedan dovršio Aresa, pa ćeš dobiti komentar kada skupim vremena.
Aj redi
:palica:

:uzdravlje:
Perhaps it's the result of an anxiety.
User avatar
Panonsky
Puppeteer
Posts: 127
Joined: 19 Oct 2006, 23:13
Location: Planet Zemlja

Unread post by Panonsky »

Samo da izrazim svoje zadovoljstvo pročitanim. Eto, priča je baš po mojem ukusu i uopće ne vidim nikakve nepravilnosti, bilo stilske, bilo pravopisno-gramatičke. Tako ti je to kad ti se nešto svidi.
:uzdravlje:
?
User avatar
Milena
The Q
Posts: 1316
Joined: 05 May 2007, 13:48
Location: tu i tamo
Contact:

Unread post by Milena »

Bubba Zanetti wrote: Ali ipak primjedba mislim da nije na mjestu.
Možda. Mogli bismo se sad upuštati u raspravu oko toga što strah jest a što nije, i koliko jest opsesivan a koliko nije (kad već potežeš Freuda). No to je zapravo potpuno nevažno.

Ono što jest važno, to je da meni, kao čitatelju, priča nije prenijela dojam straha.

Nemoj zaboraviti, komunikacija sa čitateljima u normalnim okolnostima ne dopušta ti da dodatno objašnjavaš što si htio. Imaš samo jedan kanal za komunikaciju, a to je tvoj osnovni tekst. Sve što u njemu napraviš, napravio si; ako nečega u njemu nema, to zauvijek ostaje van dometa čitateljstva. A to je jedna od najvažnijih stvari koje autor uvijek mora imati na umu. Da (opet) parafraziram Salingera: u nekom trenutku moraš svojoj priči napraviti sendvič i poslati je na vlak.

Ovo ne govorim toliko zbog tebe, nego zato što je to jedna od lekcija koju je, čini mi se, manje iskusnim autorima posebno teško svladati. U "stvarnom" životu priče ne postoji opcija rasprave. Kad jednom ode u svijet, priča stoji ili pada sama za sebe. I nema ničega što autor može učiniti oko toga.

E, to je strah... :pale:
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)
User avatar
Bubba Zanetti
Pa'u 10. razine
Posts: 428
Joined: 09 Jul 2006, 12:42

Unread post by Bubba Zanetti »

Milena wrote:Nemoj zaboraviti, komunikacija sa čitateljima u normalnim okolnostima ne dopušta ti da dodatno objašnjavaš što si htio.
Nisam ni objašnjavao što sam htio, već sam samo branio nekakvu logiku ponašanja glavnog lika. Tvoju primjedbu sam shvatio u stilu da se on ponaša onako kako ne bi smio. :drunken:
Milena wrote:Ono što jest važno, to je da meni, kao čitatelju, priča nije prenijela dojam straha.
Ehm da... Tu je nastao škrip. Ȓini se da sam već na startu trebao uzeti drugi naslov. Mea culpa. :x
Milena wrote:Ovo ne govorim toliko zbog tebe, nego zato što je to jedna od lekcija koju je, čini mi se, manje iskusnim autorima posebno teško svladati. U "stvarnom" životu priče ne postoji opcija rasprave. Kad jednom ode u svijet, priča stoji ili pada sama za sebe. I nema ničega što autor može učiniti oko toga.

E, to je strah... :pale:
Chicken. :D
:lol:

:uzdravlje:
Perhaps it's the result of an anxiety.
User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2845
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Unread post by Xaotix »

kad smo već kod straha, priča više prenosi beznađe. Uzaludnost svega.

Mojih 5 lipa...
Randomness is strong with this one!
Post Reply