Suradnja izmedju udruga u RH

Klubovi, fanzini, konvencije, sajtovi, Bogdaj veći kup ...

Moderator: Dagi

User avatar
Kalde
Ewok
Posts: 2
Joined: 22 May 2007, 02:40
Location: Istocna Anarhija

Suradnja izmedju udruga u RH

Unread post by Kalde »

Ideja za ovaj thread nastala je nakon jednog mog razgovora sa clanovima foruma udruge 3.Zmaj. Hvala sandmanu i Nebelwerferu na inspiraciji.


Nedavno sam naslijedio Aranel na poziciji predsjednika osjecke SF udruge "Gaia". Zanimalo me opcenito stanje u Hrvatskoj po pitanju udruga slicnih interesa. Koliko nas je, tko se cime bavi, sto organizira, u kakvoj je vezi sa ostalim udrugama i slicno. Moje poznavanje situacije je, blago receno, mutno.
Prateci vecinu manjih foruma u zadnjih mjesec dana primjetio sam da vecina forumasa takodjer nema neku predozbu o drugim udrugama i njihovom djelovanju (osim poneke konvencije). Zbog svoje znatizelje (i mozda znatitelje jos kojeg forumasa) odlucio sam otvoriti ovaj thread. Molim vas za suradnju.



Ukratko cu predstaviti SF udrugu "GAIA" iz Osijeka. Zamolit cu i vas da ucinite isto sa svojim udrugama. Na kraju cu iznjeti jednu ideju za pocetak suradnje.



SF udruga "GAIA", Osijek - http://gaia.hr/forum

Predsjednik - Miroslav Markić [Kalde na svim forumima]
Dopredsjednik - Vedran Šimunec [Lord Acid na nasem forumu]
Tajnik - Antun Fligić [Fliga na nasem forumu]

"Ambasador" - Miroslav Markić [Kalde na svim forumima]


Necu ovdje nabrajati sve djelatnosti, manje vise sve udruge imaju slicne, samo cu naznaciti ono sto je specificno za nas:

- Essekon je osjecka godisnja konvencija i odrzava se svake godine krajem 10. ili pocetkom 11. mjeseca. Ove godine je od 02.-04.11.2007.

- Gaia je jedina udruga ove vrste na podrucju Slavonije

- Gaia organizira knjizevne natjecaje i izdaje zbirke. Na stranici udruge (koja je jos u izradi) http://gaia.hr/ mozete naci detalje o trenutnom natjecaju.

- Obrtnicka Zadruga (OZ) je poddjelatnost udruge, zajednica (likova) obrtnika kojoj pripadaju clanovi koji igraju Fantasy LARP po Amtgard pravilima. Iako sve sto radi OZ spada pod pokroviteljstvo udruge, OZ je taj koji organizira Fantasy LARP Ivanovac u 5. i 9. mjesecu. Slavonija je u terminima OZ-a poznata kao Istocna Anarhija.

- clanovi udruge jednom mjesecno vode sessione Vampire LARPa (po vlastitim pravilima) koje trenutno igra 40-tak stalnih igraca. Igra se doslovno po cijelom gradu sa par kljucnih lokacija koje povezuju pricu.

- clanovi udruge koji igraju razne TCGove (sa naglaskom na Magic The Gathering i Vampire: The Eternal Struggle), RPGove, LARPove (Fantasy i Vampire) i drustvene igre ujedno i promoviraju te djelatnosti (TCG turniri, RPG Night, Gamecon...)

To je glavnina, ako se sjetim jos cega, napisat cu.



Ideja je da stvorimo prsten svojevrsnih "ambasadora" svake udruge koji bi bili u stalnom kontaktu i sluzili kao poveznica medju njima. Brojne prijateljske veze vec postoje, samo je stvar u okupljanju "prijatelja iz Kutine koji ima prijatelja iz Zagreba koji ima prijatelja u Osijeku koji ima prijatelja u Pazinu..." na jedno mjesto. Moj prijedlog je da to bude forum NOSF-a http://forum.tip.it/nosf/index.php , kao trenutno najveci, ali da thread istovjetan ovom postoji na SVIM forumima. Samo povremeno treba copy/paste-ajti materijale sa NOSF-a da clanovi lokalnih foruma mogu pratiti generalnu situaciju u Hrvatskoj.

Nadam se da ce ostali forumasi podrzati ovu ideju.


Srdacni pozdravi,
Miroslav Markic [Kalde]
mir_mark@yahoo.com
Nebelwerfer
Zmajić
Posts: 179
Joined: 18 May 2007, 16:16
Location: Na štandu
Contact:

Unread post by Nebelwerfer »

UDRUGA LJUBITELJA FANTASTIKE "3. ZMAJ", Rijeka http://www.3zmaj.hr trecizmaj@gmail.com

predsjednik- vedran vivoda (eomer)
dopredsjednik- dorian celcer (nebelwerfer ili naga sadow)
tajnik- vladivoj licisa (fox ili ice fox)

Udruga ljubitelja fantastike "3. Zmaj" je osnovana 3. svibnja 2005. godine u Rijeci nakon što je prestala djelovati udruga ljubitelja fantastike "Aurora" čiji se dio članstva nije mogao pomiriti sa zapostavljanjem ovog žanra popularne kulture.

Samo nekoliko dana nakon osnivanja udruga je pokrenula vjerojatno medijski najeksponiraniju akciju prikupljanja potpisa za peticiju kako bi se "Gospodar prstenova" uvrstio u nastavni plan i školsku lektiru.

članovi udruge sudjeluju u promotivnim aktivnostima vezanim uz prikazivanje filmova "Gospodar prstenova" kao i posljednjeg nastavka sage Ratovi zvijezda: Osveta Sitha, pa povodom toga članovi udruge sudjeluju u realizaciji kratkog filma "Invazija na Kvarner".

U srpnju 2005. godine udruga izdaje prvi broj fanzina "Eridan" a do sada su iz tiska izašla četiri broja od kojih posljednji u veljači 2007. godine.
Kao kruna cjelogodišnjeg djelovanja udruge, prvog vikenda u listopadu svake se godine održava dvodnevna konvencija znanstvene fantastike Rikon na prostoru gornje zgrade Filozofskog fakulteta u Rijeci (Omladinska 14).

"Izvršitelji nauma Gospodnjeg", posljednja knjiga Zorana Krušvara, člana i bivšeg tajnika udruge izlazi na danje svijetlo 21. travnja 2007. Ona sadrži i soundtrack koji se sastoji od skladbi kvalitetnih demo bendova a za neke od njih su snimljeni i video spotovi koji se premijerno prikazuju 24. ožujka 2007. na pazinskoj sf konvenciji Istrakonu.

Udruga "3. Zmaj" sudjeluje u promociji knjige snimajući spot za jednu od pjesama sa soundtracka pod nazivom "Vrisak" koju izvodi zagrebačka grupa "Soundbringer". http://www.youtube.com/watch?v=biBSgn3J_NY

Budući da se od 23. do 25. ožujka 2007. u Pazinu održavao Istrakon koji nismo smjeli propustiti "3. Zmaj" se punom parom pripremao za taj događaj. Tiskane su tri vrste majica, izrađeno je i podijeljeno 50 kopija DVD diskova sa filmovima koje smo prikazivali na projekcijama te posljednji broj "Eridana". Ručno su šivane velike količine "poucheva" odnosno vrećica za kockice ili bilo što drugo što stane u format 13 x 11 cm. Naravno, kako vrećice nikada ne bi bile prazne u njima ste mogli naći po jednu d20 kockicu za sreću.

članovi udruge su se potruditli i prezentirali Vam tri izvrsne igre "Axis & Allies", "World of Warcraft" (stolnu verziju), dok je dio vodstva "3. Zmaja" održao zanimljiva predavanja i to na teme "Srednjovjekovne ratne vještine" Vedrana Vivode i "Tajna Oriona" Doriana Celcera.

Udruga je pokrenula suradnju s Hrvatskom udrugom prijatelja bijelog štapa "Homer" prilikom koje će članovi "3. Zmaja" pomoći u prevođenju školske lektire na Braillovo pismo.

Dio članova će posjetiti i ovogodišnji Sferakon, dok će veći dio članstva ipak u Sečovlje na prvu slovensku konvenciju, gdje će čalnovi udruge imat svoj štand, održat DnD turnir ( link- http://www.znanstvena-fantastika.org/in ... adami.html ), te 3 predvanja, 2 sa Istrakona, te Igor Rendić o Irskoj mitologiji.

Priprema se novi broj Eridana, te Rikon 2007.

mislim da je to sve , preuzeto od Eomera na fantasy.hr :D
Last edited by Nebelwerfer on 23 May 2007, 16:33, edited 1 time in total.
Image
User avatar
Nimrod
The Q
Posts: 1385
Joined: 18 Nov 2003, 20:30
Location: zabreg
Contact:

Unread post by Nimrod »

cool :) postat ćemo ti SFerine podatke čim se jedna od vođećih SFerašica išćeprka od tone posla.
English is the result of Norman soldiers attempting to pick up Anglo-Saxon barmaids, and is no more legitimate than any of the other results.
- H. Beam Piper, from "Fuzzy Sapiens"
User avatar
Nimrod
The Q
Posts: 1385
Joined: 18 Nov 2003, 20:30
Location: zabreg
Contact:

Unread post by Nimrod »

SFera, Društvo za znanstvenu fantastiku
IV. Pobrežje 5, Kajzerica, Zagreb

http://www.sfera.hr

Predsjednica - Petra Bulić [Petra na nosfu]
Dopredsjednica - Irena Rašeta [Ire na nosfu]
Tajnica - Nika Matić [ne visi po forumima]

"Ambasadorice" - Petra, Irena i Mihaela [Nimrod na nosfu]


SFeraKon
Najstarija hrvatska SF konvencija, predzadnji ili zadnji vikend u travnju, uvijek ima stranog književnog GoH-a
http://www.sferakon.hr
http://www.sferakon.org
http://sferakon.blog.hr

SFerakonski niz
Godišnja zbirka domaćeg SF-a gura se već 13 godina...
http://sfera.hr/?page_id=10

Natječaji
Godišnji natječaj za priču od 10 kartica i više za SFeraKonsku zbirku
http://sfera.hr/natjecaj14/

Natječaj "Kakva na b(l)udućnost očekuje?"
http://sfera.hr/bluducnost/

SFerin natječaj za najbolje literarne i likovne radove djece i mladih
http://sfera.hr/djeca/

Nagrada SFERA
U svrhu podizanja nivoa kvalitete, te popularizacije i poticanja domaćeg SF stvaralaštva SFera od 1981. godine dodjeluje godišnju nagradu SFERA, jedinu nacionalnu žanrovsku nagradu u Hrvatskoj. U interpretaciji SFerinog Pravilnika “SF” je zbirni naziv koji obuhvaća znanstvenu fantastiku, fantasy i horor.
http://sfera.hr/nagrada/

Sferadionice
Tradicionalna SFerina radionica
Radionica kreativnog pisanja
Radionica pisanja horror priče
Macanova fantastična (m)učionica
Fantasy-O-Mat
"Piši što znaš" - radionica kreativnog pisanja SF&F-a za mlade
"Piši što znaš" - radionica kreativnog pisanja SF&F-a za djecu
http://sferadionioca.blog.hr

Ostalo
Književni program u SFeri
predavanja, slušaonice, okrugli stolovi
SFerina knjižnica, koja s cca. 2500 bibliotečnih jedinica predstavlja vjerojatno najveću zbirku znanstvenofantastične književnosti u Hrvatskoj

Književni programi izvan SFere
Promocije SF kao žanra, pojedinih domaćih i stranih SF autora u suradnji sa srodnim udrugama i nakladnicima: SF Močvara, SFera na Interliberu - "Zadavi autora", SFera na Briljanteenu, Povećalu, Nultom satu

Gamerska igraonica u SFeri
ne znam kaj igraju, a jučer ih nije bilo da ih pitam

Objavljivanje Parseka
službeno glasilo SFere
http://sfera.hr/parsek/
http://parsek.blog.hr

Objavljivanje Biltena
službeno zajebavanje SFere
http://bilten.blog.hr

Suradnja s drugim udrugama
Suradnja s udrugama koje sudjeluju na SFeraKonu (Ire - Red srebrnog zmaja, Zaštitinice Midgarda, USS Croatia, Mos Croatia Spaceport, Ognjeni mač, Nakit snova, jesam koga zaboravila? isprike unaprijed)
Književni progam na Essekonu 2006, 2005, 2004? (Ire i Nimrod)
Predavanja na Istrakonu 2007, 2006, 2005, 2004 (Švel, Žiljak)
Simultano prevođenje na Istrakonu 2006 (Nimrod)
Suradnja s udrugama koju sudjelujuna Fantasy-O-Matu (Red srebrnog zmaja, Zaštitinice Midgarda, 3. Zmaj)
Suradnja s udrugama iz inozemstva - Prizma, DK Zenica

Gostovanja na drugim konvencijama
Fantastikon 2007, Zenica, BiH, Eurocon 2005
English is the result of Norman soldiers attempting to pick up Anglo-Saxon barmaids, and is no more legitimate than any of the other results.
- H. Beam Piper, from "Fuzzy Sapiens"
Post Reply