LT-17 Spoone

Sudjelujete u literarnoj radionici pisanjem, čitanjem i komentiranjem priča

Moderators: Nimrod, niniane

User avatar
Nimrod
The Q
Posts: 1385
Joined: 18 Nov 2003, 20:30
Location: zabreg
Contact:

LT-17 Spoone

Unread post by Nimrod »

Putovanje na Mars
autor: Hrvoje Hrženjak

U cijelom svom životu nisam bio toliko uzbuđen kao sada. Sjećam se još vremena kada sam se veselio putovanju vlakom i kada sam maštao o putovanju u svemir, a sada, to je ljudima postala potpuno normalna stvar. Nikada nisam bio u svemiru, a sada ni više ni manje putujem na Mars. Star sam čovjek i više nema puno toga što me može zadiviti, no ovo je definitivno nešto što me natjeralo da se ponovno osjećam kao mladić. Eh, kada se sjetim da nisam želio djecu, a kad ih pogledam ispunjavaju me radošću i zahvalnošću. Sad mi još unuci plaćaju ispunjenje dječačkog sna - put na Mars!
Ulaz u svemirski taksi je bio gotovo identičan ulasku u zrakoplov, no to je bilo daleko od toga. Svemirski taksi je bio nekoliko puta veći i od najvećeg putničkog zrakoplova, unutrašnjost isto tako velika, no puno udobnija. Ukrcao sam se, nakon što sam ostavio prtljagu na brigu osoblju, uz ispraćaj svog mlađeg sina, koji me je ovamo i dovezao, te unuka, sva tri.
Ulazna vrata su već odavno bila zatvorena, ili se to samo meni činilo kao vječnost, no toliko sam bio nestrpljiv da nisam mogao mirno sjediti, pa sam cijelo vrijeme lupkao cipelama po podu. Odjednom se začuo razglas i ugodan ženski glas je rekao da se pripremimo i provjerimo jesmo li dobro učvrstili svoje pojaseve jer poljećemo, a zatim osjetio snažan potisak, trzaj i nevjerojatno nastojanje da prođem kroz naslon svog sjedala, gravitacija je činila svoje. Samo nam je nekoliko sekundi trebalo da dođemo u Zemljinu orbitu, a onda je uslijedio najljepši trenutak mog života, zaštite na prozorima su se podigle i ugledao sam Zemlju. U tom trenutku mi je srce počelo kucati sto puta brže, istovremeno su me obuzele radost, tuga, smijeh i plač, bio sam ispunjen energijom kao da imam dvadeset, a ne devedeset godina, naprosto sam bio sretan, ispunjenog duha i pogleda prikovanog na Zemlju. Ponovno se oglasio razglas, isti ženski glas kao pri polijetanju, a rekla je da će svemirski taksi za nekoliko trenutaka pristati na Internacionalnoj svemirskoj stanici Pax kako bi se napunio gorivom. Ja nisam micao pogled sa Zemlje.
Na stanici smo pokupili još nekoliko putnika, no nisam previše obraćao pažnju. Razmišljao sam o tome da mi unuci nisu mogli dati bolji poklon od ovog putovanja i vjerojatno im nikada neću moći dovoljno zahvaliti. Opet se čuo razglas kako bi najavio nastavak putovanja, puta za Mars. Svemirski taksi je polagano, bez žurbe, kao da se ruga gravitaciji, dolebdjeo do mehanizma skočnih vrata koji će nas odbaciti velikom brzinom, ne do samog Marsa, no dovoljno blizu, tako da putovanje ne traje duže od dva dana. Bacio sam još jedan pogled na Zemlju kroz mali prozorčić prije no što krenemo, a pogled je i dalje oduzimao dah. Još jedanput se čuo razglas kako bi nas upozorio na skok sa skočnim vratima, te da se pripremimo. Zaštite na prozorima su se spustile, a zatim je uslijedio mali trzaj i svake sekunde smo bili sve bliži Marsu.
Nakon deset sati putovanja bez korištenja brodskog pogona, svemirski taksi je uključio svoj pogon, te nastavio putovanje sa vlastitim naporom. Zaštite na prozorima su se ponovno podigle i otkrile na milijune, ne, milijarde malih svjetlucavih točkica koje su pozdravljale moje umorne oči, zaista su bile umorne, odavno nisam bio ovako dugo budan ni iscrpljen. Gledao sam kroz prozor jer nisam htio spavati. Želio sam vidjeti Mars isto kao i Zemlju, iz visine, onakav kakav je. Nisam izdržao. Kapci su mi težili u tonama i san me je preuzeo.
«Gospodine, gospodine, probudite se, stigli smo.», gurkala me mlada stjuardesa, no ja nisam imao namjeru probuditi se, a Mars je, kroz mali prozorčić, pozdravljao moje beživotno tijelo.
Last edited by Nimrod on 23 May 2007, 00:55, edited 1 time in total.
English is the result of Norman soldiers attempting to pick up Anglo-Saxon barmaids, and is no more legitimate than any of the other results.
- H. Beam Piper, from "Fuzzy Sapiens"
User avatar
Bubba Zanetti
Pa'u 10. razine
Posts: 428
Joined: 09 Jul 2006, 12:42

Unread post by Bubba Zanetti »

Simpa priča, no mjestimice malo nezgrapna što se tiče rečenica, pa se nisam uspio maksimalno uljuljati. :dontknow:
No ukupno gledano čisto okej.

:uzdravlje:
Perhaps it's the result of an anxiety.
User avatar
Spoone
Ewok
Posts: 8
Joined: 24 Jan 2007, 22:57
Location: Osijek

Unread post by Spoone »

Slažem se što se tiće rečenica, malo znaju biti nezgrapno složene. Na istu činjenicu mi je i brat skrenuo pažnju.
no... practice makes perfect :uzdravlje:
The courageous accomplish more in a single moment than the cowerdly do in a lifetime...
TB
Ancient
Posts: 559
Joined: 31 May 2006, 13:25
Location: Zagreb

Unread post by TB »

Ne kuzim. Tip je mrtav na kraju. Tko prica o putovanju?
User avatar
Bahod
The...
Posts: 1584
Joined: 02 Aug 2005, 21:37
Location: ZG
Contact:

Unread post by Bahod »

Uvijek je najteže komentirati prvu priču novog juzera (barem meni), ali ću je objektivno sasjeći ali ću bit obazriv jer je prva?!
Ajmo od svega po malo.
Prvo stil: rečenice su jednostavno pregrube, ne klize preko jezika i sputavaju priču. To se naravno jako lijepo može izbrusiti a) čitanjem i b) pisanjem c) obojem (koja dobra kovanica :lol: ).
Jezik: neloše pobjeglo ti je par greškica (grješkica?) sa –s jedan ije, sve u svemu OK
Tema: Hm, tu malo fali motivacije da se poistovjetim s junakom priče – koja je zapravo poanta priče on leti i to je to? Priča bi isto funkcionirala da se radi o letu u Dubrovnik, dakle Mars je nepotreban, ergo nije sf.

Znam da zvuči harš, ali lajf is taf – pročitaj što Macan radi ljudima na svom blogu, pa ćeš vidjet da sam zapravo mala beba. :zubo:

Sve u svemu nije loše za prvopojavnicu, puno truda i rada i bit će dobro (bolje)

E, da pri polijetanju ne pritišće gravitacija nego akceleracija.
User avatar
Romantica
Jedi Master
Posts: 272
Joined: 22 Jul 2005, 09:11

Unread post by Romantica »

Slažem se prethodnim kritikama.
Pozitivno je to što je tema zanimljiva i vidi se da imaš talenta koji treba malo izbrusiti, a to je najmanji problem koji se riješava vježbom.
Meni osobno je manje dobro to šti su ti rečenice jako dugačke. Kraćim rečenicama bi se dobilo na zanimljivosti i dramatičnosti.
Eto. Govorila sam ...
Mah - mah
User avatar
Panonsky
Puppeteer
Posts: 127
Joined: 19 Oct 2006, 23:13
Location: Planet Zemlja

Unread post by Panonsky »

Vrlo lijepa pričica, osjećajna, oduševila me je, no kako to i biva u L.R.-ci skrenuo bih pozornost na dvije stvari; prvo jedna mala neutemeljenost kod odskočnih vrata gdje se put skraćuje na dva dana. E sad, ta vrata bi ili trebala biti vrlo blizu Marsu ili kao neka vrata kroz npr. Crvotočinu jer fizički još dugo, dugo (ako uopće ikada) neće se moći postići toliko silno željena i u SF krugovima opisivana velika brzina poput warp pogona i sl. Druga napomena bi se odnosila na sam kraj tj. glavni lik koji priča priču je mrtav??? E sad, kako onda može pričati? To je malo zbunjujuće, no vjerujem da je bilo dopušteno još kojih petsto znakova teksta i kraj bi bio učinkovitiji a ne ovako čudan. Sve u svemu moje pohvale, imaš talenta
:uzdravlje:
?
User avatar
Ire
Phd In Horribleness
Posts: 6638
Joined: 04 Aug 2003, 18:51
Location: Zagreb

Unread post by Ire »

[-]

nedovoljno jasna motivacija lika - znamo da je djedov dječački san otići na Mars samo jer nam je autor to tako rekao, a zašto, zbog čega, čemu, što ga to vuče tamo - čitatelju nije jasno, pa mu je teže uživit se u oduševljenje glavnoga lika.

"ukoliko se priči oduzme SF element, hoće li ona funkcionirati i dalje? ukoliko hoće, onda nije SF" - ovo je općeprihvaćeni postulat kojim se filtriraju "vještice". ukoliko ovoj priči maknemo SF element - putovanje na Mars - i zamijenimo ga primjerice putovanjem na Havaje, priča i dalje stoji, ergo ..

nezgrapan kraj gdje nam pripovjedač umire je, kao prvo, očekivan još otkako saznamo da nam je glavni lik djedica od 90 godina koji je najviše na svijetu želio ići na Mars. a kao drugo, nezgrapan jer nam ne može mrtav lik pričat priču .. e sad, to bi se moglo jednostavno ispraviti prebacivanjem priče iz prvog u treće lice, no zbog činjenice da prema postulatu priča nije SF te nam sam glavni lik nije potpuno jasan, nema smisla ..

[+]

meni su stil i rečenice sasvim okej.
čak ni gramatika nije katastrofična :uzdravlje:

[PRIJEDLOG]

da bi se priča "popravila" trebalo bi je prepisati u 3. licu, eventualno dodatno pojasniti motivaciju glavnog lika, "nabildati" i u čitatelju tu radost i želju za putovanjem na Mars i onda na kraju ne ubiti djedicu od 90 godina nego recimo "mladića" od 190 godina - npr. frajer je cijeli život razno raznim tretmanima i modifikacijama produljivao sebi život dok se ne uspostave turistički letovi za Mars (na koji želi ići iz tih i tih razloga) i onda mu popusti srce nakon što brod prođe kroz skočna vrata :D usput dobiješ SF element ..
Instant Geek. Just Add Coffee.
User avatar
Bubba Zanetti
Pa'u 10. razine
Posts: 428
Joined: 09 Jul 2006, 12:42

Unread post by Bubba Zanetti »

Dobro, ovaj uradak ima manjkavosti, ali ne kužim ove kritike u stilu "lik je mrtav, kako sad još priča" vezano uz kraj. Ja sam to shvatio kao čisto jedan poetski prikaz. Zar je to u SF-u zabranjeno. :dontknow:

:uzdravlje:
Perhaps it's the result of an anxiety.
User avatar
Ire
Phd In Horribleness
Posts: 6638
Joined: 04 Aug 2003, 18:51
Location: Zagreb

Unread post by Ire »

al kad nema smisla bijo il ne SF .. kak ti mrtav lik može pričat štoriju? :?
Instant Geek. Just Add Coffee.
TB
Ancient
Posts: 559
Joined: 31 May 2006, 13:25
Location: Zagreb

Unread post by TB »

A kad bi se sve dogadjalo SAD? Kad bi prica bila napisana ovako: Ulazim u svemirski brod, letim...
I na kraju...
«. ...Gospodine, gospodine, probudite se, stigli smo.», gurka me mlada stjuardesa, no ja se ne budim a Mars, kroz mali prozorčić, pozdravlja moje beživotno tijelo.
Ista stvar, lik umire... ali nekako bi po meni to islo...
User avatar
Ire
Phd In Horribleness
Posts: 6638
Joined: 04 Aug 2003, 18:51
Location: Zagreb

Unread post by Ire »

ako lik umre nemre napisat da je umro :D

ko što napisah, to bi se dalo popraviti prebacivanjem priče iz 1. u 3. lice
Instant Geek. Just Add Coffee.
TB
Ancient
Posts: 559
Joined: 31 May 2006, 13:25
Location: Zagreb

Unread post by TB »

Ire wrote:ako lik umre nemre napisat da je umro :D

ko što napisah, to bi se dalo popraviti prebacivanjem priče iz 1. u 3. lice

Eeee ... da, imas pravo. :drunken:

A da sve pise u prezentu, i 1. licu i da lik nije vec mrtav, nego da bas umire na kraju?
"Evo Marsa, bas je lijep! Sto to osjecam...? Argh! Boli! ... Bas sad da me strefi! Sranje, zaboravio sam popiti tablete! Kakav maler! Ne... Ne.... n... :angel:
User avatar
Bubba Zanetti
Pa'u 10. razine
Posts: 428
Joined: 09 Jul 2006, 12:42

Unread post by Bubba Zanetti »

Ire wrote:al kad nema smisla bijo il ne SF .. kak ti mrtav lik može pričat štoriju? :?
A kak onda Hamletov stari spika sa svojim sinom Hamletom, a mrtav je. :o
Kak Kevin Spacey u "American beauty" priča pričicu iz prvog lica, a metak mu prosuo mozak po zidu. :D

:uzdravlje:
Perhaps it's the result of an anxiety.
Post Reply