Children of Men (2006)

Rasprave o SF filmovima

Moderator: TB

Forum rules
Zabranjeno je objavljivanje, slanje, razmjena i promoviranje filmskog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, a dobavljen nelegalnim putem.
User avatar
Ire
Phd In Horribleness
Posts: 6638
Joined: 04 Aug 2003, 18:51
Location: Zagreb

Unread post by Ire »

tako ti je to jer 90% kritičara smatra da ako je nešto tagirano SF, automatski ne može biti dobro .. ovo je dobro, dakle ne može biti SF :shaking:
Instant Geek. Just Add Coffee.
Jan Digoel Anthalion
Hani
Posts: 98
Joined: 21 Sep 2006, 21:17
Location: Zagreb
Contact:

Unread post by Jan Digoel Anthalion »

Moja recenzija sa srpskog anime foruma, pisana u 3 ujutro i ********************. Pisana isti dan nakon pogledanog filma...

Nevermind the grammar 'n stuff, jedva sam vidio prst pred nosom ,a kamoli šta pišem ...

I da, pisac koji sam naveo, nije rekao to što sam napisao; al hebiga, ********** ne pita posljedice :D

------------------

Daklem. Jučer - nakon jaaaako dugo vremena - sam opet bio u trenutno jedinom zagrebačkom multipleksu(doduše ne zadugo, jer se gradi u Novome Zagrebu josh jedan multipleks), te pogledao dotični, ovdje spomenuti i za par trenutaka nadugačko, naširoko opisani i spominjani film...

Daklem.

Rezhija:
Alfonso Cuarón

Scenarij: Alfonso Cuarón, Timothy J. Sexton, David Arata, Mark Fergus, Hawk Ostby [jebote koliko ih je... XD]

Tema:
.............Dvije tisućita dvadeset sedma je. Rat je opustošio cijeli svijet osim engleske. Engleska se još stoji na nogama, no sveprisutni teror je dao mjesta fašističkoj vladi, koja deportira fuggiese[refugges aka izbjeglice], koji su - jadni - pobjegli iz svojih zemalja, da bi došli u obećanu zemlju, englesku. Nadalje... Još od 2008-me nije rođeno ni jedno dijete. Ne zna se zašto. Možda bolest, možda stres urbanog života... U svakom slučaju - nepoznanica. No ipak... Jedna izbjeglica, crnkinja Kee, je zatrudnjela... I sada, Theodore Faron, bivši civilni aktivist koji živi običnim posvemašnjim životom običnog državnog činovnika, je primoran, kada mu priđe jedan dan Julian Taylor, bivša cura i nesuđena žena, a trenutna jedna od liderica 'Riba', pokreta otpora(kasnije se doduše vidi - da je ona htjela odigrati obe strane itd... ) da dobije od svog rođaka, propusnicu na jedan od otoka na engleskoj. Na dotičnom otoku se nalazi 'rendezvous', gjde treba odvesti Kee, da bu se predalu 'Ljudskom Projektu' - neutralnoj strani u civilnom ratu koji traje izmedju vlade i 'Riba', aka pobunjenika... Dalje je prezamršeno da bi objašnjavao, uostalom, zahto da nekome spoilam radnju...?


Anthalionovo Mišljenje XD:


Iznimno sam uživo u ovoj SF akcijskoj distopiji. Riječ je o jaaako jaaako jaaako dobrom filmu, prepunom akcije, koje je ništa drugo nego rezultat stila i načina snimanja... Naime - umjesto da se kamermanski posel napravil tako da su se zaposlili huge cranes, helicopter cameras 'n stuff, ishlo se na nešto posvemašnje drukčije... Tako npr, imamo scenu kada glavni junak ulazi u zgradu, tenk puca, cigla (vidi se da nije fake) pada na Thea(Theodora), te da ga boli (mislim da je Owen bio kojih par dana poslije te scene out snimanja), ulazi u zgradu, pada preko trupla, nešto kasnije na stubama mu prolaz 'priječi' čovjek čije su noge nešto malo dalje, na rubu hodnika... On zatim odlazi gore, da bi tamo, poslije nekoliko katova i par life threating nevolja, našao Kee, uzeo nju i dijete, izbjegao Lukea i njegove metke... O sceni koja slijedi iza toga, u komadu, 10-ak minuta, iz ruke snimano (kao i cijeli film), neću ni govoriti. Nemoguće je zamisliti koliko se kamerman - očito - potrudio, da cijeli koncept mraka, očaja, i svega toga stavi na platno - a da ne izgleda kao neka slikovnica ili nešto prividno stvarno (za daljnje informacije pogledati sranje znano kao Black Hawk Down - Kvazirealizam Ridleya Scotta, koji se čini, gubi kompas za projekte kako stari... Mada on zapravo nikada nije ni znao režirati, iznikavši iz videospotovske produkcije, valjao je samo David Fincher i još neki koji imaju svoj stil. Hell - njegov brat, Tony Scott, bar ne glumata da ima 'artističke porive' u svojim filmovima, neg - jasno i glasno - kaže da je -- komercijalista.

No da se vratimo na temu...

R-E-A-L-I-Z-A-M ! ! !
U filmu nisu stavljene bezveze otkinute noge, rasječene ruke, rađanje u kojem samo što ne vidimo vaginu dok Theo 'vadi' dijete iz Kee-ine vulve... jednostavno - sve je podređeno apsolutnom i potpunom realizmu... Jeste, jeste... - porode je možda prebrz, ali općenito je poznato da crnkinje - koliko ja znam - brže po nekom prosjeku rađaju od bjelkinja. Da ne govorimo da Kee je - fuggies, rsal u tko zna kakvim uvjetima, pod tko zna kakvom tiranijom, što - naravno - utječe i na um i na tijelo i na psihu... Nadalje...

Glumci su fenomenalni. Nemam riječi. Od Clivea Owena, koji mi je - nakon što sam pogledao film - nikako nije sjeo - ni on ni njegov način glume specifično u ovom filmu (inače mi je sasma OK), ipak je poslije maaaalo prožvakivanja i razmišljanja u mojoj glavi, postalo kristalno jasno da drukčije nije ni moglo biti. Zašto? Jer je lik takav! Naime, on je - pizda. Isprva. Po meni - glavni razlog zashto on s vremenom se promjeni, je zbog - horrora.

Naime, po meni - Thedore Faron je mrtav čovjek. On ide na posao. On jede. On skače od 'sreće'. ali je mrtav. A onog trena kada shvati, kada uniđe u kaso novog svijeta koji se rađa, on shvaća - makar isprva nije mislio tako i ma makar isprva mislio da njemu tu nije mjesto, da nema veze s tim, da ne pripada ovdje... Se ipak iskristalizira nešto što je Alexndre Dumes daaavno rekao.... " Heroji se ne rađaju. Oni postaju!"

Da skratimo. O B A V E Z N O pogledati ! ! ! ma i boli me da ste bolesni, da imate gonoreju, gliste u guzici i shta ti ja znam, ipak... Gledati. Svakako.

Uz 12 majmuna, Brazil[čudno - obadva filma su režiran od strane Terry Gilliama, čovjeka koji jedini - valjda - može ići od projekata kao što su Monty Pythoni do Brazila i 12 Majmuna...], Blade Runner, Metropolis iz početka 20.st, ... Definitivno među navedenu elitu spada ovaj fenomenalni, duboki, pa ipak toliko 'akcijski' SF film.

Ocjena: 5+
Last edited by Jan Digoel Anthalion on 15 Jan 2007, 10:32, edited 2 times in total.
Zadnje sam slušao na svom kompu, ovo što vidite ispoda:
Image
A bogme, kliknite na ovaj iznad chart i čiča The Anthalion će vas naučiti šta je glazba. Image
User avatar
Izitpajn
nobody
Posts: 4030
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Unread post by Izitpajn »

Odgledao film, kad je krenula odjavna špica, ostao otvorenih usta nekoliko minuta. Gledati. Nekoliko puta. Za redom.
Post Reply