Scanner Darkly (2006)

Rasprave o SF filmovima

Moderator: TB

Forum rules
Zabranjeno je objavljivanje, slanje, razmjena i promoviranje filmskog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, a dobavljen nelegalnim putem.
Post Reply
TB
Ancient
Posts: 559
Joined: 31 May 2006, 13:25
Location: Zagreb

Scanner Darkly (2006)

Unread post by TB »

«Scanner Darkly» Richarda Linklatera, film prema Philipu K Dicku ,je bio prikazan u kinu SC u subotu 9. 12., u sklopu «Human Rights» festivala. Upad- djaba, dvorana prepuna.
Film je vrlo vjerna adaptacija Dicka. Kombinacija Cronenbergovog «Naked Lunch», «Trainspottinga», i neke policijske price u LA u bliskoj buducnosti.
Kad sam citao taj romancic, uopce mi nije legao, ali adaptacija je atmosferom i svime krajnje vjerna romanu, i sve iz romana je u filmu, pa bi cak rekao da se prica puno ugodnije prati u ovom filmu nego na papiru.
Film je radjen nekom tehnikom kojom se film snimljen uzivo prebacuje u nesto kao crtani film.
Ne sasvim crtic, vidi se da je to snimano uzivo, tesko je opisati kakav efekt to daje. Nije crtic, nije 3D CGI... Jedinstven efekt - vrlo realisticki strip crtez, cak i ne savrseno animiran, a da se cijelo vrijeme vidi da su to u stvari zivi glumci. Mislim da je to doprinjelo prebacivanju price «Scaner Darkly» na film. Glumci su prepoznatljivi, ali je nekako uvjerljivije u takvoj prici gledati nacrtanog Keanu Reevsa nego zivog Keanu Reevsa.
Film odlican, nabaviti , pogledati.

Mozda takva filmska obrada adaptacija – nit crtic, nit igrani, zazivi u buducnosti. To bi bilo super.
Mislim da bi se ekranizacije tezih djela, (ne mislim vise na «Scaner Darkly», koji ipak nije toliko «tezak», pa je mogao biti snimljen i normalno, nego na neke stvarno teze citljive romane), lakse progutale tako obradjene, nego kao standardni igrani film.
User avatar
SAMSUILUNOV OTAC
Autor u Smokvinom listu
Posts: 2110
Joined: 30 Dec 2005, 00:50
Location: 26. dimenzija, treća kuća desno, iza bukve

Unread post by SAMSUILUNOV OTAC »

Zar nije nešto slično (mislim na kombinaciju animacije i živih likova) bilo djelomično korišteno u LOTR-u? Mislim na crtić iz sedamdesetih.
Kap limuna, zrno soli,
I svaka rana malo više boli.
TB
Ancient
Posts: 559
Joined: 31 May 2006, 13:25
Location: Zagreb

Unread post by TB »

SAMSUILUNOV OTAC wrote:Zar nije nešto slično (mislim na kombinaciju animacije i živih likova) bilo djelomično korišteno u LOTR-u? Mislim na crtić iz sedamdesetih.

Tehnika je rotoscope, ta tehnika se na razne nacine koristi u puno crtanih filmova, u valjda svim Disneyevim. Cak i kad u filmu nisu realisticni likovi.
Ovaj film je vizualno bas poseban, nije ni igrani, ali nije ni crtani i puno je drugaciji nego u Bakshijevom LOTR-u.
Dobro je sto se nema osjecaj racunalne animacije.
Po mom misljenju to odlicno pase prici.
Krvoje
Jedi Master
Posts: 231
Joined: 19 Oct 2006, 19:00

Unread post by Krvoje »

Ne samo u LOTR-u, gledao sam Wizards (isto Bakshi) nedavno i tamo su dosta scena tako napravili. Samo, tamo je to malo šugavo i izgleda kao da nisu imali budžeta za animaciju, koja je nedosljedno bolja, pa su išli zato nato.

Å ta su u Tronu radili? Tamo je isto bilo manipulacija s trakom...Å teta šta nisam ranije saznao za film, ovo zvuči kao da ima umjetničkog štiha, a i zanima me priča :)
-Bllaa!-
Yama yo, yama yo
Yama yo, yama yo
Yama wa ikite iru!
Post Reply