TRIBINA: Kome treba knjiga? (7.6.)

Predavanja, prezentacije, projekcije, druženja i slično, izvan uobičajenih fandomskih okupljanja ...

Moderators: Nimrod, Ire

Forum rules
1. U naslovu posta napišite o čeemu je riječ - predavanju, radionici, filmskoj projekciji, druženju, tv programu, izložbi i td.
2. Potom napišite naziv događaja.
3. Nakon toga datum kada se događaj treba odviti ili od kad do kad traje.
4. Sve ostale informacije napišite u samom postu. Bilo bi poželjno kad biste kopi-pejstali ili prepisali cijeli tekst, ne samo stavili link koji vodi nekamo drugdje.
User avatar
Ire
Phd In Horribleness
Posts: 6638
Joined: 04 Aug 2003, 18:51
Location: Zagreb

TRIBINA: Kome treba knjiga? (7.6.)

Unread post by Ire »

Na pitanje iz naslova pokušat će odgovoriti sudionici tribine koju u srijedu 7. lipnja 2006. u 11 sati u Hrvatskom novinarskom društvu, Perkovčeva 2, Zagreb, zajednički organiziraju Hrvatski P.E.N. centar i Centar za knjigu.

"Knjiga u Hrvatskoj danas zaokuplja pozornost iz krajnje neobičnih aspekata. Govori se o knjizi kao temelju nacionalne kulture, knjigu se nastoji na sve moguće načine učiniti prisutnom u svakodnevnome životu, a istodobno se govori o najdubljoj krizi knjige. O krizi govore i autori, i izdavači, i knjižari. Iz toga proizlazi kako sadašnjim statusom knjige nitko ovdje nije zadovoljan. Institucija koja bi se u tome problemu trebala najviše zabrinuti, a to je Ministarstvo kulture, problem kontinuirano prebacuje na sudionike procesa nastanka i života knjige, i odbija svaku odgovornost. Takav odnos problem knjige čini još većim i, bez pretjerivanja, dramatičnim. ...

Cilj ove tribine pokretanje je pitanja statusa knjige danas, osobito onoga što bismo mogli nazvati hrvatskom knjigom, knjigom koja je izvorni proizvod, bilo autorski, bilo prevoditeljski, daleko od niskobudžetne konfekcije i komercijalnog štanceraja, koji na traci proizvodi sustavno srozavanje elementarnih kulturnih standarda. Cilj tribine nije samo pokušaj davanja odgovora na nagomilana pitanja, već ponajprije pokušaj pronalaženja modaliteta prevladavanja krize."

Tribinu zajednički organiziraju Hrvatski P.E.N. centar i Centar za knjigu, a zapis ove rasprave bit će objvaljen u časopisu za knjigu „Tema“, izdanju Centra za knjigu.

Uvodna izlaganja održat će: Zvonko Maković, Branko Čegec, Branimir Donat, Albert Goldstein, Seid Serdarević, Mišo Nejašmić te predstavnici Hrvatskog društva pisaca, Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnih prevodilaca.
Instant Geek. Just Add Coffee.
User avatar
Ire
Phd In Horribleness
Posts: 6638
Joined: 04 Aug 2003, 18:51
Location: Zagreb

Unread post by Ire »

neke od izjava i zaključaka s tribine ..
Sadašnja vlast daje malo novca i kulturi i znanosti kako bi uštedjela za parlamentarne izbore iduće godine«, istaknuo je dr. Zvonko Maković, predsjednik Hrvatskoga P.E.N. centra, na tribini koja je pod nazivom »Komu treba knjiga?« u srijedu u Novinarskome domu u Zagrebu okupila mnoge ljude čija je egzistencija povezana uz knjigu. A ta je egzistencija, sudeći po dramatičnim tonovima kojima je na mahove bila obojena tribina, ozbiljno ugrožena.

Osnovi problem prema većini nakladnika je odnos Ministarstva kulture i Gradskoga ureda za kulturu prema knjizi. Tako je po riječima Branka Čegeca, vlasnika nakladničke kuće »Meandar« i predsjednika Centra za knjigu, budžet Ministarstva kulture namijenjen otkupu i potpori knjizi od 30 milijuna kuna, koliko je iznosio prije tri-četiri godine, sada smanjen na 10 milijuna kuna, a da pritom nitko od struke nije reagirao.

Seid Serdarević, vlasnik zaprešićke »Frakture«, potkrijepio je Čegecove riječi primjerima, istaknuvši da je 2004. izdvojen 21 milijun kuna, a godinu dana poslije 14 milijuna kuna. Potpora Ministarstva hrvatskoj knjizi lani je iznosila šest milijuna i 300 tisuća kuna, a Serdarević je za usporedbu naveo da HNK godišnje dobiva 70 milijuna kuna.

S nakladnicima se, međutim, nije složio Čedomir Višnjić, pomoćnik ministra kulture Bože Biškupića za knjigu, tvrdeći da podatci iz posljednjih šest godina pokazuju kako nije istina da Ministarstvo iz godine u godinu smanjuje dotacije. Tako je, naveo je on, knjizi 2003. pripalo oko 54 milijuna kuna, 2004. oko 56 milijuna, a godinu iza oko 54 milijuna kuna. Naglasio je pak kako postoji neprekidni rastući pritisak na fond Ministarstva.

Mišo Nejašmić, direktor antikvarijata-knjižare »Jesenski i Turk«, upozorio je pak da se tim brojkama manipulira, te da je od oko 500 milijuna kuna, koliko je »teška« njihova branša, u zadnje dvije godine za njezine potrebe iz Ministarstva otišlo samo 20 milijuna kuna.

Književnik i izdavač Branimir Donat istaknuo je kako ni Gradski ured za kulturu ne čini ništa kako bi se položaj knjige u Hrvatskoj popravio, a Velimir Visković, predsjednik Hrvatskoga društva pisaca i član Vijeća za knjigu Ministarstva za kulturu, istaknuo je kako se pokušava uštedjeti na knjigama na račun nekih drugih projekata, poput novoga MSU.

Nakladnici su se složili kako bi problem knjige trebalo staviti na dnevni red Hrvatskoga sabora te da se Ministarstvo kulture hitno mora očitovati o mjerama koje će normalizirati »alarmantno stanje« na domaćem tržištu knjiga.

Izdavači su upozorili i na niz drugih problema poput odumiranja ozbiljne knjižne produkcije, nestajanja knjižara, nepostojanja tržišta knjiga, (ne)dostupnosti knjige, gubitka čitateljstva i sličnih.

Vjesnik, http://www.vjesnik.hr/html/2006/06/08/C ... ?r=kul&c=1
Instant Geek. Just Add Coffee.
User avatar
Nimrod
The Q
Posts: 1385
Joined: 18 Nov 2003, 20:30
Location: zabreg
Contact:

Unread post by Nimrod »

A nisu potegnuli pitanje dugovanja koje neki nakladnici imaju prema ministarstvu ili pak knjige koje su dobile potporu pa nikad nisu objavljene?

Niti Gradu spočitnuli što kupuje malen broj knjiga i još k tome ih raspoređuje po gradskim knjižnicama tako da manje-više u svakom kvartu bude po jedan primjerak knjige, osim u Novom Zagrebu gdje jedna iil dvije kopije dođu u Travno (koji je centralni, nabavljački za cijeli Novi Zagreb), a Zapruđe, Savski Gaj i ostali kvartovi u NZ nek si misle. Il neki idu u grad. :!:
English is the result of Norman soldiers attempting to pick up Anglo-Saxon barmaids, and is no more legitimate than any of the other results.
- H. Beam Piper, from "Fuzzy Sapiens"
User avatar
Ire
Phd In Horribleness
Posts: 6638
Joined: 04 Aug 2003, 18:51
Location: Zagreb

Unread post by Ire »

Ministar kulture Božo Biškupić odbacio je danas tvrdnje da je Ministarstvo kulture smanjilo novčanu stavku za knjigu, reagirajući tako na tribinu o zabrinjavajućem položaju knjige.

Nismo ni za kunu smanjili proračunski novac za knjigu od 50 milijuna kuna, kazao je ministar Biškupić na konferenciji za novinstvo. Naglasio je da su prijašnjih godina podmirivani dugovi od šest do sedam milijuna kuna koje je ostavilo "Vujićevo ministarstvo". Dugove smo morali podmiriti iz drugih djelatnosti, da ne bi trpjelo izdavaštvo, naglasio je.

Predstavnici izdavača, pisaca, prevoditelja i knjižara upozorili su na jučerašnjoj tribini PEN-a i Centra za knjigu "Kome treba knjiga?" na zabrinjavajući položaj knjige čemu je, po njihovu mišljenju, pridonijelo uništavanje knjižarske mreže i smanjivanje sredstva za otkup knjiga, nepostojanje nacionalne kulturne politike i nezainteresiranost vlasti za djelatnost.

Biškupić je rekao da se za pomoć knjizi, zajedno sa novcem Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, izdvaja oko 100 milijuna kuna na godinu. "Budućnost je u tome da Ministarstvo kulture pomaže knjigu, a da otkup pretežno bude usmjeren prema knjižnicama kojim je poznat interes čitatelja", rekao je ministar, ocijenivši da je na tribini, koju je nazvao dominantno predizbornim skupom, izneseno puno netočnosti.

Najavio je skori radni sastanak o jedinstvenoj cijeni knjige, što drži važnim za opstanak knjižara i ukidanje nelojalne konkurencije, napominjući da će upozoriti Vijeće koje određuje knjige za otkup na usitnjenost potpora za knjigu.

Izvijestio je o projektu sufinanciranja prevođenja hrvatskih pisaca u inozemstvu, navodeći kako je lani poduprto 26 naslova, a ove godine 19. "Izdavaštvo nije samo dio kulture nego i gospodarska djelatnost, pa i ponašanje treba uskladiti s uzusima gospodarske djelatnosti", istaknuo je.

Komentirajući najave u medijima o obvezi uvođenja PDV-a na knjigu ulaskom u EU, ministar je rekao kako će Hrvatska inzistirati na "poljskom modelu" koji nema PDV na knjigu, što će argumentirati malim tržištem, uništenom knjižarskom mrežom i ratom u Hrvatskoj.

Pomoćnik ministra za knjigu Čedomir Višnjić ocijenio je da "ako država daje 100 milijuna kuna za oko 5000 naslova na godinu, to svjedoči o nakladničkom mentalitetu ovisnosti o državnom novcu".

Večernji list, http://www.vecernji-list.hr/newsroom/cu ... 3/index.do
Instant Geek. Just Add Coffee.
Post Reply