Tanja.C wrote:Ne znam kako je u hrvatskim školama (pretpostavljam da nema SF-a, je li :lol:), dobro... nisam ni sigurna kako je sa SF-om u slovenskim školama (99,9999% sam sigurna da ga nema :lol:). Kod nas u izbornoj lektiri klincima preporu?e što bi mogli ?itati. Dakle imaju obavezan popis i neobavezan popis. Ovog zadnjeg se ne moraju držati (okej, ovisi od škole do škole i od u?itelja do u?itelja), glavno je da pro?itaju još nekoliko knjiga (bilo kojeg žanra) izvan obaveznog popisa. I što mislite kako se klinci toga prime? Pro?itaju Harryje Pottere, Gospodara prstenova, raportiraju u?iteljici i rješe se neobaveznog djela lektire. Tako da je stvar u Sloveniji takva : SF-a u lektiri formalno nema ali je neformalno stvar potpuno druga?ija. :;
Da, ali ja sam zapravo imao malo drukciju ideju.
U hrv. Combray od Prousta je obavezna lektira. Iz iskustva znam da je u mom razredu tu knjigu procitalo dvije ili tri osobe.
Ne bi li bilo bolje da je umjesto toga recimo deset ucenika procitalo Fondaciju od Asimova.
Dakle moja ideja zapravo nije da imamo 10 obveznih knjiga u lektiri. vec da imamo 15 ili 20 knjiga u lektiri, a da ucenici moraju od toga procitati 10, kojih god hoce. Ili da recimo nekih 5 knjiga budu obavezne, a ostalih 5 po izboru iz lektire. I sad u tom velikom skupu od 20 knjiga neka budu dvije ili tri SF.
Jer nadam se da bi klinci umjesto da ne procitaju Combraya ili neka druga omrazena djela, mozda mogli procitati SF. Tako bismo mozda vratili naviku citanja kod ljudi, ponovo popularizirali knjigu kao medij, a usput bismo jos i dobili vecu populaciju SF fanova.
nema me.