Unread post
by Kris » 12 Jan 2006, 12:06
Hehe, o?ekuj paljenje na loma?i kad LOTR(film) fanovi uo?e što si napisao :flower: .
Ina?e, crti? sam prvi put gledao kad je bio prikazan na tv-u u sklopu Animafesta (ili se nekako druga?ije onda zvao?) i ostao oduševljen. Nešto novo, kombinacija crtanih i igranih likova, radnja itd. Nakon toga sam nabavio i pro?itao knjige.
I nakon poprili?no godina animirani LOTR mi je i dalje super, šteta što Bakshi nije dobio lovu za završetak projekta.
E sad, da malo skoknemo na Jacksonov LOTR:
-gledao sam obje verzije (tj. normalnu i produženu) i produžena mi je bolja iz razloga što (bez obzira na povremene nepotrebne scene) malo bolje veže pojedine dijelove filmova. Da ne kažem o pojavi Sarumana u tre?em, kako god ona bila kratka.
-ženski likovi su takvi kakvi jesu, ali pitanje je bi li Jackson mogao (uzevši u obzir opseg filma i ciljano gledateljstvo) opstati da je preslikao Tolkienove ženske likove, koji su mnogo bezna?ajniji, blje?i i jadno opisani/predstavljeni. Jacksonovi ženski likovi su u tome korak naprijed.
-hobiti i njihovo ponašanje/cmizdrenje ide na živce, ali u kontekstu njihove rase/uloge pristaje im. No da iritira, to je istina.
Op?enito, film(ovi) ne bi imali ni izbliza takvog uspjeha da nisu ra?eni prema poznatom djelu, iako su i kao takvi popularizirali LOTR. To treba onda gledati s odmakom kad su knjige pisane i kako sli?ni romani sad prolaze, kad su klišeizirani po upravo tom predlošku. Filmovi su megalomansko djelo i prema njima imam respekta iz više razloga, jedan od njih je upravo i animirani LOTR koji me naveo da po?nem ?itati pisani LOTR :). Jesu li mogli biti bolji? Naravno, mogli su biti mnogo bolji, no daleko od toga da su sme?e. I stoga je pomalo paradoksalno da su duže verzije (redateljske) manje dosadne od onih prikazanih u kinu. To govori da je bilo mnogo prostora za poboljšanja.
You think of me as rats. You think of a thing known as The Air Force Survival Handbook, where it explains that if you cut off one of my heads --which is where the poison is -- you must then slit open the ventral side and continue the cuts to extend the length of each leg. Subsequent to this, the skin can be peeled off, the belly opened and emptied, the backbone split and both halves roasted on sharpened sticks over a small fire.