Primordia

Igre na forumu.

Moderator: Xaotix

Post Reply
tnicholson
Hani
Posts: 57
Joined: 20 Jun 2014, 13:44
Location: Velez
Contact:

Primordia

Unread post by tnicholson » 15 Apr 2015, 22:45

Board pod nazivom Igre i forum namjenjen SF-u ali nigdje nema Primordiae?!?!?

Sjetio sam je se kada sam saznao temu slijedećeg IQ-ovog natječaja, a to je AI.

Jednostavno kada sam vidio da nema rasprave o ovoj igri morao sam napraviti novi topic. Ako volite SF - bilo knjige, filmove, igrice - Primordiu morate igrati.

Ne mogu pričati puno o igrivosti; igra je puzzle igra, sa puno zagonetki i puno mogućih završetaka, ovisno o tome koliko upregnete mozak u rješavanje posljednje završetke. Zagonetke su jako intuitivne i interesantne i često ih se ne može riješiti bez pomoći nekog od drugih likova (ili interneta).

Ali fabula i smještaj igre je druga priča. Svaka čast AAA developerima i komapanijama, ali Primordia ima dušu. Ima kompleksne likove i konflikte, kako vanjske tako i unutarnje.

Svijet u kojem je igra smještena je jedinstven; atmosfera je post-apokaliptična ali nikakvog apokaliptičnog događaja nije bilo, bar nekog koji bi ostavio posljedice (osim što je zbrisao ljude sa lica Zemlje, ako ih je ikada i bilo). U biti, u toj atmosferi predstavljen je jedan proturječni 'živopisni cyberpunk' a cyberpunk znači roboti i AI, koji su jako aktivni i "živi".

Na kraju igre, osjećao sam se prazno, najverojatnije zato jer sam na kraju odabrao easy-way-out ( jer mi se nije dalo razmišljat i odabrao sam relativno "loš" kraj ) ali bilo je to zapravo jer sam znao da bi igra bila mnogo bolja kao knjiga, ili kratka priča.

Bio sam u pravu. Developeri su nakon što je njihova igra bila jako dobro primljena od strane kritičara, ali pretežno jer su igrači tražili "JOŠ!", objavili besplatnu priču na internetu, sa drugim likovima i drugom radnjom, u kojoj 'obrađuju' jednu drugu tematiku.

Cijela igra je prožeta pitanjima o moralu, životu i smrti i smislu života. Isto tako, propituje državu i ono "you’ve got to break a few eggs to make an omelet" i vrijednost pojedinca i njegovog života. Najvažnije, slavi prijateljstvo i ističe važnost prijateljstva na zajedničkom putovanju kroz život.

Jedna od najboljih igara koje sam ikada igrao. Bio bih ju stoputa replayao kada ne bih osjećao da bi to ubilo dobar prvi dojam, iako sam odabrao "loš" kraj. Ako netko ne želi spojlat onda SPOILER!!<<Ja sam odabrao završetak u kojem glavni lik se pridružuje antoganistu kako bi stvorili i obnovili grad Metropol, pri tome žrtvujući sve što je on bio (svoju logiku, memoriju i jezgre procesora) i time. Na kraju on bude prikazan kako je potpuno obuzet voljom antagoniste Metrominda dok u jedan glas izgovaraju iste riječi. Najtužnije je u tome bilo što glavni lik Horacije tako neće biti obnoviti svog prijatelja čiju je memoriju sačuvao, već će ju vjerojatno predati u veće svrhe. A njegov prijatelj, Crispin je jako kul tip.>>

Eto, imao sam želju reći ljudima za tu igru. Inače sadrži puno referenci na druge radove (knjige, igrice), npr. u jednom dijelu igre se može naći ceduljica koja ničemu ne koristi i na kojoj piše: "Pound pastrami, can kraut, six bagels—bring home for Emma." što je referenca na A Canticle for Leibowitz, novela koju nisam nikada čitao ali bih itekako mogao u neko vrijeme.

Zdravpo. :wave:
Last edited by tnicholson on 17 Apr 2015, 16:35, edited 1 time in total.
"Stavio bih i ja ovdje neki citat da sam načitan k'o vi." - tnicholson

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3857
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Ok, čekaj, šta nema ove igre na forumu?

Unread post by Izitpajn » 16 Apr 2015, 16:23

Okej, nisam shvatio, to je na nekom sajtu ili nešto što skineš na svoj komp ili nešto što isprintaš ili...? Što?

tnicholson
Hani
Posts: 57
Joined: 20 Jun 2014, 13:44
Location: Velez
Contact:

Re: Ok, čekaj, šta nema ove igre na forumu?

Unread post by tnicholson » 16 Apr 2015, 19:54

Izitpajn wrote:Okej, nisam shvatio, to je na nekom sajtu ili nešto što skineš na svoj komp ili nešto što isprintaš ili...? Što?
To je video igra na Steamu: http://store.steampowered.com/app/227000/

ali vjerojatno biš mogao i u Toronto po nju.

Kako si uopće dobio dojam da je nešto što se printa :scratch:
"Stavio bih i ja ovdje neki citat da sam načitan k'o vi." - tnicholson

User avatar
Acrodyn
Puppeteer
Posts: 112
Joined: 18 Dec 2009, 21:24

Re: Ok, čekaj, šta nema ove igre na forumu?

Unread post by Acrodyn » 17 Apr 2015, 13:09

Zašto nisi u naslov topica jednostavno stavio naziv igre o kojoj želiš pričati?

Tada bih barem znao da ne trebam klikati na njega. :zubo:

tnicholson
Hani
Posts: 57
Joined: 20 Jun 2014, 13:44
Location: Velez
Contact:

Re: Ok, čekaj, šta nema ove igre na forumu?

Unread post by tnicholson » 17 Apr 2015, 16:54

Acrodyn wrote:Zašto nisi u naslov topica jednostavno stavio naziv igre o kojoj želiš pričati?

Tada bih barem znao da ne trebam klikati na njega. :zubo:
Iz naslova znaš o čemu se radi u igri? Ili kažeš da si igrao Primordiu :DD?

Al pogodio si da želim pričati o igri, samo čekam da se javi netko tko je igrao pa da pitam je li došao dalje od prvog dijela :P treba naći onaj powercore

Inače ful mi se sviđa što su likovi takvi čudaci da gluposti kakve pričaju čak imaju smisla. Da nisu napravljeni tako čudni, nitko ih ne bi ozbiljno shvatio. Istina, moraju se ozbiljno shvatiti inače ne znaš što ti je činiti u igri, ali i ovo što sam rekao stoji :zubo:

Sjetio sam se ove igre kada sam saznao za novi večernjakov natječaj za SF priču. Tema je AI i onda sam se malo zamislio i sagledao AI u SF-u. Svugdje je AI nešto opasno, anti-humano, destruktivno. U Primrodiji glavni lik, koji je robot, je nešto kao nositelj čovječanstva i on sebe naziva humanistom i nailazi na druge humaniste. Tijekom igre on živi po onome : živi i pusti živjeti. Cijelo vrijeme samo pokušava vratiti svoj power-core bez kojeg njegov brod ne može profunkcionirati i na putu pomaže drugima kako bi ostvario svoj cilj.

Pričao bih još al me strah da netko tko tek kreće igrati pročita i spojlam mu :fuch:
"Stavio bih i ja ovdje neki citat da sam načitan k'o vi." - tnicholson

Post Reply