Page 1 of 3

Globalna valuta

Posted: 08 Mar 2012, 13:02
by jbt
Koliko je to tesko i/ili moguce napraviti? Razni SFovi imaju nekakve svemirske univerzalne valute koje se nikad ne objasnjavaju. Krediti i sl stvari. Jel to uopce moguce? Neam pojma, posto stvarno ne znam dovoljno ekonomije.

Re: Globalna valuta

Posted: 08 Mar 2012, 13:37
by Milena
Pa zapravo to već imamo, samo se tako ne zove. Naime, ono što se danas koristi kao "novac" je u biti čista simbolika; vrijednost novca više se ne određuje čvrstom podlogom (zlatom) kao nekad, te je baziran, zapravo, samo na "suhom" obećanju, kao žeton. Jesi čitao Pratchettov Making Money? Tamo ti lijepo objašnjava kako je novac, zapravo, samo obećanje od države da će ti isplatiti vrijednost koja ti na novcu piše, uz prešutni dogovor da ti to nikad od države nećeš stvarno i tražiti. :)

Elem, danas više manje svugdje možeš plaćati apstraktnim novcem (kreditnim i/ili debitnim karticama, na kojima se nalazi određena količina novaca koje ti nisi ni vidio, jer si ih od nekoga dobio na svoj račun, tj. netko je prebacio određenu količinu zamišljenih žetona sa svog računa na tvoj, a da pri tome ništa stvarno nigdje nije mijenjalo ruke), te ti se živo fućka u kojoj valuti operiraš.

E, sad, tu dolazi problem preračunavanja vrijednosti valuta, međutim, i ta je vrijednost danas de facto arbitrarna. Da, ima određenih realnih faktora koji na nju utječu (ponuda/potražnja), ali većina faktora koji daju neku krajnju vrijednost novca su isto tako arbitrarni (politika). Tako da bi, s jedne strane, stvaranje globalne valute bilo čas posla (sutra sve banke sve novce izračunaju u jednu valutu, jedan keks, koji vrijedi 75 današnjih kuna, 10 današnjih eura, itd.), ali se to ne događa jer bi takva situacija arbitrarni faktor određivanja vrijednosti ostavila u zraku utoliko što bi -- po tome kako je novac danas organiziran -- negdje morala postojati neka centralna banka koja bi imala bitan utjecaj na vrijednost keksića, pa neko tijelo koje bi određivalo kako se do vodstva te centralne banke dolazi, itd...

Da je moguće, lijepo se vidi po euru, ali po njemu isto tako vidiš i koji problemi iz toga proizlaze. U principu, međutim, ideja da se plaća "kreditom" je ono što već danas postoji: ideš iz jedne zemlje u drugu, ali plaćaš istom karticom kao i u svojoj zemlji, a pare ionako ni ne vidiš. Da, naravno, moguće je isto tako čim ti legnu novci na račun izvaditi ih iz banke u tzv. gotovini (koja je, ne zaboravimo, samo komad papira s onim obećanjem s početka) i onda ih mijenjati u mjenjačnicama u drugu gotovinu (koja je i opet samo drugi komad papira s istim onim obećanjem), ali to je više-manje ista stvar, samo s kompliciranijom procedurom.

Sad, po mome iskustvu, većina esefova koji postuliraju univerzalne valute čini to ili kroz postojanje nekakve "svjetske vlade" koja je problem arbitrarnog elementa u određivanju vrijednosti ionako drugačije riješila, ili kroz postojanje post-oskudičnog društva (vidi: StarTrek), tako da se podrazumijeva da će i lova biti globalizirana zbog drugih društvenih promjena.

Re: Globalna valuta

Posted: 08 Mar 2012, 23:58
by niniane
Upravo si mi objasnila ove stvari bolje nego svi Zeigestovi zajedno :) :)

Re: Globalna valuta

Posted: 09 Mar 2012, 00:15
by LordShaper
What niniane said :cheers:

Re: Globalna valuta

Posted: 09 Mar 2012, 12:28
by Brumiko
Milena je sasvim lijepo objasnila teoriju novca tako da tu ne bih trošio riječi, osim podsjećanja da je opisala tzv. fiat novac. Spomenula je alternativu, plemeniti metal kao "čvrstu" novčanu podlogu, ali danas niti jedna zemlja više nema takav monetarni sustav. Mišljenja se razilaze da li je takva čvrsta podloga dobra ili loša, tj. da li je suprotnost, fiat money, loš ili dobar.

Što se tiče SF-a, mislim da se većina scenarista i pisaca uopće ne opterećuje takvim "trivijalnim" pitanjima. Za očekivati jest da bi neki svemirski imperij-federacija-republika imao jedinstvenu valutu, ali to nije ništa čudno, niti neostvarivo. Koncept zajedničke državne valute postoji od osvita povijesti. Dakle, odgovor na tvoje pitanje jest da, ostvarivo je. ;)

Ono što je puno zanimljivije jest kako bi izgledala valuta u Neograničeno Naprednoj Civilizaciji? Na čemu bi se temeljila (ako ne bi bila fiat novac)? Naime, pretpostavljam da bi i u soft SF svjetovima kao Trek, i u hard SF svjetovima kao Orion's Arm, krivotvorenje šarenih papirića bila dječja igra. Oke, novac bi bio elektronički, kao što je i velika većina novca danas, ali uvijek postoji dovoljno razloga (ne nužno kriminalnih) i dovoljno odspojenih, off-line područja da nemreš računati s time da svatko može ili želi kupovati kreditnom karticom. Drugim riječima, morale bi postojati banknote, a onda imaš problem krivotvorenja Naprednim Replikatorima. Ergo, treba ti nekakva čvrsta novčana podloga.

Nadalje, i u neograničeno naprednoj civilizaciji & postoskudičnoj ekonomiji i dalje bi postojale neke stvari koje su rjeđe. I sa über nukleosintezom, uvijek će trebati uložiti vrijeme, energiju i rad za dobivanje zlata ili dijamanata, u daleko većoj mjeri nego što treba angažirati vrijeme, energiju i rad za dobivanje vode, na primjer.

Zbog svega toga nije blesava ideja da napredni svemirski imperij-federacija-republika nema fiat novac, nego novac temeljlen na čvrstoj podlogi. Zapravo, to bih i očekivao. Rješava problem krivotvorenja replikatorima, donekle. Npr. kažeš da imaš 2 strmopizdmilijuna kredita koji su zapravo izraz količine magnetskog monopolija u tvom posjedu? Eee, druškane, a jel ti možeš pokazati taj magnetski monopolij?

U tom smislu, jedan od rijetkih koliko-toliko probavljivih detalja u Kaubojima i svemircima jest to što svemirci traže - zlato! :zubo:

Jedan od rjeđih SF postava gdje su autori pobliže mislili na ekonomsko-monetarne stvari jest, naravno, Alpha Centauri i, naročito, Alpha Centauri RPG by Steve Jackson Games. Novčana jedinica jest "energetski kredit" i temelji se doslovno na džulima energije pohranjenima u baterijama! Razlog?

"Energy stored in power cells was critical to all activity, relatively scarce, easily transported, easily measured with precision, and difficult to counterfeit. All of these were qualities useful for a medium of exchange. Before long, charged power cells were also serving as standard of value. Over the course of Planetary history, various forms of currency were used by the different factions but ... all were backed up by the promise to deliver usable energy on demand."

Dakle, tu novac ima čvrstu podlogu. Za razliku od historijskih čvrstih novčanih podloga na Zemlji koje su bile izabrane uglavnom zato jer su rijetke (plemeniti metali), autori Alphe Centaure su osmislili čvrstu novčanu podlogu nužnu za svakodnevni život!!!

Dodatna razmišljanja o novcu u postoskudičnom društvu je razradila ekipa Orion's Arma u ovome članku.

Re: Globalna valuta

Posted: 09 Mar 2012, 12:43
by Brumiko
Milena wrote:...po tome kako je novac danas organiziran -- negdje morala postojati neka centralna banka koja bi imala bitan utjecaj na vrijednost keksića, pa neko tijelo koje bi određivalo kako se do vodstva te centralne banke dolazi, itd...
Ne (više) nužno: Bitcoin. Hoću reći, moguće je zamisliti decentralizirane fiat novčane sustave.

Re: Globalna valuta

Posted: 09 Mar 2012, 14:00
by ratchet
Stoji to što Brumiko kaže, uzmeš ili izmisliš nešto što ima veliku vrijednost za društvo ( nenabavij :lol: ) i uzmeš to kao podlogu za valutu. A u SF-u se tu može baratati i sa neočekivanim stvarima.
Najbolja valuta na koju sam naletio u SF-u je bila Strakht ( ako se još uvijek sjećam imena tog pojma, nemam volje tražiti stare Siriuse ),predstavljala je osobnu vrijednost i značaj u društvu svakog pojedinca.
Vrijeme kao valuta, ala ono u filmu In Time, je također zanimljiv koncept. Samo što je u filmu to traljavo obrađeno a i sam film je ubibože.
Valuta u SF-u bi mogla biti i sposobnost prenošenja informacija, pogotovo na velike daljine, a to bi vrijedilo i kao novac među poulacijom u kojoj ako nisi potpuno umrežen praktično i ne postojiš. Svojevrsni bandwidth kao novac.

Re: Globalna valuta

Posted: 09 Mar 2012, 17:26
by Milena
Brumiko wrote:
Milena wrote:...po tome kako je novac danas organiziran -- negdje morala postojati neka centralna banka koja bi imala bitan utjecaj na vrijednost keksića, pa neko tijelo koje bi određivalo kako se do vodstva te centralne banke dolazi, itd...
Ne (više) nužno: Bitcoin. Hoću reći, moguće je zamisliti decentralizirane fiat novčane sustave.
Uoči da sam rekla "kako je novac danas organiziran". Da, moguće je svašta, u teoriji, no u praksi još uvijek 99% novca funkcionira uz pomoć centralnog tijela koje ga kontrolira. Uopće nije nužno da će tako biti i u budućnosti, ali ja sam jbtovo pitanje shvatila kao da se odnosi na sadašnji trenutak.

Re: Globalna valuta

Posted: 10 Mar 2012, 18:42
by jbt
right, tice se sadasnjeg trenutka

Re: Globalna valuta

Posted: 11 Mar 2012, 21:44
by Brumiko
ratchet wrote:Valuta u SF-u bi mogla biti i sposobnost prenošenja informacija, pogotovo na velike daljine, a to bi vrijedilo i kao novac među poulacijom u kojoj ako nisi potpuno umrežen praktično i ne postojiš. Svojevrsni bandwidth kao novac.
To ti je dobra ideja! Ako uzmemo u obzir da bi Napredni Replikatori (C)(TM) uvelike riješili probleme oskudice, onda bi najvrednija roba bile informacije po kojima takvi replikatori djeluju. Paralela postoji s današnjim računarstvom i informatikom gdje je hardver postao kikiriki, a softver je ono što je bitno. Donekle, nemojte me sada gnjaviti oko pojedinosti. :D Za prijenost informacija treba mrežna propusnost...

Re: Globalna valuta

Posted: 20 Mar 2012, 17:55
by Milena
Čisto ako nekoga zanima, Grčka radi nešto malo drugačije...

Re: Globalna valuta

Posted: 20 Mar 2012, 18:13
by LordShaper
Mislim da se vladi ne bu ovo baš svidjelo in the long run, otkud će porez naplaćivati? :vrag:

Re: Globalna valuta

Posted: 20 Mar 2012, 21:17
by Milena
Mislim da je poanta u tome da se vladi i ne mora svidjeti... :lol:

Re: Globalna valuta

Posted: 20 Mar 2012, 21:45
by LordShaper
Yeah, mislim da je Grčka trenutno u stanju u kojem bi se ljudi masovno i otvoreno nasmijali svakom predstavniku vlade u lice da im uleti s 'eee vi ne smijete ovo, kako ćemo porez naplatiti na ovo' šprehom :lol: