UBIQ 6 TRAŽI AUTORE!!!

Književni časopis za znanstvenu fantastiku

Moderators: Aleksandar Ziljak, Tomislav Sakic

Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

UBIQ 6 TRAŽI AUTORE!!!

Unread post by Aleksandar Ziljak » 15 Nov 2009, 15:14

Dakle, sad kada je UBIQ 5 vani, tražimo priče i teoriju za UBIQ 6.

Rok je 15. veljače 2010., tako da do 15. ožujka obavimo urednički posao i da se onda to lijepo odštampa do SFeraKona 2010.


Upute za slanje:

Svi tekstovi za UBIQ šalju se u obliku privitka (attachment) na adresu ubiq.tekstovi(at)gmail.com - molimo Vas da u naslovu poruke naznačite "ZA UBIQ"

Tehničke smjernice:

Duljina tekstova: okvirno 10 - 50 kartica.

Format datoteke - privitka: RTF datoteka ("oblik obogaćenog teksta").

Formatiranje: poravnate desne i lijeve margine; odlomci odvojeni praznim retkom, bez uvlačenja prvoga retka; font Times New Roman, 12 točaka, jedan i pol redak razmaka među retcima, margine podešene na 2,54 cm. Koliko god ovo pišemo, toliko dobivamo tekstove koji nisu ovako formatirani i onda gubimo vrijeme. Ovo nije naš kapric, nego tako standardiziramo za predaju u prelom, pa molim lijepo!

Pozor! Ne zaboravite potpisati tekst na prvoj stranici, zajedno sa kontakt-podatcima (poštanska adresa, telefon i e-mail adresa). Posebno napominjemo da UBIQ tiska radove samo pod pravim imenom ili već uvriježenim umjetničkim imenom: u načelu ne prihvaćamo engleske pseudonime ili blogerske nadimke.

Umjetničke i sadržajne smjernice:

UBIQ je "književni časopis za znanstvenu fantastiku", međutim, otvoren je za sve vrste fantastične književnosti - dakle izvan onoga sto se smatra žanrovima SF/fantasy/horor - tj. tzv. spekulativne fikcije - kao i svi ti oblici (fantasy, nadnaravni horor, tzv. literarna fantastika, military SF, space opera, hard SF, soft SF, alternativna povijest, paralelni svjetovi, cyberpunk, steampunk, postljudski i singularity SF itd.). Ne zanima nas materijal vezan uz franšizirane svemire, serije i/ili role-playing i bilo kakve druge igre sa zaštićenim autorskim pravima (tzv. fan-fiction).

Požurite i nabavite svoj broj UBIQ-a da vidite kakvu razinu pisanja tražimo. Alternativno, razmišljajte u kontekstu najboljih priča u SFeraKonskim zbirkama ili, zašto ne, "Ad Astri". Meta je postavljena visoko, ako promašite za malo, još će uvijek biti, nadamo se, dovoljno dobro za nas.

Ista napomena važi i za teorijske tekstove i eseje. Tražimo ozbiljne radove o teoriji spekulativne književnosti, o hrvatskoj spekulativnoj književnosti, biografske tekstove, prikaze raznih nacionalnih scena (povijest, najznačajniji ljudi, sadašnje stanje, itd). Opet kao referencu treba uzeti članke u dosadašnjim brojevima UBIQ-a. Traži se da tekstovi imaju navedenu odgovarajuću literaturu, izvore, opaske, itd. Način citiranja i referiranja provodi se prema Pravopisu MH iz 2007. godine.

Način rada:

UBIQ izlazi dvaput godišnje. To znači da ćete konačnu potvrdu je li vam tekst prihvaćen i u kojemu broju čekati relativno dugo, kao i na objavljivanje. Ono što ćete dobiti odmah je odgovor na e-mail kojim ste poslali svoj tekst. Tako znate da je tekst zaprimljen i da je na razmatranju. Oni koje odbijemo na prvo čitanje biti će relativno brzo obaviješteni. O svim potrebnim doradama, dopunama, sugestijama vezanim uz tekstove koji su u razmatranju za objavljivanje dopisivati ćemo se prema potrebi.

Jezična napomena:

UBIQ objavljuje književne radove na hrvatskom jeziku, a teorijske i kritičke priloge i na srpskom, odnosno bosanskom i crnogorskom jeziku (uz naravno, diskrecijsko pravo da uredništvo odluči koje ih teme, s obzirom da je posrijedi hrvatski časopis, zanimaju), te, naravno, prijevode sa stranih jezika.

U UBIQ-u se provodi blaga i otvorena jezična korektura/lektura. Preporučujemo konzultaciju Enciklopedijskog rječnika hrvatskog jezika te Pravopisa MH iz 2007. godine.

Imate li bilo kakvih pitanja u vezi suradnje, slobodni ste javiti se na forumu ili kontaktirati urednike.

Toliko za sada, željno čekamo vaše priloge za UBIQ! :D
A. Ziljak

User avatar
uglib
Pa'u 10. razine
Posts: 481
Joined: 11 Sep 2006, 12:18

Re: UBIQ 6 TRAŽI AUTORE!!!

Unread post by uglib » 01 Dec 2009, 20:11

Smije li priča biti malo dulja od 50 kartica?
Karticu do dvije?
plavuše i vjernice definitivno bolje prolaze u životu, njih drugi čupaju iz govana
(J. Blažić)

Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: UBIQ 6 TRAŽI AUTORE!!!

Unread post by Aleksandar Ziljak » 01 Dec 2009, 22:47

uglib wrote:Smije li priča biti malo dulja od 50 kartica?
Karticu do dvije?
Smije. Ovo su okvirne duljine. Kraće od 10 kartica nerado, i to eventualno 8-9, a gore može cca do 60 kartica. Govorim iz dosadašnje prakse.
A. Ziljak

Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: UBIQ 6 TRAŽI AUTORE!!!

Unread post by Aleksandar Ziljak » 04 Jan 2010, 15:44

Podsjećam na rok za predaju priča za UBIQ 6: 15 veljače 2010. Neke stvari su već pristigle ili su najavljene, svi će biti obaviješteni nakon čitanja. :vrag:
A. Ziljak

Post Reply