Ubiq 5 traži autore! (rok: 1. rujna 2009) (s UPUTAMA)

Književni časopis za znanstvenu fantastiku

Moderators: Aleksandar Ziljak, Tomislav Sakic

Tomislav Sakic
The Q
Posts: 1042
Joined: 24 Nov 2004, 11:36
Location: Zagreb
Contact:

Ubiq 5 traži autore! (rok: 1. rujna 2009) (s UPUTAMA)

Unread post by Tomislav Sakic » 08 Jul 2008, 10:36

UBIQ

književni časopis za znanstvenu fantastikupoziva Vas da šaljete svoje priloge

na e-mail ubiq.tekstovi(at)gmail.comPremda se Ubiq određuje kao književni časopis za znanstvenu fantastiku, želeći barem time ostati vjeran tradiciji žanra koji se odavno hibridizirao u razne oblike Po-Mo fikcije, njegova je namjera posvetiti se svim oblicima suvremene (znanstvene) fantastike, tj. onom tipu pisanja koje se često naziva spekulativnom fikcijom. Stoga časopis pozdravlja sve književne žanrove i stilove, a da u sebi sadržavaju fantastični element, i sve vrste fantastičkoga pisanja, od klasične znanstvene fantastike, horora i fantasyja do svih oblika postmoderne i posthumane fantastike i njezinih hibrida.Ubiq tiska kratke priče i novele (10-40 kartica), eseje, kritike i znanstvene radove.

Rok za uvrštenje u 5. broj je 1. rujna 2009.

Više na http://ubiq.nosf.net/wanted/tekstovi-za-ubiq/

Tomislav Sakic
The Q
Posts: 1042
Joined: 24 Nov 2004, 11:36
Location: Zagreb
Contact:

Re: Ubiq 3 traži autore! (rok: 15.VIII.)

Unread post by Tomislav Sakic » 08 Jul 2008, 10:45

Upute za slanje:

Svi tekstovi za UBIQ šalju se u obliku privitka (attachment) na adresu ubiq.tekstovi(at)gmail.com - molimo Vas da u naslovu poruke naznačite "ZA UBIQ"

Tehničke smjernice:

Pripovijetke bi trebale biti duljine od 10-ak do otprilike 50 kartica. Rado ćemo čitati i dulje, ali rijetko kraće. Teorijski bi tekstovi trebali biti sličnih raspona.
Molimo Vas da priloge šaljete kao RTF datoteku ("oblik obogaćenog teksta"). Napominjemo da u načelu po broju tiskamo jednu dugu pripovijetku (40-50 kartica).

Bilo bi lijepo da tekstovi budu formatirani kao klasična novinska kartica: poravnate desne i lijeve margine; odlomci odvojeni praznim retkom, bez uvlačenja prvoga retka; font Times New Roman, 12 točaka, jedan i pol redak razmaka među retcima, margine podešene na 2,54 cm.

Pozor! Ne zaboravite potpisati tekst na prvoj stranici (ili budite potpuno zaštićeni i imajte svoj potpis u zaglavlju /header ili footer/ svake stranice priloga). Posebno napominjemo da UBIQ tiska radove samo pod pravim imenom ili već uvriježenim umjetničkim imenom (npr. Viktoria Faust ili Branimir Donat ili Mate Balota ili Ksaver Šandor Gjalski ... što su umjetnička imena, ako niste znali ... ali u načelu ne želimo prihvatiti engleske pseudonime ili recentnu modu blogerskih nadimaka).

Umjetničke i sadržajne smjernice:

UBIQ je "književni časopis za znanstvenu fantastiku", međutim, otvoren je za sve vrste fantastične književnosti - dakle izvan onoga sto se smatra žanrovima SF/fantasy/horor - tj. tzv. spekulativne fikcije - kao i svi ti oblici (fantasy, nadnaravni horor, tzv. literarna fantastika, military SF, space opera, hard SF, soft SF, alternativna povijest, paralelni svjetovi, cyberpunk, steampunk, postljudski i singularity SF itd.). Ne zanima nas materijal vezan uz franšizirane svemire, serije i/ili role-playing i bilo kakve druge igre sa zaštićenim autorskim pravima (tzv. fan-fiction).

Požurite i nabavite svoj broj UBIQ-a da vidite kakvu razinu pisanja tražimo :) Alternativno, razmišljajte u kontekstu najboljih priča u SFeraKonskim zbirkama ili, zašto ne, "Ad Astri". Meta je postavljena visoko, ako promašite za malo, još će uvijek biti, nadamo se, dovoljno dobro za nas.
Ista napomena važi i za teorijske tekstove. Tražimo ozbiljne akademske radove o teoriji spekulativne književnosti, o hrvatskoj spekulativnoj književnosti, biografske tekstove, prikaze raznih nacionalnih scena (povijest, najznačajniji ljudi, sadašnje stanje, itd). Opet kao referencu treba uzeti članke u prvome i drugome broju UBIQ-a. Traži se da tekstovi imaju navedenu odgovarajuću literaturu, izvore, opaske, itd. Način citiranja i referiranja provodi se prema Pravopisu MH iz 2007. godine.

Ostalo:

UBIQ također ima namjeru objavljivati eseje i poeziju, pa slobodno šaljite!

Način rada:

UBIQ izlazi dvaput godišnje. To znači da ćete konačnu potvrdu je li vam tekst prihvaćen i u kojemu broju čekati relativno dugo, kao i na objavljivanje. Ono što ćete dobiti odmah je odgovor na e-mail kojim ste poslali svoj tekst. Tako znate da je tekst zaprimljen i da je na razmatranju. Oni koje odbijemo na prvo čitanje će biti relativno brzo obaviješteni. O svim potrebnim doradama, dopunama, sugestijama vezanim uz tekstove koji su u razmatranju za objavljivanje ćemo se dopisivati prema potrebi.

Jezična napomena:

UBIQ objavljuje književne radove na hrvatskom jeziku, a teorijske i kritičke priloge i na srpskom, odnosno bosanskom i crnogorskom jeziku (uz naravno, diskrecijsko pravo da uredništvo odluči koje ih teme, s obzirom da je posrijedi hrvatski časopis, zanimaju), te, naravno, prijevode sa stranih jezika.
U UBIQ-u se provodi blaga i otvorena jezična korektura/lektura. To znači da ćemo ispraviti ije i je ili č i ć, ali nećemo mijenjati "internacionalan" u "međunarodan" ili "stepenište" u "stubište". Preporučujemo konzultaciju Enciklopedijskog rječnika hrvatskog jezika te Pravopisa MH iz 2007. godine.
Imate li bilo kakvih pitanja u vezi suradnje, slobodni ste javiti se na forumu ili kontaktirati urednike.

Toliko za sada, željno čekamo vaše priloge za UBIQ!

Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: Ubiq 4 traži autore! (rok: 1. veljače 2009) (s UPUTAMA)

Unread post by Aleksandar Ziljak » 28 Dec 2008, 14:40

Podsjećam da je rok za tekstove za UBIQ 4 okvirno 1. veljače 2009. Dakle, eto vraga skok na skok, prošlo vrijeme, doš'o rok! :vrag: Odnosno još malo, pa će.
A. Ziljak

Tomislav Sakic
The Q
Posts: 1042
Joined: 24 Nov 2004, 11:36
Location: Zagreb
Contact:

Re: Ubiq 5 traži autore! (rok: 1. rujna 2009) (s UPUTAMA)

Unread post by Tomislav Sakic » 31 Jul 2009, 14:28

Apdejtano s datumima za Ubiq 5.

User avatar
davors
Ancient
Posts: 795
Joined: 19 Aug 2003, 01:51
Location: Pazin
Contact:

Re: Ubiq 5 traži autore! (rok: 1. rujna 2009) (s UPUTAMA)

Unread post by davors » 01 Aug 2009, 13:21

Ma daj: Branimir Donat je pseudonim? To nisam znao. A kako se čovjek doista zove?
*Istria is a state of mind*


Post Reply