Zovem se Tanja i apsolventica sam na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Trenuta?no pišem diplomski rad o SFu u Slovenaca i Hrvata (komparativnu analizu nakladni?ke produkcije).
Iskreno, stvarno mi je žao da se prije nisam pojavila na ovom forumu, jer sam sigurna da bi mi mogli puno pomo?i (kad sam pro?itala koliko ste pomogli onom de?ku koji piše maturalni rad o SFu ? uf? stvarno ste super! :headbang: ). Prije dosta vremena sam ?ula za vas, ali smetnula s uma.

Dakle, bila bih vam jako zahvalna ako bi mi mogli dati neke sugestije u vezi ovih stvari, koje su mi trenuta?no najve?i problem:
U diplomskom se bavim SF-om, dakle fantasy i horror otpada. Ali zato moram izme?u žanrova povu?i debelu crtu i problem je literatura o fantasyju, jer je relativno ?novi? žanr (odnosno bolje re?eno ? relativno kratko vrijeme je ?odvojen? od samog SF-a). Zna li netko koje dobre linkove na internetu, gdje bi fantasy kao žanr bio ?ozbiljno? opisan (?lanak u wikipedii je kao takav odli?an, ali ne mogu ga baš citirati u diplomi?)? U kontekstu toga ? pitao me mentor, zakaj sam u fantasy uvrstila Harry Pottera i kamo onda spadaju Pullmanovi romani. Pullmana ne poznajem a Harry Pottera nisam ?itala nit sam gledala filmove samo? kaj to nije fantasy? Ili sam ja nešto skroz krivo zabrijala? :scratch:
Nakladni?ka produkcija SF-a u svijetu? svi znamo da je ogromna, da SF pada na ra?un fantasyja, ali opet je problem na?i mjesto na internetu, gdje bi sve to pisalo crno na bijelom (ili neke druge boje). Sigurno bi se našlo štogod u SF ?asopisima, samo kaj kad takve stvari baš i ne daju online. :x
I tre?a stvar ? za malo starije ?lanove foruma, koji se sje?aju SF scene u Sloveniji u osamdesetim godinama. Postojala su društva, koja su iz razli?itih razloga propala ? najve?i razlog su bili njihovi interni konflikti. E pa sad ? o tome se je vjerojatno štogod ?ulo i do Siriusa. Ja sam to prepostavila i napisala tako u diplomski, na što mi se mentor ?objesio? (sama sam si kriva jer sam se išla pravit pametna bez ?dokaza? :( ), da to moram utemeljiti, odnosno konkretnije re?i gdje je to pisalo. Da li bi netko od vas bio toliko ljubazan i prolistao Siriusove brojeve objavljene 83. i 84. godine, ako je fakat bilo nešto objavljeno u tom pogledu?
Unaprijed vam hvala na bilo kakvim komentarima!
PS ? (za A. Žiljka) ? Bo-ok! :wave: