Aleksandar Žiljak: POSEIDONIA

Rasprave o knjigama, časopisima, fanzinima, stripovima, uglavnom svemu što se lista, a ima (ili nema) veze sa SF-om

Moderator: Ire

Post Reply
Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Aleksandar Žiljak: POSEIDONIA

Unread post by Aleksandar Ziljak »

U izdanju Zagrebačke naklade iz tiska je izašao moj drugi roman Poseidonia, koliko znam prvi steampunk roman u Hrvata. Prva promocija večeras u kulturnom klubu O'Grada na Kustošiji.
A. Ziljak
Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: Aleksandar Žiljak: POSEIDONIA

Unread post by Aleksandar Ziljak »

Recenzija romana Poseidonia, koliko znam prva objavljena:
http://citajme.com/poseidonia/
A. Ziljak
User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2852
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Aleksandar Žiljak: POSEIDONIA

Unread post by Xaotix »

Ovu recenziju sam dužan već neko vrijeme :)

Sjećam se kako su me nakon što sam ju pročitao pitali kakva je. Odgovor je bio u stilu:
- Žiljak zbilja ide over-the-top.
- Čekaj. Više od Irbisa?!

Paaa.. ne baš.
Tko još nije shvatio, Žiljak voli pisati ono što ga zabavlja. A zabavlja ga pulp. Poseidonia je baš takva stripovska priča, u kojoj se mogu naći elementi Bonda, pogotovo njegovih negativaca, Modesty Blaise, a moglo bi se povući i dosta referenci na zadnjeg Holmesa s Robertom Downeyem Jr.-om.
Riječ je o svijetu u kojem se Gatlinzi mogu naći posvuda, jednostavna rješenja su zamijenjena zabavnijima, a negativci su dovoljno kompetentni da prikriju zavjeru svjetskih razmjera, kao i brod veličine otoka - naslovnu Poseidoniu (barem niti jedan ne mazi mačku).
Glavne junakinje, uz nekoliko usputnih poslića koji pokazuju njihovu spretnost i metode rada (koje nisu uvijek zavodničke - vidi referencu na Gatling) infiltriraju se na Poseidoniju gdje im se razotkriva zavjera čija je svrha - zavladati svijetom. Za razliku od uobičajenih bondovskih negativaca koji su već toliko urnebesno moćni da sam čin vladanja svijetom ne bi ništa promijenio, ovdje negativci imaju dobro razrađeni i argumentirani plan, koji iz njihove perspektive ima smisla.

Takav zaplet daje Žiljku dobru podlogu za raspravu koju provlači kroz mnoge svoje priče, a to je nepravednost trenutnog društvenog sustava i potreba za njegovom promjenom. Ovog puta, revolucionari čak i imaju priliku izvršiti revoluciju uz manje krvi, barem što se tiče svjetskih razmjera, jednostavnim korištenjem istog alata kojeg su koristili dotadašnji vlastodršci - grube sile i straha. Tu bih našao i sličnost s Irbisom; iako je riječ o dva vrlo različita romana, poante i krajevi obje priče su vrlo srodni.

Riječ je o zabavnoj priči, smještenoj u alternativni svijet 19 stoljeća, u nekim stvarima 20-ak godina ispred svog vremena (fotoaparati su i dalje točno tamo gdje su bili i u našem svijetu). Što se samog steampunka tiče, Žiljak nije otišao predaleko; zračni brodovi se naveliko koriste, ima tu još par sitnica, ali s izuzetkom Eisendrachea, željeznog letećeg zmaja iz drugog poglavlja, još uvijek smo u poznatom viktorijanskom dobu.

U priču je upleteno mnogo povijesnih detalja (npr, otkriva se što se zbilo s Jackom Trbosjekom) koji uranjaju čitatelja u vrijeme priče, a tome pomaže i stil kojim je knjiga pisana.
E sad, baš taj stil pisanja bi mogao biti ono što će neke ljude odbiti od ove knjige. Riječ je o djelomično starinskom načinu pisanja, u kojem se autor obraća direktno čitatelju, postavlja mu pitanja i razjašnjava mu pojedine situacije. Mene to nije smetalo, s obzirom da sam čitao knjige pisane u tom stilu i da sam bio naviknut na takvo pismo, ali sam čuo sam komentare više ljudi kojima je baš to glavni problem s knjigom. Za kraj, pulpovski (stripovski) pristup rezultira s nekoliko scena koje su same po sebi vrhunci zapleta, da bi se i nakon njihovog raspleta pojavio sljedeći vrhunac, koji više nema takav naboj i u kojem su ulozi i rizici manji. Sam kraj se tako može činiti i antiklimaktičan (iako je po Žiljku, onako između redova, klimaksa bilo ohoho ;) ), ali u cjelini zaokružuje i priču i autorovu umiješanost u nju.

Dakle, ako se ne obeshrabrite na stilu nego nastavite s čitanjem, čekaju vas zračni brodovi, oružja velikog kalibra, samohodajući roboti, krvave bitke, proto-nacisti, ali i bodljikavi komentari na neke vrlo nedavne događaju u samom Zagrebu...
Randomness is strong with this one!
corwin
Ancient
Posts: 706
Joined: 18 May 2005, 22:24

Re: Aleksandar Žiljak: POSEIDONIA

Unread post by corwin »

Manje više se slažem sa gore navedenim. Dodao bih samo da je stil kojim je roman pisan možda i najbolja svar kod ovog romana. Ja volim kada se pisac odmakne od klasičnog pristupa pisanju, pod uvijetom da je posao kvalitetno obavljen, a u ovom slučaju je.
Bilo kako bilo, barem smo saznali kako izgleda Žiljkov mokri san :D
sorry zbog gramatike
Zoran
The Q
Posts: 1913
Joined: 08 Aug 2003, 21:11

Re: Aleksandar Žiljak: POSEIDONIA

Unread post by Zoran »

corwin wrote: 20 Dec 2023, 11:47
Bilo kako bilo, barem smo saznali kako izgleda Žiljkov mokri san :D
Ja sam mislio da je to bilo ono s dubokomorskim grdobinama :S
corwin
Ancient
Posts: 706
Joined: 18 May 2005, 22:24

Re: Aleksandar Žiljak: POSEIDONIA

Unread post by corwin »

A gle, grdobina ili orangutan...u mraku je svejedno...
sorry zbog gramatike
Post Reply