Sirius B - Recenzije

Rasprave o knjigama, časopisima, fanzinima, stripovima, uglavnom svemu što se lista, a ima (ili nema) veze sa SF-om

Moderator: Ire

User avatar
Nazir
Ancient
Posts: 917
Joined: 09 Aug 2006, 16:41

Sirius B - Recenzije

Unread post by Nazir » 10 Oct 2012, 23:42

Evo, otvaram zasebnu temu pa nek moderator ubaci prijašnje postove ovdje. Dakle, habemus mjesto za komentiranje priča iz Siriusa B.

Ja se odmah bacam na 5-6 dvobroj:

Liu Ken "Papirnati zvjerinjak"
Super je stvar. Imam feeling da se generalno moderne priče puno više bave „ljudskom“ temom nego nekim sf i fantasy premisama. Sviđa mi se takav stil i vodio bih više toga.

Garner "Laserski pištolj: Romansa"
Ova priča mi ima totalno spaljen stil pisanja. Dosta je neobičan i općenito me držala uz knjigu da vidim koji k će biti. Možda maaaaalo „naivna“ u smislu da pištolj stvarno sve to izorganizira, ali ajde, treba nekad bit i romantik :D

MacLeod "Dahovina"
Slažem se s Lord Shaperom – predugo – ali s druge strane – i jako zanimljivo! Ima nešto posebno u priči i želiš je pratiti. Na momente se pri kraju malo pogubi taj efekt, ali ok je. Zanimljiv mi je taj svijet u kojemu su muškarci tolika rijetkost.

Samuelsson "Vlak"
Ok je, ali čak mi je i malo prekratko. Htio bih vidjeti i druge priče od autorice da dobijem bolji feeling kakve su joj te „zombie“ priče. Malo mi je gl. lik išla na onu stvar pa me zanima dal je to zbog priče ili je to generalan problem :scratch:

Dick "Prodajemo vam umjetna sjećanja"
Eto da to konačno pročitam. U biti mi je bilo – wtf? Onaj prvi film je definitivno otišao u mnoooogo boljem smjeru jer ovdje je kraj, onako, blentav. Ali inače je ok za pročitati jer nije duga...

Scalzi "Božji pogoni"
Najbolja priča dvobroja! Od kad sam je počeo čitati nisam se mogao skinuti do kraja :cheers: :cheers: Svijet i ideja su spaljeni i stvarno je dobro zamišljeno. Veeeeeeliki plus uz to što su protagonisti u biti religijski fanatici, a opet je priča vrlo uspješno izbjegla sve klišeje katolicizma i inkvizicije i svih tih motiva od kojih mi se inače bljuje kad ih vidim. Ovdje se to tako lako moglo ponoviti, ali nije i stvarno sam bio sretan zbog toga :D

Harrison "Kazneno djelo"
Pa ono, fora :tapsh: Jedino malo, di će baš sad ubojica ić držat monologe o društvenim problemima i poretku svijeta i sve to dok se između svega malo gađamo barutom. Zanimljivo mi je kako sam priču zamišljao kao da se odvija u šezdesetima 20. St. Iako je vrijeme mnogo kasnije...

Bradbury "Grmljavina"
Uh, tu sam dobio napadaj bijele pjene koja mi curi niz bradu dok se tresem od muke :baba: Ok, nije bilo tako, ali fakat mi nije sjela. Jednostavno nisam mogao staviti priču u kontekst vremena kad je nastala i stalno sam čupao kosu od „idiotizama“ kojima priča vrvi. Kužim da je to onda bilo „odlično i revolucionarno i šta ja znam“, ali ta priča danas ne bi upala u neku našu zbirku. I znam sve o tome da je autor „legenda i sve to“, ali danas mi to stvarno više nije čitljivo... Možda neka druga priča...

Henderson "Nešto svijetlo"
Baš je ok! Tu mi je npr. bilo guba čitati te stare opise života tokom depresije 30-tih. I koliko su značila jedna jaja za doručak :D

Ed Barol "Kazna"
Eto, bravo za sklapanje minijature – treba i to uspjet :D Fora mi je, dobro je napisana. I čitava je :zubo:

User avatar
LordShaper
The Q
Posts: 1050
Joined: 02 Jan 2008, 14:15

Re: Sirius B - Recenzije

Unread post by LordShaper » 10 Oct 2012, 23:52

Ajd, prepisat ću ja svoje komentare, da se moderatori ne zaje***aju s time. A i dodat ću neke komentare.

Ajd prvo dvobroj, pošto je najsvježiji.

Liuov "Papirnati zvjerinjak", zasluženo nagrađen. E sad, ovo što Nazir reče da se priče puno više bave "ljudskom temom" mi se čini kao simptom širenja slipstreama.

Garnerov "Laserski pištolj: Romansa" ima zanimljivu premisu i u par navrata ne ode u smjeru u kojem pretpostaviš da će otići, čime izbjegava neke već izraubane motive. A kraj mi je dosta popravio dojam zadnjeg poglavlja, zadnji odlomak ubije pretjeranu sladunjavost.

MacLeodova "Dahovina"...je preduga. Svijet je više nego zanimljiv i MacLeodov stil daje noveli vrlo osebujnu atmosferu ali preduga je.

Samuelssoničin "Vlak" ide više na atmosferu nego na radnju, što je okej jer je kratak pa je dojmljiv. Već je bilo švedskog esefa u Siriusu B, sudeći prema viđenom, melankolični su dosta tamo gore. A ja mislio stereoptip :zubo:

Dickovu priču sam još u Futuri čitao (jedna od prvih koje sam čitao, još uvijek ju na polici imam), tad je bila dobra, danas je još uvijek dobra. Samo je naslov loše preveden, trebali su pustiti "Nudimo vam sjećanja na veliko", što je po meni bolji prijevod "We Can Remember It For You Wholesale" od "Nudimo vam umjetna sjećanja".

Scalzijevi "Božji pogoni" su jedan jako dobar combo space opere i dark fantasya. Preporuka and then some.

@Nazir - e da znaš da sam se tebe u jednom trenutku sjetio dok sam čitao, baš zbog teme priče (prisjetio sam se tvog ranta o popovima i inom kad smo žirirali Formulu za kaos :zubo: )

Harrisonovo "Kazneno djelo" ima onaj standardni Harrisnonvski crni humor, a sam kraj je :lol: Ali bome stoji Nazirov komentar o monolozima, ja sam ih proskimmao, baš su mi ostavili dojam da Harrison malo popuje neke svoje stavove.

Bradburyeva "Grmljavina" je kratka i efektna. I da, definitivno je zaslužila da se po njoj snimi dobar film.

Hendersoničino "Nešto svijetlo" me držalo u neizvjesnosti, em što se tiče raspleta em što se tiče toga kojem žanru ustvari pripada.

I naposlijetku, domaća priča, ovog puta Ed Barol s "Kaznom" (pretpostavljam cjelovitom, čak su i font smanjili da stane na stranicu :zubo: ), jedna dobra minijatura s crnjakom od punchlinea. :lol:


Sirius B br. 1

Harlan Ellison "Čovječuljak kojeg ti stvori" - ovo mi se ne čini kao priča već kao Ellisonovo pi**enje a la :bilo: ...no, možda sam ja tu iščitao neko ogorčenje umjetnika kojeg nitko ne zarezuje koliko smatra da bi trebali čisto jer je Ellison poznat po povećem egu i...pi**enju na sve :lol: Ali sve u svemu, za otvaranje prvog broja, slabo. Ktome još nešto slabo od velikana kao što je Ellison...

...ali zato je Stoneov "Levijatan..." već puno bolji. Zanimljiv setting i zanimljiva premisa, sasvim solidno izvedeno.

Bacigalupijevu pak "Pumpu Šest" nisam do danas dovršio. Manjim dijelom jer mi je nakon 20ak strana probijanja kroz more tipfelera erodirala volja a većim jer me jednostavno nije povukla ničim.

Sad vidim da ni Swirskicu i njenu "Damu..." nisam pročitao ali samo zato jer sam zaboravio. Ispravit ćemo.

Prattovi "Nemogući snovi" imali su mi bolju ideju nego izvedbu. Sad, ne znam da li je to do prijevoda ili je i u originalu tako ali sjećam se da su mi dijalozi bili užasno drveni.

Fosterov pak "Grešnik, pekar..." je jedna od valjda najbizarnijih priča što sam ih ikad čitao.


Sirius B br. 2

"On sam u nadvremenu" moj je prvi susret s Cordwainer Smithom. Bit će ih još.

Ted Chiang mi je s "Disanjem" još jednom potvrdio da je jedan od najfrellinbest pisaca danas, što stilom, što zapletom. Još kad ne bi pisao svake prijestupne.

McIntosheve "Mrtve mladenke" ispale su manji crnjak nego sam očekivao dok sam čitao a nisu ni otišle u patetiku, što je veliki plus ovoj sasvim dobroj priči.

Miller Jr.-ov "Mračni blagoslov" čeka na još jedan pokušaj čitanja, jer sam prvog puta odustao negdje na pola poradi dosade. EDIT: eto, pročitao par dana nakon ovog komentara. Nit' mogu pokuditi, nit' mogu pohvaliti.

Bacigalupijev "Kockar" je pak ostavio puno bolji dojam na mene od priče iz prošlog broja. Jako dobar dojam, dapače, i dodatni bodovi zbog relativno neuobičajene teme.

Thompsonova "Magla" nije priča. To je priča koja se nakon par sasvim solidnih odlomaka pretvori u outline romana gdje se nižu vidljivi first draftovi scena koje pisac misli kasnije proširiti. Ekskluziva, sve to kul ali mislim da se prostor potrošen na ovaj... jel' bi to bio treatment?...moglo dati jednoj ili dvjema pravim pričama.

Neil Gaiman je čini mi se jednom napisao nešto o tome kako se ono što priče R.A. Laffertya čini posebnima ne može baš opisati ali zato čim počnete čitati jednu odmah znate da čitate Laffertya. Ja ću samo dodati da mi je nakon "Euremina prokletstva" jasno zašto Gaiman voli Laffertya.


Sirius B br. 3

Allen M. Steele "Vladar Marsa". Prvi kontakt s Steeleom, sviđa mi se što čitam.

Mathesonova priča "Dragi dnevniče" mi je pak malo...hm. Ni vrit ni mimo. Kraj mi je malo...ne znam što je pisac htio reći baš :zubo:

Eh, "Amaryllis". Prvo, Carrie Vaughn šuta dupe. :cheers: I ova priča je jako dobra a još i bolja nakon što sam pročitao par romana o Kitty Norville i vidio koliko je Vaughnica dobar pisac da dvije totalno različite teme, žanra a i stila može bez problema izvesti. Šteta da nije Huga za ovo dobila, if you ask me.

Za Brjusov "Ustanak strojeva" mi je jako drago da je uključen, da se jedan od prvih žanrovskih uradaka ne zagubi.

"Prvi let..." Elizabeth Hand me izgubio negdje na pola ali čitat ću opet. U međuvremenu vidio da istu priču imam u zbirci Stories, a pošto ju je uredio i odabrao Gaiman, očito je problem u prvom čitanju bio u meni a ne u priči :zubo:

Yoon Ha Lee "Cvijet, Milost..." je definitivno stilski najneobičnija priča u ovoj berbi. Ima tu i radnje ali atmosfera joj ipak oduzima primat.

Doctorowljev "Ja, čamac na vesla" (neopisivo mi drago što ovo nisam dobio za prevođenje, igra riječi iz naslova u originalu bi me progonila u noćnim morama još i danas valjda) čeka na ponovno čitanje pošto sam pročitao jedno trećinu, morao napraviti pauzu i onda zaboravio na njega.

Tennov "Projekt Brooklyn" mi je bio baš za ovakav smajlić :lol:

A prva domaća priča u Siriusu B mi je...meh. Nemam što reći o njoj, niti pohvalno, niti pokudno.


Sirius B br. 4

Eurokonski broj, kako i treba, pun priča GoH-ova. I odmah u glavu s domaćim autorom i to ne jedna, nego dvije! Jest da smo ih već čitali ali nvm that :zubo: No, klasični Macan, što će reći i više nego dobro.

A onda slijedi Powersov "Popravljač Biblija", što mi je jedna od onih "kako dovraga dođeš do ovakve ideje" priča. :baba:

Te naposlijetku Strossovo "Propadanje bitova", jedna njegova sasvim tipična hard priča.

"Posteljicu", "Breme vatre" i "MoodMind" nisam još pročitao.

Mathesonov "Čelik" je super. Još je i bolji kad vidite kakav je film.

I onda Tidharov "Noćni vlak". Jako dobar worldbuilding, zanimljiva radnja...i stil koji je super za čitati and a /&$"#$%"# prevoditi :puca: . Ali svejedno, dobra priča.

Beaumontova "Posljednja pomast" ima onaj štih stare Zone Sumraka, što meni sasvim odgovara, a i ono, volim character pieces smještene u prostoriju.

I napokon, drugi entry u kategoriji "Domaća priča premijerno u Siriusu B", Bodganović. "Imigrant" je fora ali...imao sam filing kao da nešto fali, ispalo da sam u pravu jer je kraj priče otpao negdje između uredništva i tiskare :x
Proud member of "Ireini najdraži ne-purgeri"

...and then Buffy staked Edward. The End

User avatar
Nazir
Ancient
Posts: 917
Joined: 09 Aug 2006, 16:41

Re: Sirius B - Recenzije

Unread post by Nazir » 11 Oct 2012, 09:33

LordShaper wrote: @Nazir - e da znaš da sam se tebe u jednom trenutku sjetio dok sam čitao, baš zbog teme priče (prisjetio sam se tvog ranta o popovima i inom kad smo žirirali Formulu za kaos :zubo: )...ali zato je Stoneov "Levijatan..." već puno bolji. Zanimljiv setting i zanimljiva premisa, sasvim solidno izvedeno.
Očito sam konzistentan :lol:

Al da nadodam, vrhunac epilepticnog napada sam dozivio kod ove druge price iz jedinice, Stone: Levijatan - ta ideja o fakin mormonskom pokrštavanju sunčevih kitova starih eonima me ubila u pojam. Al ono, ubila :puca:

User avatar
Nazir
Ancient
Posts: 917
Joined: 09 Aug 2006, 16:41

Re: Sirius B - Recenzije

Unread post by Nazir » 29 May 2013, 08:57

Ajmo pokazat barbi Horaku da, osim što ga se kupuje, da ga se i čita :D Generalno, 9-tka mi se jako dopala i baš sam se guštao.

Helena Bell: Robot (Robot; 2012.)
Vrlo mnogo dobro. Vidim zašt je bilo nominirano, al mi se ne da provjeravat jel i osvojilo nešto :zubo: Ima i audio na Escape pod podcastu, navodno odličan.

Rickard Berghorn: Dobar život (Ett gott liv; 2002.)
Isto super, ima atmosferu, lika kojeg mrziš ... Ono što me u biti zanima, mogli bi neku raspravu nabacit, što je definicija horora? Npr. ova priča nema ni jedan fantastičan element, da li bi po tome trebala ući u časopis ala Sirius B? Npr. draga mi je rekla zanimljivu stvar: ako napišeš horor koji je u SF setingu, to je njoj SF priča s primjesom horora, a ne obrnuto. Što je onda čisti horor?

Philip K. Dick: Kristalna kripta (The Crystal Crypt; 1954.)
Inače baš i ne volim te stare priče jer me nekad previše bode u oči kolko su stare. Slično mi je bilo i ovdje. Npr. imamo svemirske brodove, koloniju na marsu, ali svejedno postoji trgovački putnik koji prodaje pritiskivač za papir. Da, znam da kenjam, al ponekad mi je to bolno za vidjeti :zubo: S druge strane, priča je dosta dobra i ima zanimljivu ideju pa ono, ajde, gospon Dick, evo ti pet kn i kupi si sladoled ... :zubo:

Miha Remec: Kuća (Hiša; 1993.)
Fora priča. Relativno prepoznatljiv kraj, ali sasvim solidno napisana.

Aliette de Bodard: Uranjanje (Immersion, 2012.)
Je, mnogo dobro, isto sasvim validirani kandidat za nagradu.

Nina Kiriki Hoffman: Trofejne supruge (Trophy Wives; 2008.)
Fora je. Ima zanimljiv svijet, neke veoma dobre detalje. Guštao sam se u čitanju, a i svidjelo mi se jer ima pomalo orijentalnu temu.

E. M. Forster: Stroj se zaustavlja (The Machine Stops; 1909.)
Kao što rekoh, obično ne volim te stare priče, ali u ovom slučaju sam poprilično ostao zabezeknut koliko je čovjek toga predvidio i kako je to opisao. Veliki plus je i što sam se stvarno guštao i zanimalo me kamo priča ide.

Daniel F. Galouye: Izljev (Spillthrough; 1953.)
Ovo je opet jedna stara (rekordni broj po tim pričama?!), ali nekako se desilo da mi je i ta legla. Vjerojatno zato što osim što gl. lik povlači poluge u svom svemirskom brodu, sve ostalo izgleda kao da se moglo i danas opisati.

Ivan Lutz: Presavršeni svijet (2013.)
Ovo mi je bilo tako tako. Ako ću bit kenjator, onda ću reći da "šok" koji sin doživljava ne smatram moguć jer ljudi imaju sasvim dovoljno godina da svoju djecu poduče o prirodnim uvjetima koji vladaju oko njih, a ne da nekim "usputnim" razgovorom sin odjednom skuži tako bitnu postavku svijeta. No generalno je dosta ok ideja.

User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 878
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Sirius B - Recenzije

Unread post by ratchet » 02 Jun 2013, 09:35

Nazir wrote:Rickard Berghorn: Dobar život (Ett gott liv; 2002.)
Isto super, ima atmosferu, lika kojeg mrziš ... Ono što me u biti zanima, mogli bi neku raspravu nabacit, što je definicija horora? Npr. ova priča nema ni jedan fantastičan element, da li bi po tome trebala ući u časopis ala Sirius B? Npr. draga mi je rekla zanimljivu stvar: ako napišeš horor koji je u SF setingu, to je njoj SF priča s primjesom horora, a ne obrnuto. Što je onda čisti horor?
Krenuo sam s čitanjem ( malo kasnim, prednost je imao novi Nesbo iz knjižnice ) i jučer pred spavanje naletim na ovo.
Da se razumjemo, zgodna je to priča ali sa SF-om nema nikakve veze. Da nije smještena u doba WWII aj,aj, moglo bi još i proći, ne bi ništa rekao, al ovako, majko mila.
Zbog čega? Evo da vam ispričam kako je u Rimu prije tog rata bilo na tisuće mačaka lutalica koje su zagušivale ulice Vječnog grada ( komunalne službe u to doba valjda nisu bile bog zna što ). Bio je prilično zloglasan po tome. Slično je bilo i u ostalim mediteranskim gradovima.
1945 mačke su u gradovima bile izumrla vrsta. Štakori nisu prošli puno bolje. Mislim stvarno, je li taj tip išta pročitao o tom razdoblju, pogledao koji dokumentarac, ovako ispada teška naivčina i neznalica ako ovo gura pod horor. Slušao sam priče o tom razdoblju iz prve ruke. Puž golać, sirov, zamotan u list,to je bila gozba. Mačke? Molim vas lijepo, tko je mogao sanjati pred kraj takav luksuz. Žuto za žuto je važilo u gradovima, a u nas se još uvijek zna da je mačku ili štakora najbolje spremiti na lovački jer onda ima okus po zecu.
Ovoj priči nije mjesto u Siriusu, ovo je obični mainstream, jer ako netko misli da ovo spada pod horor u koju kategoriju onda spadaju istinite priče iz konc-logora?
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley

User avatar
Nazir
Ancient
Posts: 917
Joined: 09 Aug 2006, 16:41

Re: Sirius B - Recenzije

Unread post by Nazir » 02 Jun 2013, 10:26

Vidiš, vidiš, ovo mi daje novi pogled na stvari (vidi se da sam mlad) :drunken: Ok, meni je atmosfera priče bila stvarno dobra, nije sve počivalo na toj zadnjoj stavci što oni jednu i zbog toga sam bio zadovoljan kao čitatelj. Nove informacije daju drugačije svjetlo na sve tako da nisam siguran što da mislim o tom kraju priče. Rekao bih da je pisac znao za tu info jer sam nekako sumnjičav da je to sam izmislio ...

A sad, da li to spada u Sirius ... isto se slažem da ne. Ajmo reći da priča jest horor (al zato i pitam, što je u biti definicija horora?), ali ipak nema baš ništa nadnaravno i u biti pokazuje samo surovu realnost. Od Siriusa ipak očekujem druge ideje.

P.S. Jel valja Nesbo? :zubo: (stavi u topic o recentnim čitanjima, da ne off topic-arimo ovdje)

User avatar
Milena
The Q
Posts: 1316
Joined: 05 May 2007, 13:48
Location: tu i tamo
Contact:

Re: Sirius B - Recenzije

Unread post by Milena » 02 Jun 2013, 15:02

Horor je žanr intencije - zastrašiti čitatelja. Može postojati kao nadnaravni horor (gdje zastrašivanje proizlazi iz nekog nadnaravnog elementa) ili kao "naravni" horor (recimo, Hannibal Lecter ili više-manje bilo koji slasher u kojem ubojica ne izlazi iz snova). E, sad, ako je namjera Siriusa obuhvatiti znanstvenu fantastiku, fantasy i horor, onda i nespekulativni (da ne kažem mimetički) horor definitivno upada u taj opseg. A ako je namjera obuhvatiti samo spekulativne žanrove, onda jedan dio horora ispada. Ali o tome bi se trebao izjasniti urednik - ako se objavljivanje naravno-hororičnih priča ne računa kao izjašnjavanje. :zubo:
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)

User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 878
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Sirius B - Recenzije

Unread post by ratchet » 02 Jun 2013, 19:47

Milena je u pravu. Horor može doći na razne načine. I rekao sam, da je priča bila smješena u neko drugo razdoblje, a mogla je, zašto ne u sadašnjost, racionalizacija bi se dala pravdati na različite načine, bila bi mi sasvim u redu.
Ovako mi ova stvar u doba WWII, s obzirom na to što se sve tada događalo, djeluje kao tolika limunada i banalnost da je ne doživljavam kao horor. U Aziji bi ljudi rekli da je sin došao pameti i da napokon služi oca kako to dolikuje. Jer ako želiš zastrašiti nekoga onda to činiš nečim neočekivanim, nečim neuobičajenim, ne sa stvari koja je za to vrijeme bila sasvim normalna. A ako ga uopće ne doživljavam kao horor nije ni SF a onda slijedom toga...Zato moje mišljenje, koje sam opet napisao jer je Nazir postavio pitanje a ja je taman pročitao.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3857
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Sirius B - Recenzije

Unread post by Izitpajn » 02 Jun 2013, 21:31

Ja bih da urednik potpuno izbaci horror.

User avatar
Nazir
Ancient
Posts: 917
Joined: 09 Aug 2006, 16:41

Re: Sirius B - Recenzije

Unread post by Nazir » 19 Jun 2013, 13:11

Napokon prošao i desetku. Ovdje je prosječna ocjena 4, pod uvjetom da izbacimo iz ocjenjivanja Amazonku kojoj bih dao ocjenu 1. Više u komentaru ....

Lavie Tidhar: Spontani zapetljaj uznemirene strune (The Spontaneous Knotting of an Agitated String; 2010.)
Tja, nekako imam osjećaj da je ovo "zanimljiva" priča samo zbog 'egzotičnosti' settinga. Ako to npr. ubacimo na hrelić ... ne hrelić je opet zanimljiv ... na dolac i zamjenimo kinesku babu s kumicom (kumica opet daje na štihu, al shvatili ste bit), onda priča gubi svoju jedinu prednost.

Ferrett Steinmetz: "Trči", reče Bakri ("Run", Bakri Says; 2012.)
Ovo sam čitao ranije i znam da mi se stvarno poprilično svidjelo. Treba više ovakvih priča!Dodatan plus za tematiku i setting, paše današnjem dobu.

Robert E. Howard: Grimizna citadela (The Scarlet Citadel; 1932.)
Prvo, čestitam na odličnom prijevodu - stvarno se vidi dobar posao. Jasno, očito je i da Howard dobro piše (to nisam znao i bome me je iznenadilo!). Priča me pomalo vratila u doba čitanja stripova o Conanu. Nije me sad oduševila svojom radnjom, ali nekako mi je sjela zbog tog flashbacka dok sam proklinjao jer mi fali sljedeći broj da vidim kako je priča završila :zubo:

Ingar Knudtsen: Amazonka (Amasone; 1988.)
Dakle, ovo je užasno. Imam osjećaj da su Amazonke zamišljene kao muškarci sa sisama, nimalo ih nisam doživio kao žene. Nekakav autorov cilj "začudnosti" nad tim amazonkama i muškarcima njihovog svijeta se sveo na doslovno zamjenu rodnih stereotipova do toliko pretjerane mjere da mi je to samo reklo kako autor nema mašte. Nije da "pizdim" jer sam šovinist ili imam problem s emancipiranim ženama - pizdim jer su te emancipirane žene napravljene kao muškarci, krajnje stereotipno zamišljene te lišene karakterizacije i ženstvenosti. Uz to, sam zaplet priče je očajan. Ajmo reći, kao feminist bih radije da se autor kloni takvog pisanja jer je ovakvim pristupom u mojim očima samo napravio međvjeđu uslugu feminizmu i svemu za što se taj pokret zalaže. Ne znam, da li Milena (ili neka druga čitateljica) ima drugačije mišljenje?

I da, drago mi je da malo vidimo što se piše i u skandinavskim zemljama, ali stvarno vjerujem da nam imaju i nešto bolje za ponuditi od ovoga ...

Rastislav Durman: Tri srca na dlanu Ludog Pijetla (Tri srca na dlanu Ludog Petla, 2013.)
Fora stvar, dobar način pisanja. Malo predvidljiv kraj, ali i meni malo nelogičan. SPOILER!!<<Sumnjam da bi izvanzemaljci napravili stvarnu invaziju zbog jednog incidenta nekog luđaka. Vrlo je prirodno da se takvo nešto dogodi i da će uvijek biti ljudi koji će radije zaklati nešto nego živjeti u miru.>>

Charles L. Harness: Ruža (The Rose; 1966.)
Ovo je zanimljivo. Radnja se odvija u svijetu gdje je čovječanstvo dovoljno napredovalo da su znanstvenici i umjetnici postali soj koji postaje predvodnik čovječanstva (blaženi oni). Najveći plus ove priče je svakako to prepucavanje znanstvenika i umjetnika te, svakako, to je trebalo znati napisati. No, istodobno je priča ponegdje vrlo nejasna i pomalo rupovita u radnji (najviše bih istaknuo ideju da je SPOILER!!<<"pitanje nacionalne sigurnosti" da li će muž vrhunske znanstvenice šarati naokolo kako bi žena imala "duševnog mira" za svoja istraživanja te ideja da se žena i muž mrze iz dna duše, a opet su "zajedno". Pretpostavljam da drugi manjak potječe od starosti priče jer '66 razvod možda nije bio tako popularan?)>>

Howard Waldrop: Mary Margaret Greder (Mary Margaret Road-Grader, 1976.)
E, napokon još jedan od "starjekilja" iz Zdeslavove kolumne koji mi se poprilično dopao. Worldbuilding je odličan, ima tih nekih detalja koji su mi se full urezali u glavu. SPOILER!!<<Npr. registarske pločice kao valuta>>

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2695
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Sirius B - Recenzije

Unread post by Xaotix » 22 Apr 2014, 00:42

Daklem, broj 14.
Čini mi se prilično dobrim brojem. Zašto?
Ted Chiang! :cheers:
Lester Del Rey je isto jako dobar (hej, za1944. je postavio jako zanimljiva pitanja), a Selan ovdje ima jednu od najboljih minijatura u Siriusima B dosad.
Tom Reamy je mlak i predvidljiv horor, ali mi se sviđalo kako je napisan. Možda sam već oguglao na slatku dječicu kao agente zla i možda je ovo bilo puno efektnije sredinom sedamdesetih. Uz to, kao reakcija na gornje rasprave, ovoje nadnaravni horror, tako da mu se nema što prigovoriti.
Macan ima zanimljivu ideju, iako mi je bolja sada kad sam o njoj raspravljao s drugima nego li kad sam je čitao prvi put. Bio sam uvjeren da je opet nekom negdje ispala zadnja rečenica priče (Ili više njih). Doš+ao sma do zadnje rečenice i sojeććapo se kao da prelazim preko ruba provalije brzo okrećući pedale bicikla. :zubo: Jednostavno mi je nestalo teksta pod očima.

Neal Barret je... weird. Ne samo po podžanru. Još uvijek nisam siguran što sam to pročitao.
Sofia Samatar je.... weird? Filozofska lirika? Prvi put sam je pročitao prebrzo i nije mi bila jasna poanta priče. Zdeslav ju je žestoko nahvalio, pa sam krenuo čitati pažljivije i iskopao mnogo toga što mi je promaklo u prvom čitanju. I dalje mi se čini da mi mnogo niti nedostaje. Ne znam da li je to Sofijin stil ili nešto drugo. Čim stignem, pročitat ću Selkie Stories Are for Losers (Hugo nominacija) pa da riješim misteriju...
Randomness is strong with this one!

User avatar
LordShaper
The Q
Posts: 1050
Joined: 02 Jan 2008, 14:15

Re: Sirius B - Recenzije

Unread post by LordShaper » 22 Apr 2014, 01:28

Ja za Chianga nemam zamjerke ikad. Otkud ih izvlači ne znam ali ako kvaliteta ima veze s tim što svake prijestupne nešto objavi, samo nek tako nastavi - pa i ako se do kraja karijere nakupi jedva za dvije zbirke, vrijedit će svaki list.

Da, Del Rey je dobar - ono, u stilu i tematici mi se osjetilo da je priča prastara ali čist okej mi je bilo.

Reamy - mhm, nije me se dojmilo. Kužim što je htio ali mislim da kod mene problem nije čak ni oguglanost već mislim da bi ovo bolje izgledalo da ima vizualnu komponentu - da li kao epizoda neke horor antologije ili kao strip.

Za Macana sam se ja bio sklon složiti s tobom oko kraja ali kad opet pročitaš, sjedne ipak :D

Barret mi se malo previše skanjivao žanrovskih elemenata sve do samog kraja koji mi je malo, onako...iz određenog dijela anatomije izvučen, jelte.
Proud member of "Ireini najdraži ne-purgeri"

...and then Buffy staked Edward. The End

User avatar
Sandman
Ancient
Posts: 746
Joined: 28 Oct 2004, 09:26
Location: Republika P

Re: Sirius B - Recenzije

Unread post by Sandman » 23 Apr 2014, 09:52

LordShaper wrote:Ja za Chianga nemam zamjerke ikad. Otkud ih izvlači ne znam ali ako kvaliteta ima veze s tim što svake prijestupne nešto objavi, samo nek tako nastavi - pa i ako se do kraja karijere nakupi jedva za dvije zbirke, vrijedit će svaki list.
Meni je počeo ići na živce. Na pozitivan način. Kako je na kraju zaokružio priču došlo mi je da ga zadavim. :zubo:
"Life... is like a grapefruit. It's orange and squishy, and has a few pips in it, and some folks have half a one for breakfast."
Douglas Adams

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2695
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Sirius B - Recenzije

Unread post by Xaotix » 16 Jun 2014, 13:29

Eh taj Sirius, kako je izlažirao dvobroj (15 i 16) :lol:

Uglavnom, iz nepoznatog razloga mi se činilo da je 15ica malo ispod prosjeka, al sad kad sam se vratio i pogledao sadržaj, je ipak dobar. Za početak mi Wolfe nije bio loš, al je tema Kolibe na obali prožvakana već tristo puta. Možda sam očekivao nešto drugo. Ostale priče su mi tu negdje i vjerojatno mi se najviše ističa Tajanstvena kutija Robina Karlssona, valjda zato jer je Šved, a uvijek mi je zanimljivo vidjeti priče s manje poznatih jezika.

16ica je šarenija pričama a i geografskim porijeklom. Beckettova La Macchina mi nije loša, zanimljiv svijet i k tome Hi Tech Italija... Čini mi se da ne bi tako dobro funkcionirla u nekom klasičnom robotksom okruženju poput New Yorka ili Tokia.
Tajlanđanka Benjanun Sriduangkaew (teškoi za prepisati :lol:) im weird priču, al mi se svidjela. Vuče na post singularnost i zanimljivo vuče paralele s gubitnkom tradicije u današnjem globaliziranom svihjetu. Dosta toga je ostalo neiskorišteno, ali kako je ovo amo jedna priča iz ciklusa, vjerojatno cijeli paket bolje iskorištava sve spomenute opcije manipulacije tijelom i dušom.
Imamo tu Robinsona sa solidnom pričom i super idejom, i još jednog Šveđanina s dobrim fantasyem, Obješenikom (kakav bi tu zajeb bio da su ga preveli kao Obješenjaka :zubo: ). Lejon je tu ugurao tonu nordijske mitologije bez spominjanja i jednog imena. Tko ima podlogu, otkrit će puno toga, tko nema, ostat će mu super priča.
E sad.. Denis Peričić je... hmmm.. Još bi mi i mogao proći kao posveta Romeru i Kingu da nije iskopirao baš toliko toga iz tolikih filmova, uključujući i This is the End kojeg nije spomenuo, a skoro pa je iskopirao njegove dijaloge. Mala napomena na kraju mi je samo dodatno dignula živac. Da se prihvatio svoje priče, bilo bi iz toga nečeg. Ovako, ispada mi ko sponzorirnje Konzuma,
Randomness is strong with this one!

Post Reply