Unread post
by galaxie500 » 15 Feb 2010, 17:22
Vidio sam knjige (ima mi ih prijatelj). No, kako sam bio u Zg samo vrlo kratko, imao sam samo nekoliko minuta da ih preletim.
U uvodu Svemirskih trgovaca piše Solar (to isto pisao je i u svojoj teoriji književnosti) da postoje dvije "vrste" književnosti, trivijalna i visoka, a SF je trivijalna. Tek tu i tamo pojavi se poneko djelo koje izlazi nečim iz okvira trivijalnog, pa tako su i Svemirski trgovci jedan od prvih i rijetkih primjera takvog djela, premda koriste tehnike primjerene trivijalnoj književnosti, konačna poruka djela, osim zabave (kojoj je djelo skoro isključivo posvećeno) - tu kaže da je početak zanimljiv, a da kasnije roman slijedi crtu karakterističnu za sva ostala trivijlna SF djela- ipak ostavlja ponešto bolju sliku SF-a.
Dakle, knjiga koja bi trebala biti SF reprezentant, u biti je samo malo manje loša od ostalih SF knjiga.
Smisao teksta prenio sam samo po sjećanju (ipak sam ga samo preletio), pa ako sam nešto pogriješio, ispričajte me.
Uvode u druga dva romana nisam ni pročitao, no pretpostavljam da će tu pokušati dokazati da ni Vonnegut ni Ballard ustvari nisu ni bili SF pisci.
Vrlo vjerojatno bi slično Kornbluthu i Pohlu prošla i dva Besterova romana (Demolished Man I Stars my Destination) u kojima su pripovjedačke tehnike potpuno drugačije nego u SFu, premda i u njima ima boljki Campbellovog doba (ono, ajd' molim te objasni mi kako to funkcionira, pa onda se objašnjava na dvije stranice). Npr., bilo bi zanimljivo vidjeti prijevode Blishovih romana A Case of Conscience i zbirke (bila u Kentauru) The Seedling Stars, Ward Moorovog Bring the Jubilee, Millerovog Leibovitza, Vanceovih Languages of Pao, a bilo bi divno vidjeti nešto i od najboljeg ( i najproduktivnijeg) pisca SF-a četrdesetih, Henryja Kuttnera (zbirku priča ili roman - npr. Fury), Leiberov Big Time, Simaka na hrvatskom, pa i poneke vrlo dobre, a zaboravljene pisce, poput antropologa Chada Olivera, Kriss Nevillea ili Edgara Pangborna.
Ovo su samo pedesete (Bradburyja sam zaboravio).
A tek šezdesete i sedamdesete...
Eh, što bi ja sve izdao da sam urednik. (Recimo, ove manje poznate bih stavio u zbirku priča Best of the Fifties s nekim poznatijim).
Na žalost, pusti snovi.
Knjige su, na žalost, preskupe (119 kn), s vrlo mekim uvezom. Za skoro istu lovu dobio sam iz Amerike tvrdo ukoričenog Zelaznyja s poštarinom.
Ali, bolje išta nego ništa, kao što rekoh.