Anor Kath Put magova slovenačkog autora Sama Petančiča

Rasprave o knjigama, časopisima, fanzinima, stripovima, uglavnom svemu što se lista, a ima (ili nema) veze sa SF-om

Moderator: Ire

Post Reply
User avatar
Boki
Hani
Posts: 62
Joined: 06 Sep 2007, 13:34
Location: Slovenija
Contact:

Anor Kath Put magova slovenačkog autora Sama Petančiča

Unread post by Boki » 19 Apr 2008, 11:43

Samo Petančič je slovenački autor, koji je prošle godine kod založbe Goga plasirao svoju prvu fantasy priču Anor Kath put magova. Knjiga se u početku tekuče čita, nešto preko 300 stranica ide dosta brzo preko ruke marljivog čitatelja. O čemu se radi?
Došlo je do premena doba i 5 klasičkih fantasy likova (klasični magovi, ratnik, nešto slično amazonki, a svi su nešto posebno - kao u RPG igrama) mora doči iz tačke A do tačke B, a između toga treba potamaniti X monstruma. Se čita kao scenarij RPG igara? I jeste sva priča, sav sadržaj je kao iz svijeta igara. Autor ima u planu trilogiju (još jedno čelično pravilo fantasy scene). Sa scenarijem nije ništa naopako, jer postoji dovoljni broj čitatelja, kojima se ovakav način iznošenja priče događa. Ko voli Baldur gate, Neverwinter Nights ili Ultimo, načiče u knjigi svoj omiljen razvoj priče. Ali neko, kome se ne događaju scenariji RPG igara, taj u sledečem djelu tražiče nešto više, neku dodatnu vrijednost. Imam nekoliko zamjerki - ženski lik je suviše glupo definisan. Idemo dalje - likovi kroz genocid monstruma ne dobiju EXP bodove. Više ili manje su suviše statički i pomalo trolasti.
Autoru prepuručujem, da druga knjiga ne smije biti mission pack sa još više več viđenog.
Šta da kažem za kraj. Oni, koji volje knjige u svijetu D&D, pronačiče u Anor Kathu dovoljno zabave. Pohvalio bi slovar pojmova na kraju i opremu knjige. Jezik knjige je dovoljno tekuč, da neče biti problema sa nastavkom čitanje sledečeg dana.
Image

Post Reply