Što trenutno čituckate?

Rasprave o knjigama, časopisima, fanzinima, stripovima, uglavnom svemu što se lista, a ima (ili nema) veze sa SF-om

Moderator: Ire

User avatar
SAMSUILUNOV OTAC
Autor u Smokvinom listu
Posts: 2101
Joined: 30 Dec 2005, 00:50
Location: 26. dimenzija, treća kuća desno, iza bukve

Re: Što trenutno čituckate?

Unread post by SAMSUILUNOV OTAC » 15 Oct 2013, 11:27

Ja čitam Lovecrafta i Palahniuka.
Kap limuna, zrno soli,
I svaka rana malo više boli.

User avatar
arkturuz
Puppeteer
Posts: 152
Joined: 31 May 2006, 12:36
Location: Planet Zephulor

Re: Što trenutno čituckate?

Unread post by arkturuz » 15 Oct 2013, 21:42

"Use of Weapons". Super je!
There's death from the beginning to the end of time
And I'm the cosmic champion and I hold a mystic sign
And the whole world's dying and the burdens mine
And the black sword keeps on killing 'til the end of time

Nog
Puppeteer
Posts: 121
Joined: 06 Aug 2009, 19:47
Location: Veja

Re: Što trenutno čituckate?

Unread post by Nog » 31 Oct 2013, 19:02

Naletio u knjižnici i redom pročitao Prokletstvo Chaliona (Bujold), Savez kapetana Vorpatrila (Bujold - nije iz knjižnice već kupio, imam ostatak serije), Doba čuda (K.T.Walker), Silos (H.Howey), i Poslužiti hladno (J.Abercrombie). Nijedna me nije previše oduševila ali ni razočarala. (starim? :zbunj: )
Navigare necesse est, vivere non est necesse

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2714
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Što trenutno čituckate?

Unread post by Xaotix » 14 Nov 2013, 00:39

Ekaterina Sedia: Heart of Iron.
Nije loše, iako sam nakon prve dve rečenice počeo jaukati kakosam opet naletio na 200 stranica jada mlade poluzgodne debitantice u Petrogradu.
Al stvar se uskoro zaplete, motaju se uokolo i Florence Nightingale u ulozi The Kučke i Spring Heeled Jack, I kinezi koji su ispali izhonkgonških akcijskih... Nije tako naglašeni steampunk, koliko alternativna povijest, ali je ok...

U međuvremenu pročitah i 12. Sirius B. Zaista treba pročitati Campbellovu Who Goes there... Je da je brljavo, ali Carpenter ga je skinuo skoro do zandnjeg slova!
Randomness is strong with this one!

User avatar
Afro
Puppeteer
Posts: 102
Joined: 09 Nov 2010, 14:51

Re: Što trenutno čituckate?

Unread post by Afro » 15 Nov 2013, 14:10

Već dugo čitam Genea Wolfea i njegov serijal "Knjiga Novog Sunca", odnosno sad sam već na "Knjiga Dugog Sunca" iz Solarnog ciklusa. Odlično štivo.

proteus77
Pa'u 10. razine
Posts: 318
Joined: 27 Aug 2005, 11:27
Location: Slavonski Brod

Re: Što trenutno čituckate?

Unread post by proteus77 » 03 Jan 2014, 20:53

Prvo, što sam dočitao: početkom prosinca Ben Bovinu duologiju Kinsman i Millenium. Onda sam pred Božić pročitao Dickensovu Božićnu priču (A Christmas Carol), pa sam za Božić pročitao Feistovu Vilinsku priču iz Monolitha 2. Jučer sam završio s čitanjem Enderove igre pa mogu konačno pogledati i film (i izgubit dva sata, kako bi rekao Horak...). Bio danas u knjižnici pa sam podigao Govornika za mrtve, kad sam već kod Endera, tj. Carda. Nakon toga bacam se na zadnja dva broja Siriusa B i vjerojatno McDonaldovu Chagu i ostatak priča iz Monolitha 2. Nadam se da 14-og dolazim u Sferu po UBIQ 13. :)

User avatar
Afro
Puppeteer
Posts: 102
Joined: 09 Nov 2010, 14:51

Re: Što trenutno čituckate?

Unread post by Afro » 06 Jan 2014, 13:49

proteus77 wrote:Prvo, što sam dočitao: početkom prosinca Ben Bovinu duologiju Kinsman i Millenium. Onda sam pred Božić pročitao Dickensovu Božićnu priču (A Christmas Carol), pa sam za Božić pročitao Feistovu Vilinsku priču iz Monolitha 2. Jučer sam završio s čitanjem Enderove igre pa mogu konačno pogledati i film (i izgubit dva sata, kako bi rekao Horak...). Bio danas u knjižnici pa sam podigao Govornika za mrtve, kad sam već kod Endera, tj. Carda. Nakon toga bacam se na zadnja dva broja Siriusa B i vjerojatno McDonaldovu Chagu i ostatak priča iz Monolitha 2. Nadam se da 14-og dolazim u Sferu po UBIQ 13. :)
Respect! :)

Pročitao Wolfeov solarni ciklus. Čista petica, briljantno, majstorski. Najtoplija preporuka!

Trenutno sam uzeo Clarkeov "Grad i zvijezde".

User avatar
jbt
Mrgud
Posts: 889
Joined: 13 Jul 2005, 11:16
Location: Zg, Ri, Vž
Contact:

Re: Što trenutno čituckate?

Unread post by jbt » 12 Jan 2014, 01:53

Neuromancer. Procitao sam to prvi put kad sam bio tinejdzer. Svidjelo mi se tad. Ne svidja mi se sad. Budem naskrabao neku recenziju za koji dan, jos par poglavalja ima do kraja.
Blood for the Blood God!!

engi

User avatar
jbt
Mrgud
Posts: 889
Joined: 13 Jul 2005, 11:16
Location: Zg, Ri, Vž
Contact:

Re: Što trenutno čituckate?

Unread post by jbt » 16 Jan 2014, 19:58

Moja recenzija ove knjige ili kako se dogodilo da je ova knjiga ostavila takav utjecaj na mene dok sam ju prvi put citao.

Ich bin ein spoiler, ja!!

D08@R
1) Cyberspace. It be kewl dan danas. Upiknes si thingey u glavu i odjednom si u 3D svijetu di si si ninja haxor. Neam problema s time.
2) Molly. Jebatevrak, kako dobar lik. Ne zato jer ima bolje nokte od drugih zena nego zato jer je sposobna, inteligentna i ne trpi sranja. I da Caseu nogu jer znali smo da to nece funkcionirati uvijek cemo imati Chiba City.
3) Kak zgleda svijet, ako si bas i ne das truda i pogledas ispod povrsine. Imam osjecaj da tam idemo.
4) Johnny Mnemonic je spomenut. Meni je to kewl, iako film nije.

|0s
1) Cini se da Gibsonu nitko nije nit u jednom trenutku objasnio kako ide to cijelo pisanje i stvaranje uvjerljivog svijeta. Je, ja ovo kritiziram s 30 godina odmaka, al i onda bi ovo bio smislen prigovor. Naime, konstantno spominje marke, sto je ok ak su prave, al je superfail ak nisu. Neke je pikno kak spada, Sanyo, Canon. Al onda u jednom trenutku spomene Telefunken i jos nes kaj sam zaboravio. Koji Telefunken, bogteubio?
2) U prici o starom cici koji hvata stakore u New Yorku, stakor dobije metak medju oci. I ta rupa od metka se vidi. Bas je i mogao pogledat kako rade meci i revolveri prije nego sto je to pisao.
3) Krom je toliko puta spomenut da je sigurno netko Gibsonov radio u pogonu antikorozivne zastite. Neam pojma kak bi inace taj metal imao tolikog utjecaja na Gibsona.
4) Laserdisc?? Laserdisc???
5) Prica je...papir. Ako maknemo sve opise i razno, ostane tanusna tanka pricica koja je...okay. I nis vise.

Z@0
1) Tata Tessier-Ashpoole je preko 200 god star sto mi jako sjebava timeline. Bas jako. Ocekivao sam da se knjiga zbiva u bliskoj buducnosti, ali ako je istina da je tataTA toliko star, onda mi nis nema smisla jer se knjiga onda zbiva u dalekoj buducnosti.

h0rRI8L3
1) Posebna kategorija za kripla koji je dao glas. Lik nije citac nego je izgovaratelj. Na jedvite jade poslusah knjigu.


Imao sam i @W3some kategoriju, al se nemrem sjetit kaj je. Valjda onda i nije toliko aW3$0M3. Mozda ona rastafarijanska svemirska mornarica, na to sam se smijao.

6 Oculus Riftova i Google Glass od 10
Blood for the Blood God!!

engi

User avatar
Afro
Puppeteer
Posts: 102
Joined: 09 Nov 2010, 14:51

Re: Što trenutno čituckate?

Unread post by Afro » 18 Jan 2014, 16:19

Uzeo se čitanja Bujoldice. Nisam nikad ništa prije, pa rekoh, da počnem. Uvod u svijet Milesa Vorkosigana, piše na netu. Pa redom:

1. Krhotine časti - kilavo. Ako je to uvod, kakav je tek ostatak? Tijekom jedne rutinske misije na stranom svijetu spletom okolnosti upoznaju se dvoje ljudi, Cordelia Naismith i Aral Vorkosigan (Aral? Pa zar nije Miles? Aaaa, to će mu izgleda biti roditelji). Na suprotnim su stranama, no završavaju zajedno zaglavljeni na negostoljubivom svijetu. U roku od nekoliko dana se izvuku, no i to je bilo dovoljno da se razvije ljubav. Ocjena: 2/5. SF wannabe, ljubić zamaskiran u znanstveno-fantastično štivo.

2. Barrayar - nisam se obeshrabrio prethodnikom, koji je imao nekoliko svijetlih trenutaka SF-lucidnosti. Uhvatio sam se nastavka, gdje Cordelia i Vorkosigan ozakonjuju svoju vezu i skrase se na rodnom Vorkosiganovu planetu Barrayaru (da, ispravno slutite, odatle naslov romana). Aral uskoro postaje carskim regentom čitave planete, a Cordelia prvom damom. Ako sam imao nekih nedoumica oko stvarnog žanra prvog dijela, nastavak se u potpunosti razotkriva: ovo je najobičniji ljubić, i to jedan od lošijih koje sam čitao (ok, izdao sam se: u ex-Jugi nije bilo lako dostupnog štiva, pa se čitalo sve što dođe pod ruku). Nisam došao do kraja, no i ovo što sam do sada proživio sa Cordeliom i Aralom ide mi na jetru. Ocjena: 1/5.

Molim savjet: jesu li kasniji dijelovi sa Milesom što bolji, ili da se ostavim ovoga šunda?

User avatar
Acrodyn
Puppeteer
Posts: 112
Joined: 18 Dec 2009, 21:24

Re: Što trenutno čituckate?

Unread post by Acrodyn » 18 Jan 2014, 18:29

ljubić zamaskiran u znanstveno-fantastično štivo.
Ne može li biti oboje? ;)

Meni su Krhotine časti bile u redu, ali ipak mi je bilo draže kada se Miles pojavi. Isplati se čitati samo zbog njega pa bih eporučio da barem probaš neku knjigu kojoj je on centralni lik.

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2714
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Što trenutno čituckate?

Unread post by Xaotix » 19 Jan 2014, 02:48

Afro wrote:Molim savjet: jesu li kasniji dijelovi sa Milesom što bolji, ili da se ostavim ovoga šunda?
Gle, Vorkosign je spaceopera i s obzironm kroz period kroz koji je pisan ima svojih boljih i lošijih trenutaka. Stvari se svakako popravljaju kad Miles uđe u igru, ali moram te upozoriti da se saga razvija kako on raste i kako mu se mijenjaju prioriteti. Tako da u jednom trenu imaš military SF s desantima svemirskih marinaca, dok u slijedećoj knjizi imaš čisti ljubić u kojem se momak trga ne bi li osvojio curu. E sad, meni je i taj dio bio dobar, iako skoro nije imao akcije.

Ako mene pitaš, kreni po Milesu i prži do kraja. Ledene opekline (Cryoburn) možeš i preskočiti, osim ako baš ne zapneš kompletirati priču.
Meni se dobra strana sage likovi, sazrijevanje glavnog lika kroz seriju, worldbuilding...

Iako, koliko sam razgovarao s ljudima, Barrayar je smatran boljim od Krhotina, a barrayarima puno od toga šo je meni leglo u serijalu. Ja sam te dvije pročitao među zadnjima, pa su mi došle kao prequel. Poznavao sve likove, prepoznavao situacoije u kojima su se nalazili i bilo mi ih je zanimljivo pratiti i vidjeti kako su postali onakvima kakve sma ih poznavao u kasnijim knjigama.

Potraži i Falling free, isti svijet, 300 godina ranije. Kažu da je izvrstan. Nalazi mi se na Za-čitat listi, ali nikako da dođe na red.

On topic:
Trienaestice: Sirius B (Sandersonova Careva duša je fenomenalna!!!) i UBIQ.
Randomness is strong with this one!

User avatar
Nazir
Ancient
Posts: 917
Joined: 09 Aug 2006, 16:41

Re: Što trenutno čituckate?

Unread post by Nazir » 19 Jan 2014, 12:34

Meni su isto prequeli Bujoldice bili mrvu slabiji, no nisu mi bili užasni. Pročitaj bar prve dvije s Milesom u gl. ulozi. Ako ti se to ne svidi, a ono, nije ti sjelo :drunken:

User avatar
Afro
Puppeteer
Posts: 102
Joined: 09 Nov 2010, 14:51

Re: Što trenutno čituckate?

Unread post by Afro » 19 Jan 2014, 17:07

Mislim da nije problem toliko u romanima, koliko u mojim očekivanjima. Naslušao sam se priča o Milesovim pustolovinama i istina je kako sam očekivao nešto sasvim deseto. :( Kako god, nastavit ću sa serijalom. Ako sam mogao pročitati "Igre gladi" od prve do zadnje stranice (a od toga gore ništa ne može), mogu i ovo.

Post Reply