Nova Vampirska noć u Kringi

Predavanja, prezentacije, projekcije, druženja i slično, izvan uobičajenih fandomskih okupljanja ...

Moderators: Nimrod, Ire

Forum rules
1. U naslovu posta napišite o čeemu je riječ - predavanju, radionici, filmskoj projekciji, druženju, tv programu, izložbi i td.
2. Potom napišite naziv događaja.
3. Nakon toga datum kada se događaj treba odviti ili od kad do kad traje.
4. Sve ostale informacije napišite u samom postu. Bilo bi poželjno kad biste kopi-pejstali ili prepisali cijeli tekst, ne samo stavili link koji vodi nekamo drugdje.
User avatar
davors
Ancient
Posts: 795
Joined: 19 Aug 2003, 01:51
Location: Pazin
Contact:

Nova Vampirska noć u Kringi

Unread post by davors » 15 Sep 2011, 08:32

Dragi prijatelji,

Pozivamo vas na novu književnu večer iz ciklusa "Vampirske noći" u Kringi na kojoj ćemo, u subotu 17. rujna u 21 sat u kafe-baru "Vampire" (naravno, u Kringi) predstaviti Evelinu Rudan i njenu doktorsku disertaciju "Nadnaravna bića i pojave u predajama u Istri".

Evelina Rudan je ugledna i nagrađivana istarska pjesnikinja, što je prilično poznato, ali i znanstvenica te predavačica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, što je nešto manje poznato. Za potrebe svog nedavnog doktorata na Katedri za hrvatsku usmenu književnost provela je opsežno terensko istraživanje na području cijele Istre te prikupila pozamašan novi korpus pučkih predaja odnosno štorica o nadnaravnim bićima i pojavama. Kako se nakon danas kod Istrijana drže štrige i štriguni, more, krsnici, vile, macvalići, orki i ostala zmamorija, saznajte na "Vampirskoj noći" u Kringi u subotu 17. rujna u 21 sat u kafiću "Vampire". S Evelinom Rudan razgovarat će Davor Šišović, a organizator programa je Općina Tinjan.

"Vampirske noći u Kringi" je naziv za ciklus književnih večeri pokrenut početkom 2006. godine, kojemu je cilj predstaviti aktualna književna djela domaće i regionalne horor-književnosti, ali i etnografska, publicistička i znanstvena djela koja se bave usmenim predajama o nadnaravnim bićima. Veza je očigledna jer su mnoga djela iz žanra horora, bilo klasična bilo suvremena, nadahnuta upravo nadnaravnim bićima iz narodnih predaja. Dodatna je nakana "Vampirskih noći u Kringi" afirmirati u današnjoj horor i fantastičnoj književnosti lik vampira Jure Granda, čiju je eliminaciju u Kringi opisao slovenski putopisac i polihistor Janez Vajkard Valvasor u svom čuvenom djelu "Slava vojvodine Kranjske" iz 1689. godine.

Dosad su na "Vampirskim noćima u Kringi" nastupili Viktoria Faust, Boris Perić, Zoran Krušvar, Ernie Gigante Dešković, Drago Orlić, Robert Naprta, Tomislav Pletenac, Marina Jadrejčić, Daria Marjanović, Slavko Kalčić, Dario Rukavina i drugi, neki i po više puta, jer je cilj ovih večeri predstaviti svaku knjigu u žanru horora koja se objavi u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Pokrovitelji ovog programa su Općina Tinjan i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Uz književno druženje, posjetitelje "Vampirskih noći u Kringi" očekuju i vampirski kokteli koje priprema Robert Hrvatin, vlasnik kafića "Vampire".

Dođite!
*Istria is a state of mind*

Post Reply