The Expanse

Rasprave o SF serijama

Moderator: TB

Forum rules
Zabranjeno je objavljivanje, slanje, razmjena i promoviranje sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom, a dobavljeni su nelegalnim putem.
User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2706
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

The Expanse

Unread post by Xaotix » 05 Feb 2016, 01:46

The Expanse opisuju kao Games of Thrones u svemiru, ali nije baš takva trakavica (JOŠ!) s tolikom silom likova.
Mjesto radnje je cijeli Sunčev sustav, u hladnom ratu Zemlje, Marsa i Pojasa,ali je radnja prve sezone fokusirana na dve (tri grupe ljudi), dvioje koje riješavaju stvar u dubokom svemiur, i političarku na zemlji koja pokušava prokljuviti koji se vrag zaista događa.

Worldbuilding je izvrstan, likovi i gluma solidni, specijalni efekti i cijela igra s tehnologijom se uspješno drže u prikazu svijeta 20-minuta-u-budućnosti. Kom se ne da gledat, ima seriju romana prema kojima je rađena, i jako me vuku na čitanje...

Preporučujem!
Randomness is strong with this one!

User avatar
LordShaper
The Q
Posts: 1053
Joined: 02 Jan 2008, 14:15

Re: The Expanse

Unread post by LordShaper » 10 Feb 2016, 18:52

Remember the Cant!

Serija je odlična, zapanjujuć skok na bolje za SyFy - povratak (barem privremeno) na heavyweight dane kad im je BSG bio šampion.

(jest da su se još prošlog ljeta vratili sf-u i svemiru kao settingu ali Dark Matter je :x - mogao bi proći pred petnaestak ili dvadeset godina ali *danas* baš nije okej prodavati fore koje su bile izlizane kad je SG-1 bio hot stuff; a Killjoys je simpa ali na onaj 'awww, bless 'im, htio bi biti nešto između Farscape i Firefly').

Odabir glumaca odličan, Thomas Jane :notworthy: tom čovjeku treba bolji agent da ga malo više pogura. (kad sam već BSG spomenuo, jesam jedini kojem Amos izgleda kao mlađi i fizički impoznatniji brat Chief Tyrola? :zubo: )

Sitnice koje cijenim u zadnje vrijeme su i uzimanje u obzir razvoja ne samo tehnologije već i jezika - Belterski patois mi se jako sviđa (a Jared Harris kao Anderson Dawes tako dobro zvuči kad ga govori da povjerujem da je pravi jezik :zubo: )

Serija je meni *bolja* od romana - naročito što se tiče prikaza likova ali i dinamike. Abraham i Franck su okej kad treba zapleteni zaplet smisliti ali likovi su bili vrlo nedojmljivo pisani - zbog čega sam se i radovao seriji i dobrom castingu.

Tko ne može izdržati do slijedeće sezone, prva sezona prati roman dosta vjerno bez da mu robuje (barem jedan od likova od početka u seriji se tek u drugom romanu pojavljuje a i jedna bitna sekvenca je iz jedne novele a ne romana izvučena)
Proud member of "Ireini najdraži ne-purgeri"

...and then Buffy staked Edward. The End

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2706
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: The Expanse

Unread post by Xaotix » 16 Feb 2016, 02:58

Remember the Cant! :headbang:

Podržavam ovo za Thomasa Janea! Čovjek mi je bio izvrstan u većini stvari u kojima sam ga gledao (The Hung! The Mist!), ali rijetko ga viđam u nekim A filmovima. S takvom facom, materijal je za Oskare...

Odgledao sam cijelu prvu sezonu i naravno da im skidam sve svece sa Satrunovog prstena da si ih nabiju u Uran... Mamicu im cliffhangersku. Zadnje dvije epizode kad se motaju po Erosu su fenomenalne, pogotovo u dinamici likova, gdje se otkrivaju jedni drugima u pravom svjetlu (Amos i Naomi, recimo) . Cijela ta Space opera i natjeravanje s Rosinanteom mi se izvrsno poklapaju s političkim i zakulisnim igrama na Zemlji.

Belteri su mi jako dobro posloženi, ne kao čvrsta grupa, nego kao šaka razbacanih zajednica po asteroidima i svemirskim stanicama koju povezuje jedino to što ovise o resursima Zemlje i Marsa, iako je razlika u životu drastična (Tycho - Eros, recimo). Zasad od Marsa nismo vidjeli puno, jedino vojne brodove, pa mi se čini sa ih zasad predstavljaju kao neku vrstu SSSR-a u kojem nitko nije izgubio ideale...

I da ne bi sad ispalo da ih hvalim na sva usta, morali su se malo poigrati s gravitacijama zbog dramatskih efekata (malo je jača nego li zapravio jest). Ok, na brodovima koriste magnetske čizme, ali gravitacija Marsa je 1/3 Zemljine, a Ceresa zanemariva. No, bilo bi teško snimati akcijske scene u kojima se cijela populacija odbija uokolo poput balona... iako.. To bi bilo genijano!
Hint za ostale koji još nisu gledali: Na zemlji je mučenje gravitacijom zabranjeno ukazom UN-a. ;)
Randomness is strong with this one!

User avatar
Belzebubbles
Ancient
Posts: 840
Joined: 16 Feb 2007, 00:52
Location: zgri

Re: The Expanse

Unread post by Belzebubbles » 06 Mar 2016, 14:17

Baš zgodna serija, slažem se s vama obojicom.

Dosta je ukotvljena u žanrovskim nekim općim mjestima (bsg, alien, neki svemirski detektivac), ali s, držim, dovoljno inovacije i kjutnesa da to prođe.
Gluma i casting su meni recimo generalno meh :D Razvoj likova je također slabašan.

Ali sve u svemu mi je serija baš zgodna i preporuka za gledanje, no questions bout it.

Plus, ja se čak ne slažem za cliffhanger. Mislim da su to elegantno riješili, zato jer su ustvari zaokružili glavnu priču prve sezone. To što su ponudili nove peripetije za tu istu priču je samo oke motivator za nastavit gledat. Mora se plaćat račune, jasno mi je to.

Nadam se da će nastavit ovako lijepo, a možda i bolje. :happy1:

Post Reply