Epizoda IX - here it ends... finally!

Rasprave o SF filmovima

Moderator: TB

Forum rules
Zabranjeno je objavljivanje, slanje, razmjena i promoviranje filmskog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, a dobavljen nelegalnim putem.
Post Reply
User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3869
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Epizoda IX - here it ends... finally!

Unread post by Izitpajn » 21 Dec 2019, 19:20

Dakle, evo prvog komentara, nema spojlera, za sada.

Kao prvo, nisam ovo uopće namjeravao gledati u kinu, toliko su mi se zgadili 7. i 8., a ni Rogue One nije bio daleko. Međutoa, dobili smo vaučere na Cineplexxx, rekla žena aj da to završimo kako treba, pa smo ošli.

Sada, nakon odgledanog, mislim da ću za koji tjedan ići još jednom, i regularno platiti kartu.

Ne, nije to najbolji film koji sam ikad gledao. Definitivno nije ni najbolji od ostalih epizoda, Oriđiđi Tri je Oriđiđi Tri i tu nema konkurencije. Teško je uspoređivati i s pred-trilogijom jer je razlika u tematici, konceptu, režiji, ideji, svemu, toliko ogromna... ali generalno:
- ide priča; ima početak, sredinu i kraj i struktura generalno funkcionira; ima tu i tamo koja slijepa ulica, nepotrebna potjera, prekul scene koje služe samo da budu prekul, ali da ih izbaciš, nitko ne bi znao da su ikad postojale
- ni u jednom trenutku nisam požalio što nisam ponio šfraciger kako bih si iskopao oči kao više puta tokom gledanja Sedmice i nekoliko puta tokom gledanja Osmice
- ovaj put - i ovdje se fakat vidi razlika prema predhodna dva nastavka - dali su posao pisanja dijaloga nekome tko se fakat razumije u te stvari; ima humora, i to dobrog dobrog humora (ne komedijaškog, nego ono, humora među likovima, and I'm talking Han-and-Leia-in-episode-5-level humora), i čak jedan ili dva vrlo pamtljiva citata, bar ako prolazite kroz život otvorenih očiju.

Loše stvari:

Ovaj film pati od onoga od čega kronično pate blockbusteri u zadnjih 20-ak godina: struktura radnje nije toliko čvrsta kao u "starim dobrim filmovima" u kojima nisu imali na raspolaganju takve specijalne efekte pa su bili prisiljeni zadržati pažnju publike nekakvom tamo radnjom i likovima. Na primjer: usporediti s Epizodom 4. u kojoj se radnja odvija na ukupno TRI mjesta: Tatooine, Zvijezda smrti parkirana kod Alderaana (i to s jako dobrim razlogom) i Yavin. Kompletna radnja filma - dakle, žanr je space-opera koja je po definiciji "jurnjava svemirom" - je na te tri lokacije na kojima se događa sve bitno. Epizoda 5: Hoth, asteroidi, Dagobah i Cloud City. Ep. 6.: Tatooine, Dagobah, Endor. To je to. Epizoda 9.? Događa se SVUDA. Ovako napamet mogu se prisjetiti šest lokacija (a možda ih ima još, ali se sad ne mogu sjetiti) od kojih su četiri samo prolazne, likovi lepršaju po svemiru kako bi na petsto mjesta obavili ili ne obavili neki manji dio posla, ali same lokacije nemaju bogznakakvu poantu. Svi znaju po čemu je bitan Dagobah. Svi znaju po čemu je bitan Clud City. Od lokacija u Devetki, zapravo nijedna nije bitna, nijedna nema svoju "temu", stvari se mogu događati bilo gdje.

Također, vezano uz ovo, u filmu jednostavno ima previše akcijskih scena koje, zapravo, ili ne služe ničemu - za razliku od dvije i pol akcije u epizodi 4. - ili su preduge, rutinski režirane i zapravo dosadne - za razliku od, recimo, natjeravanja po Endoru u Ep. 6. - za koje jedva čekate da se završe kako biste vidjeli što će se u filmu događati dalje. Naravno, ovdje je dobra stvar je da vas ekčuli zanima što će se događati dalje, za razliku od prethodna dva filma.

No, još jednom, koliko mi se čini, ta je površnost oznaka cijelog desetljeća/stoljeća po tome da je sam tok radnje žrtvovan radi egzotike i osjećaja prostora, dok popunjavanje tog prostora nečim smislenim potpuno pada u drugi plan.

Drugo, najveći hendikep ovog filma u odnosu na ranije trilogije i, još važnije, zaključke ranijih trilogija je što mu je dano u zadatak da predstavlja grand finale prethodna dva filma koji su narativno, fabulativno i karakterno - potpuno smeće. Epizode 4. i 5. gradile su priču, napetost i uvod u konačni sukob koji je eksplodirao u Povratku jedija. Nešto slično, doduše, traljavije i lošije izvedeno, ali itekako prisutno, imamo i u prequel trilogiji.

Međutim, umjesto zaključka, u Epizodi 9. imamo trijažu, očajnički pokušaj da se zakrpaju i zašiju zjapeće rupetine koja bi neku franšizu s manje poklonika i labavijom tradicijom pokopale puno ranije. Što je najbolje, u tome se uspjelo koliko se već moglo, ali u filmu je evidentan nedostatak temelja koji su prethodna dva finala itekako imala. Na nekoliko mjesta primjećuje se koliko nekim likovima i situacijama nedostaje povijest, osjećaj da su zapravo bitni i da imaju smisla, a u prethodna dva filma ih se jednostavno preskočilo i zanemarilo jer je trebalo, štajaznam, snimiti stampedo u kockarnici ili bombardiranje drednota, jer, eto, zgodno izgledaju. Opet, prisjetite se originalne trilogije: u njenom finalu sudjeluju svi likovi koji su se pojavili i izgradili od njenog početka. Ovdje su oni najključniji pobijeni - Snoke i ona limena glupača kojoj se više ne mogu sjetiti niti imena - što je zapravo i dobro jer su kilavo zamišljeni od početka, dok u samom u finalu sudjeluju i ključni su neki koji su se pojavili u ovom filmu. Dakle, ovo je, zapravo, samostalan film koji iz prethodnih vuče samo neke zaplete, ali samo dio središnje narativne niti, i kao takav niti ne može imati jak zaključak kao njegovi finalni prethodnici.

Kao zaključak, Rise of Skywalker je sasvim fina zakrpa i finale nečemu za što bi bilo najbolje da nije snimljeno, ali kad je već snimljeno i kad ste već pogledali prethodnike, onda svakako vrijedi pogledati i ovo jer je riječ o velikom koraku naprijed. Što, opet, nije kompliment na nekoj apsolutnoj skali jer nakon epizoda 7. i 8. SVE je korak naprijed. No, film drži vodu, ne savršeno, pukotina ima, ali ima i prstića koji drže te pukotine tako da je na kraju, bar za mene i još ponekoga tkoje bio vrlo kritičan prema prethodnicima, prisutan bar donekle dobar osjećaj.

Ocjena? Štajaznam, brojčane ocjene su za debile kojima se ne da čitati cijeli tekst. Preporuka: pogledati.

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3869
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Epizoda IX - here it ends... finally!

Unread post by Izitpajn » 22 Dec 2019, 12:45

SPOILER!!<<Okej, svi su polovili reference na stare SW-e, blijede kopije, I find your lack of faith disturbing i slično, ali je li tko skontao scenu iz "Mosta" Hajrudina Krvavca?

https://youtu.be/1Lrzdqw6ZNU?t=3100
>> :D

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2714
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Epizoda IX - here it ends... finally!

Unread post by Xaotix » 28 Dec 2019, 21:23

Još nisam gledao.
Vjerojatno hoću, da bi kompletirao stvar.

Imam ekstremno niska očekivanja, al čuo sam da je film bolji od prethodna dva, pa... (meh).

Pogledo spojler dole (tolko mi prca prsluk za film), i jedva čeka mulovit tu i još koju scenu :D
Randomness is strong with this one!

User avatar
poison
Ancient
Posts: 556
Joined: 28 Sep 2005, 11:57
Location: middle of nowhere
Contact:

Re: Epizoda IX - here it ends... finally!

Unread post by poison » 02 Jan 2020, 19:15

finally. moram se s tom riječi složiti.

znači, film bih mogla opisati kao neostvareni potencijal. mogao je biti toliko toga, a ispao scenaristička salata.

već na početku filma sam htjela vrištati - NE MOŽEŠ uvoditi nove elemente u zadnjem nastavku trilogije!!! SPOILER!!<<taj palpatine je trebao biti uveden u prvom dijelu, makar kao glasina kojoj nitko ne vjeruje, pa ju intenzivirati u drugom, da bi se pojavio u trećem. umjesto onog pajaca snokea, koji apsolutno ničemu nije služio, osim da ga rey i kylo ren onako spektakularno prikolju.>>

uvođenje hrpetine novih likova kroz cijeli film me isto frustriralo na n-tu potenciju - although, primjetio je muž, a ja se moram složiti s tim - sve te otvorene priče koje nisu završene SPOILER!!<<zorii, jannah... >> su veliki potencijal za spin-offove svih mogućih vrsta.

također, nedostajalo mi je promišljenog zrcaljenja scena. ne referenci, nego baš smislenog zrcaljenja cijelih scena iz originalne i prequel trilogije. i nitko nije ostao bez šake. :ninja:

on the bright side, trilogija je gotova, i više me ništa iz SW franšize neće odvući u kino. :amen:
"Madness in method, that is genius."
Frank Herbert

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3869
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Epizoda IX - here it ends... finally!

Unread post by Izitpajn » 04 Jan 2020, 00:40

Ho, ho, ho, look who the kitty dragged in :D

Enivej, sad mi je na fejzbuku izletio post datiran "3 January 2018" pa da ga stavim ovdje, da ne tražim poslije. Ima spojlera, ali su stari godinu dana pa ste valjda već gledali. Riječ je, naravno, o Epizodi 8.

Dakle:
Okej, odgledali, pa kad su već svi rekli svoje, da i Mi priopćimo Naš stav Urbi et Orbi. Jedino što mi je jebofejzbuk moment u raspravi je što bih sad rado pročitao sve što sam mjesec dana izbjegavao sve što su drugi napisali o tome, a sad mi se ne da lvit po petsto milijardi zidova. Ako želite, slobodno se nadovežite na ovo moje ovdje i slobodno ponovite i rezimirajte što ste rkli na drugmi mjestima ili slobodno šibnite link na to što ste rekli na drugim mjestima tako da se opet mogu osjetiti dijelom društva, a ne kao izopćenik koji mora čekati svoj red.

Generalna ocjena: bolje od zadnja dva zajedno, što i nije neki kompliment jer kad zbrojiš dva minusa, jedino što možeš dobiti je još veći minus. Ne mogu reći da mi je baš bolji od 1-3 iako ima maestralnih scena i momenata, ali ima i rupetina i pogrešaka u koracima tako da srednja ocjena ipak ide prema sredini. Eto, u zadnjih 30 godina je očito nemoguće napraviti film koji je ujednačen nego neke stvari moraju biti puno bolje, a neke puno gore, samo zato da ljudima koji ćele odlučiti je li im bolji A ili B zagorčaju život.

Naravno, spojleri.

Dakle, prvo, najbolje i uvjerljivo najbolje od svega je što su Tvorci shvatili kakvu su bljezgariju ispovraćali u Sedmici pa su se potrudili baš te povraćotine počistiti. Definitivno najdraži moment u ovom aspektu je da je admiral Huggs napokon zauzeo mjesto koje mu pripada: sveopće sprdnje i vreće za udaranje. Ne znam je li taj glumac dobar u nekim drugim ulogama u nekim drugim filmovima, ali ovdje mu je ovo sjelo k'o budali šamar. (Geddit? KO BUDALI ŠAMAR! GEDDIT?!) Pod Jedan Be, shvatilo se da Snoke ne može biti Zastrašujući Negativac (mislim, ono, "Snoke"? Jesam li ja jedini kojeg ta riječ asocira na surlu?) nego eventualno epizodist pa ga se riješilo kad treba i kako treba i uklonilo iz daljnje rasprave. Jedan Ce: nema repova koji vire na sve strane, stranih tijela u prilči poput uništenja glavnog planeta Republike koje nam se objasni tek kasnije u novinama i na Jubitou. Više-manje sve je uredno zaokruženo, zvuzlano, ništa ne strši osim nekih detalja koje se može oprostiti jer je evidentno da tek slijedi finale trilogije. Koje je, baj d vej, jako dobro najavljeno: rat tek počinje, sad rastemo, vinčeremo!očekivanja na vrhuncu.

Sljedeća dobra stvar: jebemusunce, scena s Yodom, cijela jebena scena, setting, uvod, tok, zaključak, dijalog, tekst, međuređe, tajming, replike, je nešto uvjerljivo najbolje što sam ikad vidio u Star Warsima. Totalno i ukupno. A u dobroj je konkurenciji i sa svim ostalim što sam gledao, generalno. Dalje, cijeli subplot su Lukeom i Rey je nešto zbog čega mislim da vrijedi ponovo pogledati cijeli film još jednom. Jedino, jesam li propustio ili nikad nisu došli do Treće lekcije?

Dalje: iznenadni subverzivni minitvistovi, to jest... kako se zove dramska tehnika kad, naprimjer, Luke baci mač iza sebe ili kad Rose elektrificira Finna. Da, to. Neočekivano, originalno, itekako ima smisla i dodatni plus je što su definitivno in-character. ZNAMO da bi ti likovi to zbilja napravili, a ne da su samo v.d. za ono što piše u scenariju.

Onda scena kad pobunjenička krstarica prepolovi Superstardestroyer ili kakosevećzove, onako kako je napravljena, tih nekoliko sekundi se ne bi posramio ni Stanley Kubrick.

Dalje: humor. Nije da je nešto savršeno i neponovljivo, ali humora ima i humor je dobar, natprosječan za jedan holivudski blockbuster 21. stoljeća. Pogledi onih riba kad im stijena koju je Rey odrezala odnese tačke: neprocjenjivo.

Zatim: način na koji su režirane scene daljinskih razgovora između Rey i Kyloa su me podsjetile na razgovore Joanne d'Arc i Dustina Hoffmana (Luc Besson? Ne da mi se provjeravati), što nikako ne može biti loše.

I vjerojatnoje bilo još ponešto blistavih trenutaka kojih se trenutno ne mogu sjetiti, ali zbog kojih će se isplatiti pogledati sve još bar jednom. U svakom slučaju, sve što se događa na Lukeovom otoku. Da je to samostalan film, bilo bi savršeno.

Likovi i glumci: Kylo koji je potpuno obeštećen za ulogu nedojebanog pubertetlije iz Sedmice. Sada je sve sjelo na mjesto. Već spomenuti admiral Huggs. Admiralica Holdo. Boktemazo, ja želim tu ženu gledati u sličnoj ulozi na još mjesta. Rose. Luke Skywalker alias Mark Hamil je doživio svoj zvjezdani trenutak. I tako dalje.

Na žalost, što se tiče svega gore nabrojanog, riječ je o blistavim trenutcima koji, ma kako bili blistavi, i dalje ostaju trenuci. Od lošega, kao prvo, film je trebao biti pola sata kraći ili bar završiti sa spasom flote u oklopljenoj bazi ili bilo gdje drugdje, možda čak i u međuzvjezdanom prostoru bez mogućnosti praćenja, kao što je završila i Petica, bez twista s otkrivanjem. Zašto? Zato jer, naravno, svaki film od 2+ sata u sebi mora imati nekoliko priča koje se isprepliću, ali ovdje su se dogodile jedna ili dvije previše. Za početak: sve na Salt Hothu. Dobri elementi (Lukeovo stresanje prašine, Reyino podizanje kamenja) su se mogli staviti negdje drugdje, recimo u nekoj sceni borbe na glavnom bojnom brodu. No, kalemljenje dodatnog zapleta na već oblikovanu biljku je ostavilo dojam "aj daj još jednu bocu rakije" (recite ako ne znate vic). Otprilike kao kad Hercegovac sebi napravi dobro dizajniranu palaču, a onda suprotno dobrom ukusu i savjetima arhitekta s prednje strane nakelji još jedan balkon, nek se vidi raskoš.

Dalje, kopiranje scena i koncepata iz prethodnih nastavaka je već zbilja postalo zamorno. Neću nabrajati, znate koje su, i definitivno ih je previše.

Ne-toliko, ali ipak donekle loše je cijeli subplot potrage za razbijačem šifri. Na kraju se ništa nije riješilo, nije objašnjeno koj' kua, a ja sam čak pomislio da je tip s cvijetom zapravio bio Benicio, samo što mu je lik iz kockarnice zapravo ukrao/oteo/uzeo cvijet kad je ovaj završio u zatvoru. Uz još tri-četiri rečenice koje bi objasnile popratnu priču, stvar je mogla biti lijepo zaokružena, ali ovako, jebiga, propuštena šansa.

Dobar dio svemirskih bitaka je režiran bez veze. Usporedite s općim krljancem ispred Zvijezde smrti u Šestici gdje je sve sveopći kaos, ali je potpuno jasno što se i zašto događa i sve ima smisla. Dapače, usporedite s dramskom važnošću toga. Dapače dapače, i ovo je jednako tako važno, ali se ta važnost ovdje ne osjeća. Dapače... i tako dalje, usporedite s epizodom "33" iz BSG-a i shvatit ćete koliko je tu propušteno potencijalnih dobrih scena. Isto tako, onaj napad bombardera na drednota je... ne. Jednostavno ne. Poeova diverzija je generalno dobro ispala, iako pomalo naivna, ali jebiga, funkcionira, ali nakon toga se stvar gubi u magli.

I još: neuspjeli pokušaj poluhumora s babom iz Sedmice i njenim sindikalnim razmiricama, kakosevećzove, Mazel Tov ili tako nešto?

Također, generalno strateška zamjerka: OPET SVE ISPOČETKA? Ono, odgledali smo prvih šest, Carstvo zamijenilo Republiku, Republika zamijenila Carstvo, i sad je opet Carstvo zamijenilo Republiku, i kad u Devetci Republka opet zamijeni Carstvo, pa, nije da će biti baš neki očaravajući efekt jer ćemo se samo pitati: aha, na koliko dugo ovaj put? Dok se neki producent ne uželi još para? Da se razuijemo, bilo je načina da se čak i to progura i čak i da ispadne dobro, kao on, ciklusi, "all this has happened before and it will happen again", ali taj način ovdje nije pronađen.

I, na kraju, uvjerljivo najgore, NAJGORE, je: zašto je Luke Skywalker morao umrijeti? Ono, objasnite mi to po kriterijima fabule. I, ako je već morao umrijeti (što samo po sebi i može biti fabulativno opravdano), čemu onaj cirkus s astralnom projekcijom? Zašto se jednostavno nije mogao nacrtati tamo i reći "If you strike me down, I will become even more powerful than you could ever imagine", boginuti kao čovjek, vuk sit, koza cijela, dobili ste svoj tragični kraj, a narativna logika nije narušena. Mislim, kad su već toliko toga kopirali, mogli su i to. Imam i odgovor: jeftini holivudski efektaši su htjeli i imati i pojesti kolač: imati twist surprise kad ispadne da Luke cijelo vrijeme sjedi na kamenu na drugom kraju galaksije (zajeb protivnika, uvijek dovra stvar) *i* imati tragični efekt uginuća jednog od glavnih likova. I tako propade kolač jer se gledatelj - bar ja - osjeća prevareno.

Eto, toliko od mene.

User avatar
Belzebubbles
Ancient
Posts: 840
Joined: 16 Feb 2007, 00:52
Location: zgri

Re: Epizoda IX - here it ends... finally!

Unread post by Belzebubbles » 04 Jan 2020, 17:13

Izitpajn wrote:
21 Dec 2019, 19:20
Međutim, umjesto zaključka, u Epizodi 9. imamo trijažu, očajnički pokušaj da se zakrpaju i zašiju zjapeće rupetine koja bi neku franšizu s manje poklonika i labavijom tradicijom pokopale puno ranije. Što je najbolje, u tome se uspjelo koliko se već moglo, ali u filmu je evidentan nedostatak temelja koji su prethodna dva finala itekako imala. Na nekoliko mjesta primjećuje se koliko nekim likovima i situacijama nedostaje povijest, osjećaj da su zapravo bitni i da imaju smisla, a u prethodna dva filma ih se jednostavno preskočilo i zanemarilo jer je trebalo, štajaznam, snimiti stampedo u kockarnici ili bombardiranje drednota, jer, eto, zgodno izgledaju.
Zanimljiv osvrt.

Osobno mi je drugi od ove nove trilogije ustvari bio možda i najjači zato jer se pošlo od propasti prvoga i doslovno se radilo sprdnju iz njega. Primjerice, imamo onu Fantazmu i nakon izdavanja prvog filma razvili su se čitavi mitovi oko toga tko je ona i šta je. I onda se posloži nastavak filma i lik koji to radi toliko prezire čitavu tu famu i cijelo to sranje i "misteriju" oko toga tko je ona (koga boli briga uostalom, ne znam zašto bih trebao mariti za nju) - i pokosi je na najapsurdniji način - deal with it. A i sviđa mi se poruka filma. I ne znam, nekako mi je sve to bilo simpatično i grandiozno.

Fotografija i efekti ovog novog su lijepi.

Meni su Ben i ova protagonistica sjajni kao glumci, ali što se tiče scenarija, ipak mi se čini da je on toliko nekonzistentan i slab da je to doslovno kao da tjeraš likovne umjetnike da nacrtaju mona lisu prstom na papiru. Rade sa smećem i produkt je najbolje što se može.

Dosta dobro za gledati upušen/pijan, dojma sam.

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3869
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Epizoda IX - here it ends... finally!

Unread post by Izitpajn » 10 Jan 2020, 16:25

Ma dobro, fotografija i efekti su jedino što valja, ali zato jer je to aktualni štanceraj, to je jedino što danas znaju raditi.

Što se glumaca tiče, da, u Sedmici mi je Adam Driver uletio k'o prst u oko, ali već u osmici je dobro sjeo i pokazao tko je i što je. Daisy Daisy mi je simpatična od početka, ali jednostavno nije dobila ulogu u kojoj bi briljirala.

I, da, u Osmici mi je dobro što su Sedmicu okrenuli naglavačke i sprdali se s njom, ali su napravili dovoljno novih gluposti i praznog hoda. I ono što mi je u prvi mah izgeldalo simpatično, rasplet u svemiru s kamikaziranjem, je zapravo, kad razmisliš, morska glupost. Pa potpunopromašen i nepotreban segment na planetu s kockarnicom, pa isforsiran kraj... Meh.

Post Reply