MAN OF STEEL

Rasprave o SF filmovima

Moderator: TB

Forum rules
Zabranjeno je objavljivanje, slanje, razmjena i promoviranje filmskog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, a dobavljen nelegalnim putem.
Post Reply
TB
Ancient
Posts: 559
Joined: 31 May 2006, 13:25
Location: Zagreb

MAN OF STEEL

Unread post by TB » 16 Jun 2013, 10:07

MAN OF STEEL

Prvi dio filma, cijelih 20-ak minuta, odvija se na Kriptonu. Prikazuje se borba za prevlast među ljudima u čudnim srednjovjekovnim kostimima, na umirućem svijetu koji samo što nije eksplodirao.
Ima tu napucavanja oružjem sa zrakama, borbi ogromnih letjelica, čudne tehnike i zgrada, a ima i pterodaktila. Sve je fenomenalno osmišljeno i dizajnirano. Taj dio je baš pravo SF pulpičan. Podsjetio me na stare stripove tipa „Daleka planeta“.
Želio bih vidjeti cijeli film koji bi bio baš takav.
No nažalost, ovo nije SF u stilu John Cartera, nego- Superman.
Tako da fenomenalan uvod bude vrlo brzo gotov i slijedi... super- davež. Ima u filmu podosta zgodnih momenata, ali ovo je sve skupa daleko slabije od prva dva Supermana sa Reeveom.
Pri kraju filma su se toliko raspojasali sa specijalnim efektima općeg uništenja New Yorka, da su te scene postale potpuno apsurdne i dosadne.
Najsvjetlija točka „Man of steel“ je negativac koji je neuporedivo slojevitiji, emotivniji i zanimljiviji od glavnog junaka i bilo mi je žao što on obavezno mora izgubiti.
Sve u svemu, zgodan film za uživati u buci i efektima, ali ima boljih superjunačkih filmova.
***
Inače film sam gledao u Cineplexxu. Pri kupnji karte, teta na blagajni veli: „39 kuna“.
„Otkud sad pa toliko?“ pitam.
„To vam je pretpremijera.“
Kakva crna pretpremijera, kad ima 6 projekcija dnevno, mislim si. Kad sam bio mali, pretpremijera bi bila jedna ekskluzivna projekcija. Ali dobro, što je tu je, mašim se za novčarku...
Uto, spazim da na blagajni visi cjenik na kojem piše: „Pretpremijera: 37 kuna“.
Priupitam za to, a blagajnica veli: „Je, ali film vam traje duže od 2 sata, otud razlika“.
A to je bila "obična" 2D projekcija. 3D projekcije su još skuplje.
A recimo da još parkiraš negdje, pa da kupiš enormno skupe kokice, novčanik ti se isprazni... a radi čega? Radi šund filma. Nevjerojatno.
A nekada je kino bilo jeftina zabava za raju...

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2696
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: MAN OF STEEL

Unread post by Xaotix » 02 Nov 2013, 19:52

Kažu da ima neko prokletstvo na filmovima o Supermanu.

Gledam ovo i mislim si : YUP! U pravu su. Dovoljno je reći da sam tokom gledanja prematao scene, uglavnom borbe, jer su mi bile dosadnjikave...

1. Puna mi je kapa origin storiya i twistova na njih. Ovdje sve to rastežu od nemila do nedraga.
2. Preko pola film razaraju Metropolis. Tako temeljito da bi im pozavidjela i Gojirina tetka i vogonci. Superman se tek tu i tam sjeti stanovnika i to samo kad su mu pred očima.
3. kad razaraju Metropolis, nemaš pojma tko tu koga. Jedino da ruše zgrade jedni s drugima.

Ocjena: :P
Randomness is strong with this one!

User avatar
LordShaper
The Q
Posts: 1050
Joined: 02 Jan 2008, 14:15

Re: MAN OF STEEL

Unread post by LordShaper » 02 Nov 2013, 20:24

Kad je taj uvod na Kriptonu završio, reagirao sam s 'a jebemu sve pa ovo je bilo super, zašto nema još'. Na ostatak filma reagirao sam s 'gdje mi je skip button, ah, tu je'. I slažem se s Xaotixom, jeb'o više origin story. Da je Supermen s Kriptona i da je posljednji od svoje vrste i da je odrastao u Kanzasu i da radi kao novinar u Daily Planetu i da Lois Lane i svi ostali ne kuže da je Clark Kent Supermen znaju i ptice na grani i Šerpe na Himalaji koji televizije nisu u životu vidjeli. Ali ajmo opet ponavljati za tri debila u publici, ako ih uopće i toliko ima (mislim, jesam lud ili Superman jest toliko stvar opće kulture da je u rangu s otkrivenjem da je Darth Vader tata malom Nebohodu?)

A što se tiče kraja filma, tamo ima tooooliko uništenja da prestane biti impresivno (bitka bogova, što li je već Snyder htio) i postane toliko over-the-top da je komično i - dosadno za gledati. Treba i akcijske scene u superherojskom filmu znati dozirati i izbjeći action movie fatigue. Za školski primjer superjunačkog mlaćenja sve u šesnaest kako spada pogledati završnicu Avengersa.
Proud member of "Ireini najdraži ne-purgeri"

...and then Buffy staked Edward. The End

Post Reply